Snijbiet is één van de nieuwkomers in onze moestuin dit jaar. Maar niet in de Nederlandse tuin. Het is eerder een Oudhollandse groente.

Oudhollands of niet, het is vooral een leuke groente die zowel in een moestuin als siertuin tot z’n recht kan komen. Zeker als je kiest voor een zaadmengsel met verschillende kleuren zien de stevige bladeren en stengels er heel grappig en kleurrijk uit. En wat is er leuker (of gezonder) dan te kunnen eten uit eigen tuin? Als je ze zaait, hou er dan wel rekening mee dat de bladeren wel vrij groot worden en over andere plantjes kunnen gaan hangen.

Zowel de (jonge) bladeren als de stengel van de snijbiet kun je eten als salade. De stengel is zacht van smaak; méér dan ik verwachtte. Een soort zachtere variant van een bleekselderij stengel. Vast ook lekker als garnering van je sla of als knabbel, met wat roomkaas erin of geserveerd met een roomkaas/yoghurt/kruiden dip.

Je kunt snijbiet ook op andere manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om te roerbakken, of in een stamppotje.

Antioxidanten-regenboog en bloedsuikerregelaar

Snijbiet is ook nog eens heel gezond. Zo bevat het meer dan dertien verschillende (!) polyfenolen. Dit is een groep van antioxidanten die je uit voeding haalt. Bovendien bevat het syringezuur. Dit kan een bepaalt enzym (alpha-glucosidase) deactiveren, waardoor er minder koolhydraten worden afgebroken in suikers. Hierdoor blijft de bloedsuiker stabieler. En we weten allemaal welke voordelen dat brengt! [1]

En met al die verschillende knallende kleuren heb je meteen de regenboog op je bord. En regenboogeten is héél gezond, want elke kleur brengt weer z’n eigen voedingsstoffen met zich mee. Misschien dat er daardoor zoveel polyfenolen inzitten…

Bij een ei

Ik kan nog heel veel experimenteren met de snijbiet, want die is er nu volop. Dit recept waarin ik de snijbiet roerbakte en combineerde met koolrabi en serveerde met eieren, was in ieder geval al een succes!

Spiegeleieren met koolrabi en snijbiet

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook

  • 1 kleine rode ui

  • 1 kleine koolrabi

  • circa 6 stengels snijbiet

  • kokosvet of spekvet

  • peper en zout

  • 3 plakken (jonge) kaas

  • 3 eieren

  • verse bieslook

  • eventueel extra: cheddar kaas

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn. Snipper de ui. Snijd de koolrabi in kleine stukjes. Snijd de stengels van de snijbiet in stukjes. Leg de bladeren op elkaar en snijd ze in smalle reepjes. Snijd eventueel de reepjes nog 1 of 2 keer door.
  • Smelt wat kokos- en/of spekvet in een koekenpan. Smoor hierin de ui met de knoflook. Voeg de koolrabi toe en roerbak deze even mee. Doe er dan de stukjes stengel van de snijbiet bij. Doe er op het laatst de stukjes van het snijbietblad bij en roerbak deze nog kort mee. Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak 3 kuiltjes in het groentenmengsel. Leg in elk kuiltje een plakje kaas.
  • Breek een ei boven elke plak kaas. Strooi er wat peper en zout over en knip er wat bieslook over.
  • Leg een deksel op de pan en laat de spiegeleieren boven een zacht vuurtje gaar worden.

Bronnen

[1] Snijbiet Informatie over de vele gezondheidsaspecten van snijbiet, op de website MMV Natuurlijk Leven, Moerman.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.