Eén van onze zonen is voor een paar dagen met school naar Zwitserland. Educatief reisje naar de deeltjesversneller. Wij houden allemaal van spruitjes, behalve hij. En ze waren ook nog eens in de aanbieding bij de buurtsuper. Drie keer raden wat wij gisteren aten 😉 … en vandaag!

Uit de oude doos

Deze stoofschotel is een variant op een ‘spruitjesstoof met worst’ uit de oude doos. Van lang voordat ik ooit gehoord had over koolhydraten. Wij aten het vroeger thuis al. Dat was elke keer weer smullen. Het recept ging dus mee toen ik uit huis ging.

Anders, maar ook weer niet

Het was wel een recept met o.a. bloem, margarine en tomatenketchup. Dat gebruiken we niet meer. Omdat David ging koken, gaf ik hem het recept en vroeg of hij er een koolhydraatarme versie van wilde maken. En dat kon hij. De melk verving hij nog door slagroom en de aardappels door zoete aardappelen. Het smaakte zoals vroeger. Of nog lekkerder! Lekker nostalgisch dus.

Oranje lijst

Slagroom, wortelen en zoete aardappels staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Lees deze blog over de oranje lijst om te zien hoe je daarmee om moet gaan tijdens de fase waarin je wilt afvallen.

Vervang de wortelen en zoete aardappelen eventueel door roosjes bloemkool. Blancheer deze dan kort in kokend water, zodat ze nog een lekkere beet houden. De slagroom kun je vervangen door wat water of rooibos- of kruidenthee.

Spruitjesstoofschotel met zoete aardappel en verse worst

  • Voor de groentenroerbak:
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 flinke winterwortel
  • 3 flinke zoete aardappels
  • 2 paprika’s
  • Himalayazout, verse peper, paprikapoeder, kurkuma
  • Voor de worst:
  • 3 el kokosvet
  • 500 g worst
  • Himalayazout, verse peper
  • Voor de spruitjes:
  • 1 kg spruitjes
  • water met Keltisch zeezout
  • Voor de roomsaus:
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 1/2 dl slagroom (of kokosroom voor zuivelvrije variant)
  • 2 tl paprikapoeder
  • Himalayazout, peper

Spruitjesstoofschotel met zoete aardappel en verse worst

  • Groenten voorbereiden: Maak knoflook en groenten schoon. Snijd de zoete aardappels, wortels en paprika’s in blokjes.
  • Worst: Smelt intussen het kokosvet in een koekenpan en bak er de worst in. Breng de de worst verder op smaak met zout en peper.
  • Draai de worst om zodra de ene kant bruin is. Kruid dan de andere kant. Haal de worst uit de pan zodra deze gaar is. Laat afkoelen en
    snijd de worst dan in stukjes.
  • Groentenroerbak: Roerbak dan de knoflook met uien en wortel in het achtergebleven vet.
  • Voeg na een tijdje de paprika en tenslotte de zoete aardappel toe. Breng op smaak met zout, peper, paprikapoeder en kurkuma.
  • Spruitjes: Kook ondertussen de spruitjes circa 10 minuten in water met Keltisch zeezout. Giet ze af wanneer ze beetgaar zijn.
  • Roomsaus: Doe de tomatenpuree bij de groentenroerbak en bak dit even goed door. Voeg dan op laag vuur de slagroom toe en laat dit zachtjes aan de kook komen zodat de saus indikt.
  • Breng op smaak met paprikapoeder, Himalayazout en peper.
  • Schep de spruitjes en de plakken worst door de groentenroerbak en warm samen nog even door.

Bronnen

Wil je het recept op 1 pagina printen, gebruik dan deze:

Print Friendly, PDF & Email

5 REACTIES

  1. Wat een heerlijk gerecht. Vandaag hebben wij dit samen met een aantal lotgenoten van de MS vereniging gekookt. En iedereen was vol lof!

    • Wat gezellig lijkt me dat, die kooksessies met lotgenoten. Wat ontzettend leuk dat jullie dat regelmatig organiseren. Ik ben heel blij dat jullie genoten hebben van deze ‘goude oude in een nieuw jasje’! En wie weet, ontmoet ik wel een aantal van de mensen die meegekookt heeft, tijdens jullie MySpecial day. Dat zou ik heel leuk vinden!

    • Hallo Hanny, Wat leuk dat je me dat laat weten! Daar ben ik heel blij mee. En natuurlijk fijn dat je er zo van genoten hebt. Ik vind die schotel zelf ook heel lekker. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.