Eerder dit jaar kocht ik een aantal kruiden die ik nog niet kende.

Altijd leuk om nieuwe smaken te ontdekken. Toch?

Sumak

Eén van de kruiden die ik kocht is sumak. Deze is afkomstig van de sumakplant.  Die groeit in het wild op droge en rotsige grond in het Middellandse Zeegebied. Met name in Libanon, Syrië en Israël. Het is een plant uit de pruikenboomfamilie.

De besjes die aan deze plant groeien worden gedroogd en vermalen. Je krijgt dan donkerrode kleine onregelmatige korreltjes. Dit wordt verkocht als sumak.

De korreltjes zijn friszurig en wat pittig van smaak. Het wordt wel vergeleken met de smaak van citroen, maar eigenlijk vind ik dat geen recht doen aan deze sumak. Het is echt uniek van smaak. Ik vind het erg lekker. Ook als ik zo een paar korreltjes in m’n mond stop. Ik gebruikte het bijvoorbeeld m’n Chinese kippensoep, maar ik wil er nog veel meer mee gaan doen. [1]

Van sumak naar za’atar

Het voordeel van losse kruiden kopen in plaats van kant- en klare mengsels, is dat je er nog alle kanten mee op kunt. Zo is sumak één van de hoofdbestanddelen van het kruidenmengsel za’atar. Dit kruidenmengsel heeft z’n oorsprong in het Midden-Oosten. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat daar de sumakplant in het wild voorkomt. Iedere familie gebruikt er z’n eigen recept voor.

Naast sumak bevat za’atar eigenlijk altijd ook geroosterde sesamzaadjes en (wilde) oregano. Daarnaast worden er vaak nog andere kruiden aan toegevoegd.

Dit is het recept wat ik maakte. Ik deed er verschillende extra kruiden bij, want ik gebruik graag  (veel) kruiden.

Recept za’atar

  • 50 gr sesamzaad
  • 1 el komijnzaad
  • 3 el sumak
  • 2 el (wilde) oregano
  • 2 el tijm
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el munt
  • 1 el basilicum

Rooster het sesamzaad en komijnzaad in een droge koekenpan. Laat ze daarna afkoelen.

Meng het met de gedroogde kruiden.

Maal het kruidenmengsel in een vijzel. Als je geen vijzel hebt, kun je dit achterwege laten, maar het brengt wel de smaken nog meer naar boven.

Zelf heb ik laatst een vijzel met een ruwe binnenkant gekocht. Ik had al een gladde vijzel, maar daar lukt het niet mee.

Hier zie je wat vijzelen doet met het kruidenmengsel. De za’atar die gevijzeld is ligt op het rechtse schoteltje.

Bewaar het in een goed afgesloten potje. Vanwege de geroosterde sesamzaadjes is het denk ik niet héél lang houdbaar. Veel gebruiken dus 😉 !

De smaak combineerde geweldig met pompoen en ook met paprika. Van beide maakte ik soep. [4]

Bronnen

[1] Koolhydraatarme Chinese kippensoep met taugéomelet. M’n recept van een koolhydraatarme chinese kippensoep waarin ik sumak gebruikte.

[2] Alles over sumak en waar je het voor kunt gebruiken Korte blog op de website Culy over sumak. Hier kun je o.a. zien hoe de plant eruit ziet.

[3] Za‘atar en Sumak Artikel van Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken over za’atar en sumak. In dit artikel ook een recept van een Kalkoen-courgetteburger met sumaksaus dat gebaseerd is op een recept van Ottolenghi. Tip: vervang in dit recept de magere kalkoenfilet door kipdijfilet. Daar zit iets meer vet in. Niet alles wat genoemd wordt in dit artikel is koolhydraatarm.

[4] Paprikasoep met za’atar Recept van een overheerlijke paprikasoep waar ik za’atar in gebruikte.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.