Voor een Surinaamse bami wordt vaak spaghetti als basis gebruikt. Of noedels. Ze worden eerst gekookt en daarna afgekoeld opgebakken met tomatenpuree en ketjap. Met de groenten en andere kruiden. Ik verving de spaghetti door spitskool en taugé. Geen traditionele Surinaamse bami dus, maar één met lekker veel groenten die past binnen een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl.

Kennismaking met kousenband

Deze bami was de eerste keer dat ik kousenband at. Het was namelijk één van de nieuwkomers dit jaar in de moestuin. Toevallig, omdat m’n moeder een zakje zaad op de kop had getikt. Een leuke manier om ‘m te leren kennen. Want het heeft natuurlijk wel iets als je de groenten op je bord zelf mee gekweekt hebt. Bovendien is het leuk om het hele groeiproces te volgen. Zeker van zo’n ‘rare snijboon’ 😉

Meer over de teelt, het culinaire gebruik en de gezondheidsaspecten van kousenband vind je in de eerdere blog ‘Kousenband: een rare maar gezonde snijboon‘.

Surinaamse keto-bami met kousenband

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten en smaakmakers voor de kousenband-groentenbasis:
  • 2 tenen knoflook

  • stukje verse gember

  • 1/4 pepertje, of naar smaak

  • 2 kleine uien

  • 375 g worteltjes

  • 200 g kousenband (of meer; wij hadden er op dat moment niet meer)

  • 4 paprika’s

  • 275 g prei

  • 250 g champignons

  • kokosvet, om in te roerbakken

  • Smaakmakers:
  • 1/4 tl harissa

  • 1 tl 5 spices poeder (= kaneel, steranijs, peper, venkel en kruidnagel)

  • klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 1 1/2 el tamari (gefermenteerde, glutenvrije sojasaus)

  • 1 1/2 el coconut aminos (of vervang door extra tamari)

  • 1/2 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • Groenten te gebruiken als ‘noedels’:
  • 500 g spitskool of witte kool

  • 250 g taugé

Stappen

  • Maak knoflook, gember en pepertje schoon. Maak alle groenten (uien, worteltjes, kousenband, paprika, prei, champignons en kool) schoon. Snipper de ui, snijd de worteltjes in stukjes, de kousenband in stukjes van zo’n 4 cm, prei in ringen en champignons in plakjes. Snijd de kool in niet te kleine reepjes.
  • Voor de kousenband-groentenbasis:
  • Smelt wat kokosvet in een grote (wok)pan en roerbak hierin de ui met de fijngehakte knoflook, gember en pepertje.
  • Roerbak achtereenvolgens de wortel, stukjes kousenband, paprika en prei mee.
  • Doe er dan de tomatenpuree en de champignons bij en roerbak deze samen nog even door.
  • Voeg de smaakmakers toe (harissa, 5 spices-poeder, tomatenpuree, tamari en/of coconut aminos en zeezout) en blijf even goed roeren tot alles goed gemengd is.
  • Voor de groentennoedels:
  • Voeg de kool toe en roerbak deze even mee tot deze gaar is maar nog wel een lekkere bite heeft.
  • Zet het vuur uit en voeg de taugé toe, of leg de rauwe taugé op een bord en schep daar de groenten op.

Notities

  • Voor een niet-vegetarische versie kun je nog spekblokjes uitbakken en erbij serveren. Ook heerlijk met gemarineerde, gebakken stukjes kipdijfilet. Deze zie je ook op de foto op het bord. Zie hiervoor het recept van de Koolhydraatarme gemarineerde kip(saté).
  • Dit recept past binnen alle fases van de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl volgens de Real Meal Revolutie. Onder het recept vind je meer informatie hierover.

Achtergrond Real Meal Revolutie

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Uitleg

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Hoe past dit recept in deze methode

De ingrediënten van het recept in deze blog staan allemaal op de groene lijst. Het recept is daarmee geschikt voor alle 4 van de bovengenoemde fases.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.