Dit gerechtje at ik alweer een paar weken geleden. Ik loop wat achter met recepten op de blog zetten.

Héél lekker!

Bij dit recept had ik in m’n schriftje geschreven: “Héél lekker!”. Om dat maar zeker niet te vergeten te vermelden. Maar dat zou ik niet vergeten zijn. De combinatie van de bladeren van de zoete aardappel en het hartige van de eieren met de gebakken tonijn uit blik. En dat gemengd met de zoetzure saus van de gebakken tomaten en tomatillo’s… Ik herinner me die smaak alsof ik het net op heb. Ik lunch eigenlijk altijd heerlijk, maar deze sprong er toch weer bovenuit. Zálig.

Wat ik daarom zeker niet moet vergeten is om het nog een keer te maken nu we alle ingrediënten nog in de moestuin hebben.

Zoete aardappel-bladeren

Zoete aardappelbladeren zijn héél gezond. Ze worden in Azië volop gegeten. Vaak als roerbak, maar ook als salade. De bladeren zijn rijk aan vitamine B6 en vitamine C. Voor veel planten geldt dat de bladeren zelfs meer voedingsstoffen bevatten dan de vrucht zelf. Bij de zoete aardappel geldt dat ook voor deze vitamines.

Ik vind ze ook super lekker. Je kunt ze vervangen door spinazieblaadjes want die kun je op dezelfde manier gebruiken en onderling uitwisselen. Maar de zoete aardappelbladeren hebben niet dat bittere van spinazie. Ze zijn zelfs wat zoetig. Ze vouwen zich tijdens het bakken heel grappig op en hebben een beetje een gladde structuur. Op een hele lekkere manier!

Tip: mocht je nu net als ik fan worden van de bladeren van de zoete aardappel, laat dan wel voldoende bladeren over voor je plant. Het schijnt niet goed te zijn voor de zoete aardappelen zelf om ‘m te kaal te zetten.

Tonijn-ei met roerbak van zoete aardappelbladeren

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de roerbak van zoete aardappelbladeren
  • paar handjes met bladeren van de zoete aardappel (of vervang door spinazie)

  • kokosvet en/of spekvet

  • Voor het ei
  • 1 kleine ui

  • 1 teen knoflook

  • een stukje van een pepertje (naar smaak)

  • 3 tomatillo‘s (vervang eventueel door blokjes courgette, voeg dan een beetje vers citroensap toe omdat een tomatillo wat zoetzurig is)

  • 1/2 paprika

  • 1 tomaat

  • optioneel: wat prei

  • groen zeezout‘ (= Keltisch zeezout met groene kruiden)

  • 1/2 blikje tonijn op olijfolie, MSC keurmerk (= wilde, verantwoord gevangen vis)

  • 2-3 eieren

  • verse peper

Stappen

  • Voorbereiding
  • Maak alle groenten schoon en dep ze droog.
  • Snipper de ui en hak de knoflook en het pepertje fijn. Snijd de tomatillo’s, paprika en tomaten in stukjes. Snijd de prei in ringetjes.
  • Voor de roerbak van zoete aardappelbladeren
  • Smelt wat kokosvet in een flinke koekenpan. Doe de bladeren in de pan.
  • Roerbak de bladeren op middelhoog vuur. Blijf roeren zodat ze niet aanbranden. De bladeren slinken meteen en vouwen zich als een soort parapluutje dicht.
  • Laat ze in korte tijd beetgaar worden. Schep ze daarna op een bord.
  • Voor het ei
  • Smelt opnieuw wat vet in de pan. Roerbak hierin de ui, knoflook en pepertje op niet te hoog vuur. Voeg dan de tomatillo en de paprika toe en roerbak deze tot de tomatillo’s een beetje goudbruin worden.
  • Voeg tomaat en eventueel de prei toe, samen met het groene zeezout. Laat alles even pruttelen op wat hoger vuur. Op deze manier kunnen de smaken goed intrekken. Doe er op het laatst de tonijn met olijfolie bij en laat dit ook even mee pruttelen.
  • Klop ondertussen de eieren los met wat verse peper en het zeezout. Giet het over het vis-groentenmengsel en laat het aan de onderkant mooi bruin worden.
  • Draai de omelet dan om. Bij mij ging dat alleen in stukken, maar daar werd de smaak niet minder om 😉
  • Laat nu ook deze kan lekker goudbruin worden. Serveer dan de tonijnomelet op je roerbak van bladeren. Smakelijk!

Notities

  • Met z’n gezonde vetten en vele voedingsstoffen uit de zoete aardappelbladeren en de groenten is dit een super gezonde maaltijd. Om over de eieren nog maar niet te spreken. En alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Dit overheerlijke gerecht past dus in alle fases van deze gezonde leefstijl. Meer hierover lees je onder de ‘Bronnen’.

Bronnen

[1] Gezonde bladeren Blog die ik vorig jaar schreef over de gezondheidsaspecten van de bladeren van veel planten waar wij normaal gesproken niet aan denken om ze te eten. Gaat o.a. ook over de bladeren van de zoete aardappel.

[2] Bladeren van zoete aardappelen zijn een goede bron van vitaminen Artikel op de website Woman Online over de vitamines in het blad van zoete aardappelen. Uit onderzoek van een Amerikaanse universiteit blijkt dat volwassen en jonge bladeren van de zoete aardappelen aanzienlijke hoeveelheden vitamine B kunnen bieden en andere essentiële vitaminen. Het vitamine B- 6 gehalte in de bladeren van de zoete aardappel zijn goed te vergelijken met vruchten en groenten zoals broccoli, avocado’s, wortelen, bananen en bloemkool.

Real Meal Revolutie / Van GezondDorp naar GezondLand

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.