Deze soep is een heel smaakvolle variant op een traditioneel uiensoepje. Heel erg gezond ook door het gebruik van (kippen)bottenbouillon.

Goed voor je darmen…

Bovendien zijn uien, prei en knoflook prebiotische groenten. Hun vezels zijn voeding voor je goede darmbacteriën en houden zo je darm gezond.

Wanneer je (nog) onvoldoende darmbacteriën hebt die deze vezels kunnen verteren, kun je echter veel last krijgen van gasvorming wanneer je uien en/of prei eet. Kijk dan of je het eten van deze vezelrijke groenten langzaam kunt opbouwen. Je darmbacteriën passen zich namelijk aan aan je dieet.

… of nu even niet

Het kan ook nodig zijn om ze tijdelijk te schrappen. Op die manier kun je je microbioom een reset geven. Later kun je alle producten weer één voor één proberen te introduceren. Dan zal duidelijk worden waar je op dat moment wel en waar je nog niet goed tegen kunt.

Altijd goed

Alle ingrediënten van deze soep staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. De soep is dus geschikt voor alle fases van een gezonde, koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Mits je uien en prei goed verdraagt, natuurlijk.

Uien-preisoep met pesto

  • — voor circa 3 liter soep —
  • 6 uien (circa 600 g)
  • 1 grote prei (circa 375 g)
  • 3 tenen knoflook
  • rozemarijn, tijm en laurierblaadjes (liefst vers)
  • 2 1/2 el pesto
  • 3 – 4 tl Keltisch zeezout
  • peper
  • 1 liter (kippen)bottenbouillon en extra water (of vervang door alleen water en extra zout en kruiden)
  • 1 tl nootmuskaat
  • circa 10 druppels worcestershiresaus
  • 2 tl mosterd
  • eventueel konjacpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

Uien-prei soep met pesto

  • Uien, prei en knoflook schoonmaken.
  • Ui en prei in dunne ringen snijden. Bewaar wat fijngesneden groen van de prei voor garnering.
  • Verwarm wat kokosvet en olijfolie in een soeppan. Smoor hierin de uien zachtjes.
  • Ris de rozemarijn en de laurierblaadjes van de takjes en hak ze fijn. Voeg de knoflook en de rozemarijn, tijm en laurierblaadjes toe aan de uien en laat ze nog even meesmoren.
  • Doe er dan de prei en de pesto bij en laat alles nog een paar minuten smoren.
  • Vul met bottenbouillon en/of water aan tot 3 circa liter soep. Doe peper, zout, nootmuskaat, worcestershiresaus en mosterd erbij. Proef de soep en breng ‘m op smaak.
  • Bind de soep eventueel met het konjacpoeder.

Lekker voor erbij

Uiteraard doen we in deze soep niet het traditionele stokbroodje met kaas. Maar er is wel een heel gezond alternatief. Wij aten er geroosterde ‘knoflook-pesto-kaas oopsiebroodjes‘ bij. Super lekker!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.