Sinds ik koolhydraatarm en vetrijk eet heb ik veel meer energie en voel ik me stukken beter [1]. Ik mijd suikers, granen en zetmeel en eet onbewerkte voeding. Ik eet volop groenten. Voeg veel gezonde vetten toe. Maak m’n eigen probiotica in de vorm van melkkefir en gefermenteerde groenten [2, 3]. Voeding waarin veel voedingsstoffen zitten dus. Veel gezonder dan het standaard Westerse eetpatroon. Waar we met z’n allen alleen maar steeds zieker van worden. Welvaartsziektes noemen we het.

Ik wil me natuurlijk zo goed en energiek blijven voelen. Gezond oud worden. Welvaartsziektes op afstand houden. Daar is meer voor nodig. Net zo belangrijk is het om voldoende te bewegen, veel buiten in de zon te zijn, te ontspannen, niet de hele dag door te eten… om maar eens wat te noemen.

Maar gezond eten is de basis. Het voorkomt onder andere dat de eiwitten in je lichaam versuikeren en dat de aders dichtslibben [4]. Het helpt ontstekingen te voorkomen in plaats van te bevorderen. Het zorgt dat je vetten gaan verbranden in plaats van suikers. Zodat de ketonen je volop energie geven. En je hersenen en je gezondheid een boost krijgen [5a].

Voor mij meer dan voldoende redenen om de rest van m’n leven zo te willen blijven eten.

Een leven lang keto

Het is als een levensloopbestendige omgeving. Waar jong en oud terecht kunnen. Welkom zijn. Zo is het ook met koolhydraatarm en vetrijk eten. Er is geen enkele reden om daarmee te stoppen als je eenmaal op gewicht bent. Of als je ouder wordt.

Net dán wil je niet terug naar een eetpatroon waarin suikers de eiwitten in je hersenen versuikeren. De ziekte van Alzheimer’s is net als diabetes type 2 gerelateerd aan te hoge bloedsuiker. Het wordt daarom ook wel diabetes type 3 genoemd [5b]. Gezond vet heeft het tegengestelde effect. Ketonen helpen je hersenen te beschermen. Zodat je helder kunt blijven denken en niet letterlijk of figuurlijk de weg kwijt raakt.

Er is ook geen enkele reden om er niet mee te beginnen als je jong bent. Wist je dat baby’s in ketose geboren worden? En dat borstgevoede baby’s in ketose zijn? Op het moment dat een baby zich in sneltreinvaart moet ontwikkelen? Geen wonder dat het zo’n gezonde toestand voor onze hersenen en voor ons hele lijf is.

In deze blog wil ik daarom ingaan op hoe je je hele leven koolhydraatarm en vetrijk kunt eten. Om er een leven lang de vruchten van te plukken.

Zwangerschap

Bij een ‘leven lang’ moet je eigenlijk beginnen vóór de zwangerschap. Daar wordt namelijk de basis gelegd. Wie zwanger wil worden, wil het beste voor de baby. Gezond leven, gezond eten. Daarom stoppen vrouwen al voor de zwangerschap met roken en alcohol drinken. Gaan foliumzuur slikken. Dat soort dingen. Zodat de bevruchting onder ideale omstandigheden kan plaats vinden. En de foetus zich optimaal kan ontwikkelen.

Jammer genoeg hoor je nog bijna niets over zwangerschap en koolhydraatarm en vetrijk eten. Terwijl er toch alle reden is om zo te (gaan) eten tijdens deze periode van je leven. Allereerst krijg je de meeste voedingsstoffen binnen als je èchte en onbewerkte voeding eet. Voeding die niet bewerkt is. Denk aan nutriëntrijke voeding als wilde zalm, lever, groene bladgroenten, bottenbouillon [6, 7].

Koolhydraatarm en vetrijk eten kan ook helpen om zwanger te worden. Het helpt om hormonen in balans te brengen, zoals bij vrouwen met PCOS. Ook PCOS is een ziekte die gerelateerd is aan insulineresistentie [8, 9]. Het is ook handiger om de overgang van suikerverbrander naar vetverbrander te maken voordat je zwanger bent [10].  Zodat je met heel veel energie je zwangerschap in kunt gaan. Die eerste maanden zijn al vermoeiend genoeg.

De zwangerschap is geen tijd om te diëten of om af te vallen. Gelukkig is een gezond koolhydraatarm en vetrijke leefstijl alles behalve een dieet. Het is heel belangrijk om naar je lijf te luisteren. Eet als je honger hebt en eet tot je voldaan bent. Eet voldoende eiwitten en gezonde vetten. De glucose die je baby nodig heeft kan jouw lijf daaruit zelf maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om wat meer gezonde koolhydraten te eten dan anders. Haal ze bij voorkeur uit groenten. Voeg bijvoorbeeld eens een zoete aardappel toe. Fruit kan ook. Ben wel bewust dat het echte suikerbommetjes zijn. Probeer om je bloedsuiker zoveel mogelijk constant te houden. Dat is de beste manier om zwangerschapsdiabetes te helpen voorkomen [11]. In het boek ‘Super eten voor super kinderen’ vind je ook voedingstips voor tijdens de verschillende periodes van je zwangerschap [12b].

[13, 14]

Bevalling en borstvoeding

Natuurlijk is er niet altijd een keus tussen een natuurlijke bevalling en een keizersnede. Maar alleen een natuurlijke geboorte zorgt ervoor dat de baby direct in aanraking komt met de darmbacteriën en de vaginale bacteriën van de moeder. Deze zorgen voor een optimale darmflora voor de baby en verbeteren het immuunsysteem [15, 16].

Wel of niet borstvoeding geven is vaak wel een keuze. Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat het begin altijd makkelijk is. Maar goed geïnformeerd zijn helpt wel. Lees je van te voren goed in. Zorg dat je gemotiveerd bent, zodat je niet meteen opgeeft. Goede begeleiding kan helpen om borstvoedingsproblemen op te lossen. Weet dat je absoluut je kindje de beste start geeft met borstvoeding. Door borstvoeding te geven krijgt je kindje ook weer bacteriën van de moeder binnen die de weerstand vergroten.

Borstgevoede baby’s raken van nature in ketose. Moedermelk bevat daarvoor een hoog gehalte aan korte- en middellange-keten vetzuren. Deze worden in de lever van de baby omgezet tot ketonen. Deze beschermen de zenuwen en ondersteunen de groei van de hersenen. Kinderen die borstgevoed zijn hebben op latere leeftijd gemiddeld een hogere IQ dan hun met flesvoeding groot gebrachte klasgenootjes [17, 18]. Probeer daarom de eerste 6 maanden je baby volledige borstvoeding te geven. Ook als je kind eenmaal bijvoeding krijgt is het goed om zo lang mogelijk door te gaan met de borstvoeding.

Van baby tot puber

Probeer je kind ook zoveel mogelijk suikervrij op te voeden. Geef het ècht en onbewerkt eten. Begin met zelf hapjes maken. Je kindje kan ook vanaf het begin gewoon ècht voedsel leren eten, zonder dat het geprakt is. Dit wordt de Rapley methode genoemd [12a]. Dit past ook heel goed binnen een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl, zeker als je het blijft ondersteunen met borstvoeding. Doordat het voedsel niet fijngeprakt wordt en nog alle vezels bevat, stijgt de bloedsuiker veel minder snel. Ook weet je zeker dat er geen suiker toegevoegd is. Onze dochter heeft op z’n Rapley’s leren eten. Ik vond het ook vooral een erg leuke manier!

Leer je kind om water of (verdunde) thee te drinken. Het is echt nergens voor nodig om zoete drankjes te geven. Vermijd snoep en koek. Geef je kind in plaats daarvan gezonde groenten, fruit, kaas of vlees.

Een echte aanrader voor deze periode is het boek ‘Super eten voor superkinderen – Gezond eten met het hele gezin: minder suiker, meer smaak, meer plezier’ [12b]. Het boek is geschreven door o.a. Prof. Tim Noakes en is de kinder- / familieversie van de Real Meal Revolutie. Ook hierin wordt overigens over de Rapley methode gesproken.

De drie gouden regels uit het boek zijn:

  1. Geen toegevoegde suiker!
  2. Geen bewerkte koolhydraten!
  3. Ga voor echt eten!

Het boek staat bomvol informatie en begint bij de zwangerschapsperiode. Het bevat recepten voor alle leeftijden, vanaf de eerste hapjes tot aan gerechten voor pubers. Alle gerechten zien er fantastisch uit. Als volwassene kun je er gewoon van mee-eten, tenzij je héél koolhydraatarm moet of wilt eten. Het boek bevat ook een groene, oranje en rode voedingslijst zoals we ze kennen van de Real Meal Revolutie. In dit boek staan de lijsten die geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar die een gezond gewicht hebben.

De gewoonte om suikervrij en gezond te eten kunnen we onze kinderen het beste van jongs af  aanleren. Dan is het niet ánders, maar het het nieuwe ‘gewoon’. Maar voorlopig hebben we te maken met een buitenwereld waarin het heel gewoon is om suiker en sterk bewerkte voeding te eten. Een wereld waarin jíj als wereldvreemde of strenge ouder gezien wordt als je je kind geen suikers ‘gunt’. Zorg daarom dat je weet waarom je dit wilt doen. Houd zo goed en lang mogelijk vast aan je gezonde opvoeding. Probeer de omgeving mee te krijgen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met het kinderdagverblijf. Waarom krijgen kinderen daar appelsap of ranja in plaats van water of thee? Leg opa en oma uit dat die wortel voor je kind net zozeer een traktatie is als een snoepje is voor een ander kind.

Misschien komt er een moment dat je kind niet meer wil. Dat het ‘net zo wil eten als de rest’ en je dat niet meer tegen kunt of wilt houden. Dan heb je het in ieder geval de beste start gegeven. Blijf gezonde en lekkere voeding kopen en bereiden. Blijf het goede voorbeeld geven. Wie weet waar dat op een gegeven ogenblik weer toe leidt? Hopelijk draait ook de mentaliteit en de voedingsindustrie langzaam mee, zodat een gezonde manier van eten weer de standaard wordt.

Van jong volwassene tot late leeftijd

Omschakelen naar een gezond eetpatroon

Veel van de volwassenen die koolhydraatarm en vetrijk gaan eten, doen dat om een persoonlijke reden. Ze kampen met overgewicht of een ander gezondheidsprobleem.  Ze komen vanuit een heel andere ‘wereld’. Eén met veel koolhydraten en bewerkt eten. Eten waarin (te) weinig voedingswaarde zit. Oude gezonde gewoontes zijn verdwenen. We zijn niet meer gewend om lever, probiotica en bottenbouillon te gebruiken.  Boter en ander gezond vet. Het vergt een omschakeling om weer gezond koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten [19, 20].

De harde landing

Je kunt die omschakeling op de snelle en harde manier doen. En daarmee een harde landing maken. Zo deed ik het. Ik wist ook niet beter. Van het ene op het andere moment stopte ik met het eten van alle suikers, granen en andere bewerkte koolhydraten. Je krijgt dan waarschijnlijk te maken met ontwenningsverschijnselen en een tijdelijk tekort aan energie omdat je lijf en z’n vertrouwde suikers mist en nog niet efficiënt vetten kan verbranden. Voor mij was het begin dan ook niet makkelijk, maar gelukkig zette ik door. Zodat ik ook de andere kant zag. De zonnige kant.  [21]

De zachte landing

Je kunt het ook op een andere manier doen. Een zachte landing. Een goede manier om dat te doen is uitgewerkt in de Banting methode van de Real Meal Revolutie.

Dit is de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl methode die ontwikkeld is door prof. Tim Noakes. Deze gezonde aanpak is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Een verantwoorde methode dus.

Naast het voordeel van de ‘zachte landing‘ heeft deze methode nog een paar voordelen. Allereerst ligt de focus op gezondheid.  Voordat de focus komt te liggen op gewichtsverlies ga je dan ook eerst werken aan herstel van voedingsstoffen en van je darmgezondheid.  Dat is namelijk de basis voor je gezondheid en ook voor gewichtsverlies [22].

In deze methode wordt eten niet gewogen en worden de koolhydraten niet geteld. Je eet èchte voeding. Het Banting ‘dieet’ doorloopt een aantal fasen, waardoor deze niet voor iedereen op elk moment hetzelfde betekent. Er zijn groene, oranje (A+B), grijze en licht-rode en rode voedingslijsten die ik voor je vertaald heb. Er staat ook uitleg over de methode, de verschillende fasen en de kleuren van de lijsten. Afhankelijk van de fase waarin je zit, kun je met deze lijsten kijken of een bepaald voedingsmiddel wél, niet of beperkt toegestaan is op dit moment [23a , 23b].

Een ander groot voordeel is dat deze methode levensbestendig is. Dat je ‘m je leven lang kunt blijven volgen. Zonder dat je je teveel blijft beperken op het moment dat dat niet meer nodig is. Nadat je op gewicht bent, ga je namelijk zelf ontdekken welke gezonde voedingsmiddelen die je tijdelijk niet mocht hebben, je weer kunt introduceren. Zonder dat het je gezondheid en je gewicht in gevaar brengt.

De 4 fasen van de Banting methode en de Real Meal Revolutie

Observatie: de voorbereiding

De Real Meal revolutie kent als eerste de observatiefase. Dit is een korte periode van een week, waarin je gaat opschrijven wat je allemaal eet. Dit is ter bewustwording en gaat vooraf aan het volgen van een koolhydraatarm en vetrijk dieet. In deze periode kun je jezelf inlezen en ook alvast boodschappen doen voor de volgende fase [24].

Herstel: herstel van voedingsstoffen en darmflora

De Real Meal Revolutie kiest voor een zachte en gezonde overgang naar je nieuwe leefstijl. Dit gebeurt tijdens de herstelfase.

Je schrapt hierin alle voedingsmiddelen van de rode lijst. Dit zijn onder andere alle voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, glutenhoudende granen en ongezonde vetten zoals margarine, halvarine en plantaardige olie. Dit zijn de voedingsmiddelen die niet bij een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl horen.

In de herstelfase ga je voedingsmiddelen toevoegen die een gezonde basis gaan vormen. Ze zorgen voor een goed (darm)gezondheid. Dit zijn bijvoorbeeld dagelijkse porties pro- en prebiotica en bottenbouillon [22].

In deze fase richt je je dus op herstel van hormonen en darmgezondheid. Ook op het verminderen van ontstekingen. Je bent dan nog niet gericht op gewichtsverlies. Val je af, dan is dat prima. Zo niet, ook goed. Dat is zorg voor later. Voor elke 5 kilo lichaamsgewicht die je wilt verliezen, moet je hier 1 week voor tellen. Oftwel, voor iemand die 15 kilo te zwaar is, duurt deze fase 3 weken [25]. In fase 3 en 4 blijf je wel vasthouden aan de gezonde gewoontes die je nu hebt aangeleerd.

Transformatie: het ‘grote’ gewichtsverlies

Daarna komt dan de fase waarin je je kunt richten op gewichtsverlies. In deze fase is typisch de hoeveelheid koolhydraten het laagst. Je wilt immers je insuline laag houden, zodat je bij je eigen vetvoorraad kunt. Ook zal de hoeveelheid vetten die je nodig hebt, het laagst zijn. Je hebt immers voldoende voorraad aan energie om aan je ‘dagtotaal’ bij te dragen.

Bij de Real Meal Revolutie wordt dit de transformatiefase genoemd. Er worden extra voedingsmiddelen geschrapt en van andere voedingsmiddelen wordt de maximale hoeveelheid (verder) beperkt. Je blijft wel vasthouden aan de goede gewoontes uit de herstelfase.

Naast gewichtsverlies en de gezondheidsvoordelen uit de transformatiefase kun je nog veel meer voordelen ervaren tijdens deze fase. Het gaat dan om helderder denken, betere concentratie, verbeterde slaap,  meer energie, vermindering van gewrichtsontstekingen, vermindering van acne en andere huidproblemen en een verbeterd libido [26].

Deze periode duurt tot je je ideale gewicht bereikt hebt. Bij sommige gaat het gewichtsverlies als een speer, bij andere mensen gaat het heel geleidelijk.

Heb je het idee dat je alles ‘goed doet’ en val je toch niet (meer) af, lees dan eens de blogs die ik daarover geschreven heb [27, 28, 29]. Je kunt hiermee op zoek gaan naar mogelijke oorzaken. En hopelijk: oplossingen.

Is gewichtsverlies niet op jouw situatie van toepassing, dan kun je deze fase overslaan.

Onderhoud: blijvend gezond en op gewicht

Heb je je gewichtsdoelen bereikt, dan komt er een zogenaamde onderhoudsfase. Het doel van deze fase is om dit een leefstijl te maken voor de rest van je leven waarin je je bereikte gezondheid en gewicht kunt behouden. Sla vooral deze fase niet over, want deze zorgt voor meer vrijheid in je keuze voor voedingsmiddelen. Op die manier kun je het de rest van je leven blijven volhouden met volop keus en variatie in gezond en lekker eten!

In deze fase ga je namelijk uitzoeken welke voedingsmiddelen je weer kunt toevoegen terwijl je op gewicht blijft. Voedingsmiddelen van de oranje voedingslijsten bijvoorbeeld. Kijk hoe je lijf er op reageert. Zoek uit waar je grenzen liggen. Blijf wel vasthouden aan de algemene regels van de voedingslijsten:

  • groene lijst: eet tot je verzadigd bent
  • oranje: beheers je
  • licht rood: bijna nooit (en nooit als je nog diabetes hebt of insuline-resistent bent)
  • rood: echt nooit
  • grijs: maak je eigen verstandige keuze

Dit is dus de fase waarin er weer meer ruimte komt. Je kunt weer meer koolhydraten toevoegen. Nog steeds uit gezonde bronnen uiteraard. Denk aan een zoete aardappel, of wat fruit. Experimenteer en blijf aanpassen indien nodig. Een andere levensfase, meer stress, veranderende hormonen, ander bewegingspatroon… Het kan er allemaal toe leiden dat wat gisteren nog werkte, vandaag niet meer de goede aanpak is.

[23, 30]

Gezondheidsvoordelen van de Banting methode

Om je doel voor ogen te houden helpt het misschien als je de vele gezondheidsvoordelen van het Banting dieet nog eens op een rijtje ziet staan.

Allereerst nog de disclaimers van de Banting website:

  • zorg voor medische begeleiding als je chronische medicatie gebruikt. Dit is onder andere om je medicijnen, indien van toepassing, op een veilige manier af te bouwen. De Banting methode werkt vaak zo snel dat je reguliere dosis medicijnen gevaarlijk kan worden voor je gezondheid.
  • onderstaande voordelen worden veelvuldig genoemd door deelnemers aan het programma. Dit is geen medische claim dat het Banting dieet alle genoemde gezondheidsproblemen voor jou gaat oplossen.

De 5 meest genoemde voordelen:

  • gewichtsverlies
  • omkeren van diabetes type 2
  • herstel van prikkelbare darmsyndroom (IBS)
  • genormaliseerde bloeddruk
  • sterk verbeterde slaap

Vaak genoemde voordelen:

  • onbeperkte energie
  • betere sportprestaties
  • minder pijn in botten en gewrichten
  • minder last van maagzuur
  • herstel van PCOS en toename in vruchtbaarheid
  • minder jichtklachten
  • minder migraine en epileptische aanvallen
  • verbeterde libido
  • veel helderder kunnen denken
  • minder chronische ontsteking
  • verbetering van bloedwaarden die gerelateerd zijn aan hart-en vaatziekten

Minder vaak genoemde voordelen:

  • vermindering depressie
  • het omkeren of verbeteren van ADHD
  • gestabiliseerde stemmingen
  • verbetering van eczeem en psoriasis
  • gestagneerde kankergroei

[31]

De volledige informatie en wetenschap achter deze methode kun je lezen in het boek De Real Meal Revolutie Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk, van Prof. Tim Noakes en Jonno Proudfoot. Kies wel voor de meest recente uitgave van april 2017, omdat hier de meeste recente voedingslijsten in staan. Dit zijn ook degene die ik heb vertaald.

Bronnen

[1] Wie ik ben en waar ik voor sta Blog die ik schreef over mezelf en mijn beweegredenen om voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl te kiezen.

[2] De gezondheidsvoordelen van kefir Je gezondheid begint in de darmen. Probiotica verbeteren de gezondheid van je darm doordat ze levende goede bacteriën bevatten. Melkkefir bevat een grote hoeveelheid en diversiteit van deze bacteriën. Deze blog gaat over de gezondheidsvoordelen van melkkefir. Met link naar een blog hoe je zelf eenvoudig melkkefir kunt maken.

[3] Hoe rot gezond kan zijn! Ook gefermenteerde groenten zijn een boost voor je gezondheid doordat ze goede bacteriën voor onze darmen bevatten. In deze blog lees je hoe je zelf zuurkool of andere gefermenteerde groenten kunt maken.

[4] Resultaten: versuikerde eiwitten Interessant kort artikel over voorlopige eerste resultaten van de Maastricht studie. Eén van de belangrijkste vragen die de studie probeert te beantwoorden is waarom type 2 diabetes en andere ziektes, zoals depressie en problemen met de longen, gewrichten, spieren, maag en darmen, hand in hand gaan. In dit artikel wordt ingegaan op de versuikering van eiwitten in het lichaam door ongezonde voeding met bijbehorende hoge bloedsuiker en insulinewaarden. De overtollige suiker in het bloed plakt aan eiwitten in de bloedvaten. Hierdoor worden de bloedvaten minder elastisch en stijgt de bloeddruk. Dit kan weer leiden tot hart- en vaatziekten. Waarmee weer eens aangetoond is dat we geen hart- en vaatziektes krijgen van gezonde vetten, maar van suiker.

[5a] Vet en ketonen zijn als… Blog over onze vetverbranding en over wat ketonen zijn. Misschien her en der een beetje ‘technisch’, maar probeer daar doorheen te prikken. Je hoeft het tenslotte niet te onthouden wat er allemaal staat. Je hoeft het niet eens allemaal te snappen. Het kan wel wat inzicht geven over wat ketonen nu eigenlijk zijn en hoe gezond ze voor ons zijn.

[5b] Heb jij al gehoord van diabetes type 3? Artikel op de Sugar Challenge website over dementie en Alzheimer.

[6] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Blog over de vele gezondheidsvoordelen van bottenbouillon. Ook zeker een aanrader tijdens de zwangerschap. Met link naar een blog waarin uitgelegd wordt hoe je zelf eenvoudig bottenbouillon kunt maken.

[7] Zwangerschap – Wij westerlingen doen maar wat Heel interessant artikel over wat wij als Westerlingen kunnen leren van traditionele volkeren voor wat betreft gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Gebaseerd op het onderzoek van Weston Price. Op basis daarvan is een zwangerschapdieet opgesteld. Kijk maar eens hoe ‘ketogeen’ deze lijst is!

[8] PCOS – Symptomen, voeding advies en behandeling bij PCOS Uitgebreid artikel van Jesse van der Velde met video van Karlijn Hoebe over PCOS. In het stappenplan dat voorgesteld wordt om PCOS te lijf te gaan, staat het overgaan op een voeding met zo weinig mogelijk suikers en koolhyraten op nummer 1.

[9] PCOS en overgewicht Artikel op Info.nu waarin staat dat koolhydraatarme dieten de meest succesvolle dieetinterventie zijn bij PCOS. Het wordt ook steeds vaker gebruikt / verplicht voordat vrouwen met vruchtbaarheidsbehandelingen (mogen) beginnen.

[10] Hoe word ik een vetverbrander? Blog over hoe je kunt overschakelen van het verbranden van suikers naar het verbranden van vetten.

[11] Low Carb/Keto Diets For Pregnancy, Gestational Diabetes, And Breastfeeding with Lily Nichols, RD — #040 Heel interessant podcast (in het Engels) over het ketogene dieet bij zwangere vrouwen en tijdens de borstvoedingsperiode. Aan het woord is Lily Nichols, een geregistreerde dietiste die heel veel ervaring heeft met en aandacht heeft voor voeding als ‘medicijn’. Het grootste deel van de podcast gaat het onder controle houden (of voorkomen van) zwangerschapsdiabetes door middel van onbewerkte, koolhydraatarme voeding.

[12a] Leren eten met de Rapley methode Artikel op de Ecomama website over leren eten volgens de Rapley methode. Kinderen krijgen dan als eerste voeding geen gepureerd of geprakt eten, maar krijgen bijvoorbeeld een stuk gekookte brocolli of wortel. Ze gaan er dan zelf mee aan de slag. Met veel informatie en linkjes. Ook een leuk filmpje waarin je kunt zien hoe het ongeveer in z’n werk gaat.

[12b] Boekrecensie ‘Super eten voor superkinderen – Gezond eten met het hele gezin: minder suiker, meer smaak meer plezier’. Recensie van het boek wat geschreven is door o.a. Prof. Tim Noakes als zeg maar de kinder- / familieversie van de Real Meal Revolutie. Geweldig boek. Het staat bomvol informatie, ook voor tijdens de zwangerschapsperiode en het bevat recepten voor alle leeftijden, vanaf de eerste hapjes tot aan gerechten voor pubers.

[13] Een koolhydraatarm dieet tijdens de zwangerschap Artikel waarin geschreven wordt dat je prima koolhydraatarm kunt eten tijdens de zwangerschap. Met 5 tips om er het beste uit te halen.

[14] Ketosis during pregnancy Engels artikel over ketose tijdens zwangerschap. Beschrijft dat juíst een goed samengesteld ketogeen dieet veilig is voor zowel de gemiddelde persoon als voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Je kunt hierin ook lezen dat gezonde zwangere vrouwen na een nacht slapen van nature al 3 keer hogere ketonenwaarden hebben dan niet-zwangere vrouwen. In het derde trimester van de zwangerschap zijn vrouwen van nature steeds vaker in ketose. De baby gebruikt ketonen om voor en na de geboorte essentiële vetten te produceren in de hersenen.

[15] Keizersnede baby en de darmflora Artikel wat duidelijk uitleg geeft over de voordelen van een natuurlijke geboorte en het geven van borstvoeding. Beide zorgen ervoor dat de baby bacteriën van de moeder binnen krijgt. Deze bacteriën verbeteren de weerstand en geven een goede start aan de baby’s eigen darmflora.

[16] ‘Keizersnede zet immuunsysteem baby op achterstand’ Artikel wat verwijst naar een Zweeds onderzoek dat aantoonde dat baby’s die via een keizersnede geboren worden, de eerste levensjaren een minder diverse darmflora en minder allergie-onderdrukkende immuuncellen hebben.

[17] PHD: wat borstvoeding ons leert over voeding voor de mens Vertaling van pag. 24-32 uit het boek ‘Perfect Health Diet, Regain Health and Lose Weight by Eating the Way You Were Meant to Eat.’, geschreven door Paul Jaminet, Ph.D. Shou-Ching Jaminet, Ph.D. Deze twee onderzoekers deden 5 jaar uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen voeding en gezondheid. Dit deel legt uit waarom borstvoeding absoluut de beste voeding is voor een baby. Met o.a. uitgebreide analyse van de samenstelling van borstvoeding en de gezondheidsvoordelen daarvan. In dit artikel lees je ook dat ketonen essentieel zijn voor de overleving van een zuigeling en dat borstvoeding een hoog gehalte heeft aan korte- en middellange-keten vetzuren, die in de lever omgezet worden in zenuw-beschermende ketonen die de groei van de hersenen van de zuigeling ondersteunen.

[18] Relatie tussen borstvoeding en IQ bij kinderen Artikel dat verwijst naar een Harvard studie die aantoonde dat kinderen die als baby borstgevoed zijn op 7 jarige leeftijd een hogere verbale IQ hebben dan kinderen die als baby flesgevoed zijn. Hoe langer de baby (uitsluitend) borstgevoed is hoe groter het verschil. De studie liet geen invloed zien op de performale intelligentie.  De studie liet een verschil zien van 4.2 punten. Om het in perspectief te zien: het gemiddelde verschil tussen leerlingen van havo en vmbo is 10 punten.

[19] Vet goed, dat vet! Blog over het belang van gezonde vetten. Gaat in op de onwaarheden die er over vet bestaan en waar die vandaan komen.

[20] Goed vet Blog die uitlegt welke vetten gezond zijn.

[21] De beginner’s blues Blog waarin je leest hoe moeilijk de overgang naar vetverbranding kan zijn, maar ook wat je er zelf aan kunt doen om het makkelijker te maken.

[22] Wees lief voor je darmen… èn je brein Blog die kort ingaat op het belang van gezonde darmen. In de categorie ‘Darmflora’ vind je verdere informatie over o.a. probiotica om je goede darmbacterieën te ondersteunen (bijv. met melkkefir en gefermenteerde groenten) en pre-biotica die voeding bieden aan die goede darmbacterieën.

[23a] Wat mag ik nog wèl eten? Blog waarin je een korte uitleg vindt van de methode van de Real Meal Revolutie, als ook een vertaalde versie van de voedingslijsten.

[23b] Banting voedingslijsten: de groene, oranje (A+B), grijze, licht-rode en rode voedingslijsten Directe link naar de vertaalde versie van de voedingslijsten. Je vindt er ook uitleg van de Banting methode, de verschillende fasen en uitleg van elke kleur lijst.

[24] The Banting Diet Observation Phase Beschrijving van de eerste fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[25] The Banting Diet Restoration Phase Beschrijving van de tweede fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[26] The Banting Diet Transformation Phase Beschrijving van de derde fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[27] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 1 Deel 1 van de blog die ik schreef over mogelijke oorzaken waarom je (toch) niet afvalt bij een koolhydraatarm dieet.

[28] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 2 Deel 2 van de blog die ik schreef over mogelijke oorzaken waarom je (toch) niet afvalt bij een koolhydraatarm dieet.

[29] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 3 Deel 3 van de blog die ik schreef over mogelijke oorzaken waarom je (toch) niet afvalt bij een koolhydraatarm dieet.

[30] The Banting Diet Preservation Phase Beschrijving van de vierde fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[31] The benefits of the Banting Diet Overzicht van de vele voordelen van het Banting dieet op de website van de Real Meal Revolutie.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.