Dat is een vraag die we kregen in onze nieuwe FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! .

Een gezond groepke

De groep richt zich op mensen die net starten met een koolhydraatarm dieet. Of al even bezig zijn, maar nog wat meer informatie willen. Maar die het wel allemaal op de gezonde manier willen doen. Die niet op zoek zijn naar een tijdelijk dieet, maar naar nieuwe gewoontes. Een nieuwe leefstijl.

We nemen de leden aan de hand. Stapje voor stapje leggen we uit hoe je de switch kunt maken. Naar die gezonde leefstijl. Voor de rest van je leven.

Uiteraard worden in de groep ook heerlijke recepten uitgewisseld. Allemaal verantwoord.

Houvast met de Real Meal Revolution methode

We gebruiken daarbij de methode van de Real Meal Revolutie (RMR) als uitgangspunt. Dat is een wetenschappelijk onderbouwde methode. Dat geeft dus een goede houvast.

Iedereen die mij kent weet dat ik uit principe geen reclame maakt. Behalve voor m’n blog en “m’n” Facebook groepen dan 😉 . Het helpt enorm als je weet waarom je dit doet. Als je leest waarom die vele vetten niet slecht, maar gezond voor je zijn. Waarom je de suikers moet laten staan. Waarom we niet mìnder, maar minder vaak moeten eten. [1]

Daarom moedigen we de leden aan om het bijbehorende boek te lezen. Zodat je weet waarom het werkt. En je krijgt er nog lekkere recepten bij op de koop toe. Toch reclame dus. Maar wat mij betreft voor het goede doel!

Zelf ben ik al bijna 3 jaar bezig met deze leefstijl. De RMR was daarbij niet mijn startpunt. In ‘Wie ik ben en waar ik voor sta’ kun je lezen hoe ik begon. Met een ander boek als basis. Vele boeken volgden. En vele andere bronnen van informatie over deze leefstijl. Gaandeweg leerde ik bij. Soms schaafde ik wat. Maar de basis bleef hetzelfde en de RMR past daar heel goed bij.

Terug naar de vraag ‘wat is de ideale verhouding tussen vet, eiwitten en koolhydraten?’

In de groep proberen we vragen ook zo goed mogelijk te beantwoorden. Het korte antwoord was snel gegeven. Hou koolhydraten laag, eet gematigd eiwitten en vul aan met gezonde vetten. Eet (pas) wanneer je honger hebt en eet tot je verzadigd bent. Eigenlijk is het zo simpel.

In tegenstelling tot koolhydraten [2] heb je eiwitten wel echt nodig. Voor spieropbouw, het verbranden van vetten, de stofwisseling, gezonde orgaanfunctie, lichamelijk herstel, spijsvertering, gebalanceerde hormonen, een goed humeur en energie. Heel belangrijk dus. Hoeveel je nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. En een teveel aan eiwitten kan averechts werken voor je gezondheid en gewicht. Hmmm, toch maar een iets langer antwoord dan. Hier het hele verhaal.

Niet rekenen en wegen

Bij de RMR tel je geen calorieën, weeg je je eten niet en bereken je ook niet de verhouding tussen vet, eiwitten en koolhydraten in je maaltijden.

Lekker makkelijk, want zo hoeft je rekenmachientje en je weegschaaltje  niet mee wanneer je gaat eten. Bovendien stimuleert het intuïtief eten. Eten wanneer je honger hebt en dan eten tot je verzadigd bent. Je lichaam kan dat namelijk prima. Mits je de goede dingen eet. Want van bewerkt eten raken je honger- en verzadigingssignalen helemaal van het padje. Eet dus gezond en ga ze weer vertrouwen.

Het belangrijkste is dat je koolhydraten flink vermindert en vet flink verhoogt. De hoeveelheid eiwitten blijft normaal gesproken gelijk of mag je zelfs verminderen. De voedingslijsten en de uitleg daarbij zijn hierbij je leidraad. Meer hoef je niet te doen.

[3; pag. 50-51]

Persoonlijke kwestie

De hoeveelheid eiwitten die je lichaam nodig heeft, verschilt wel van persoon tot persoon. Het is afhankelijk van je ideale lichaamsgewicht en ook van je sportieve aktiviteiten. Iemand die van nature zwaarder is, heeft meer eiwitten nodig. Sport je veel, dan heb je ook meer eiwitten nodig. Ook als je lichaam herstellende is van bijvoorbeeld een ziekte of een operatie, heb je meer eiwitten nodig.

Haal ze wel altijd uit gezonde bronnen. Weg met de proteïneshakes en -repen!

Wat past bij jou?

Wil je wat meer houvast over de hoeveelheid eiwitten? De RMR keek wat experts uit de LCHF wereld erover zeggen. Hiermee komen ze tot deze aanbevelingen:

SituatieAanbeveling:Voorbeeld:
[in gram proteïne per kg ideaal lichaamsgewicht]Voor iemand voor wie 60 kg z'n ideale (=natuurlijke) gewicht is, betekent dit:
[in gram netto proteïne per dag, verdeeld over 2 of 3 maaltijden]
Je hebt diabetes en/of je wilt (lichaams)vet verbranden0.75 - 145 - 60
Tijdens lichamelijk herstel1 - 1.560 - 90
Je werkt actief aan spieropbouw of je bent lichamelijk heel actief1.5 - 2.290 - 132

Bronnen

[1] FB groep Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond! Blog waarin ik uitleg waarom ik samen met Rianne een nieuwe Facebook groep heb opgericht. Terwijl ik me toch echt wel bezig weet te houden 😉 . Ook zonder die groep.

In die blog lees je ook over de ander FB groep ‘Keto in de Kempen’ die ik samen met Marie-Jose en Janny beheer. Die hebben we opgericht als een lokale ‘support’-groep. Voor de groeiende groep Kempische LCHF-ers. Met dezelfde gezonde insteek.

Wil je lid worden van deze groep(en)? Vul dan wel altijd de 3 vragen in die je aan het begin gesteld worden. Het is een voorwaarde om lid te worden. Alleen wij als beheerders en moderators krijgen de antwoorden te zien.

[2] Moet je koolhydraten eten? Eén van m’n eerste blogs over de vraag of je koolhydraten moet eten. Het korte antwoord: nee. Een groot deel van je energiebehoefte kan je lichaam halen uit vetten en ketonen. Een klein deel heeft altijd glucose nodig, maar dat kan je lichaam zelf maken uit vetten of eiwitten.

[3] Het boek ‘Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk – Het nieuwe eten volgens de Real Meal Revolutie’ door Tim Noakes, 4e druk 2018.

[4] Real MealRevolution – Protein power Uitleg op de website van de Real Meal Revolutie (in het Engels) over proteïne. Eiwitten dus. Hierin wordt uitgelegd hoe je kunt bepalen wat de ideale hoeveelheid proteïne voor je is. De RMR ging hiervoor te rade bij experts uit de LCHF wereld, zowel sportdeskundigen als niet-sportdeskundigen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.