Als het koud is krijg ik zin in van die heerlijk gevulde soepen. Eerder gaf ik al het recept van de Oosterse soep met kipgehakt, goulashsoep en pindasoep. Ook de pompoensoep van vandaag is zo’n winters recept.

Wanneer we pompoensoep maken is dat meestal een gepureerde soep met kokosmelk. Nu had ik zin in wat meer ‘bite’ en een andere smaak.

Voor een gevulde soep kun je nog steeds een gepureerde soep als basis gebruiken. Dan voeg je daar gewoon groenten aan toe. De groenten kun je van te voren even roerbakken. Ook kun je ervoor kiezen om een deel van deze groenten mee te pureren. Dat is wat ik deed bij deze pompoensoep. Het resultaat was een soep met nog steeds die fluweelachtige structuur van de gepureerde pompoen met die lekkere ‘bite’ waar ik zo dol op ben.

Deze soep bevat van zichzelf niet zoveel vetten. Gebruik daarom om te beginnen ruim vet om de groenten in te smoren. Zorg verder voor voldoende vetten in de rest van je maaltijd.

Eet je de soep als maaltijdsoep, dan is een stuk zonnebloempitten quiche of Noors platbrood rijkelijk besmeerd met (kruiden)roomboter of kokosvet er erg lekker bij. Of besmeer wat zelfgemaakt zaden- en pittencrackers voor erbij.

De soep is vegetarisch, maar je kunt er natuurlijk gebakken spekblokjes of ander vlees aan toevoegen. Het recept hieronder is voor een grote pan soep, zo’n 4 liter. Je kunt de soep ook goed invriezen.

Pompoensoep met wintergroenten

  • 1 flinke pompoen (komt niet zo precies, ik had in totaal 2 1/2 kg pompoenblokjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2-3 cm gember
  • ruim kokosolie en olijfolie, om de groenten te fruiten

Groenten voor de vulling naar keuze, bijv:

  • 2 uien
  • 3 wortels
  • 1/2 knolselderij
  • 3 wortelpeterselie
  • 4 paprika’s
  • 1 prei

Kruiden (veel gezonder dan bouillonblokken):

  • Keltisch zeezout, naar smaak (±3-4 tl ongeveer)
  • 1 1/2 tl elk van komijn, koriander, kurkuma, kerrie, gerookte paprika
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • water
  • peper
  • 8-10 druppels worcestershire saus, of meer naar smaak


Bereiden:

Snijd de pompoen doormidden en lepel de zaden eruit. Snijd de pompoen met schil in blokjes.

Maak knoflook, gember, uien, paprika’s, wortels, knolselderij, wortelpeterselie, paprika’s en prei schoon. Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de groenten in stukjes.

Verhit ruim kokosvet en olijfolie in een pan. Fruit de uien met de knoflook en gember. Voeg daarna de wortels, knolselderij en wortelpeterselie toe en fruit ze een minuut of 5. Voeg de paprika toe en fruit ze een paar minuten mee. Doe er dan de prei bij. Voeg 1 tl van het zout en alle kruiden toe en laat ook deze een paar minuten meebakken.

Schep ongeveer 2/3 deel van de groenten uit de pan. Voeg dan 1 liter water toe en de pompoenblokjes. Doe hier nog 1 tl zout bij en breng het aan de kook.

Laat de pompoenblokjes ±10 minuten koken of tot de pompoen goed gaar is. Pureer de soep met een staafmixer. Verdun de soep met water tot deze de gewenste dikte heeft.

Doe de groenten terug in de soep. Breng de soep op smaak met worcestershire saus, peper en zout en laat de groenten (beet)gaar worden.

Tip: Serveer met kokosroom (=dikke kokosmelk uit een blikje), of (dan niet zuivelvrij) crème fraîche of slagroom. Of eet er stukjes verse kokosnoot bij voor extra en gezonde vetten.

En hier is een printbare versie van het recept: Winterse pompoensoep.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Ja wist zeker dat ik beloofd had voor mijn carnavalsvriendinnen pompoensoep te maken.
    Nou maak ik hem dus zo.
    Leuk.
    Dank je.
    Groetjes Marie José

    • Ha ha, wat een toeval. Als het met carnaval zo koud blijft dan zullen ze zo’n goed gevulde soep vast waarderen. Fijne carnaval. Alaaf!

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.