Als ik een eregalerij had op de blog, dan kwam dit recept erop. Deze zalm vond ik zó lekker! Echt een toppertje…

Vlees, vis of eieren

Het was onze vrije dag en het was écht warm. Daardoor hadden we niet superveel zin om te koken. Dat was gelukkig ook niet nodig, want we nog een romige paprikasoep en geroerbakte groenten. En van alles om een heerlijke salade te maken. Alleen nog wat vlees, vis of eieren erbij.

De vriezer bood uitkomst. Daar lag nog zalm. Die hadden we meegekregen na een familiefeestje. David kwam op het idee om ‘m in de Airfryer te bakken.

Kletsen over Airfryers

Toevallig hadden we het daar de dag ervoor over gehad. Marie-José en ik waren toen gaan wandelen. We zijn bevriend geraakt via onze leefstijl en af en toe spreken we af. Met z’n tweeën of met een groepje. Dan gaan we urenlang wandelen of fietsen en zijn na afloop weer helemaal bijgekletst. Alhoewel… eigenlijk raken we nooit uitgekletst 😉

Na afloop wachtte ons een heerlijke verrassingslunch. In tussentijd gemaakt door Maaike. Tijdens de lunch ging het geklets over eten vrolijk verder. We kwamen op een gegeven moment op de Airfryer.

Marie-José hield een warm betoog. Vanwege de krokant gebraden kippetjes die ze er steeds weer uit tovert. Bij ons daarentegen staat ‘ie vrijwel ongebruikt in de garage. Ook als is het een grote(re); ik vind ‘m vaak te klein. Maar 4 zalmmoten; dat moet passen!

Luxeprobleem

In de Airfryer dus. Maar hoe? Simpel houden? Gewoon met wat kruiden dus. Of pesto erop. Dat vinden we ook zo lekker bij witvis. Met spek erom heen, zoals bij kip? Of met de feta die David gekocht maar niet gebruikt had. Ideeën te over. Het was te heet voor keuzestress. Ik zag het al voor me. De combinatie van dat alles… met nog wat tomaatjes en pijnboompitjes. Een ware feestmaaltijd. Voor het wikkelspek moest ik wel naar de winkel, maar dat had ik ervoor over. Zelfs met die tropische temperatuur.

En het resultaat? Dat krokant korstje van het spek, die romige warme feta gecombineerd met de pesto… Zááálig! En de zalm was zoals ik gedacht had, heerlijk mals gebleven. Onze zoon kwam later thuis van het werk en warmde ‘m op. Hij was laaiend enthousiast. Deze mocht zelfs van hém op de blog. En de Airfryer…? Die houden we nog maar even aan 😉 .

Zálige zalm uit de Airfryer

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de vis (per persoon):
  • 1 moot (ontdooide) zalm — wilde zalm vanwege de gezonde vetten, MSC keurmerk vanwege de verantwoorde vangst

  • peper en zout of viskruiden, naar smaak

  • 2-3 plakken ontbijtspek

  • 1 el pesto

  • 1-2 takjes tijm (bij voorkeur citroentijm)

  • 20 g feta

  • Voor erbij (per persoon):
  • 2 snoeptomaatjes

  • peper, zout, 1 blaadje basilicum

  • 1 tl pijnboompitjes

Stappen

  • Per persoon:
  • Bestrooi de zalmmoot aan beide zijden met peper en zout of met viskruiden. Masseer de kruiden er een beetje in met je hand.
  • Leg de plakken ontbijtspek op een bord. Bij de grootste zalmmoot gebruikte ik 3 plakken, voor de rest was 2 voldoende.
  • Smeer de helft van de pesto op de onderkant van de zalmmoot en leg deze dan met de pestokant op het ontbijtspek. Voor de foto is de zalm omgedraaid.
  • Smeer dan de rest van de pesto op de bovenkant. Verbrokkel de feta erover. Ris de blaadjes van de tijm en strooi ze over de feta.
  • Wikkel de plakken spek om de zalm.
  • Afwerken en bakken:
  • Warm de Airfryer voor op 180 graden Celcius.
  • Halveer de snoeptomaatjes. Het makkelijkst gaat dat met een kartel/tomatenmesje. Makkelijk is als ze aan de zijkant aan elkaar blijven zitten, dan wiebelen ze niet om. Knip de blaadjes basilicum in reepjes. Strooi peper en zout en de basilicumreepjes over de tomaatjes en leg ze tussen de zalmmoten.
  • Strooi de pijnboompitjes over de schotel.
  • Zet de schotel circa 15 minuten, of tot de spek lekker krokant is in de Airfyrer. En dan… smullen!

Notities

  • Wij gebruikten een losse bakplaat die we bij de Airfryer kochten. De grillplaat was namelijk kleiner en daarmee net te klein. Op de grillplaat zou het spek aan de onderkant waarschijnlijk krokanter geworden zijn.
  • Als je geen losse bakplaat hebt, zet dan een passend ovenschaaltje in de bak van de Airfryer.
  • Uiteraard kun je ook de oven gebruiken. Misschien moet je dan de oventijd wel wat aanpassen.
  • Als je de zelfgemaakte pesto gebruikt, staan bijna alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Alleen de feta staat, als zachte zuivel, op de oranje lijst A, waarvoor beperkingen gelden tijdens fase 3 om te zorgen dat ze een optimale vetverbranding (en het afvallen) niet in de weg staan. Kijk in die fase zelf of de feta in dit recept bij jou past. Lees hieronder meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie.
  • Je kunt de feta ook weglaten. Let wel op als je lactose-vrij eet. In het standaard recept van de pesto zit Parmezaanse kaas.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.