Yeah, eindelijk heb ik zelf harissa gemaakt. Zo lekker,  helemaal ‘meukvrij’ en helemaal niet moeilijk om te maken.

Harissa

Harissa is een Noord-Afrikaanse kruidige en pittige specerijenpasta met rode pepers en kruiden als basis. De Noord-Afrikaanse versie van sambal of  chilisaus, zeg maar. Je kunt het gebruiken voor soepen en sauzen, vlees of vis en stoof- of ovenschotels. Zelf vind ik het onder andere erg lekker in combinatie met kip of (kip)gehakt.

Paleo

Ik ontdekte harissa een aantal jaren geleden in een Paleo kookboek. Paleo is een leefstijl waarbij je eet zoals de mens dat in de oertijd waarschijnlijk gedaan heeft. Je eet daardoor puur en onbewerkt. Er zijn dan ook veel overeenkomsten met mijn eigen gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl.

Daardoor kunnen Paleo recepten een leuke bron van inspiratie zijn. Het betreffende Paleo kookboek inspireerde mij om harissa uit te proberen. Sindsdien gebruik ik het regelmatig.

Kruiden of kruidenpasta?

In het begin gebruikte ik harissa uit een potje. Het is tegenwoordig zo populair dat de grote buurtsupers het gewoon verkopen. Deze harissa was prima van smaak, maar ik baalde ervan dat er suiker inzat. Niet heel veel, maar toch…

Ik verving  toen de kruidenpasta door harissakruiden. Dat zie je ook terug in sommige van mijn recepten. Harissakruiden zijn ook heel lekker en in combinatie met wat olie kunnen ze harissapasta wel vervangen. Maar het is niet helemaal het echte ding natuurlijk.

Het stond dus al enige tijd op m’n lijstje om ‘m zelf te maken. Ik had nog gedroogde mini-pepertjes. Ook zijn er weer volop nieuwe. M’n dochter kreeg in het voorjaar twee peperplanten van oma. Een rode en een oranje. Ze dachten dat het snackpaprika’s waren. Maar deze gaan toch maar niet mee in de lunchbox 🙂 .

Tijd om er iets leuks mee te doen dus.

Oefenen voor Halloween

Ik dacht er helemaal niet aan om handschoenen aan te doen voordat ik begon. Ik gebruik regelmatig een peper(tje) en dan doe ik dat ook niet. Dat gaat normaal gesproken prima. Dit bleek een ander verhaal. Na afloop leken m’n handen in brand te staan. Alle vingers en binnen- en buitenkant. Ik denk dat het er ook mee te maken had dat ik de gedroogde pepertjes met blote handen uit het weekwater heb gevist.

Op het internet kun je wel wat huismiddeltjes vinden om de ‘brand’ eruit te halen. Eén ervan is om je handen in te smeren met een papje gemaakt van ‘baking soda’. Dat moet je op laten drogen en dan eraf spoelen. Ik heb het geprobeerd en zat met opdrogende craquelé handen te eten. Een vriendinnetje van m’n dochter wilde weten waarom. Ze geloofde het toen ik grapte dat ik aan het oefenen was voor Halloween 😉 .

Het hielp overigens even, toen ik de opgedroogde baking soda eraf gewassen had. Maar na een tijdje kwam het toch weer in alle hevigheid terug. Na een nacht slapen is het branderige gevoel ongeveer gehalveerd. ‘t Is maar dat je het weet…

Mijn tip: gebruik handschoenen. Toen m’n moeder ook deze harissa ging maken gebruikte ze dunne chirurgenhandschoenen. Dat hielp ook niet voldoende helaas. Misschien werkt een dubbel paar wel. En voorkom dat je je ogen aanraakt. Ook de combinatie ogen en pepertjes of lenzen en pepertjes is geen aanrader!

Harissa

  • 70 g verse pepers, of 35 g gedroogde pepers (of een combinatie)
  • 1 tl elk van korianderzaad, karwijzaad, peperbolletjes, venkelzaad
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 takjes munt
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 g)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 el limoensap
  • 2 el olijfolie

Snijd de kapjes van de pepers en verwijder de meeste zaadjes. Het is niet erg als er wat blijven zitten.

Hoe meer peperzaadjes, hoe pittiger het eindresultaat. Laat gedroogde pepers minimaal een uur in warm water weken en daarna uitlekken.

Rooster korianderzaad, karwijzaad, peperbolletjes en venkelzaad een paar minuten in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Haal ze daarna van de hittebron.

Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes van de takjes munt.

Doe de tomatenpuree, samen met de pepers, de zaden, de knoflook, de munt, het paprikapoeder, de appelciderazijn, het limoensap en de olijfolie in de kom van de staafmixer.

Mix met de  staafmixer tot een gladde pasta.

Ik vries de harissa in een ijsblokjesvorm in. Na het invriezen bewaar ik de blokjes in een diepvriesbakje. Op die manier kun je het lang bewaren en toch goed portioneren.

Als alternatief kun je het tot een maand bewaren in de koelkast. Giet er dan wat olijfolie over en zorg dat het steeds onder een laagje olijfolie staat.

Recepten met harissa(kruiden)

[1] Gevulde aubergine met noten en halloumi

[2] Kruidige gehaktballetjes

[3] Kipkofta’s met kleurrijke salade

[4] Indiase groentencurry met kipgehaktballetjes

[5] Oosterse soep met kipgehakt

Bronnen

[6] Harissa (saus) Wikipedia pagina over Harissa.

[7] Harissa Recept van de harissa wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Go Cora die handen !.
    Ik had niet on de gaten dat het zo erg zou zijn !.
    Hopenlijk gaat het vandaag beter..
    Zo gauw ik in de Turkse winkel kom zal ik ze meebrengen en het proberen.
    Het is toch niet heel heet he ?.
    Daar houd Ton niet zo van.

    • Jawel, het is wel echt pittig. Maar afhankelijk van de hoeveelheid pepers natuurlijk. En je kunt er daarna meer of minder van in je gerecht doen.
      En die handen, ja, dat is wel balen. Soms gaat het even wat beter. Maar het komt steeds weer terug als ik iets warms aan m’n handen krijg (afwaswater, warme pan)…

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.