Sinds een paar jaar ben ik in de ban van het maken van ‘eigen smaakmakers’. Allerlei soorten. Dat heeft een aantal redenen. Zo kook ik niet meer met pakjes of zakjes. Terwijl ik wel wil blijven genieten van de smaken uit allerlei eetculturen. Niet Knorr’s wereldgerechten, maar die van mezelf.

Meukvrij

Wat voor pakjes en zakjes geldt, geldt ook voor andere smaakmakers. Ook die bevatten meestal ingrediënten die we proberen te voorkomen. In het begin ging ik daarom op zoek naar het potje met de minste ‘meuk’. Maar zelfs die zijn niet helemaal ‘schoon’.

Super smaakvol

Zelf maken heeft ook andere voordelen. Het resultaat is meestal véél smaakvoller dan wat er uit de massaproductie komt. Ik bereid het met liefde en met pure ingrediënten. De best mogelijke. Als ik er dan toch de tijd insteekt, kan ik het tenslotte maar beter goed doen. Mijn ervaring? Eénmaal zelfgemaakt, wil je niet anders meer. Wat vroeger zo lekker leek, smaakt nu zoveel minder goed… Een goed voorbeeld daarvan is pesto.

Geef creativiteit een kans

Een ander voordeel van zelf maken is dat je het kunt aanpassen aan je eigen wensen. Met een beetje creativiteit kom je daarbij een heel eind.

Zelf vond ik het altijd al leuk om te bakken en te koken. Recepten te verzamelen en dingen uit te proberen. Mijn zoektocht naar m’n nieuwe manier van eten legde ik af zonder gebruik van internet. Zonder kant en klare recepten. Ik was te druk bezig om alles te leren en zelf te doen. Gaandeweg leerde ik méér en méér recepten aanpassen. Er m’n eigen koolhydraatarme varianten van te maken. Ik ging ook koken met enkel de ideeën in m’n hoofd en de ingrediënten in huis. Nieuwe recepten creëren. En delen. Hartstikke leuk om te doen.

Welkom aan de nieuwkomers

Nieuwe ingrediënten stimuleren die creativiteit. Er komen nieuwe mogelijkheden en ideeën. Daarom was ik zo blij met alle nieuwkomers in de (moes)tuin. Zoals chayotes, yacons, zoete aardappelen, snijbiet, nieuwe slasoorten, pastinaken en tomatillo’s. En steeds meer kruiden.

Op dezelfde manier verbreden smaakmakers de mogelijkheden. Je kunt er ook volop mee variëren. Dus maak ik zelf allerlei kruidenmengsels (zoals bijvoorbeeld za’atar), kruidenboter, mayonaise, harissa, ketchup en allerlei soorten pesto‘s en salsa‘s. Om maar eens wat te noemen. Die dan weer een plaatsje krijgen in m’n kookexperimenten.

Wensenlijstje

Tot nu toe is het nog niet gestopt. Het blijft leuk om nieuwe smaken te creëren. Nieuwe smaakmakers waar ik op terug kan vallen tijdens het koken. Zelf sambal maken was één van de dingen die nog op m’n lijstje stonden.

Met de laatste tomaten uit de tuin en kas en de nieuwe oogst pepertjes ging ik aan de slag. En niet te vergeten de zelfgekweekte citroengrasstengels. ‘Zelf’ tussen aanhalingstekens, want eigenlijk was het mijn moeder die ze opkweekte uit zaad. Een tweejarig proces. De eerste poging mislukte na het eerste jaar. Maar nu hebben we twee prachtige potten met sereh. Bedankt, mam! Want ook hiervoor geldt: wat een smaak! Ik kan niet wachten om ook die vaker te gebruiken.

En de sambal dan?

De basis van sambal wordt gevormd door verse pepertjes. Eventueel met wat zout. Veel meer hoeft het niet te zijn. Maar dat mag wel natuurlijk 😉 . Zo kun je er je eigen draai aan geven.

Het type pepertje heeft invloed op de smaak en de pit. Ik had zelfgekweekte rode en gele pepertjes. Behoorlijk pittig, alhoewel het altijd erger kan. Ik haalde de zaadjes er zoveel mogelijk uit. Met handschoentjes aan was het een fluitje van een cent. Ook het sambal maken is echt heel makkelijk.

En het belangrijkste: ik ben erg blij met het resultaat van deze ‘gebakken’ sambal met lekker veel uien en tomaat.

Zelfgemaakte sambal

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 500 g smaakvolle tomaten in stukjes

  • 2 uien

  • kokosvet

  • 6 tenen knoflook

  • stukje verse gember (15 gram)

  • 75 g pepertjes (hoe pittiger de pepertjes, hoe pittiger de sambal zal zijn)

  • Extra smaakmakers:
  • 1 el appelazijn

  • 1 el verse citroensap

  • 1 el coconut aminos

  • 2 tl gerookt paprikapoeder

  • 1 tl laospoeder

  • 1 serehstengel

Stappen

  • Snijd de tomaten in stukjes. Laat de velletjes er gewoon aan zitten. Ze zorgen voor extra smaak, vezels en binding. Breng de tomaten in een grote pan aan de sudder en laat flink pruttelend het vocht verdampen. Ga ondertussen verder met de rest van het recept.

    Ik heb in één keer meer tomaten ingedikt, omdat ik ze ook wilde gebruiken om harissa te maken. Wat over was heb ik in potjes ingemaakt.

    Tip: Je kunt ook nu al je serehstengel toevoegen, zodat de smaak extra goed kan intrekken. Dat ga ik de volgende keer ook doen. Zie hiervoor stap 9. Voordeel is ook dat je de serehstengel dan kunt verwijderen voordat je het bij de pepertjesprut doet.
  • Leg handschoentjes klaar om aan te doen wanneer je pepertjes gaat snijden en schoonmaken (in stap 6)! Probeer te voorkomen dat het pittige pepersap op je huid of in je ogen komt. Daar kun je heel veel last van hebben.
  • Zet dan alle ingrediënten klaar. Bedenk dat straks je handschoentjes onder het pittige pepersap komen te zitten en dat je daarmee zo weinig mogelijk kastjes e.d. aan wilt hoeven raken. Anders komt het later misschien aan je vingers en als je dan onbewust in je ogen wrijft, kan dat nog steeds pijnlijk zijn.
  • Maak de uien schoon en snipper ze. Laat wat kokosvet smelten in een braadpan of wok en smoor hierin de uien op een niet te hoge temperatuur. Laat ze lekker glazig en zacht worden. Ga ondertussen verder met de rest van het recept.
  • Maak de knoflook en gember schoon en hak deze in grove stukken. Doe ze in een keukenmachine of hakmolentje.
  • Trek nu de handschoentjes aan. Maak de pepertjes schoon en droog. Verwijder de steelaanzet.

    Àls je de pitjes wilt verwijderen, snijd dan de pepertjes in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Ik gebruikte hele pittige zelfgekweekte pepertjes en heb de pitjes zoveel mogelijk verwijderd. Snijd de pepertjes in grove stukken en doe ze ook in het hakmolentje.

    Tip: de pitjes zijn het pittigst van de hele peper. Hoe meer pitjes, hoe meer pit.
  • Maal nu de knoflook, gember en peper in het hakmolentje. Voeg het mengsel toe aan de uien in de pan.
  • Voeg de tomatenpuree toe wanneer deze flink is ingedikt. Bij mij was het gewicht toen met de helft verminderd. Doe er ook de extra smaakmakers bij met uitzondering van de serehstengel.
  • De serehstengel kun je het beste eerst pletten en kneuzen, zodat deze z’n smaak goed kan afgeven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door er met de platte kant van een koksmes met je hand op te duwen en ‘m zo stukje voor stukje een beetje te pletten. Ook kun je de stengel buigen. Leg ‘m dan bij de sambalsaus in de pan.
  • Laat dit nog een tijdje zachtjes opbakken om de smaken goed te laten intrekken. Verwijder de serehstengel (met handschoentjes!). Doe de sambal dan nog een keer terug in het hakmolentje. Hou rekening met de maximale inhoud per keer. Maal de sambal zo grof of fijn als je zelf wilt.
  • Ik bewaar de sambal in ijsblokjesvormpjes in de vriezer. Daar heb ik goede ervaringen mee met pesto en harissa. Zodra de blokjes bevroren zijn doe ik ze over in bakjes. Zo kan ik het zeker een jaar bewaren. Mijn vormpjes geven porties van ongeveer 1 eetlepel. Als ik minder nodig heb snijd ik een stukje van een blokje af. Dit recept gaf circa 25 eetlepels (=in totaal circa 375 ml sambal).

    Je ziet het verschil bijna niet, maar in de lichtblauwe vorm zit links de sambal en rechts harissa.

Notities

  • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.