Deze soep aten we met Pasen. Alweer een tijdje geleden dus. Zowel de soep als de kruidenroom vielen erg in de smaak. M’n moeder is geen grote soepfanaat en pakt daarom altijd een bescheiden portie. Zo ook deze keer, maar ze ging wel voor een tweede keer opscheppen. Zo lekker vond ze ‘m. En één van de kids die niet zo van zoete aardappelen houdt zei: ‘Lekkere soep, mam!’.

Een leuke aanwinst voor m’n verzameling soeprecepten dus. Het is immers altijd leuk als je werk gewaardeerd wordt. En zelf vond ik ‘m ook zeer geslaagd!

Oranje aardappelen

Zoete aardappelen heb je in verschillende kleurvarianten. Degene die oranje zijn van binnen en de meer witte soorten met een paarsachtige schil. Alle soorten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Hetzelfde geldt voor de kokosmelk en de slagroom.

Allemaal gezonde producten, maar ze bevatten wel wat meer koolhydraten dan de producten op de groene lijst. Je mag er maar beperkt van eten tijdens de fase waarin je aandacht vooral gaat naar optimale vetverbranding. Dat is fase 3, de transformatiefase. Deze soep bevat teveel van van de oranje lijst A en is daarom niet geschikt voor fase 3.

Je kunt de kruidenroom wel maken voor een andere soep, zo lang de portie slagroom binnen de aangegeven hoeveelheid zachte zuivel van de oranje lijst A valt. Zo zou je een broccoli- en/of preisoep kunnen maken met bottenbouillon, deze gedeeltelijk pureren en daar de kruidenroom bij serveren.

Zoete aardappelpreisoep met kruidenroom

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

IngrediËNTEN

  • Voor de groentenvulling:

  • stukje verse gember

  • 500 g prei

  • 1/4 tl harissa, of naar smaak

  • 1 1/2 el tomatenpuree

  • Voor de soepbasis:

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 500 g zoete aardappelen

  • 1/2 liter (botten)bouillon

  • 1 klein blikje kokosmelk (200 ml)

  • 400 ml water

  • 1/2 tl elk van mosterdpoeder, gerookt paprikapoeder en kerrie

  • verse peper

  • circa 3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • Voor de kruidenroom:

  • 100 ml slagroom

  • verse peper en Himalayazout

  • flinke handvol verse kruiden

  • Verder:

  • kokosvet, om te bakken

  • 4 stengels lente-ui, om te serveren

STAPPEN

  • Voor de groentenvulling: Maak de gember en prei schoon. Snijd de prei in ringen en houd het groen en het wit apart.
  • Smoor het witte deel van de prei in wat kokosvet en laat deze beetgaar worden. Doe er halverwege de harissa en tomatenpuree bij en laat deze nog even mee smoren. Schep de groenten tijdelijk uit de pan.
  • Voor de soepbasis: Maak ondertussen de knoflook en rest van de groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de zoete aardappelen in blokjes en de lente-ui in ringetjes.
  • Voeg extra kokosvet toe aan de pan en fruit hierin de ui met de knoflook. Doe er dan de blokjes aardappel en het groen van de prei bij en laat dit nog even smoren. Blijf ondertussen doorroeren zodat het niet aanbakt.
  • Giet er de bouillon bij en breng aan de kook. Laat de groenten gaar worden en pureer de soep dan met de staafmixer.
  • Voeg de kokosmelk toe. Vul het blikje twee keer met water en giet dat bij de soep. Voeg ook de kruiden en het Keltisch zeezout toe.
  • Laat de soep heet worden en voeg dan de groentenvulling toe. Breng de soep op smaak met extra kruiden en Keltisch zeezout naar smaak.
  • Voor de kruidenroom: Klop ondertussen de slagroom lobbig. Voeg peper en Himalayzout naar smaak toe. Hak de verse kruiden klein en klop ze er kort door.

    Serveer de soep met de kruidenroom.

Notities

  • Voor circa 2 liter soep
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.