Als het zo heet is, hebben we weinig zin in koken. De oven gebruiken is uit den boze, want het is al zo heet binnen. We hebben ook niet veel zin om achter het gasfornuis te staan.

Deze salade was de oplossing. Ik sneed de groenten, Maaike maakte een heerlijke knoflooksaus naar oma’s recept en David bakte heerlijk kruidige kipreepjes. Op die manier hoefden we geen van allen lang in de keuken te staan. De sla, saladegroenten, de kip en knoflooksaus die over waren, bewaarden we in aparte bakjes. Daarmee hadden we het de dag erna helemaal makkelijk.

Hitteplan

Met zo’n goedgevulde zomerse salade kunnen wij de hitte wel aan. Méér hebben we niet nodig. Dit was dan ook onze enige maaltijd gisteren. Naast een bananenmuffin en een handje nootjes tijdens onze fiets- en wandeltocht. En ‘s avonds een bakje Griekse yoghurt met bosbessen en zonnebloempitten als toetje. Van dit alles hebben we super genoten en we waren helemaal voldaan.

Daarbij is het wel belangrijk te vermelden dat wij inmiddels gewend zijn aan minder vaak eten. Áls we dan eten, eten we tot we verzadigd zijn. Daarmee bouwen we dan weer een nieuwe energievoorraad op voor de volgende dag.

IJskruid, een ideale groente voor hete dagen

Een vreemde eend in de ingrediëntenlijst is wellicht het ijskruid. IJskruid is een eenjarige plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt, maar al lange tijd in het Middellandse Zeegebied wordt gekweekt. Het kan zeer goed tegen hitte en droogte en de plant doet het ook in ons klimaat blijkbaar erg goed. Voor ons is het een nieuwkomer in de tuin. Op de foto hierboven waren de plantjes nog vrij klein. Inmiddels is de plant vooral meer uitgedeid, want hij groeit niet zozeer in de hoogte, alswel over de grond.

De naam dankt de plant aan de glinsterende, parelachtige druppeltjes op het blad. De plant scheidt niet alleen vocht, maar ook zout uit. De bladeren zijn zachtvlezig en je proeft duidelijk het vocht in de bladeren. Je kunt de plant gebruiken als spinazie en dus ook kort roerbakken. De structuur na het roerbakken vond ik persoonlijk minder aangenaam. Maar probeer het vooral zelf.

Zelf vind ik het rauw, gemengd met andere slasoorten, het lekkerst. Het heeft dan een knapperige beet met een wat ziltige smaak door de mineralen. Deze maken het overigens een heel geschikte groente voor zulke hete dagen, waarop je veel mineralen en sporenelementen verliest. [1] Heb je zelf ijskruid in de tuin of kun je er aan komen, kijk dan ook eens bij de Bronnen. Daar vind je nog een recept van een ijskruidsalade die helemaal past binnen onze gezonde leefstijl. [2]

Zomerse salade met kerrie-kipreepjes en knoflooksaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Knoflooksaus:
  • knoflook

  • kokosvet

  • Griekse yoghurt en/of eventueel zelfgemaakte mayonaise

  • verse peper, Himalayazout, gerookt paprikapoeder, kurkuma

  • Saladebasis:
  • Sla (diverse soorten pluksla, rucola, veldsla en ijskruid)

  • Olijfolie

  • Verse peper, himalayazout

  • Optioneel: vers citroensap

  • Saladevulling:
  • rauwe groenten (rode ui, lenteui, radijsjes, worteltjes, rode, oranje en groene paprika, bleekselderij, komkommer, tomaat)

  • gekookte afgekoelde groenten (wij hadden snijboontjes)

  • fruit (Granny Smith appel, kersen)

  • gekookte eieren

  • Kipreepjes:
  • Kip(dij)filet

  • Kruiden: verse peper, chilizout (=zeezout met chilipeper, samen uit een molen), kerriepoeder, groen kerriepoeder (met peterselie, daslook, dille, zeezout, laurier, kurkuma, koriander, gember, knoflook, ui )

  • kokosvet en roomboter

Stappen

  • Knoflooksaus:
  • Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Roerbak de knoflook zachtjes in wat kokosvet. Laat afkoelen. Deze tip van het roerbakken van de knoflook had Maaike van oma. Je krijgt hierdoor een veel zachtere knoflooksmaak.
  • Meng de Griekse yoghurt en/of zelfgemaakte mayonaise met de knoflook en de kruiden. Zet koel weg.
  • Saladebasis:
  • Snij of pluk de slabladeren in stukjes. Meng de sla en verdeel over (diepe) borden of kommen.
  • Maak een saladedressing van de olijfolie, citroensap, verse peper en Himalayazout. Of doe makkelijk (net als wij) en sprenkel ze afzonderlijk over de sla. Meng door de sla.
  • Saladevulling:
  • Snijd de rauwe groenten fijn. Verdeel over de sla.
  • Voeg de afgekoelde gekookte groenten toe. Meng met de sla en rauwe groenten.
  • Was het fruit en snijd het eventueel in stukjes. Verdeel over de sla. Appel kun je het beste onder de sla scheppen, zodat deze niet bruin wordt.
  • Pel de eieren, snijd in stukjes en verdeel over de salade. Strooi er wat peper en Himalayazout over.
  • Kipreepjes:
  • Snij de kip(dij)filet in reepjes. Kruid de reepjes met de kruiden.
  • Verhit kokosvet in een pan. Bak hierin de kipreepjes mooi goudbruin en gaar. Smelt op het laatst nog wat roomboter bij je kipreepjes.
  • Serveer de salade met de kipreepjes en de knoflooksaus. Meng indien gewenst alles door elkaar. Smakelijk!

Notities

  • Uiteraard kun je zelf variëren met je eigen keuze aan sla, groenten, fruit etc. Ook lekker zijn stukjes avocado, rauwe noten, zaden- en/of pitten.
  • Wil je een vegetarische salade, laat dan de kipreepjes weg en gebruik wat meer gekookte eieren. Of voeg blokjes kaas toe (harde of zachte kaas (oranje lijst A), of bijv. een grillkaas als halloumi (oranje lijst A)).
  • Eet je zuivelvrij? Gebruik dan zelfgemaakte mayonaise voor de knoflooksaus.
  • Kokosvet is heel geschikt om de kipreepjes in te bakken. Door op het eind zachtjes wat roomboter erover te laten smelten, krijgen de kipreepjes toch de lekkere roombotersmaak. Je kunt dit ook vervangen door ghee (=geklaarde roomboter), welke wel goed tegen verhitten bestand is.
  • Van bovengenoemde ingrediënten staan de Griekse yoghurt en worteltjes op de oranje lijst A. Daarvoor zijn beperkingen tijdens fase 3 van de koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl à la Real Meal Revolutie. Griekse yoghurt kun je vervangen door zelfgemaakte mayonaise (groene lijst). Worteltjes kun je weglaten of vervangen door groenten van de groene lijst (bijvoorbeeld witlof).
  • Appel en kersen staan op de oranje lijst B. Die zijn niet geschikt tijdens fase 2 en 3 van de Real Meal Revolutie. Je kunt ze vervangen door rood fruit (oranje lijst A) of bijvoorbeeld zonnebloempitten (groene lijst).

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Bronnen

[1] Je darmen, de bodem van je gezondheid Artikel op de website van Rineke Dijkinga. Ze zeg dat bij de knapperige beet en zilte smaak van ijskruid een dressing eigenlijk overbodig is. Ook vertelt ze dat ijskruid een boost aan mineralen geeft en dat dit ideaal is op een hete dag waarop je veel mineralen en sporenelementen verliest.

[2] IJskruid Een kort artikeltje op de website ‘Things I like…’. Hier vind je het recept van een salade op basis van ijskruid. Het recept en de foto’s zien er heerlijk uit, maar ik heb het zelf nog niet gemaakt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.