Deze week maakte ik drie potten met groenten om te laten fermenteren. De oude pot met groenten is namelijk bijna op. Die maakte ik de dag na de Belevingsmarkt in Leende van groenten die over waren na de workshop. Die vond ik overigens heel erg lekker. Het deed me wel denken aan de zoetzure atjar die ik vroeger in potjes in de winkel kocht. De gefermenteerde groenten zijn weliswaar zuurder, maar hebben toch ook wel dat zoetige door de paprika en wortel.

Bij de zomerse temperaturen van de afgelopen week past wel een zomerse variant op de zuurkool. Lekker met verse groenten uit de tuin. En ook weer dat zoetje. Van de wortels en een appeltje. Of twee 😉

Zomerse zuurkool

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten en fruit: (in totaal ongeveer 1400 g)
  • 1 grote teen knoflook

  • 1 spitskooltje

  • 4 zomerworteltjes

  • 2 koolrabi’s

  • 1 rode ui

  • 2 granny smith appel

  • Zout en gedroogde kruiden:
  • 8 afgestreken tl Keltisch zeezout

  • 1 tl venkelzaad

  • 1 tl anijszaad

  • 1 tl korianderbolletjes

  • gemalen verse peper

  • Verse kruiden:
  • 2 laurierbladen

  • 2 blaadjes salie

  • takje rozemarijn

Stappen

  • Maak de knoflook, groenten en de appels schoon. Snijd de knoflook in plakjes. Snijd de groenten fijn. Snijd de appel in stukjes.
  • Doe alles in een grote kom. Meng het zout en de gedroogde kruiden door het groentenmengsel.
  • Masseer de groenten goed met schone handen. Hierdoor komt er vocht vrij uit de groenten. Laat de groenten nu een tijdje rusten, zodat er nog meer vocht vrij komt.
  • Doe het groentenmengsel, samen met het vocht in een schone glazen (weck)pot. Druk het mengsel tussendoor steeds goed aan. Doe er ook de verse kruiden bij.
  • Verzwaar de groenten met een gesteriliseerd glazen potje (wat in je grote pot past) of een gesteriliseerde steen.
  • Maak een zoutwatermengsel om de pot verder aan te vullen, zodat de groenten onder het vocht blijven staan ook als de groenten omhoog geduwd worden door het koolzuurgas dat vrij zal komen. Los hiervoor 3 gram Keltische zeezout op, per 1 dl gekookt water. Laat het eerst afkoelen, voordat je het bij de groenten giet.
  • Laat de groenten bij kamertemperatuur fermenteren. Volg hiervoor het zojuist ge-update basisrecept.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.