Oopsie broodjes of wolkenbroodjes [2] zijn erg populair onder mensen die koolhydraatarm en vetrijk eten.

Ze zijn een goede vervanger van brood, want ze worden gemaakt van eieren en volvette zuivel. Ze bevatten dus veel gezonde vetten en zijn graan- en glutenvrij.

Zelf vind ik ze ook erg lekker. Vooral sinds ik ze met zaden en pitten maak. Dat maakt voor mij het verschil. Zoals het verschil tussen wit brood en zaden- en pittenbrood. De zaden en pitten geven smaak en structuur. Je krijgt er echt een lekkere ‘bite’ door. En met extra kruiden wordt de oopsie nog lekkerder! [3]

Zonder zuivel

Oopsiebroodjes zijn dus glutenvrij en koolhydraatarm, maar ze bevatten wel een flinke portie zuivel. Ze zijn dus niet geschikt voor mensen die geen zuivel willen of kunnen eten. Ik kon ook geen recept vinden van een zuivelvrije variant. Dus ging ik zelf aan de slag. Met romige kokosmelk. Die uit een blikje dus.

Drie keer…

De basis voor deze broodjes was (uiteraard) het recept van m’n oopsiebroodjes met pit(ten). Ik verving de zuivel door kokosmelk en gebruikte iets meer psylliumvezels. De eerste poging was nog niet zo succesvol. Ze liepen al voor het bakken helemaal uit en het werden hele platte schijfjes. Niet echt iets wat je als broodje zou bestempelen. Ze waren wel lekker, dus dat gaf wel hoop.

De tweede keer voegde ik wat gemalen lijnzaad toe aan het eidooiermengsel. Dat geeft meer stevigheid. Tegelijkertijd verminderde ik de hoeveelheid kokosmelk. Deze keer bleven ze mooi in vorm. Ze waren ook lekker van smaak, maar ik had de gouden combinatie nog niet te pakken. Nog net iets te vast.

En voila, de derde keer had ik scheepsrecht. Het gemalen lijnzaad bleef en ik deed er weer wat meer kokosmelk bij. Ook wachtte ik tussendoor even zodat de psylliumvezels en het lijnzaad hun werk goed konden doen. Het resultaat was een mooi en lekker broodje. Glutenvrij, suikervrij en zuivelvrij!

Tip: Koop géén gebroken lijnzaad, want de (normaal gesproken) omega-3 vetten in het lijnzaad worden snel ranzig en ongezond. Maal het zelf op het moment dat je het nodig hebt. Je kunt er eventueel een klein (elektrisch) koffiemalertje voor kopen.

Oopsie broodjes en de Real Meal Revolutie

De eieren, zaden en pitten en kruiden staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie (RMR). Die zijn dus geschikt voor iedere fase van de koolhydraatarme en vetrijke methode van de RMR. De eieren, zaden en pitten en de kokosmelk zorgen voor gezonde vetten.

Kokosmelk, staat net als andere melkvervangers (en net als volvette zachte zuivel zoals roomkaas) op de oranje lijst A. In fase 1, 2 en 4 kun je de producten van die lijst eten tot je verzadigd bent. Voor fase 3, wanneer de aandacht ligt op vetverbranding en afvallen gelden er beperkingen voor die lijst. Het ligt er dan aan hoeveel je eet en of je nog meer producten van die lijst gebruikt op dezelfde dag, of dit recept geschikt is en/of hoeveel van deze oopsies je kunt eten.

Eventueel kun je de hoeveelheid kokosmelk in het recept nog verminderen naar 100 g. Dan krijg je een iets vaster broodje.

Zuivelvrije oopsie broodjes met pit

Voor circa 9 stuks.

Voor het eidooier-mengsel:

  • 3 eidooiers
  • 3 el (blond of bruin) lijnzaad, zèlf malen
  • 150 g kokosmelk uit blik
  • 1 el elk van lijnzaad, chiazaad, sesamzaad
  • 3 el zonnebloempitten
  • 1 el psylliumvezels
  • 1/2tl elk van (Keltisch, grijs) zeezout, gerookte paprika en knoflookpoeder
  • verse peper (±6 draaien met de molen)

Voor de geklopte eiwitten:

  • 3 eiwitten
  • 1 tl bakpoeder
  • (Himalaya)zout (±2 draaien met de molen)

Splits de eieren en doe de eidooiers in een grote kom. Doe de eiwitten in een andere (schone!) kom. Zorg dat er geen spoortje van het eigeel bij de kom met eiwitten komt.

Maal 3 el lijnzaad. Doe de eidooiers met het gemalen lijnzaad en alle andere ingrediënten voor het eidooier-mengsel in een kom. Klop het door en laat het circa 5-10 minuten rusten. Dit geeft het lijnzaad en de psylliumvezels de kans om het vocht te binden. Het eidooiermengsel zal daardoor dikker worden.

Klop dan pas de eiwitten goed stijf met het bakpoeder en het Himalayazout. Gebruik hiervoor schone gardes!

Spatel dan voorzichtig met stevige slagen het eiwit onder het eidooier-mengsel, tot het goed gemengd is.

Stop dan om te voorkomen dat de eiwitten hun luchtigheid verliezen.

Leg hoopjes beslag op een bakblik met een bakvel of bakpapier. Ik gebruikte ongeveer 2 eetlepels per hoopje. Je kunt ze met een lepel nog een beetje glad strijken. Strooi er eventueel nog extra sesamzaadjes, zonnebloempitten of pompoenpitten over.

Bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 150◦C of tot ze goudbruin en stevig zijn. Ze veren dan nog wel een beetje in als je er met een vinger op duwt. Haal ze voorzichtig van het bakpapier en laat ze afkoelen op een rooster.

Tips:

  • Gebruik deze oopsies als alternatief voor een boterham. Besmeer ze bijvoorbeeld met kokosolie, zuivelvrije pesto, hummus of zelfgemaakte mayonaise. Beleg bijvoorbeeld met sla, komkommer, tomaat, avocado en/of een gekookt eitje.
  • Ze zijn ook heel geschikt als hamburgerbroodje.
  • Maak een tosti van 2 oopsies met beleg naar keuze ertussen. Bak deze in een warm tosti-ijzer of een paar minuten aan iedere kant in een koekenpan met wat kokosvet. Kijk voor inspiratie op m’n eerdere blog ‘De 30 dagen koolhydraatarme tosti’s challenge‘. Daar zitten ook veel zuivelvrije keuzes tussen. [4]
  • Bak er meteen wat meer.  De oopsies of ongebakken tosti’s kunnen in de vriezer bewaard worden en direct het tosti-ijzer in.

Bronnen

[1] Zuivelvrije oopsie broodjes met pit(ten) Het recept van deze zuivelvrije koolhydraatarme oopsiebroodjes met pit.

[2] Wolkenbroodjes Blog met verwijzing naar het recept van een wolkenbroodje, zoals een oopsiebroodje ook wel genoemd wordt. In deze blog gebruikt als hamburgerbroodje. Dit recept is zoals ik ze in het begin maakte. Zonder pitten en met wijnsteenpoeder i.p.v. gewone bakpoeder. Ik ben tegenwoordig meer fan van m’n oopsiebroodjes met pit(ten) [3].

[3] Oopsiebroodje met pit(ten) Blog met recept van m’n originele oopsiebroodjes met pit. Deze bevatten wel roomkaas.

[4] De 30 dagen koolhydraatarme tosti’s challenge Blog met heel veel ideeën voor koolhydraatarme tosti’s. Gemaakt van oopsiebroodjes.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.