Het boek wat mij op het pad van gezond(er) eten heeft gezet is Het glutengevaar – de sluipmoordenaar van je brein van de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter.

Boterhammen toch niet zo gezond?

Toen ik erdoor bladerde, dacht ik: ‘Wil ik dit allemaal wel weten?’ Een terechte vraag, want na het lezen van dit boek zal je ‘gezonde’ bruine boterham nooit meer zo smaken als voorheen.

Althans, dat gold voor mij. Die boterhammen eet ik dan ook niet meer en o.a. ook geen suikers en bewerkte voedingsmiddelen. Inmiddels ben ik meer dan anderhalf jaar verder en ben ik ervan overtuigd dat dit boek een van de beste dingen is die me had kunnen ‘overkomen’. Het heeft mij veel goeds gebracht.

Voed je darmen en je voedt je brein

Het boek gaat niet alleen over welke dingen je beter kunt vermijden, maar ook over voedingsmiddelen waar je darmen en je brein een groot plezier mee doet.

Recent onderzoek wijst namelijk uit dat er een heel groot verband bestaat tussen de gezondheid van je darmflora en je hersenen.

Pro- en prébiotica

Om je darmflora gezond te houden is het belangrijk om het te voeden met goede bacteriën en om op hun beurt deze bacteriën te voeden. Het eerste doe je door probiotica te gebruiken en het tweede door prébiotica te gebruiken.

Kefir = Yacult++

In het boek wordt o.a. kefir genoemd als voorbeeld van zo’n probiotica. Je kunt het een beetje vergelijken met Yacult, maar dan veel gezonder. En het goede nieuws is: je kunt het eenvoudig zelf maken!

Waar Yacult een heleboel bacteriën bevat van 1 (gepatenteerde) soort, bevat kefir een heleboel soorten verschillende goede bacteriën.

Aan Yacult worden allerlei suikers toegevoegd: glucose-fructosestroop, suiker en maltodextrine. Als je kefir maakt, worden de van nature aanwezige melksuikers omgezet. Ze worden gebruikt in het fermentatieproces en de bacteriën voeden zich hier mee. Daardoor kunnen mensen met een lactose-intolerantie vaak kefir toch verdragen en kan het zelfs helpen om deze intolerantie te verminderen.

Daarnaast is Yacult gepasteuriseerd en we weten allemaal wat dat doet met bacteriën…

Aan de slag met probiotica

Nadat ik een aantal maanden het gezonde dieet van Dr. Perlmutter had gegeten, las ik steeds vaker iets over probiotica. Ik ben toen gaan googlen wat kefir is en of ik het zelf zou kunnen maken. Ik zag dat je het kunt kopen via internet en het leek me niet heel moeilijk om te maken. Afijn, een paar dagen later arriveerden mijn  kefir met de post in een plastic zakje met een beetje melk en goed verpakt in een bubbeltjesplastic envelop. De kefirkorrels lijken op kleine bloemkooltjes. Ze zijn alleen niet hard, maar hebben een rubberachtige structuur.

Melkboer

Vanaf die dag ben ik kefir gaan maken en gaan drinken. Ik maak het tegenwoordig iedere dag van een liter biologische volle melk. Daarvan drinken mijn man en ikzelf 1 mok en de rest breng ik naar mijn ouders. Mijn man en ik vinden het allebei heel erg lekker, vooral als het gekoeld is. Qua smaak zit het een beetje tussen yoghurt en karnemelk in.

Super gezond!!!

Sinds die tijd heb ik enorm veel gelezen over darmflora e.d. en ik snap nu waarom er aan kefir zoveel gezondheidsvoordelen zitten. Daarover kun je lezen in ‘De gezondheidsvoordelen van kefir’.

Geef het door

En wat is nog het leukste aan kefir? Het lijkt wel op zo’n vriendschapscake, je weet wel, zo’n beslag waarvan je een aantal dagen een cake of brood bakt en daarna een deel weer doorgeeft aan iemand anders.

De kefirkorrels groeien namelijk en na een tijdje kun je dus uitdelen! Ik heb op die manier al veel mensen blij gemaakt. En anders eet ik de korrels gewoon op, want voor mij zijn ze te waardevol om weg te gooien!

Wil je zelf aan de slag, kijk dan op ‘Hoe maak je kefir’.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.