In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!

In 4 stappen op weg naar succes. Naar een vet gezond leven. Hoe goed klinkt dat niet?! En het kan. Met de methode van de Real Meal Revolutie (RMR). Dat is dan ook de ruggegraat van de FB groepen ‘Keto in de Kempen’ en ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ Meer daarover lees je in de blog ‘Gezond koolhydraatarm en vetrijk eten à la Real Meal Revolution’. De RMR methode bestaat uit 4 fases. Eén voor elke stap die je zet. In deze blog worden deze fases kort uitgelegd. Meer informatie over elke fase vind je in een aparte blog. Zodat het behapbaar blijft. De informatie in dit artikel is gebaseerd op informatie over de Real Meal Revolutie methode op het internet [1, 2] en het boek [3]. Aangevuld met m’n eigen kennis en ervaring over een gezonde leefstijl. Een beetje Real Meal en een beetje Keto. En Zo. 🙂

Fase 1 Observatie: de voorbereiding

Waarom?

Het doel van deze fase is om jezelf voor te bereiden op het echte werk. Breng jezelf in kaart. Hoe sta je ervoor en waar wil je naartoe?

Wat mag je eten?

In principe alles. Verander nog niets. In onderstaande tabel zie je hoe dat zich vertaalt naar de gekleurde voedingslijsten van de RMR [4].
Gekleurde lijst van de RMR Hoeveelheid Opmerking
Groen Onbeperkt
Oranje A Onbeperkt
Oranje B Onbeperkt
Lichtrood Onbeperkt
Rood Onbeperkt
Grijs Grijze gebied Maak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

Wat ga je doen?

 1. Kies bewust voor deze gezonde manier van eten als je nieuwe leefstijl.
 2. Stel jezelf een doel en schrijf het op.
 3. Vraag indien nodig om ondersteuning en begeleiding van je huisarts.
 4. Zorg voor een ‘nul’-meting. Dat helpt om je voortgang bij te houden.
 5. Zoek hulptroepen.
 6. Breng je eetgewoontes in kaart. Wat, wanneer en waarom eet je? Hoe reageert je lijf hierop?
 7. Lees jezelf in. Overtuig jezelf dat dit een gezonde beslissing is.
 8. Vul je voorraadkast aan.

Hoe lang?

Deze periode duurt in het begeleid traject van de Real Meal Revolutie voor iedereen een week. Maar laat je niet haasten. Doe het lekker in je eigen tempo. Neem je tijd. Jij bepaalt wanneer je klaar bent voor fase 2.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze observatiefase, lees dan ‘Observatie; stap 1 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!‘.

Fase 2 Herstel: werk aan je gezondheid

Waarom?

Het doel van deze fase is het herstellen van je gezondheid. Voornamelijk die van je darmen. Dat is namelijk de basis van je gezondheid. Doordat je èchte voeding met veel voedingsstoffen gaat eten en bewerkt eten gaat vermijden, zal je lichaam ook op andere vlakken herstellen. Je hersenen zullen beter functioneren en allerlei hormonen zullen weer in balans komen. Dit heeft overigens ook weer een relatie met je darmen. Heel belangrijk dus!

Wat mag je eten en wat niet?

In principe alles wat bijdraagt aan je gezondheid. Voortaan eet je èchte onbewerkte voeding. Je mag nog volop producten met koolhydraten gebruiken. Zoals groenten en fruit. Maar wel altijd onbewerkte koolhydraten. Producten die niet toegestaan zijn in deze fase staan op de rode en de lichrode voedingslijsten van de RMR [4]. Lees deze lijsten goed door, want ze vormen de basis. Op de rode lijst staan producten die volgens de RMR niet passen binnen een gezonde leefstijl.  Op de lichtrode lijst staan producten die je later weer met mate kunt gaan gebruiken. Maar voorlopig dus even niet. In onderstaande tabel zie je hoe dat zich vertaalt naar de gekleurde voedingslijsten van de RMR [4].
Gekleurde lijst van de RMR Hoeveelheid Opmerking
Groen Onbeperkt Kies iedere dag iets van het kopje ‘Voeding voor de darmen’ (p) in de lijst = prebiotisch
Oranje A Onbeperkt (p) in de lijst = prebiotisch
Oranje B Onbeperkt (p) in de lijst = prebiotisch
Lichtrood X Eet (in deze fase) niets van de lichtrode lijst. O.a. amandelmeel en kokosmeel (!)
Rood X Eet voortaan niets van de rode lijst.
Grijs Grijze gebied Maak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

Wat ga je doen?

In deze fase leer je jezelf gezonde gewoontes aan. Geef je lichaam alles wat het nodig heeft om gezond te worden en te blijven:
 1. Vermijd bewerkt eten, suikers, gluten en slechte vetten (o.a. zaadolie)
 2. Gebruik dagelijks (zelfgemaakte) probiotica
 3. Gebruik dagelijks prebiotica
 4. Gebruik zo vaak mogelijk (zelfgemaakte) bottenbouillon
 5. Eet (pas) wanneer je honger hebt
 6. Eet tot je verzadigd bent.
 7. Gebruik veel gezonde vetten.
 8. Vergroot de tijd tussen maaltijden zonder tussendoor honger te hebben
 9. Eet met aandacht
 10. Hou je voortgang bij in je schriftje

Hoe lang?

Deze periode duurt in het begeleid traject van de Real Meal Revolutie een week per 5 kilo lichaamsgewicht die je wilt verliezen. Maar ook hier: er is geen haast. Neem de tijd om jezelf al deze gezonde gewoontes eigen te maken. Pas daarna is het tijd voor fase 3.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze observatiefase, lees dan ‘Herstel: stap 2 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!’.

Fase 3 Transformatie: verbrand die vetten!

Waarom?

Het doel van deze fase is om je lichaam om te schakelen naar optimale vetverbranding. Door de aanpassingen in je eetpatroon herstel je je stofwisseling en verlies je gewicht door het verbranden van je eigen voorraad vet. Deze fase is de weg naar je ideale gewicht. Dit zorgt voor een geestelijke en lichamelijke verandering. Vandaar dat deze fase de ‘transformatiefase’ wordt genoemd.

Wat mag je eten?

Hou de basis vast

Alle voedingsmiddelen die in fase 2 verboden zijn, blijven dat in fase 3. Dit zijn de producten van de lichtrode en de rode voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Die zijn inmiddels bekend. Blijf je dagelijkse porties pro- en prebiotica en/of bottenbouillon gebruiken. Hiermee onderhoud je een gezonde darmflora. Dat is een voorwaarde voor een gezonde lichaam en geest op lange termijn.  Inclusief een gezond gewicht.

Minder koolhydraten

Dit is de fase waarin je de minste koolhydraten gebruikt. Er komen daarom meer voedingsmiddelen op het ‘nu even niet’ lijstje te staan. Dat lijstje bevat gezonde producten. Voedingsmiddelen waar in principe niks mis mee is. Maar ze bevatten simpelweg teveel koolhydraten voor deze fase. Je wilt immers je insuline gedurende de dag laag houden. Anders kun je nog je eigen lichaamsvet niet verbranden.

Oranje lijst A: geniet maar gebruik met mate

De oranje lijst A bevat producten die hoger in koolhydraten zitten. Daarom mag je ze in deze fase slechts heel beperkt gebruiken. Kies maximaal 1 product per dag (!) en hou je aan de maximale hoeveelheid. Let wel: die hoeveelheden zijn niet groot! Om optimaal succes te boeken in deze fase, zul je daarom soms streng, maar vooral eerlijk moeten zijn naar jezelf.

Oranje lijst B: nu-even-niet

Alles van de oranje lijst B is in deze fase niet toegestaan. Denk hierbij aan gedroogde peulvruchten en aan de meeste soorten fruit.

Blijf vet eten!

Dit is tevens de fase waarin je waarschijnlijk de minste vetten gebruikt. Want als je overgewicht hebt en je lichaam draait op vetverbranding, dan heb je zelf voldoende bij te zetten. Ga echter niet bewust minder vetten toevoegen, maar luister naar je honger- en verzadigingssignalen. Blijf vetrijke maaltijden gebruiken en stop met eten wanneer je vol bent. Je lichaam regelt het zelf! In onderstaande tabel zie je alles overzichtelijk bij elkaar [4].
Gekleurde lijst van de RMR Hoeveelheid Opmerking
Groen Onbeperkt Kies iedere dag iets van het kopje ‘Voeding voor de darmen’ (p) in de lijst = prebiotisch
Oranje A Maximaal 1 product uit deze lijst per dag. Hou je daarbij aan de aangegeven maximale hoeveelheid. Eet (in deze fase) beperkt van de oranje lijst A. O.a. zachte zuivelproducten, noten, pompoenen, knolgroenten (p) in de lijst = prebiotisch
Oranje B X Eet (in deze fase) niets van de oranje lijst B. O.a. peulvruchten en vrijwel alle fruitsoorten
Lichtrood X Eet (in deze fase) niets van de lichtrode lijst. O.a. amandelmeel en kokosmeel (!)
Rood X Eet voortaan niets van de rode lijst. O.a. alles met toegevoegde suiker en/of (vrijwel alle) zoetstoffen en/of  glutenhoudende granen
Grijs Grijze gebied Maak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

Wat ga je doen?

In deze fase richt je je op het herstel van je stofwisseling en op voeding die je in een optimale vetverbranding brengt. Het is niet alleen belangrijk wat je wel en niet eet, maar zeker ook hóe je eet. Eet geen snacks, maar volledige (!) maaltijden. Eet niet als je geen honger hebt.  Eet rustig en met aandacht. Dit gaat je stofwisseling herstellen. In het begeleide traject van de Real Meal Revolutie worden er halverwege deze periode nog een paar wijzigingen aangebracht. Welke dat zijn, is niet beschreven [6]. Ik kan me zo voorstellen dat er bijvoorbeeld een bepaalde vorm van periodiek vasten wordt ingevoerd. Hiermee ga je de tijd tussen maaltijdmomenten vergroten. Je geeft je lijf dan optimaal de kans om je eigen lichaamsvet te gebruiken. En in tegenstelling tot wat ons altijd verteld is: het is razend gezond! [7] Maar het zou ook kunnen dat er in het begeleide traject dan aandacht komt voor andere leefstijlaspecten die veel invloed hebben op je gezondheid en gewicht. Denk aan kwalitatief goede slaap, voldoende zonlicht, lichamelijke beweging, stress vermindering en ontspanning. In combinatie met wat je wél en vooral ook wat je níet eet, zal dit ervoor zorgen dat je in optimale vetverbranding komt. Blijf je schriftje uit fase 1 en 2 gebruiken om je voortgang bij te houden. Op het gebied van voeding, maar ook op de andere gebieden die ik hierboven hebt genoemd. Dit kunnen concrete resultaten zijn, maar ook gewoontes (goede en/of minder goede) en/of gedachtes. Wees dankbaar voor wat je bereikt hebt en blijf stapjes in de goede richting zetten!

Hoe lang?

Deze periode duurt tot jij je ideale lichaamsgewicht hebt bereikt. Het is heel persoonlijk hoe lang dit duurt. Dit ligt aan hoeveel overgewicht je hebt, maar het ligt er ook aan hoe snel je gewicht verliest. Sommige mensen verliezen een halve kilo per week, maar er zijn ook mensen die tot wel 10 kilo in één week zijn kwijt geraakt.

— wordt vervolgd — met een korte beschrijving van fase 4

Alles op een rijtje?

In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Observatie: stap 1 naar een koolhydraatrm, suikervrij en vet gezond leven! Herstel: stap 2 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven! Transformatie: stap 3 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven! Onderhoud: stap 4 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven! Voor altijd keto  Blog die ik eerder schreef over hoe je van een koolhydraatarm of ketogeen dieet een leefstijl maakt. Voor de rest van je leven.

Bronnen

[1] Real Meal Revolution De website van de Real Meal Revolution. In het Engels. [2] The Banting Diet Observation Phase Beschrijving van de eerste fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes. [3] De Real Meal Revolutie: Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk Het boek van de Real Meal Revolutie. Met de wetenschappelijke achtergrond die je uitlegt waarom koolhydraatarm en vetrijk eten gezond is. En recepten. De voedingslijsten in het boek zijn helaas verouderd. Gebruik daarvoor liever de nieuwste (en vertaalde) gekleurde voedingslijsten [4]. [4] Banting voedingslijsten: de groene, oranje (A+B), grijze, licht-rode en rode voedingslijsten Directe link naar de vertaalde versie van de voedingslijsten. Je vindt er ook uitleg van de Banting methode, de verschillende fasen en uitleg van elke kleur lijst. [5] The Banting Diet Restoration Phase Korte uitleg op de RMR site over de ‘Restoration phase’ zoals ze zelf fase 2 noemen. [6] The Banting Diet Transformation Phase Korte uitleg op de RMR site over de derde fase van het Banting dieet. Dit is de ‘transformatiefase’, ofwel fase 3 van de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie. [7] Zet eens vasten op je menu! Eén van de blogs die ik schreef over vasten. Deze blog gaat in op allerlei gezondheidsvoordelen van vasten.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.