In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!

In 4 stappen op weg naar succes. Naar een vet gezond leven. Hoe goed klinkt dat niet?!

En het kan. Met de methode van de Real Meal Revolutie (RMR). Dat is dan ook de ruggegraat van mijn blog ‘Keto en zo’. En tevens van de Facebook groepen ‘Keto in de Kempen’ en ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ Meer daarover lees je in de blog ‘Gezond koolhydraatarm en vetrijk eten à la Real Meal Revolution’.

De RMR methode bestaat uit 4 fases. Eén voor elke stap die je zet. In deze blog worden deze fases kort uitgelegd. Elke fase wordt bovendien verder uitgelegd in een aparte blog. Zodat het behapbaar blijft.

Van de Real Meal Revolutie bestaan twee versie. Dat zorgt soms voor verwarring. Daarom volt hier eerst een korte uitleg over het verschil tussen de Real Meal Revolutie versie 1.0 en 2.0. En over hoe deze informatie, al dan niet in boekvorm, verkrijgbaar is op de Nederlandse markt.

Real Meal Revolutie 1.0

Er bestaan dus twee versies van de Real Meal Revolutie. Op de Nederlandse markt is alleen een boek verschenen van de oorspronkelijke versie. Hierin leggen o.a. prof. Tim Noakes en topchef Jonne Proudfoot uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij.

Inmiddels is de derde druk van dit boek beschikbaar, maar deze verschilt deze inhoudelijk niet of nauwelijks met druk 1. In het boek vind je zowel de wetenschappelijke onderbouwing voor deze methode, als recepten die passen bij deze leefstijl. Ook vind je in dit boek de oorspronkelijke gekleurde voedingslijsten, die aangeven welke producten in meer of mindere mate geschikt zijn voor deze gezonde leefstijl. De oorspronkelijke lijsten zijn er in de kleuren groen, oranje, rood en grijs. [3]

Real Meal Revolutie 2.0

Versie 2.0 is een verfijning gebaseerd op voortschrijdend inzicht. Hierin worden de vier fases geïntroduceerd die hieronder beschreven zijn. Die geven een mooie leidraad om deze leefstijl op een geleidelijke en verantwoorde manier te introduceren in fase 1 en 2, daarna even door te pakken in fase 3 en er tenslotte in fase 4 een levenslange leefstijl van te maken. Afgestemd op jou als persoon.

Meer kleur

Bij de introductie van deze 4 fases zijn er ook nieuwe, verbeterde voedingslijsten gekomen. De oranje lijst werd opgedeeld in een oranje lijst A en een oranje lijst B. Naast een rode lijst kwam er een lichtrode lijst voor meer nuance tussen producten die écht nooit passen in deze gezonde leefstijl en producten die af en toe en met mate wel hun plekje kunnen hebben. Op basis van nieuwe inzichten werden sommige producten op een andere lijst gezet. De onderbouwing daarvan kun je vinden op het internet [1, 2].

De informatie in dit artikel is gebaseerd op informatie over de Real Meal Revolutie methode versie 1.0 (in boekvorm) en versie 2.0 (via het internet). Daar waar versie 1.0 verschilt van versie 2.0 heb ik de meest recente informatie gebruikt. Zo gebruik ik de laatste versie van de voedingslijsten. Dit alles is aangevuld met m’n eigen kennis en ervaring over een gezonde leefstijl. Een beetje Real Meal en een beetje Keto. En Zo. 🙂

Van GezondDorp naar GezondLand

Gezond eten

Al deze informatie is inmiddels ook samengekomen in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Een boek dat uitgegeven is door de Stichting GezondDorp en waarvan ik één van de auteurs ben. Door de samenwerking met Jonno Proudfoot van de Real Meal Revolutie hebben we de informatie over de Real Meal Revolutie 2.0, inclusief de Nederlandse versie van de vernieuwde voedingslijsten hierin op kunnen nemen.

Fase 1 Observatie: de voorbereiding

Waarom?

Het doel van deze fase is om jezelf voor te bereiden op het echte werk. Breng jezelf in kaart. Hoe sta je ervoor en waar wil je naartoe?

Wat mag je eten?

In principe alles. Verander nog niets. In onderstaande tabel zie je hoe dat zich vertaalt naar de gekleurde voedingslijsten van de RMR [4].

Gekleurde lijst van de RMR
HoeveelheidOpmerking
GroenOnbeperkt 
Oranje AOnbeperkt 
Oranje BOnbeperkt 
LichtroodOnbeperkt 
RoodOnbeperkt 
GrijsGrijze gebiedMaak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

Wat ga je doen?

  1. Kies bewust voor deze gezonde manier van eten als je nieuwe leefstijl.
  2. Stel jezelf een doel en schrijf het op.
  3. Vraag indien nodig om ondersteuning en begeleiding van je huisarts.
  4. Zorg voor een ‘nul’-meting. Dat helpt om je voortgang bij te houden.
  5. Zoek hulptroepen.
  6. Breng je eetgewoontes in kaart. Wat, wanneer en waarom eet je? Hoe reageert je lijf hierop?
  7. Lees jezelf in. Overtuig jezelf dat dit een gezonde beslissing is.
  8. Vul je voorraadkast aan.

Hoe lang?

Deze periode duurt in het begeleid traject van de Real Meal Revolutie voor iedereen een week. Maar laat je niet haasten. Doe het lekker in je eigen tempo. Neem je tijd. Jij bepaalt wanneer je klaar bent voor fase 2.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze observatiefase, lees dan ‘Observatie; stap 1 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!‘.

Fase 2 Herstel: werk aan je gezondheid

Waarom?

Het doel van deze fase is het herstellen van je gezondheid. Voornamelijk die van je darmen. Dat is namelijk de basis van je gezondheid.

Doordat je èchte voeding met veel voedingsstoffen gaat eten en bewerkt eten gaat vermijden, zal je lichaam ook op andere vlakken herstellen. Je hersenen zullen beter functioneren en allerlei hormonen zullen weer in balans komen.

Dit heeft overigens ook weer een relatie met je darmen. Heel belangrijk dus!

Wat mag je eten en wat niet?

In principe alles wat bijdraagt aan je gezondheid. Voortaan eet je èchte onbewerkte voeding.

Je mag nog volop producten met koolhydraten gebruiken. Zoals groenten en fruit. Maar wel altijd onbewerkte koolhydraten.

Producten die niet toegestaan zijn in deze fase staan op de rode en de lichrode voedingslijsten van de RMR [4]. Lees deze lijsten goed door, want ze vormen de basis. Op de rode lijst staan producten die volgens de RMR niet passen binnen een gezonde leefstijl.  Op de lichtrode lijst staan producten die je later weer met mate kunt gaan gebruiken. Maar voorlopig dus even niet.

In onderstaande tabel zie je hoe dat zich vertaalt naar de gekleurde voedingslijsten van de RMR [4].

Gekleurde lijst van de RMR
HoeveelheidOpmerking
GroenOnbeperktKies iedere dag iets van het kopje ‘Voeding voor de darmen’

 

(p) in de lijst = prebiotisch

Oranje AOnbeperkt(p) in de lijst = prebiotisch
Oranje BOnbeperkt(p) in de lijst = prebiotisch
LichtroodXEet (in deze fase) niets van de lichtrode lijst.

 

O.a. amandelmeel en kokosmeel (!)

RoodXEet voortaan niets van de rode lijst.
GrijsGrijze gebiedMaak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

O.a. alles met toegevoegde suiker en/of (vrijwel alle) zoetstoffen en/of  glutenhoudende granen

Wat ga je doen?

In deze fase leer je jezelf gezonde gewoontes aan. Geef je lichaam alles wat het nodig heeft om gezond te worden en te blijven:

  1. Vermijd bewerkt eten, suikers, gluten en slechte vetten (o.a. zaadolie)
  2. Gebruik dagelijks (zelfgemaakte) probiotica
  3. Gebruik dagelijks prebiotica
  4. Gebruik zo vaak mogelijk (zelfgemaakte) bottenbouillon
  5. Eet (pas) wanneer je honger hebt
  6. Eet tot je verzadigd bent.
  7. Gebruik veel gezonde vetten.
  8. Vergroot de tijd tussen maaltijden zonder tussendoor honger te hebben
  9. Eet met aandacht
  10. Hou je voortgang bij in je schriftje

Hoe lang?

Deze periode duurt in het begeleid traject van de Real Meal Revolutie een week per 5 kilo lichaamsgewicht die je wilt verliezen.

Maar ook hier: er is geen haast. Neem de tijd om jezelf al deze gezonde gewoontes eigen te maken. Pas daarna is het tijd voor fase 3.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze observatiefase, lees dan ‘Herstel: stap 2 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!’.

Fase 3 Transformatie: verbrand die vetten!

Waarom?

Het doel van deze fase is om je lichaam om te schakelen naar optimale vetverbranding.

Door de aanpassingen in je eetpatroon herstel je je stofwisseling en verlies je gewicht door het verbranden van je eigen voorraad vet. Deze fase is de weg naar je ideale gewicht.

Dit zorgt voor een geestelijke en lichamelijke verandering. Vandaar dat deze fase de ‘transformatiefase’ wordt genoemd.

Wat mag je eten?

Hou de basis vast

Alle voedingsmiddelen die in fase 2 verboden zijn, blijven dat in fase 3. Dit zijn de producten van de lichtrode en de rode voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Die zijn inmiddels bekend.

Blijf je dagelijkse porties pro- en prebiotica en/of bottenbouillon gebruiken. Hiermee onderhoud je een gezonde darmflora. Dat is een voorwaarde voor een gezonde lichaam en geest op lange termijn.  Inclusief een gezond gewicht.

Minder koolhydraten

Dit is de fase waarin je de minste koolhydraten gebruikt.

Er komen daarom meer voedingsmiddelen op het ‘nu even niet’ lijstje te staan. Dat lijstje bevat gezonde producten. Voedingsmiddelen waar in principe niks mis mee is. Maar ze bevatten simpelweg teveel koolhydraten voor deze fase. Je wilt immers je insuline gedurende de dag laag houden. Anders kun je nog je eigen lichaamsvet niet verbranden.

Oranje lijst A: geniet maar gebruik met mate

De oranje lijst A bevat producten die hoger in koolhydraten zitten. Daarom mag je ze in deze fase slechts heel beperkt gebruiken.

Kies maximaal 1 product per dag (!) en hou je aan de maximale hoeveelheid. Let wel: die hoeveelheden zijn niet groot! Om optimaal succes te boeken in deze fase, zul je daarom soms streng, maar vooral eerlijk moeten zijn naar jezelf.

Oranje lijst B: nu-even-niet

Alles van de oranje lijst B is in deze fase niet toegestaan. Denk hierbij aan gedroogde peulvruchten en aan de meeste soorten fruit.

Blijf vet eten!

Dit is tevens de fase waarin je waarschijnlijk de minste vetten gebruikt. Want als je overgewicht hebt en je lichaam draait op vetverbranding, dan heb je zelf voldoende bij te zetten. Ga echter niet bewust minder vetten toevoegen, maar luister naar je honger- en verzadigingssignalen. Blijf vetrijke maaltijden gebruiken en stop met eten wanneer je vol bent. Je lichaam regelt het zelf!

In onderstaande tabel zie je alles overzichtelijk bij elkaar [4].

Gekleurde lijst van de RMR
HoeveelheidOpmerking
GroenOnbeperktKies iedere dag iets van het kopje ‘Voeding voor de darmen’

 

(p) in de lijst = prebiotisch

Oranje AMaximaal 1 product uit deze lijst per dag. Hou je daarbij aan de aangegeven maximale hoeveelheid.Eet (in deze fase) beperkt van de oranje lijst A.

 

O.a. zachte zuivelproducten, noten, pompoenen, knolgroenten

(p) in de lijst = prebiotisch

Oranje BXEet (in deze fase) niets van de oranje lijst B.

 

O.a. peulvruchten en vrijwel alle fruitsoorten

LichtroodXEet (in deze fase) niets van de lichtrode lijst.

 

O.a. amandelmeel en kokosmeel (!)

RoodXEet voortaan niets van de rode lijst.

 

O.a. alles met toegevoegde suiker en/of (vrijwel alle) zoetstoffen en/of  glutenhoudende granen

GrijsGrijze gebiedMaak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

O.a. alles met toegevoegde suiker en/of (vrijwel alle) zoetstoffen en/of  glutenhoudende granen

Wat ga je doen?

In deze fase richt je je op het herstel van je stofwisseling en op voeding die je in een optimale vetverbranding brengt.

Het is niet alleen belangrijk wat je wel en niet eet, maar zeker ook hóe je eet. Eet geen snacks, maar volledige (!) maaltijden. Eet niet als je geen honger hebt.  Eet rustig en met aandacht. Dit gaat je stofwisseling herstellen.

In het begeleide traject van de Real Meal Revolutie worden er halverwege deze periode nog een paar wijzigingen aangebracht. Welke dat zijn, is niet beschreven [6].

Ik kan me zo voorstellen dat er bijvoorbeeld een bepaalde vorm van periodiek vasten wordt ingevoerd. Hiermee ga je de tijd tussen maaltijdmomenten vergroten. Je geeft je lijf dan optimaal de kans om je eigen lichaamsvet te gebruiken. En in tegenstelling tot wat ons altijd verteld is: het is razend gezond! [7]

Maar het zou ook kunnen dat er in het begeleide traject dan aandacht komt voor andere leefstijlaspecten die veel invloed hebben op je gezondheid en gewicht. Denk aan kwalitatief goede slaap, voldoende zonlicht, lichamelijke beweging, stress vermindering en ontspanning.

In combinatie met wat je wél en vooral ook wat je níet eet, zal dit ervoor zorgen dat je in optimale vetverbranding komt.

Blijf je schriftje uit fase 1 en 2 gebruiken om je voortgang bij te houden. Op het gebied van voeding, maar ook op de andere gebieden die ik hierboven hebt genoemd. Dit kunnen concrete resultaten zijn, maar ook gewoontes (goede en/of minder goede) en/of gedachtes. Wees dankbaar voor wat je bereikt hebt en blijf stapjes in de goede richting zetten!

Hoe lang?

Deze periode duurt tot jij je ideale lichaamsgewicht hebt bereikt. Het is heel persoonlijk hoe lang dit duurt. Dit ligt aan hoeveel overgewicht je hebt, maar het ligt er ook aan hoe snel je gewicht verliest. Sommige mensen verliezen een halve kilo per week, maar er zijn ook mensen die tot wel 10 kilo in één week zijn kwijt geraakt.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over deze transformatiefase, lees dan ‘Transformatie: stap 3 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!’

Fase 4 Onderhoud: maak het een blijvende leefstijl

Waarom?

Het doel van deze fase is om dit een leefstijl te maken die je de rest van je leven kunt volhouden. In fase 2 heb je gewerkt aan het herstel van je gezondheid. Met name gericht op het in balans brengen van je hormonen en je darmflora. Daarna heb je in fase 3 gewerkt aan het verkrijgen van een gezond gewicht. Een gewicht dat bij jou en jouw situatie past. Nu kun je gaan kijken in welke mate je weer producten van de oranje lijsten kunt toevoegen aan je leefstijl, zonder dat het een negatieve invloed heeft op je behaalde gezondheids- en gewichtsdoelen. En zelfs in beperkte mate, producten van de lichtrode lijst.

Natuurlijk is dit geen vereiste. Je kunt prima zoals in fase 3 blijven eten voor de rest van je leven. Daar is niets mis mee. Als je je daar het prettigst bij voelt. Maar waarom zou je je meer ontzeggen dan nodig is?

Wat mag je eten?

Hou een gezonde dagelijkse basis

Uiteraard blijven de producten van de groene lijst hele gezonde keuzes. Laat ze blijvend een belangrijk onderdeel van je voeding vormen. Vorm een gezonde basis door ook dagelijks pro- en prebiotica te blijven gebruiken. Vergeet ook je bottenbouillon niet. Blijf zo in een blijvend gezonde darmflora investering. En daarmee in je lange-termijn-gezondheid!

Mogelijk meer vetten

In fase 3 had je nog een voorraad(je) overtollig vet om in te zetten. Fase 4 bereik je als dat overtollige vet weg is. Vet wat je nu nog hebt is functioneel. Je lichaam heeft het nodig als energievoorraad tussen maaltijden door. Het is daarom logisch dat je deze voorraad op peil moet zien te houden. Het mooie is dat je lichaam dit zelf ook in deze fase weer regelt.

Het zou zomaar kunnen dat je in deze fase meer honger krijgt. Omdat je lijf merkt dat het overtollige vet weg is. Pas dan je porties aan en/of voeg meer gezonde vetten toe. Eet bij iedere maaltijd tot je verzadigd bent. Zodat je er weer tegen kunt tot de volgende maaltijd zonder dat je honger krijgt.

Meer gezonde koolhydraten

In fase 3 heb je je inname van koolhydraten verder beperkt om zo je vetverbranding te optimaliseren. Je hebt dat gedaan tot je je gewichtsdoelen hebt bereikt. Nu is de tijd gekomen waarin je weer meer vrijheid krijgt. Voor wat betreft de koolhydraten. Je mag er weer meer van gebruiken en er is meer keus. Wel altijd van de gezonde soort uiteraard.

Oranje mag weer

In fase 4 kun je van de oranje lijst A en de oranje lijst B in principe weer eten tot je verzadigd bent. Uiteraard komen deze producten ná de gezonde vetten, de benodigde eiwitten én de producten van de groene lijst. Hiermee voorkom je dat je terugvalt in een voedingspatroon met teveel koolhydraten en te weinig gezonde vetten.

Blijf ook vasthouden aan je nieuwe, gezonde principes. Eén daarvan is: eet niet minder, eet minder vaak! Hou het op twee tot drie maaltijden op een dag. Vermijd tussendoortjes. Ook de gezonde… Ze dragen nooit bij aan je gezondheid. Eet dat stuk fruit of die snackgroenten gewoon bij je maaltijd. Zodat ze vergezeld gaan van vetten. Eet wat je ‘s avonds als snack zou willen eten, gewoon als dessert. Zodat je lijf tussen maaltijden door kan doen wat het moet doen: je eten verteren en werken aan geestelijk en lichamelijk herstel. Hiermee help je je lange termijn gezondheid enorm!

Lichtrood blijft opletten

In fase 4 is ook de lichtrode lijst niet langer verboden terrein. Maar het is niet voor niets een lichtrode lijst. Het bevat producten waarvan de Real Meal Revolutie je aanraadt om er voor altijd gematigd mee om te gaan. Dit zijn de extraatjes, zeg maar. Voor heel af en toe. Omdat ze toch veel koolhydraten bevatten en/of je bloedsuiker snel laten stijgen. Of omdat het ingrediënten zijn die vaak gebruikt worden om extraatjes mee te maken. Het soort van tussendoortjes wat niet geschikt is als volledige maaltijd…

In onderstaande tabel zie je alles overzichtelijk bij elkaar [4].

Gekleurde lijst van de RMR
HoeveelheidOpmerking
GroenOnbeperktGroen blijft de basis. Kies bij elke maaltijd voor voldoende gezonde vetten. Kies iedere dag iets van het kopje ‘Voeding voor de darmen’

(p) in de lijst = prebiotisch

Oranje AOnbeperktVoeg naast de basis van gezonde vetten, eiwitten en producten van de groene lijst, onbeperkt (= tot verzadiging) producten toe van de oranje lijst A.

O.a. zachte zuivelproducten, noten, pompoenen, knolgroenten
Oranje BOnbeperktVoeg naast de basis van gezonde vetten, eiwitten en producten van de groene lijst, onbeperkt (= tot verzadiging) producten toe van de oranje lijst B.

O.a. peulvruchten en vrijwel alle fruitsoorten
LichtroodMatigDe producten van de lichtrode lijst kun je af en toe en met mate weer gebruiken.

O.a. amandelmeel en kokosmeel (!)
RoodXEet nooit meer iets van de rode lijst.

O.a. alles met toegevoegde suiker en/of (vrijwel alle) zoetstoffen en/of  glutenhoudende granen

GrijsGrijze gebiedMaak je eigen, hopelijk verstandige, keuzes

O.a. koolhydraatarme zoetstoffen, alcohol, bewerkte sojaproducten

Wat ga je doen?

Persoonlijke reis

Méér nog dan fase 2 en 3 is deze onderhoudsfase heel persoonlijk. Iedereen is anders en elk lijf reageert anders. De mate van insulinegevoeligheid, je bewegingspatroon, je medicijngebruik, je stressniveau, je slaappatroon, je leeftijd. Het heeft allemaal invloed op hoe je lijf reageert op voeding. Ook op gezonde voeding.

Ga daarom rustig experimenteren. Ga niet in één keer van bijna geen fruit, naar elke dag fruit. En dan ook nog de zoetste van de zoetste. Doe het langzaam aan. Begin bijvoorbeeld eens met een appeltje door de sla. Kijk en voel hoe je lijf reageert. Ervaar wat het met je doet. De focus daarbij kan voor iedereen anders zijn.

Heb je met fase 2 en 3 bijvoorbeeld je bloedsuikerproblemen onder controle gekregen, gebruik je opgedane kennis over je bloedsuiker en de mogelijkheden die je hebt om die in de gaten te houden. Een voor de hand liggende methode is door deze te testen. Maar je kunt ook op lichamelijke signalen te letten. Hoe voel je je na het eten van deze opnieuw geïntroduceerde producten? Blijf je dezelfde mate van energie en mentale focus houden? Blijf je je verzadigd voelen tussen maaltijden in? Blijft je nieuwe broek goed passen in de taille? Allemaal tekenen dat het goed blijft gaan.

Had je voordat je met fase 2 begon vaak last van darmproblemen en zijn die hersteld? Dan zijn dat de dingen waar je voor jou op kunt letten. Blijven je eerdere klachten weg? Of komen ze toch weer terug in meer of mindere mate.

Blijf investeren in een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl bestaat niet uit voeding alleen. Blijf daarom aandacht houden voor andere belangrijke aspecten daarvan. Ze zijn hierboven al vaker genoemd. Ter herinnering: het gaan dan onder andere om minder vaak eten en/of vasten, kwalitatief goede slaap, voldoende zonlicht, lichamelijke beweging, stress vermindering en ontspanning.

Ook in fase 4 kun je je schriftje blijven gebruiken om nieuwe doelen te blijven benoemen. Om voortgang te meten. Om je postieve gedachten en dankbaarheid op te schrijven. Het klinkt ons Nederlanders vaak als overdreven in de oren, maar het werkt echt! Voor een gezondere, meer positieve geest, in een gezonder lichaam!

Hoe lang?

Deze laatste fase is zoals de naam al aangeeft voor de rest van je leven.

Een leven dat niet geregeerd wordt door pillen die de effecten van allerlei kwalen proberen te verbloemen, maar er vaak ook andere ongewenste neveneffecten bij geven.

Een leven dat zich blijft kenmerken door een zo optimaal mogelijke geest in een gezond lichaam! Je kunt niet alles voorkomen, maar wel een heleboel!

Geen afgesloten hoofdstuk

Natuurlijk is fase 3 ook niet voorgoed afgesloten. Mocht je merken dat je toch weer inlevert in gezondheid of een gezond gewicht, aarzel dan niet om weer een tijdje terug te keren naar fase 3. Je weet immers hoe goed je je daarbij voelde. En keer, als de tijd daar is, gewoon weer terug naar fase 4. En experimenteer dan opnieuw.

Alles op een rijtje?

 

In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond!

Observatie: stap 1 naar een koolhydraatrm, suikervrij en vet gezond leven!

Herstel: stap 2 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Transformatie: stap 3 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Onderhoud: stap 4 naar een koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond leven!

Voor altijd keto  Blog die ik eerder schreef over hoe je van een koolhydraatarm of ketogeen dieet een leefstijl maakt. Voor de rest van je leven.

Bronnen

[1] Real Meal Revolution De website van de Real Meal Revolution. In het Engels.

[2] The Banting Diet Observation Phase Beschrijving van de eerste fase van het Banting Diet, de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

[3] De Real Meal Revolutie: Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk Het boek van de Real Meal Revolutie. Met de wetenschappelijke achtergrond die je uitlegt waarom koolhydraatarm en vetrijk eten gezond is. En recepten. De voedingslijsten in het boek zijn helaas verouderd. Gebruik daarvoor liever de nieuwste (en vertaalde) gekleurde voedingslijsten [4].

[4] Banting voedingslijsten: de groene, oranje (A+B), grijze, licht-rode en rode voedingslijsten Directe link naar de vertaalde versie van de voedingslijsten. Je vindt er ook uitleg van de Banting methode, de verschillende fasen en uitleg van elke kleur lijst.

[5] The Banting Diet Restoration Phase Korte uitleg op de RMR site over de ‘Restoration phase’ zoals ze zelf fase 2 noemen.

[6] The Banting Diet Transformation Phase Korte uitleg op de RMR site over de derde fase van het Banting dieet. Dit is de ‘transformatiefase’, ofwel fase 3 van de gezonde, koolhydraatarme en vetrijke methode van de Real Meal Revolutie.

[7] Zet eens vasten op je menu! Eén van de blogs die ik schreef over vasten. Deze blog gaat in op allerlei gezondheidsvoordelen van vasten.

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

    • Hallo Jeanetteke, dat klopt. Het is een bewuste keuze in de gezonde leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie (en van het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’) om geen hoeveelheden eiwitten, vetten en/of koolhydraten te noemen. Daar zijn een aantal redenen voor:
      1) de hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt, verschilt heel erg van persoon tot persoon. Deze is afhankelijk van je lichaamsbouw en van hoe aktief je bent.
      2) wegen/tellen/meten stimuleert de dieetgedachte; terwijl de RMR een leefstijl wil zijn.
      3) RMR moedigt je aan om intuïtief te eten. Eet wanneer je honger hebt en eet dan tot je genoeg hebt. De ene keer is dat meer; de andere keer minder. Vetten en/of eiwitten stimuleren verzadigingssignalen (in tegenstelling tot koolhydraten die hongersignalen stimuleren). Het is dus ook afhankelijk van wat je eet, hoeveel je ervan moet eten tot je verzadigd bent.
      4) Je moet minimaal de hoeveelheid eiwitten eten die bij jouw ideale gewicht en hoeveelheid aktiviteit horen; maar daarboven is er echt wel wat speelruimte. Een beetje meer eiwitten en wat minder vet, of wat minder eiwitten en wat meer vet; zo precies komt het echt niet. Doe wat bij jou past; dat hou je het beste vol. En dat mag gerust de ene dag wat anders zijn dan de andere.

      Over de ideale verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten heb ik ook ooit een blog geschreven: https://ketoenzo.nl/gezondheid/lchf/wat-is-de-ideale-verhouding-tussen-vet-eiwitten-en-koolhydraten/

      Ik hoop dat ik zo voldoende je vraag beantwoord heb. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.