Koolhydraatarm en vetrijk eten als leefstijl

Bij ‘Keto en Zo’ draait het om een gezonde manier van leven [1]. Koolhydraatarm en vetrijk eten is daar een belangrijk onderdeel van. Maar niet als dieet. Het is niet ‘even anders eten’ om wat af te vallen en dan weer doen wat je altijd gedaan hebt. Niet als je dat gewicht wilt behouden tenminste. Én, belangrijker, je  verbeterde gezondheid.

Koolhydraatarm en vetrijk eten is ook helemaal geen dieet. Niet zoals standaard ‘afvaldieten’. Je hoeft namelijk je calorieën helemaal niet te beperken. Integendeel. Als je honger hebt moet je eten tot je verzadigd bent. Je hoeft niet te tellen en te wegen. Laat de dieetmentaliteit los en vertrouw op je eigen lijf.

Geen dieet maar een leefstijl

Bij blijvend gezonder of slanker worden hoort een keuze. Een keuze om dingen anders te doen. Blijf je eten wat je altijd at en blijf je doen wat je altijd deed, zal het resultaat hetzelfde blijven.

Toch?!

Zie koolhydraatarm en vetrijk eten daarom als een bewuste keuze om gezonder te gaan eten. Niet alleen vandaag. Ook morgen en de dag erna.

Naarmate je je beter en energieker voelt, zul je vaak ook zin krijgen om meer te gaan bewegen. Om gezonder te léven. Dan wordt het een leefstijl. Iets wat bij je past en waar je blij van wordt. Energie van krijgt. Dan wìl je helemaal niet meer terug. En maakt het niet uit dat het wat langer duurt voordat je je doelen bereikt. Tot je alle pondjes teveel kwijt bent. Je hebt tenslotte alle tijd.

Hoe maak je het een leefstijl?

Het is allemaal makkelijk gezegd. Maar misschien niet voor iedereen zo makkelijk gedaan. We zijn zo gewend aan snelle oplossingen. Aan direct resultaat. Aan dieten. En je moet er natuurlijk wel in investeren. Het gaat niet vanzelf.

Maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen. Die je op weg helpen. Die het makkelijker maken om vol te houden. Zodat je niet opgeeft als het even tegen zit. Of als het niet zo snel gaat als je gedacht had.

Verzamel informatie

Het helpt enorm als je weet waarom je dit doet. Dat begint bij goede informatie. Bij weten wat deze leefstijl je te bieden heeft. Hoeveel gezonder het is om zo te gaan eten. Voor de korte, maar zeker ook voor de langere termijn.

Ga op zoek naar mensen, boeken, wetenschappelijke onderzoeken, web sites, Facebook groepen, etc. waarvan je de informatie vertrouwt. Want er is veel tegenstrijdige informatie. Het zal misschien een tijdje duren, maar op een gegeven ogenblik zullen de puzzelstukjes op z’n plek vallen. Zul je weten wat je wel en niet moet geloven [2]. Zo ging het in ieder geval bij mij.

Stel jezelf een doel

Vraag jezelf dan af waarom je dit wilt doen. Wil je afvallen, denk dan ook na over wat je nog meer wilt bereiken. Een hoger doel. Iets waarop je je kunt richten, ook als de weegschaal nog niet mee beweegt.

Misschien wil je meer energie. Minder medicijnen. Betere cholesterolwaarden. Minder pijn. Lagere bloeddruk. Helderder kunnen denken. Jezelf behoeden voor allerlei (chronische) welvaartsziektes. Vruchtbaarheidproblemen aanpakken. Een gezonde zwangerschap. Een stralende huid. Weer vrolijk zijn in plaats van neerslachtig. Meer kunnen bewegen. Beter slapen. Mentaal fit blijven als je ouder wordt. Gezonder koken. Meer genieten van ècht en onbewerkt eten.

Maak je doel concreet

Praat over je doel met iemand die je vertrouwt. Die achter je zal staan. Die je begrijpt of in ieder geval zal steunen. Of schrijf je doel op. Zie die zonnigere toekomst voor je en maak het concreet. Wat is het precies wat je wilt bereiken en waarom. Erover praten of opschrijven helpt ook om jezelf verantwoordelijk te gaan voelen. Om niet alleen de eerste stappen te zetten maar ook om je doel voor ogen te blijven houden.

Weet waar je staat

Nu is het tijd om een baseline te zetten. Waar sta je nu? Zodat je straks ook reëel kunt kijken naar je voortgang. Schrijf op hoe je je voelt. Waar je last van hebt. Of niet.

Heb je gezondheidsklachten of medicijnen, maak dan een afspraak met je arts. Bespreek wat je wilt gaan doen.  Het is ook echt een aanrader om je bloedwaarden te laten meten. Het is zo motiverend om na een half jaar of een jaar te zien dat je glucose- of triglyceridewaarden zijn verbeterd. Of ontstekingswaarden. Schrijf je gewicht op en meet je taille. Als je wilt kun je ook de omvang van de bovenbenen of je bovenarmen meten. Op de breedste plek. Of je vetpercentage laten meten.

Zelf had ik toevallig een jaar voor aanvang van mijn koolhydraatarme en vetrijke leefstijl een uitgebreide sportkeuring gehad. Ik ben daar zo blij mee, want toen ik aan deze leefstijl begon heb ik er geen moment aan gedacht om te meten, te wegen of naar de huisarts te gaan. Sindsdien heb ik deze sportkeuring nog een keer herhaald. En daardoor weet ik dat ik op eigenlijk alle gebieden alleen maar gezonder geworden ben. Zonder dat ik meer ben gaan bewegen. Zo ben ik een paar kilo kwijt geraakt en verschillende centimeters rond m’n taille. Ik vind dat fijn omdat ik letterlijk lekkerder in m’n vel zit. Maar dat is niet het belangrijkste.

Mijn cholesterolwaarden zijn verbeterd [3]. En ik ging van een te hoog vetpercentage voor m’n leeftijd (ondanks een keurige BMI) naar een keurig vetpercentage. Ik zit nu zelfs onder het maximale vetpercentage voor vrouwen die 10 jaar (!) jonger zijn. Dat is niet alleen veel gezonder, maar geeft me ook een heel goed gevoel. Ook m’n bloeddruk bij de inspanningstest bleef de laatste keer lager, het geleverde vermogen was hoger en m’n hartslag was sneller hersteld.

Aan de slag

Ga dan aan de slag met je nieuwe, gezonde koolhydraatarme en vetrijke manier van eten.

Weet dat het begin moeilijk kan zijn en zet dan door. Je hoeft overigens niet persé volle bak erin te springen. Meteen ‘alle’ koolhydraten te schrappen en 180 graden te veranderen. Je kunt het ook rustig aan doen. Een zachte landing maken. Meer daarover kun je lezen in de blog ‘Voor altijd keto‘.

Hou je doel voor ogen en focus jezelf op positieve dingen. Schrijf die ook op. Liefst dagelijks. Denk hierbij niet persé groot. Kleine dingen zijn ook goed.

Evalueer

Evalueer dan regelmatig hoe het gaat. Kijk waar je staat en wat je al bereikt hebt. Bekijk je doel nog eens. Geniet van je lijstje positieve gedachten of gebeurtenissen.

Ben je al een beetje dichter bij je doel? Of zijn er andere positieve wijzigingen? Bedenk dat je met kleine stapjes ook een heel eind kunt komen.

Stel bij waar nodig

Vind je dat je niet voldoende voortgang boekt? Verander dan wat nodig en verstandig is.

Kom je helemaal niet verder, hou dan eens een tijdje een dagboek bij. Schrijf op wat je eet en hoe je je voelt. Wat je doet aan beweging. Hoe vaak je eet. Hoeveel ontspanning je hebt. Hoe vaak je buiten bent. Of je rustig de tijd neemt om te eten. Dat soort dingen. Dit helpt om realistischer naar je situatie te kijken. Het geeft aan waar nog ruimte zit voor verbetering. Stel jezelf indien nodig nieuwe doelen. Kom je er niet uit, vraag dan hulp. Aan een vriend, je echtgenoot, de buurvrouw, een deskundige.

En dan?

Ben je goed op weg naar je doel? Merk je dat het je geen moeite kost om je koolhydraatarme en vetrijke manier van eten vol te houden. Voel je niet meer de drang om ‘te spijbelen’? Voel je je goed en heb je energie voor 10?

Waarschijnlijk zul je merken dat je aandacht vanzelf naar iets anders gaat. Dat het een vanzelfsprekendheid is geworden. Dat is het moment dat het een gewoonte geworden is. Iets waar je zelf helemaal achter staat. Waar je je goed bij voelt. Geen dieet, maar een keuze. Een leefstijl. Tijd voor een nieuw project 😉 .

Gezond en op gewicht

Als je je gezondheids- en gewichtsdoelen bereikt hebt, volgt er weer een nieuwe periode.

Dan kun je namelijk gaan experimenteren. Kijken welke gezonde koolhydraten je opnieuw kunt introduceren, zonder dat ze je gezondheid of je gewicht negatief beïnvloeden.

Op die manier hoef je jezelf niet onnodig bepaalde etenswaren te ontzeggen. Dingen die misschien wel heel gezond voor je zijn. Of die het makkelijker maken om het de rest van je leven vol te houden.

Meer daarover lees je in  ‘Voor altijd keto‘.

Bronnen

[1] Keto en zo Hierin lees je waar het bij ‘Keto en zo’ om draait. En waar ik voor sta. “It’s all in the name.”; het zit allemaal in de naam.

[2] Een gezond begin Blog die ik aan het begin van dit jaar schreef. In deze blog staat een opsomming van een aantal blogs die ik eerder schreef en die je op weg kunnen helpen om meer informatie te verzamelen over koolhydraatarm en vetrijk eten. Of om zelf koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten. Met achtergrondinformatie en praktische tips.

[3] Goed cholesterol! Blog over de zin en onzin over cholesterol en naar welke waarden je wèl kunt kijken om in te schatten of je risico loopt op hart- en vaatziekten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.