In mijn eerdere blog ‘Obesitas – een groeiend probleem‘ kun je lezen hoe onze omgeving het groeiende probleem van obesitas in de hand werkt. Hoe de hormonen insuline en leptine van slag raken. En jij het kind van de rekening wordt. Je wordt dikker en dikker. En krijgt tegelijkertijd meer honger. Gelukkig is er hoop. Want weet je eenmaal wat de oorzaak is, dan kun je ook werken aan een oplossing.  [1]

Meerdere opties

Vanuit de medische wereld wordt een maagverkleining steeds vaker als dé oplossing gepresenteerd. Het is zeker een oplossing. Eén die bij veel mensen werkt. Helaas heeft zo’n operatie wel blijvende gevolgen voor je lijf. Er wordt gesleuteld aan gezonde organen en aan je spijsvertering. Na de operatie moet je blijvend ánders eten. Onder andere om te voorkomen dat het gewicht weer terug komt [1a].

Zo’n operatie is ook niet zonder risico. Zo overlijdt tussen de 0.5 en 2% van de patiënten aan de gevolgen van de zo populaire by-pass operatie [2]. De cijfers verschillen onderling, maar laten we het ‘positief’ houden met 1 op de 200 patiënten! Daar schrik je toch van?!

Nu blijkt dat je met alleen een ander eetpatroon ook zulke goede resultaten kunt boeken. Namelijk door over te schakelen op onbewerkte voeding, met minder koolhydraten en meer vetten. Ècht eten dus. Wat ook werkt is minder vaak eten. Af en toe eens een maaltijd overslaan, dus.  [3, 4]

Met beide methodes boeken steeds meer mensen geweldige resultaten. Ze komen op een gezond gewicht. Worden ook lichamelijk en geestelijk gezonder. Medicijnen kunnen weer de kast in. Ook bij mensen met obesitas. Zonder gesleutel aan je lijf. En het blijkt wel degelijk vol te houden. Ook op langere termijn.

Hoe hoopgevend is dit niet?! Het wordt tijd dat dit meer bekend wordt. Vandaar dat ik er in deze blog dieper op in ga. Onderzoek het zelf als dit jou aangaat. En maak dan een afgewogen beslissing.

Breng je hormonen in balans

Het Westerse eetpatroon bevat steeds meer bewerkte voeding. Frisdranken met ladingen suiker of zoetstof. Kant en klare pakjes en zakjes. Eten waarin gezonde vetten vervangen zijn door suiker. Òf, zo mogelijk nog erger, zoetstoffen. Allemaal zo bewerkt dat we ervan blijven eten en drinken.

Hiermee komen we in een vicieuze cirkel waarin o.a. het hormoon insuline van slag raakt. We hebben dan geen toegang meer tot onze vetcellen. We eten de hele dag door. Advies van onze voedingsexperts. Maar daarmee houden we de situatie net in stand. Iedere keer wordt het een beetje erger. We moeten deze cirkel zien te doorbreken. Als je dit eenmaal weet, ligt de oplossing voor de hand.  [1]

1 Vermijd bewerkt eten

Mìnder bewerkte producten gebruiken blijkt niet mee te vallen. Dat ligt aan de aard ervan.  Net deze bewerkte ‘voeding’ is onweerstaanbaar verslavend. Waardoor je niet meer kunt stoppen als je eenmaal begint. Bovendien hebben de bewerkte koolhydraten een veel grotere invloed op insuline dan natuurlijke koolhydraten. Door simpelweg te minderen, krijgt je dan nog steeds geen toegang tot je vetreserves. Waardoor je snel weer honger krijgt.

Het grappige is, dat het net veel makkelijker is om deze bewerkte voeding helemaal te vermijden. Daar moet wel eerst een knopje voor om. Maar als je de suikers, granen en andere bewerkte voeding een paar weken laat staan, zul je zien dat je lichaam went. Het vraagt er niet meer om. Je hebt dan de verslaving doorbroken. Bovendien kun je heerlijk eten. Ècht eten, vol voedingsstoffen. Met volop gezonde vetten die je eten weer smaak geven. Eet tot je verzadigd bent. Weg met de dieet-mentaliteit!  [5]

Je komt dan in een heel ander patroon terecht:

Eet je pure, onbewerkte voeding dan is er minder insuline nodig om je bloedsuiker onder controle te houden. Je krijgt eerder toegang tot je vetcellen. Hierdoor kun je langere tijd zonder eten. Insuline en leptine gaan op tijd weer omlaag. Cellen worden dan weer gevoeliger voor de signalen van deze hormonen. De resistentie vermindert.

Vanaf nu zit je in een opwaartste spiraal, want er is steeds minder insuline nodig voor hetzelfde effect in de cellen. En je voelt je sneller verzadigd omdat leptinesignalen weer werken zoals bedoeld.

Ook helpt deze omslag in voeding voor een betere balans tussen goede en slechte darmbacteriën. Dit heeft een positief effect op je gezondheid en op gewichtsverlies.  [6]

Meer vet

Met alleen minder koolhydraten eten, ben je er nog niet. Je moet tegelijkertijd meer gezonde vetten gaan gebruiken. Het klinkt raar, want vet heb je zelf toch genoeg..?

Juist door koolhydraatarm èn vetarm te eten doe je je lichaam meer kwaad dan goed. Door je lichaam minder te geven dan het nodig heeft, gaat het minder energie gebruiken. Allerlei lichaamsfuncties komen op een lager pitje te staan. Allerlei hormonen raken verder van slag.

Ben dus niet bang voor gezonde vetten. Voeg ze volop toe aan je nieuwe maaltijden. Varieer tussen verzadigde, meervoudig onverzadigde en enkelvoudige onverzadigde vetten. Wel van een gezonde bron natuurlijk.

Je lichaam heeft deze gezonde vetten hard nodig. Ze helpen in je herstel. Ze zijn je nieuwe energie. Ze zorgen voor verzadiging. Vet-oplosbare vitamines worden beter opgenomen. Je hersenen gaan beter functioneren. Ofschoon je denkt dat je er dikker van wordt, gebeurt het tegenovergestelde. Vetten in je dieet zetten je lichaam aan om vet te gebruiken. Ja, na een tijdje ook je lichaamsvet. Voor je cholesterol hoef je niet bang te zijn. Die vaart er wel bij.

[7, 8, 9, 10]

Zit je eenmaal in vetverbranding, dan ga je ook ketonen produceren. Je komt in ketose zoals dat genoemd wordt. Ketonen zijn de nieuwe energie voor je hersenen. Ze zijn ontstekingsremmend en zorgen voor lichamelijk herstel  tot op celniveau. En helpen mee om je hormonen in balans te brengen. En ze doen nog zoveel méér!  [11]

Succesverhalen

Een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl is zeer succesvol in het terugdringen van overgewicht. Dat verzin ik niet zelf. Het blijkt uit onderzoek zowel als uit de praktijk.

Uit vele kwalitatief hoogwaardige studies blijkt dat een koolhydraatarm en vetrijk dieet leidt tot meer gewichtsverlies dan andere diëten.  [12, 13]

Kan dat je niet overtuigen? Ben jij van het ‘eerst-zien-dan-geloven’-type?

Op de DietDoctor website vind je  meer dan 600 succesverhalen. Door mensen zelf opgeschreven. Selecteer op leeftijdscategorie en geslacht om verhalen te vinden die je het meest aanspreken.

De site is in het Engels, maar laat je dat niet weerhouden om er een kijkje te nemen. Kijk eens naar de vele ‘voor- en na’ foto’s. Heel inspirerend! [14]

Sleutel tot succes?

Is koolhydraatarm en vetrijk eten dan dé oplossing? Wordt iedereen hiervan een slanke den? Nee, waarschijnlijk niet. Iedereen is uniek. Elk lijf reageert anders. Al is het maar vanwege ons startpunt.

Hoe verder je al op het pad van insulineresistentie en overgewicht bent, hoe meer moeite het kost om het terug te draaien. Wat je in jaren hebt opgebouwd, kun je niet in één keer ongedaan maken.

Dit komt omdat je op het pad naar overgewicht steeds ongevoeliger wordt voor insuline en leptine. En het kan zijn dat je verbranding op een lager pitje gezet is door het volgen van één of meerdere calorie-beperkend diëten.

Je moet dan wellicht wat meer geduld hebben. Wat extra moeite doen. Je koolhydraten voorlopig méér beperken voor hetzelfde resultaat. Kijken naar andere omgevingsfactoren die héél veel invloed kunnen hebben, zoals voldoende ontspanning, slaap, zonlicht en beweging. Meer hierover lees je in de drie blogs die ik daar eerder over schreef.  [15, 6, 16]

2 Minder vaak eten

Een andere bewezen methode om uit deze neerwaartse spiraal van insuline- en leptineresistentie te komen is vasten. Dat klinkt wellicht eng in onze wereld van welvaart en overvloed, maar het komt er gewoon op neer dat je minder vaak eet. Niet persé minder, want op de momenten dat je eet, eet je tot je vol zit.

De reden dat dit werkt is heel simpel. Je geeft je lijf eerst de kans om het insulineniveau te laten dalen. Daarna hou je het laag door een tijdlang niets te eten. En het mooie is, hoe lang en hoe vaak; dat heb je allemaal zelf in de hand. Vasten kun je op allerlei manieren doen en er is geen goed of fout. Een manier om er rustig aan te wennen is door eerst je snackmomenten terug te brengen. Eén voor één. Wil je je snack toch eten, eet ‘m dan aan het begin of eind van je maaltijd. Breng je eetmomenten zo terug tot 3 keer per dag. Nu geef je je lichaam tussen de maaltijden door rust voor vertering en herstel.

Als je daaraan gewend bent, stel dan het moment van ofwel je ontbijt ofwel je lunch uit. Doe dat in je eigen tempo. Blijf ook luisteren naar je lichaam. Heb je honger, wacht dan even of het overgaat. Gaat het niet over of wordt het zo erg dat je nergens anders aan kunt denken, eet dan je gezonde en volledige maaltijd. Op deze manier kun je de tijd tussen je ontbijt en lunch, of tussen avondeten en je ontbijt van de volgende dag uitrekken. Heb je geen honger als het ‘tijd is’ voor je volgende maaltijd? Eet dan niet. Dikke kans dat je na verloop van tijd geen behoefte meer hebt aan 3 maaltijden per dag. Of in ieder geval niet elke dag. Alleen maar gunstig.

Vasten is makkelijk(er) als je lichaam gewend is aan het verbranden van vetten. Dan kan het namelijk eenvoudig overschakelen op je eigen voorraad energie wanneer je een tijdje niet eet. Je kunt vasten zonder te wijzigen wàt je eet op andere momenten. Maar het is stukken makkelijker als je het combineert met onbewerkt, koolhydraatarm en vetrijk eten.

Je kunt ook af en toe wat  langer vasten. Begin met één dag en bouw dit op tot een aantal dagen. Er gebeuren dan allerlei wonderlijke en positieve dingen in je lijf. Je insulineniveau zak tot een ‘onderhoudsniveau’. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Je gaat méér vetten verbranden en ketonen produceren. Er komt een proces op gang dat autofagie heet. Reclycling in je lijf, zeg maar. Een verjongingskuur die helpt om allerlei ziektes op afstand te houden. Doordat rommel in je lijf op tijd opgeruimd wordt.

Bedenk dat je zelf de regie hebt. Niets moet. Je kunt altijd stoppen en een andere keer weer opnieuw proberen.

Overleg met je arts bij medische condities en/of gebruik van medicijnen. Maar doe ook je eigen onderzoek, want dit is een gebied waar de meeste artsen nog geen kennis van hebben.  Misschien kun je je dokter een handje helpen met goede informatie. Zodat hij of zij je hierbij het beste kan begeleiden. Bijvoorbeeld bij het afbouwen van medicijnen omdat bloeddruk, bloedsuiker en/of cholesterolwaarden vaak snel verbeteren.

Eet dus niet minder, maar minder vaak! Heb je interesse? Kijk dan eens naar de eerdere blogs die ik schreef over vasten.  [17, 18, 19, 20, 21]

3 maagverkleining

Zoals eerder gezegd is ook een maagverkleining een effectief middel in de strijd tegen obesitas. Er zijn verschillende methodes. Ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen ten opzichte van elkaar.

Grofweg komt elke methode er op neer dat je maag middels een operatieve ingreep verkleind wordt. Soms wordt ook een deel van de dunne darm kortgesloten, zodat er minder voedingsstoffen opgenomen worden. De meeste maagverkleiningsoperaties zijn onomkeerbaar.

Het aantal  van dit soort operaties groeit de laatste jaren sterk. Inmiddels worden er in Nederland jaarlijks meer dan 10.000 van deze operaties uitgevoerd.

[22, 23, 24]

Een maagverkleining leidt vaak snel tot verbetering van insulineresistentie.  Met name bij de ingrepen waarbij een groot stuk van de dunne darm wordt kortgesloten [26]. Hiermee kun je dus daadwerkelijk obesitas maar bijvoorbeeld ook diabetes type 2 te lijf gaan.

Ingrijpend besluit

Toch heb ik deze optie bewust onderaan gezet. Niet omdat ik een maagverkleining ‘de makkelijke oplossing’ vind. Niet omdat ik je een zwakkeling vind als je kiest of gekozen hebt voor een maagverkleining. Want dat vind ik niet. Een maagverkleining is een serieuze ingreep met serieuze gevolgen. En ook na de operatie is het hard werken om te zorgen dat je gewichtsverlies blijvend is.

Ik begrijp dat er heel wat gebeurd moet zijn, wil je hiervoor kiezen. Het is ook niet voor niets dat er een lang traject aan vooraf gaat. Dat er ook nadien een intensief begeleidingstraject bij hoort. Oók na een maagverkleiningsoperatie zul je je leefstijl moeten aanpassen en ànders moeten eten.

En juist dat zijn de redenen dat ik de maagverkleining onderaan heb staan. Het is niet makkelijk. Bovendien zitten er serieuze risico’s aan deze operatie [2, 23, 23a].

Ik vind het daarom belangrijk dat je ook de alternatieven kent. Zodat je je eigen afweging kunt maken en niet achteraf denkt: “Had ik dit maar eerder geweten…”

Waarom werkt een maagverkleining?

Afhankelijk van het type operatie kunnen er al binnen een week positieve veranderingen in bloedglucosewaarden en insulinegevoeligheid optreden. Dit werd lange tijd toegeschreven aan de kleinere porties die je nog kunt eten. En doordat er na de operatie verminderde opname is van voedingsstoffen [25]. Deze laatste geldt enkel voor operaties waarbij een groot deel van de dunne darm wordt kortgesloten.

Recent onderzoek toont echter aan dat een groot deel van de positieve effecten veel meer toe te schrijven is aan de positieve verandering in darmflora en darmhormonen [26, 27, 28, 29, 30]. Ook het feit dat de lever meer galzuren gaat produceren is van invloed op het verdwijnen van diabetes type 2. Waarschijnlijk ook weer doordat de galzuren de samenstelling van de darmflora kunnen wijzigen [31].

Opvallend is dat ook bij een gezond koolhydraatarm en vetrijk eetpatroon de darmflora enorm verbetert, omdat slechte darmbacteriën floreren in een omgeving met veel suikers.

Ook vasten heeft een bewezen positief effect op de darmflora. Het is dé manier om slechte darmbacteriën snel kwijt te raken. Bovendien zorgen beide voor een stabiele bloedsuikerspiegel en daarbij behorende insulineniveau.

En hiermee is het cirkeltje dan rond, want zo blijken de 3 methodes meer met elkaar gemeen te hebben dan je in eerste instantie zou denken. Dit inzicht kan je helpen om de juiste keuzes te maken. Succes hiermee!

[32, 33, 34, 35, 36]

Bronnen

[1] Obesitas – een groeiend probleem Blog over het probleem vàn en vooral ook achter obesitas. Hierin lees je hoe onze omgeving het groeiende probleem van obesitas in de hand werkt. En hoe we dus niet richting de patiënt moeten wijzen, maar richting de voedingsindustrie en verkeerde voedingsrichtlijnen.

[1a] The keto diet: The savior after regaining weight after bariatric surgery Het succesverhaal van Daiane op de Diet Doctor website. Daiane is een 36-jarige Braziliaanse die in 2010 een maagverkleiningsoperatie onderging toen ze 130 kg woog bij een lengte van 170 cm. Ze viel enorm af en woog nog maar 70 kg in 2012. Maar een jaar later begon ze weer bij te komen. Vijf jaar na de operatie woog ze weer 94 kg. Toen besloot ze koolhydraatarm en vetrijk te gaan eten. Na 8 maanden woog ze 65 kg. Sinds die tijd heeft ze altijd heerlijk gegeten. Bovendien blijft ze op gewicht. En dat zonder honger te hebben!

[2] Complicaties bij maagoperaties Pagina op de website van Ziekenhuis.nl. Overzicht van de mogelijke complicaties bij een maagoperatie. Beschrijft dat er bij ongeveer tien procent van alle maagoperaties complicaties ontstaan. In drie tot vijf procent gaat het om ernstige complicaties. Een half procent van de patienten komt zelfs te overlijden als gevolg van de complicaties. Dit is 1 op de 200 personen die de operatie ondergaan.

[3] Treatments That Cure Type 2 Diabetes Artikel op de bekende Zweedse LCHF website Diet Doctor. Dit artikel is een korte samenvatting van een blog post van Dr. Jason Fung over welke behandelingen wel en welke behandelingen niet werken om Diabetes Type 2 te behandelen. Een vetarm dieet werkt niet. Zowel koolhydraatarm dieet en een maagverkleining wèl. Maar de één is zonder bijwerkingen en de ander helaas niet.

[4] Bariatrics is Surgically Enforced Fasting – T2D 6 Artikel van Dr. Jason Fung dat uitlegt waarom maagverkleiningsoperaties inderdaad leiden tot gewichtsverlies en het omkeren van bijvoorbeeld diabetes type 2. Dit is te wijten aan het feit dat je gedwongen minder calorieën eet en op die manier insuline laag brengt. Verder laat hij zien dat je met vasten op een natuurlijke manier hetzelfde resultaat bereikt. Betere resultaten zelfs.

[5] Een gezond begin. Blog die ik schreef om iedereen een gezonde start van 2018 te wensen. In deze blog een opsomming van eerdere blogs die informatie geven over een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Deze blogs kunnen je op gang helpen met informatie en tips wanneer je overweegt om zelf zo te gaan eten.

[6] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 2 Deel 2 van een 3-delige blog die ik schreef over mogelijke redenen waarom je niet afvalt terwijl je alles volgens het boekje doet of denkt te doen. Eén van de redenen die in dit deel genoemd wordt is ongezonde darmflora.

[7] Vetten zijn nodig ! Welke risico’s heeft vetarme voeding voor gewicht, hormoonbalans en hersenen? Artikel op de website GoedGezond oover de risico’s van een vetarme voeding. O.a. voor onze hersenen die voor 60% uit vet bestaan en waarvoor vet heel belangrijk is. Maar ook voor je hart, voor je hormonen en om een gezond gewicht te krijgen of te houden. Verwijst ook naar een studie die aantoonde dat het meeste vet verbrand wordt bij een koolhydraatarm en vetrijk dieet. En het minste met een vetarm dieet!

[8] Vet goed, dat vet! Eén van de moeilijkste dingen in het begin is om over onze angst voor vet heen te komen. Terwijl het écht belangrijk is om goede vetten te gaan eten. Deze blog gaat in op waarom we onterecht bang gemaakt zijn voor vet. Van vet word je niet dik en het veroorzaakt ook geen hart- en vaatziekten.

[9] Goed vet! Blog over gezonde vetten. Wat is goed vet? Ook daarover is ons veel onzin verteld. Daarom een overzicht van gezonde bronnen van vetten. Al die bronnen kun je aanboren om voldoende vet toe te voegen en van iedere maaltijd een smakelijke, vette en gezonde maaltijd te maken!

[10] Goed cholesterol We zijn bang gemaakt voor cholesterol, vet en eieren. De waarheid is dat cholesterol heel belangrijk is voor een goede gezondheid en dat vet en eieren je risico op hart- en vaatziektes niet verhogen. Integendeel. In de blog lees je over nieuwe inzichten over hoe je met de uitslag van een standaard cholesterol-bloedmeting wèl betrouwbaar je risico op hart- en vaatziektes kunt uitrekenen.

[11] Vet en ketonen zijn als… Blog over vetverbranding en ketonen. Je leest hier o.a. in waarom ketonen zo heilzaam zijn. En wat een ketogeen dieet inhoudt.

[12] Why eat keto – the benefits Op deze grote en bekende Zweedse DietDoctor website (in het Engels) staat onder het kopje ‘Why eat keto – the benefits’ een verwijzing naar 20 kwalitatief hoogwaardige studies die aangetoond hebben dat een koolhydraatarm dieet leidt tot meer gewichtsverlies dan andere diëten. Je kunt doorklikken naar een compleet overzicht van die studies.

[13] The science of low carb Dit is het complete overzicht van de studies waar ik in [12] naar refereer.

[14] Success stories Overzichtspagina van alle 600+ succesverhalen die gedocumenteerd zijn op de Zweedse DietDoctor website. Wel in het Engels, maar de meeste verhalen worden vergezeld van ‘vóór en na’ foto’s die op zichzelf al heel veelzeggend zijn over de mogelijkheden om af te vallen bij een koolhydraatarm en vetrijk dieet.

[15] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 1 Deel 1 van een 3-delige blog die ik schreef over mogelijke redenen waarom je niet afvalt terwijl je alles volgens het boekje doet of denkt te doen.

[16] Niet afvallen… als je niet afvalt, deel 3 Deel 3 van een 3-delige blog die ik schreef over mogelijke redenen waarom je niet afvalt terwijl je alles volgens het boekje doet of denkt te doen.

[17] Zet eens vasten op je menu!  De eerste blog die ik schreef over vasten. Met vooral aandacht voor de gezondheidsvoordelen van vasten.

[18] Vasten biedt meer Blog over andere voordelen van vasten die niet direct gekoppeld zijn aan je gezondheid.

[19] Vast en val af! Blog over de voordelen van vasten ten opzichte van allerlei vermageringsdiëten.

[20] Aan de slag met vasten Blog die je kan helpen als je zelf aan de slag wilt gaan met vasten.

[21] Hoe voelt het om te vasten? In deze blog probeer ik je aan de hand van m’n eigen ervaring uit te leggen wat je kunt verwachten als je een meerdaagse vast wilt gaan doen.

[22] Maagverkleining cq maagbypass Pagina op de website van Ziekenhuis.nl. Beschrijft hoe en waarom een maagverkleining in de vorm van een maagbypass werkt. Het zorgt ervoor dat je minder kunt eten en sneller vol zit en ook omdat er minder voedingsstoffen opgenomen worden.

[23] Wat is een gastric bypass – voor- en nadelen Informatieve pagina over een gastric bypass operatie op de website MateloosGenieten.nl. Deze website is de opvolger van DikkeVriendin.nl en is opgericht door 2 ‘vollere’ vriendinnen die hun ervaringen met bariatrische operaties op deze manier willen delen. Op deze pagina lees je over de gastric bypass operatie zelf, over het voor- en natraject, de kosten en de voor- en nadelen. Zeker omdat dit door ervaringsdeskundigen is opgezet die er verder geen belang bij hebben of je wel of niet kiest voor een maagverkleining , zeker de moeite waard om eens door te lezen.

[23a] Marie-josee Koks uit Eindhoven: Maagverkleining is niet altijd een juichverhaal Het verhaal van Marie-josee Koks die in 2015 een gastric sleeve-operatie kreeg waarbij een deel van de maag afgeklemd wordt. Het is de minst ingrijpende vorm van maagverkleining. Na twee maanden kreeg ze zoveel bijwerkingen dat een tweede operatie volgde: een gastric bypass operatie. Dat ging een tijd goed, tot ze weer ernstige bijwerkingen kreeg. Inmiddels staat een operatie gepland om de maagverkleining terug te draaien. In het artikel wordt ook de belangenvereniging Bariatrie Groep Nederland genoemd die Marie-josee mede heeft opgezet.

[24] Annette Born: ‘Een maagverkleining maakt niet gelukkiger’ Artikel op de site ‘Wondervol.nl’; het grootste platform voor de wondervolle vrouw, zoals ze het zelf noemen. Hierin aandacht voor het verhaal van Annette Born die zelf een gastric bypass operatie onderging in 2012 en werkzaam is als zorgcoördinator bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Ze werkt als coach voor mensen met een maagverkleining en schreef ook het boek ‘Uitgelijnd’.

[25] Film: Gastric bypass in RKZ Informatiefilmpje over de gastric bypass operatie in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. O.a. de intake, operatie en nazorg komen aan de orde. Er wordt uitgelegd dat er 2 redenen zijn waarom je afvalt: “Eerste reden is dat er nog maar heel weinig in kan”, “Tweede is dat de spijsverteringssappen pas veel later bij het voedsel komen en het wordt dus minder goed opgenomen”. Het is wel echt een reclamefilmpje, dus hou dat in de gaten.

[26] STAND VAN ZAKEN Bariatrische operatie als therapie voor type 2-diabetes Een artikel uit het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde wat de stand van zaken beschrijft van de effecten van de verschillende bariatrische operaties op diabetes type 2. De auteurs van dit artikel hebben hiervoor de uitkomsten van verschillende wetenschappelijke studies als uitgangspunt genomen. Alle typen bariatrische operaties leiden tot gewichtsverlies, lagere glucosewaarden en verbetering van diabetes type 2. Er zit wel verschil in type operatie. Operatieve ingrepen waarbij een groot stuk van de dunne darm wordt kortgesloten hebben het sterkste effect op de
bloedglucosewaarden. Dit effect lijkt samen te hangen met een verandering van darmhormonen die het verzadigingsgevoel en de insulineafgifte
beïnvloeden.

[27] FXR is a molecular target for the effects of vertical sleeve gastrectomy Samenvatting van een wetenschappelijke studie die aantoonde dat de positieve en therapeutische effecten van een de zogenaamde ‘vertical sleeve’ maagverkleiningsoperatie meer het gevolg zijn van de positieve effecten van verhoogde circulerende galzuren dan van de kleinere maag. Deze galzuren binden aan een nucleaire receptor FXR en dit heeft een positief effect op de darmflora.

[28] Na maagverkleining barsten hormoonreacties los In dit korte artikel op FoodLog kun je lezen dat een maagverkleiningsoperatie een waterval aan hormonale veranderingen (bijwerkingen dus eigenlijk) in gang zet. Hierin spelen galzouten en de zogenoemde FXR-receptor een grote rol spelen. Ze zorgen ervoor metabolisme verandert en de patiënt minder honger heeft.

[29] Maagverkleining en darmflora Bericht op de website van het eerste orthomoleculaire kenniscentrum in Nederland. Hierin lees je dat een wetenschappelijke studie aantoonde dat de samenstelling van de darmflora van invloed is op het gewichtsverlies na een maagverkleining.

[30] Maagverkleining kan nieuwe ‘gouden standaard’ worden tegen ernstig overgewicht Artikel op de website van TU Delft dat kort het onderzoek beschrijft van Pim van Rutte, chirurg in opleiding en promovendus aan de TU Delft. In dit artikel lees je onder andere dat het wel duidelijk is dat een maagverkleining in veel gevallen werkt, maar dat nog niet duidelijk is welk type ingreep het beste werkt. Ook is de precieze werking niet bekend. Het minder kunnen eten en beperking van de opname van voedingsstoffen blijkt slechts van beperkt belang te zijn en er is steeds meer aandacht voor metabole en hormonale veranderingen en veranderingen in de darmflora. Van Rutte zelf deed onderzoek naar de Gastric Sleeve, waarbij de dunne darm en de maagklep intact gelaten worden. Op de lange duur geeft dit type operatie minder complicaties dan de andere maagverkleiningsoperaties.

[31] Profijt van galzuren bij maagreductie Kort artikel op Nrc.nl dat verwijst naar een artikel in Nature. Je leest hier dat ook het feit dat de lever meer galzuren gaat produceren na een maagverkleining van invloed is op het verdwijnen van diabetes type 2. Waarschijnlijk doordat de galzuren de samenstelling van de darmflora kan wijzigen.

[32] “I Feel Great and Strong and Life is Good” Eén van de succesverhalen met voor-en-na foto op de Diet Doctor website. Dit is het verhaal van Ingegerd Salomonsson, geboren tijdens de tweede wereldoorlog. Op haar zwaarst woog ze 140 kg. Ze onderging twee verschillende maagverkleiningsoperaties (een maagband en later een gastric bypass) maar kreeg beide keren naar verloop van tijd toch weer ernstig overgewicht. Pas na overschakeling op een koolhydraatarm, vetrijke leefstijl (LCHF) bereikte ze haar huidige gewicht van 64 kg en blijft ze stabiel.

[33] “What an Amazing Journey” Het succesverhaal van Kristie op de Diet Doctor website.  Zij onderging een gastric bypass operatie toen ze 142 kg woog. Ze ging terug naar 61 kg maar na verloop van tijd woog ze weer 113 kg. Toen ze helemaal wanhopig was geworden, hoorde ze over het LCHF ‘dieet’. Zonder honger te hebben en met heerlijk eten verloor ze in een half jaar tijd zoveel gewicht dat ze al geen grote maten-kleding meer nodig had. Tegenwoordig heeft ze een eigen You Tube kanaal en een eigen Facebook groep.

[34] Get the Effect of Bariatric Surgery Without the Side Effects, Without the Surgeon, For Free Artikel van de in het LCHF-wereldje zo bekende arts Jason Fung. Hij legt in dit artikel uit dat een maagverkleiningsoperatie o.a. zo’n positief effect heeft op diabetes type 2, omdat het imiteert wat je zelf kunt bereiken met vasten. Mèt behoud van je organen in dat geval. Zie ook zijn andere artikel Bariatrics is Surgically Enforced Fasting – T2D 6.

[35] Why Weight Loss Surgery is Not the Solution Artikel op de bekende Zweedse LCHF website Diet Doctor dat uitlegt waarom maagverkleiningsoperaties niet het antwoord zijn. Het artikel gaat in op de verschillende methodes en hoe deze onze organen en ons normale verteringsproces aantasten en de mogelijke ernstige bijwerkingen (tijdens en na de operatie).

[36] How to lose 112 pounds with LCHF instead of gastric bypass surgery! En tenslotte nog het verhaal van Johanne Engström, die op het laatste moment haar maagverkleiningsoperatie niet door liet gaan. Ze besloot om eerst LCHF (koolhydraatarm en vetrijke voeding) te proberen. Een jaar later was ze 50 kilo afgevallen. En waren haar organen nog intact!

Print Friendly, PDF & Email

6 REACTIES

  1. Er overlijden veel minder mensen aan een gastric bypass. Ik lees het heel anders dan dat u in uw blog verwoord.
    Zoals ik het lees betreft het 0,5% van de 10% die met complicaties te maken krijgen.

    Verder een topsite van u. Heb anders nog wel een ‘leuke’, hoe komt u aan voldoende omega 3?

    Groetjes,
    Wilma

    • Hoi Wilma, bedankt voor je reactie. Dat moet ik dan nog eens goed nalezen en aanpassen. Gelukkig dat het er minder zijn, ik schrok er echt van. Omega-3 krijg ik binnen via grasgevoerd vlees, zuivel (zoals grasboter en graskaas), wild gevangen vette vis en veel eieren van kippen die lekker buiten scharrelen. Ook het lijnzaad en walnoten in m’n Griekse yoghurt en/of crackers bevat omega-3. Maar dierlijke bronnen zijn het best. Heb je zelf zorgen over voldoende omega-3? Groetjes, Cora

      • Hoi Wilma, ik heb het nagelezen, maar ik lees het toch zoals ik het verwoord heb in de blog. Ik zal proberen contact te krijgen met de auteur of eigenaar van de site om het na te vragen. Wordt vervolgd…

    • Hoi Wilma, ik heb het nagevraagd bij Solvo, die de betreffende website in beheer heeft. Ze bevestigen dat mijn interpretatie klopt: in 0.5 % van de maagverkleiningsoperaties overlijdt de patiënt aan de gevolgen ervan. Dus helaas toch 1 op de 200 patiënten. Deze tekst staat ook in de folder van het Slotervaartziekenhuis, die me toegestuurd werd. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.