De Fat Head Pizza. Een begrip onder LCHF-ers. Heb je nog geen Fat Head Pizza geprobeerd, dan hoor je nog niet echt bij de club 😉 . Bij de keto club, wel te verstaan. Of je lust gewoon geen pizza, dat kan ook. Maar zelfs dan… je moet ‘m gewoon eens proberen.

Fat Head is een Amerikaanse documentaire film geproduceerd door Tom Naughton. Hierin stelt Tom o.a. de stelling aan de kaak dat Amerikanen vooral dik worden van het eten bij Fast Food ketens. Hij beargumenteert dat ook thuis eten volgens de geldende voedingsadviezen mensen dik maakt.  Om deze stelling te testen doet hij 2 experimenten. Eerst eet hij 30 dagen Fast Food, met beperkte koolhydraten en onbeperkt vet. Op het eind eet hij nog een Fast Food-achtig LCHF dieet, met bijv. hamburgers zonder broodje. De resultaten zijn opmerkelijk [1].

Tom Naughton heeft z’n eigen  Fat Head blog. Dit deeg voor een pizza bodem werd door zijn neef gepost op die blog. Daarna is het een eigen leven gaan leiden. Het recept voor dit deeg vind je overal op het internet terug, in allerlei variaties en met allerlei toppings en/of vullingen.

Toen ik het voor het eerst maakte, was ik meteen verkocht. Het deeg is makkelijk te maken en goed te verwerken. Het is alleen een beetje vettig aan je handen. Maar: vet is goed, toch?! En de pizza was zóóó lekker.

Er zijn ook low carb pizza’s met bijvoorbeeld een bloemkoolbodem. Toegegeven, ze zijn heel gezond want je bodem zit vol extra groenten. Persoonlijk vind ik die bodems niet echt lekker krokant worden. Sinds m’n eerste Fat Head Pizza ervaring doe ik dus liever m’n groenten óp de bodem dan erin. Deze pizza in keto style mag je me elke week wel voorschotelen. Dat zal niet gebeuren, maar toch… Zo lekker is’ie.

Volop variatie mogelijk

Met dit deeg kun je alle kanten op. Niet alleen door er allerlei pizza varianten van de maken. Zo heb ik het deeg ook heel succesvol gebruikt voor een gevuld (pizza)’brood’. Een soort calzone. Daarvoor gebruikte ik de vulling van een gevuld brood dat ik graag maakte vóórdat ik aan mijn LCHF avontuur begon. Een vulling van gekookte ham, geitenkaas, pesto en stukjes gegrilde paprika en (verse) tijm. Je rolt het deeg uit tot een ovale lap, verdeelt de vulling over de helft van het deeg (randen vrijlaten) en daarna maak je ‘m dicht. Zo simpel, zo subliem!

Van het deeg kun je ook crackers bakken. Rol het deeg dan dun uit tussen 2 bakvellen zoals hieronder beschreven. Snij er met een bot mes snijlijnen in, zodat je crackervormen krijgt. Bak deze crackers 5 minuten aan iedere kant of tot je ze krokant genoeg vindt, op 200-220 graden Celcius. Strooi er eventueel aan het eind nog wat Parmezaanse kaas over. Je kunt deze crackers een paar dagen bewaren.

Of maak er tortillachips van. Gebruik dan bijvoorbeeld 1 tl gedroogde koriander, 1 tl komijn poeder, wat knoflookpoeder en een flinke mespunt chili als kruiden. Rol ze zo dun mogelijk uit, bak ze 1-2 min. tot ze bruin zijn en herhaal voor de andere kant. Snijd of knip ze in tortilla vormen. Dan nog kort even afbakken.

Pizza in keto style

Het recept hieronder is voor 1 ronde pizza van ongeveer 6 stukken. Voor een plaat pizza maak ik het deeg van 250 g geraspte kaas, 125 g amandelmeel, 3 el roomkaas, 1 1/2 ei, zeezout en 1 tl gedroogde kruiden. Ik rol het deeg dan dun uit tussen 2 bakvellen. Afhankelijk van hoe dun ik ‘m uitrol heb ik dan soms wat deeg over. Als dat zo is, bak ik daar nog een ronde kleine pizza van.

Voor de bodem:

  • 170 g geraspte jonge kaas (Mozzarella, Gouda, Edammer)
  • 85 g amandelmeel of 4 el kokosmeel
  • 2 el roomkaas
  • 1 ei
  • Keltisch zeezout, naar smaak
  • 1 tl gedroogde kruiden, zoals rozemarijn, knoflookpoeder, uipoeder, chili, basilicum, taco kruiden, peterselie of bieslook, etc

Vulling naar keuze:

Voor de saus:

  • gezeefde tomaten
  • Italiaanse kruiden

Vlees of vis, bijv.:

  • rul gebakken gehakt, stukjes gebraden kip
  • ham, salami, gebakken bacon of ontbijtspek
  • tonijn, zalm

Groenten, bijv.:

  • ui, paprika, champignons, wortel, courgette, (cherry) tomaten

Verder, bijv:

  • kaas (mozzarella, Parmezaanse kaas,
  • jonge kaas, feta)olijven, rucolasla, verse basilicum

Bereid de vulling naar keuze. Bak rauw vlees en indien gewenst ook de groenten tot ze (beet)gaar zijn, want de pizza wordt maar kort met vulling gebakken.

Meng dan de geraspte kaas en het amandelmeel in een magnetron-bestendige schaal. Voeg de roomkaas toe en en verwarm 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 minuut.

Kluts ondertussen het ei met het zout en de kruiden. Roer dit goed door het kaasmengsel totdat er een stevig deeg ontstaat.

Leg de bol deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot een (ronde) pizzabodem. Als het deeg hard wordt kun je het 10-20 seconden in de magnetron opwarmen om zacht te worden. Let op: niet te lang anders wordt het ei gekookt!

Verwarm de oven voor op 200-220◦C. Haal het bovenste vel bakpapier weg, prik met een vork wat gaatjes in de pizzabodem. Bak de bodem ongeveer 10-12 minuten of tot deze bruin begint te kleuren.

Draai de bodem dan om. Het omdraaien van zo’n grote plaatpizza gaat het beste als je er het extra bakvel weer oplegt en het deeg dan tussen 2 bakvellen in,  in een vloeiende beweging met twee handen aan één zijde omdraait. Haal dan weer het vel wat nu boven ligt ervan af. Bak de pizza nu nog eens 5-10 minuten. Voel even of de bodem stevig is en bak hem anders nog wat langer.

Haal hem vervolgens uit de oven en beleg met de toppings die je lekker vindt. Bak de bodem met toppings nog 5 minuten.

Het recept om te printen vind je hier: Pizza in keto style

[1] Wikipedia Fat Head

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Cora ik ga er zeker eens crackers van maken.
    Pizza is voor ons niet besteed doordat Ton geen kaas eet ??.
    Bedankt voor het recept.

  2. Deze ga ik ook eens maken. Leuk om ook te lezen hoe die pizza zo ontstaan is! Lijkt me heerlijk. Ik krijg het nog druk met al die recepten van jou….

    • Deze is zo de moeite waard! Ik heb ook niet altijd tijd om alles te maken wat ik aan lekkers voorbij zie komen. Maar het houdt ons van de straat, hè?!

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.