Afgelopen maandag maakte ik dit recept van courgetti met scampis en roomasperges. Om m’n groenten-spiraalsnijder uit te proberen. Die ik het weekend ervoor had gekregen voor moederdag.

Verrassing

De spiraalsnijder was een echte verrassing. Wij zijn over en weer niet zo heel erg van de kadootjes. We hebben alles wat we nodig hebben en de kasten staan vol.

Maar deze spiraalsnijder is toch een mooie aanvulling. Mijn moeder heeft pas de courgettes uitgeplant in haar tuin, dus alle andere recepten en tips die ik kreeg, komen vast nog van pas.

Moederdag toch verwendag

Moederdag is vooral nog een dingetje voor onze jongste dochter. Op onze puberzonen maakt het niet zo veel indruk meer. Dochterlief was op kamp, dus ik had me niet ingesteld op een verwen-dagje. In plaats van een ontbijtje op bed, ben ik gewoon gaan hardlopen. Naar de Pals deze keer, een prachtig natuurgebied op een half uurtje hardlopen afstand van ons. Een geweldig begin van de dag!

Toen ik daarna buiten zat, werd ik door één van de zonen verrast met een heerlijk ontbijtje. Wat super lief! Zelfs met bacon in hartjesvorm op het ei.

‘s Middags kreeg ik van onze dochter allerlei lieve zelfgemaakte knutsels, waaronder een schilderij met een mooie tekst. Ze had ook een citroenmelisse plant gekocht, om thee van te zetten. Daarna kreeg ik dus ook nog de spiraalsnijder. Hoezo geen verwen-dagje?

Alsof het altijd zondag is

Vanwege de spiraalsnijder vroeg ik aan ‘collega’-LCHF-ers (mensen die ook koolhydraat arm en vetrijk eten) om hun favoriete gerecht met courgetti. Dit recept komt van Marie-José. Bedankt Marie-José, voor dit idee. Het is een fantastische combinatie. Wat mij betreft echt een feestmaaltijd. En wij aten het op een doordeweekse dag. Als dat niet speciaal is?!

Eenmalig actie

Ik gebruikte ongepelde scampi’s. Ik keek de kunst van het pellen af op YouTube. Maar op dat filmpje leek het toch simpeler, of in ieder geval sneller. Ik ben meer dan een uur bezig geweest. Volgende keer koop ik ze weer gepeld. Het schillen van de asperges is al genoeg werk, zeker als je net als ik wat extra kilo’s koopt voor in de vriezer. De scampi’s waren wel heel lekker. Het was niet voor niets geweest.

Courgetti met scampi’s en roomasperges

Voor

4 personen

Recept van

Marie-José

Ingrediënten

  • 1 1/2 kilo (soep)asperges
  • 2-4 teentjes verse knoflook
  • 2 flinke courgettes
  • olijfolie en kokosolie
  • 250 – 500 g gepelde scampis (vers of ontdooid)
  • roomboter
  • 1/2 – 1 pakje roomkaas
  • verse peper en zeezout
  • eventueel verse kruiden zoals peterselie of bieslook

  • Schil de asperges. Bewaar de schillen als je asperge- of groentensoep wilt maken.
  • Snijd de asperges schuin in stukjes van 2-3 cm, afhankelijk van de dikte. Gebruik eventueel de onderste stukjes voor soep, als deze wat harder zijn.
  • Maak de knoflook schoon en snijd deze fijn. Snijd de courgettes met een spiraalsnijder in slierten.
  • Breng water met zout aan de kook en blancheer de asperges dan ongeveer 2 minuten in het kokende water. Laat ze daarna uitlekken.
  • Roerbak dan de asperges in een flinke klont roomboter (en eventueel knoflook) en roer er tenslotte de roomkaas en kruiden door.
  • Ondertussen roerbak je de scampis in een mengsel van olijfolie en kokosolie met knoflook. Laat ze lekker krokant worden.
  • De courgette-slierten kun je ofwel kort roerbakken in wat boter, of je laat het water van de asperges terug aan de kook komen en je laat ze daarin in 1-2 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Tip: De soep maak je door de schillen te koken in het water van de asperges. Laat het daarna staan, zodat de smaak er verder in kan trekken. Zeef daarna de schillen uit de aspergebouillon en breng het opnieuw aan de kook. Laat stukjes asperge of andere groenten (broccoli, bloemkool,
    paprika, etc.) kort meekoken. Breng op smaak met zout, peper en kruiden (bijv. kurkuma, gerookte paprikapoeder, knoflook, nootmuskaat of verse kruiden).
Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Weer een heel leuk verhaal.
    Jij schut het zo uit het uit je mouw.
    Fijn die opgslagen recepten.
    Zo is dat leuk.
    Wat een verwennerij he.
    Je zult het ECHT verdienen.?

    • Hoi Marie-Jose,
      Bedankt. De blogs met recepten gaan wel sneller en makkelijker dan die over keto/LCHF, ja.
      Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.