Denk je aan een appelbol, dan denk je aan een traktatie. Meestal één die niet zo gezond is. Onder meer door de toegevoegde suiker. Maar je kunt heel eenvoudig een gezond appelgebakje maken.

De natuurlijke suikers in de appel karameliseren in de oven. Lekker met de kaneel of koek- en speculaaskruiden!

Laat de schil om de appel zitten. Het geeft niet alleen stevigheid aan de appel, maar deze bevat ook de meeste vezels. Deze vezels zorgen er o.a. voor dat je insuline minder hard zal stijgen.

Wanneer geschikt?

Dit is voor mij geen alledaagse dessert. Niet iets om elke dag te eten. Maar voor een speciale gelegenheid vind ik het een prima keuze. Behalve misschien als je in fase 3 zit. Appel staat namelijk op de oranje lijst B en de producten op die lijst bevatten teveel koolhydraten voor tijdens deze (ketogene) fase. Wanneer vetverbranding je belangrijkste doel is is dus. Noten staan op de oranje lijst A. Producten van die lijst zijn in deze fase in zeer beperkte mate toegestaan.

Maar we moeten ook realistisch blijven. Ook in fase 3 zijn er speciale momenten. Als zo’n af-en-toe traktatie jou helpt om deze gezonde leefstijl vol te houden, is dat een betere keuze dan een regulier gebakje. In mijn ogen zelfs beter dan de meeste LCHF gebakjes. Want daar zitten vaak óók veel koolhydraten in. Bijvoorbeeld van amandelmeel. En meestal zitten er zoetstoffen in. Die vaak toch je insuline triggeren ook al zijn ze koolhydraatarm…

Koolhydraatarme appelbol

  • — per persoon —
  • 1 stevige appel, zoals Jonagold of Elstar
  • roomboter
  • gemengde noten
  • zaden en pitten
  • kaneel en/of koek- en speculaaskruiden
  • eventueel slagroom (zonder suiker)

Koolhydraatarme appelbol

  • Schil de appels niet. Haal met een appelboor het klokhuis uit de appel. Voel of alle harde stukjes wegzijn. Haal anders de harde stukjes van het klokhuis verder weg met de appelboor.
  • Smeer een beetje roomboter in het gaatje aan de onderkant van de appelbol om het af te dichten. Zet de appelbol met deze kant naar beneden in een siliconenbakvorm of op een bakplaat met bakvel of bakpapier.
  • Hak de noten grof.
  • Meng de noten met de zaden en pitten en de kaneel en/of koek- en speculaaskruiden.
  • Dicht de bovenkant van de appel weer af met roomboter.
  • Strooi overgebleven noten, zaden en pitten over de appels of tussen de appels in op de bodem.
  • Zet de appels ongeveer 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius.
  • Serveer eventueel met opgeklopte slagroom.
  • Smakelijk! Let wel op, want de natuurlijke suikers uit de appel karameliseren en worden erg heet.
Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.