In deze blog lees je deel 4 van de ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl’.
1 Ga anders denken over ontbijt en lunch
- Vergeet de boterham en de cornflakes. Oók de koolhydraatarme(re) boterham van de bakker of de winkel.
- Er is geen verschil tussen ontbijt, lunch en diner.
- Wat je ‘s avonds kunt eten, kun je ook ‘s morgens of ‘s middags eten. Ja, ook groenten en vlees 🙂
- Tip: Kook ‘s avonds wat meer en eet het de dag erna voor ontbijt of lunch
2 Let op met volvette zuivel, zachte kazen, noten en amandel- of kokosmeel
- Let op met ‘voor de hand liggende’ ontbijtjes of lunches van/met o.a.
- Griekse yoghurt en andere zachte zuivel (oranje lijst A)
- zachte kazen (oranje lijst A)
- Rauwe noten (oranje lijst A)
- Amandel- en/of kokosmeel (lichtrode lijst)
- Deze bevatten nog steeds behoorlijk wat koolhydraten en kunnen vetverbranding (flink) in de weg staan
- Ze staan daarom op de oranje/lichtrode lijsten
- Oranje lijst A: tijdens fase 2 (gericht op afvallen) max. 1 product per dag van de lijst, met beperking zoals beschreven
- lichtrode lijst: niet geschikt voor fase 2 (gericht op afvallen); tijdens andere fases ook niet te vaak
- Er zijn tal van andere mogelijkheden
Tip: print de voedingslijsten uit en check altijd of een suggestie/recept geschikt is voor jou op dít moment. [1]
3 Ontbijt- of lunchsuggesties:
- Eieren, eieren en eieren (gekookt, gepocheerd, gebakken)
- Met bijv. ontbijtspek, zalm en/of (snack)groenten.
- (Groenten)-quiches
- Salades en/of groenten met voldoende gezonde vetten (denk aan noten, zaden, pitten, vlees, vis, eieren, kaas, zelfgemaakte gezonde dressings of mayonaise)
- (Gerookte) vis, of vis uit blik
- Soep met voldoende gezonde vetten. Maak ‘m bijvoorbeeld eens van bottenbouillon.
Als het past bij de fase waar je in zit:
- Griekse yoghurt, eventueel met extra slagroom, met
- zaden en/of pitten
- noten
- bosvruchten
- Chiazaad-pudding gemaakt van chiazaad en bijv. kokosmelk, met
- zaden en/of pitten
- noten
- bosvruchten
4 Mis je toch iets ‘brood-achtigs’:
- Zelfgemaakte crackers van pitten en zaden: je kunt ze weken bewaren in een luchtdichte verpakking. Pitten en zaden staan op de groene lijst.
- Recepten vind je o.a. hier:
- Zelfgemaakte oopsiebroodjes (bewaren in de vriezer); ook lekker als tosti of om het broodje te vervangen bij een broodje hamburger
- Koolhydraatarm Noors platbrood
- Zonnebloempittenquiche:
- Zelfgemaakt noten/pitten/zadenbrood:
Alles op een rijtje?
In de blog ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl‘ vind je het overzicht van alle 7 principes.
Bronnen
[1] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie Voor meer informatie over de voedingslijsten, waaronder de oranje lijst A en de lichtrode lijst die in deze blog genoemd staan.