Basisprincipes 7: Lief voor je darmen

In deze blog lees je meer over deel 7 van de ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl‘.

1 Gezonde darmen zijn de basis van een goede gezondheid

Een goede weerstand komt vanuit de darm

70-80% van je weerstand wordt bepaald door de samenstelling tussen goede en slechte darmbacteriën.

Wat we onze darmen aandoen

Onze voeding heeft veel invloed op de gezondheid van onze darmen. Onze darmen bepalen weer voor een groot deel hoe gezond we zijn.

Een goede gezondheid begint daarom bij gezonde darmen en dus bij onze voeding. Niet voor niets blijken veel (chronische) ziekten leefstijl-gerelateerd te zijn. Het mooie is dat we er dus zelf iets aan kunnen doen.

Suikers voeden slechte bacteriën. Gluten tasten de darmwand aan. Daarnaast bevat bewerkte voeding niet meer de voedingsstoffen die onze darmen nodig hebben om gezond te blijven.

Lekkende darmwand zorgt voor veel problemen

Bij veel mensen is de darmwand beschadigd geraakt door jarenlang bewerkt eten met onder andere gluten en suikers. Het zorgt voor kleine gaatjes in de darmwand (‘leaky gut’).

Dit ligt waarschijnlijk aan de oorsprong van heel veel (misschien zelfs alle) auto-immunziektes en ook voedselintoleranties e.d.

[1, 2, 3]

Slechte darmflora en overgewicht

Overgewicht en een slechte darmflora gaan vaak hand in hand.

Het blijkt zelfs zo dat je met een poeptransplantie (ja, die bestaan) van iemand met overgezicht naar iemand met een gezond gewicht, deze laatste persoon ook overgewicht kunt bezorgen. Zelfs als deze persoon z’n eerdere voedingspatroon niet wijzigt.

Dat komt omdat de slechte bacteriën die mede verantwoordelijk zijn voor het overgewicht, dan ook bij de andere persoon de darmen gaan bevolken. En een groei van slechte bacteriën gaat altijd ten koste van de goede bacteriën. Maar andersom geldt dit gelukkig ook.

Ga weer voor je darmen zorgen

Maak daarom gezonde darmvoeding weer een onderdeel van je leefstijl en maak daarmee je darmen blij.

Lees verder om te zien hoe je dat kunt doen.

2 Gebruik dagelijks natuurlijke probiotica

Probiotica bevatten levende goede bacteriën en zorgen voor een gezonde(re) darmflora. Voorbeelden zijn:

  • Melkkefir
  • Kokosyoghurt
  • Gefermenteerde groenten, zoals bijvoorbeeld zuurkool

Probiotica maak je het beste zelf. Het is ook heel eenvoudig. Probeer het gewoon eens.

Kijk op de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Alle genoemde voedingsmiddelen die in de groene lijst genoemd worden als ‘Voeding voor onze darmflora’ zijn echte aanraders als dagelijkse boost voor je darmflora. Op de bottenbouillon na zijn het allemaal probiotica.

[2]

3 Gebruik dagelijks natuurlijke prebiotica

Prebiotica zijn producten met veel onverteerbare vezels. Deze vezels worden niet verteerd in onze dunne darm en verhogen daarom niet onze bloedsuiker zoals andere koolhydraten wel doen.

De vezels vormen voeding voor de goede bacteriën, die ze omzetten in vetzuren. Deze vetzuren zijn zeer gezond voor je darm(wand).

Eet daarom dagelijks prebiotica, zoals vezelrijke groenten. Er zijn verschillende soorten vezels in verschillende groenten. Wissel dus af.

Kijk op de groene en oranje voedingslijsten van de Real Meal Revolutie, er staat een (p) achter prebiotica.

[2]

4 Gebruik voeding met veel spijsverteringsenzymen

Spijsverteringsenzymen zijn essentieel voor elke cel van het lichaam. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor tal van andere lichaamsprocessen.

Er zijn verschillende spijsverteringsenzymen met ieder hun eigen taak. Ze zorgen voor het afbreken van vetten, eiwitten òf koolhydraten.

Spijsverteringsenzymen zijn vooral actief in de mond, slokdarm, 12-vingerige darm en dunne darm. Ze worden geproduceerd door o.a. de alvleesklier.

Voeding kan dit proces ondersteunen en dat is gunstig omdat we naarmate we ouder worden, zelf minder enzymen produceren. Om enzymen binnen te krijgen, moet je denken aan ‘rauwe’ producten, zoals rauwe groenten, maar ook rauwe melk [4]. Verhitting doodt namelijk de van nature aanwezige enzymen in voeding.

Daar zijn ze weer: gefermenteerde producten

Met melkkefir, gemaakt van rauwe melk van grasgevoerde dieren en/of gefermenteerde groenten maak je een super keuze voor je darmen, want:

  • ze staan op de groene lijst, dus geschikt voor iedere fase van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl [2.0]
  • ze zijn niet verhit
  • ze bevatten meerdere types enzymen waardoor ze zowel vetten, eiwitten als koolhydraten helpen afbreken
  • het zijn tevens pro-biotica, dus je slaat hiermee 2 vliegen in één klap
Voedingsmiddel+ kleur RMR lijst Helpt afbreken van vetten Helpt afbreken van eiwitten
Helpt afbreken van koolhydraten
Gefermenteerde zuivel van grasgevoerde dieren, liefst rauw (groen) x x x
Rauwe (niet gefermenteerde) zuivel van grasgevoerde dieren (oranje A) x x x
gefermenteerde groenten (groen) x x x
Kimchi (groen) x x x
Miso – gefermenteerde soja (groen) x x x
avocado’s (groen) x
Gember (groen) x
Ananas (oranje A) x
Papaya (oranje A) x
Groene bananen (oranje A) x
Bananen (oranje B) x
Mango (oranje B) x
Kiwi (oranje B) x
Rauwe honing (lichtrood) x x

Voedingsmiddelen die door de RMR zelf als rijk aan spijsverteringsenzymen zijn benoemd, zijn herkenbaar aan de (e) achter hun naam. Dit zijn o.a. de volgende vetten :

  • Avocado-olie (koudgeperst)
  • Kokosolie
  • Extra vierge olijfolie
  • Macademianootolie

[2, 5, 6, 7, 8, 9]

5 Drink bottenbouillon

  • Bottenbouillon is ontzettend gezond voor je darmen (en voor je hele lijf!)

Bottenbouillon is nog relatief onbekend in Nederland. Jammer want het is zó ontzettend gezond. Je maakt het eenvoudig zelf van botten. Probeer hiervoor aan botten van grasgevoerde dieren te komen.

[10, 11]

Alles op een rijtje?

In de blog ‘Basisprincipes voor een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl‘ vind je het overzicht van alle 7 principes.

Bronnen:

[1] Gezond koolhydraatarm en vetrijk eten à la Real Meal Revolution Blog over de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volgens de Real Meal Revolutie, zoals we die ook in onze Facebook groepen nastreven.

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie  De Nederlandse vertaling van de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR).

[3] Glutenvrij eten? Vermijd deze grote valkuil! Artikel op de website van de Energieke Vrouwen Academie over gluten. Je leest hierin over de gevolgen van het eten van gluten op onze darmen en ook waarom je het schap ‘glutenvrij’ maar het beste kunt vermijden. Niet alleen zijn ze vaak sterk bewerkt, ze bevatten ook typisch veel zetmeel en suikers. Niet bepaald gezond of koolhydraatarm dus.

Dit is een commerciële website. Ik ben niet bekend met de producten die aangeboden worden.

[4] Waarom rauwe melk? Zeer uitgebreid en interessant artikel op de website Selfmatters.nl over rauwe melk. Met verwijzingen naar de bronnen. Hierin lees je o.a. over de spijsverteringsenzymen in rauwe melk en hoe het fermenteren van rauwe melk het spijsverteringsproces nog verder helpt.

[5] Enzymen Artikel op de website van MenselijkLichaam.nl met korte uitleg over enzymen. Je leest hier o.a. dat een tekort aan spijsverteringsenzymen kan leiden tot een chronisch gebrek aan vitamines en mineralen. Bovendien kan het leiden tot overgewicht, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping en een onregelmatige stoelgang.

[6] Wat zijn enzymen? Artikel over enzymen op de website van InfoNu.nl. Je leest er o.a. dat enzymen ook preventief werken tegen kanker en dat zware metalen dit proces verhinderen. Verder staat erin dat wanneer je ziek bent, enzymen zich meer gaan richten op genezing. Daarom is het goed bij ziekte minder te eten. Ook kun je hierin lezen dat enzymen andere stoffen (mineralen en vitamines) nodig hebben om hun werk te kunnen doen.

[7] NUTRITION 12 Foods That Contain Natural Digestive Enzymes Engelstalig artikel op de website van HealthLine waarin 12 voedingsmiddelen besproken worden die veel spijsverteringsenzymen bevatten.

[8] Enzymtherapie: kiezen van de juiste enzymen Zeer interessant en vooral ook heel uitgebreid artikel op de website van Natuur Diëtisten Nederland over de spijsvertering. De tekst werkt toe naar enzymen in de vorm van supplementen. Ik heb daar geen ervaring mee. Het gaat mij om de rest van de uitleg.

[9] Spijsverteringsorganen, enzymen en zuurgraad Uitleg over de spijsverteringsorganen, enzymen en de invloed van de zuurgraad. Je leest hier o.a. in welke organen welke spijsverteringsenzymen actief zijn.

[10] Bottenbouillon als trendy gezondheidsdrankje Blog over de vele gezondheidsvoordelen van bottenbouillon.

[11] Hoe maak je bottenbouillon? Blog waarin je leest hoe je eenvoudig zelf bottenbouillon maakt.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.