Een mooi jaar. Een héél mooi jaar. Dat wens ik ieder van jullie. Een jaar dat groots is door al z’n kleine dingen. Ook vandaag al.

Bijzonder 2020

Gisteren las ik ‘Alle goeds voor 2020‘. De blog die ik een jaar geleden schreef. Ook op 1 januari. Ik had het toen over 2020 als een heel bijzonder jaar. Vooral vanwege het mooie en symbolische jaartal.

Bijzonder is het geworden. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar de manier waarop was niet wat ik toen voor ogen had. Het jaar van het Coronavirus. De wereldwijde pandemie. Een onvergetelijk jaar. Helaas niet altijd in positieve zin.

Ons woordenboek is in korte tijd flink uitgebreid. Met woorden die we nooit nodig hadden willen hebben. Lockdown, quarantaine, mondkapjesplicht, anderhalvemetersamenleving, teststraten.

De juiste richting?

Op social media heb ik me het afgelopen jaar nauwelijk uitgelaten over het virus. Ik schreef een blog ‘Bouw aan je weerstand‘ en daar bleef het bij. Ik volgde de regels. Bleef thuis wanneer het moest en hield afstand. Maar in stilte heb ik me regelmatig afgevraagd of we als maatschappij en als mensen wel de goede richting inslaan. Ook wat betreft dit virus.

Laat ik voorop stellen dat ik geen virusontkenner ben. Het virus is er en er worden mensen ziek van. Sommige zelfs zo ziek dat ze overlijden aan de gevolgen. Soms veel te jong. Ons zorgsysteem wordt sterk op de proef gesteld. Daar wil je iets aan doen. Als maatschappij en als individu. Ook ik. Maar de vraag is hoe we dat het beste kunnen doen.

Effecten van lockdowns en binnenblijven

Massaal wordt ons voorgehouden dat we zelf niets kunnen. Anders dan afstand houden. Binnen blijven. Lijdzaam afwachten en straks vooraan staan bij het uitdelen van het vaccin.

Als dat helpt: prima! Maar schieten we onszelf niet in de voet? Zelfs experts kunnen aan de hand van virusverspreidingsgrafieken van landen over de hele wereld niet zien óf en wanneer er strengere regels zoals mondkapjes of lockdowns ingevoerd zijn of juist weer versoepeld. Het virus laat zich niet inperken. Maar dat verhaal wordt niet verteld.

Mondkapjes, lockdowns en binnenblijven zijn niet zonder gevolgen. We kunnen niet denken: baat het niet dan schaadt het niet. De mondkapjesplicht en het verplicht afstand houden heeft ons bang gemaakt voor elkaar. Wat zou het psychologisch met ons doen dat we iedereen als gevaar zien? In ons onderbewuste? De lockdown richt veel persoonlijk leed aan. Mensen wereldwijd raken hun baan kwijt. Hun doel in het leven en hun bron van inkomsten. Soms ook hun ziektekostenverzekering. Ziektes worden later gediagnostiseerd en behandeld. Méér binnen blijven heeft tot gevolg dat we nóg meer zitten en minder zonlicht krijgen. Terwijl juist een voldoende hoog vitamine D niveau zo ontzettend belangrijk voor ons is. Het is misschien wel één van de bepalendste factoren hoe het je zal vergaan wanneer je in aanraking komt met het virus. Ook dat verhaal blijft onverteld.

Leren leven met virussen

Virussen en bacteriën horen bij ons. Ons lichaam zit er vol mee. Zonder kunnen we niet eens bestaan. We moeten alleen een goede balans weten te creëren tussen de goede en de slechte. Onszelf weerbaar maken, zodat ons lichaam de slechte kan herkennen en bestrijden.

Het is mijn persoonlijke overtuiging dat we veel meer zouden moeten proberen om mét dit virus te leven, dan er tegen te strijden. COVID-19 heeft z’n plekje veroverd in de wereld. Het laat zich niet meer uitbannen door mondkapjes of inperken door lockdowns. Het zal z’n natuurlijke verloop als seizoensvirus volgen. Het virus zal minder grip op ons krijgen door toenemende immuniteit. Tot er zich weer een nieuw virus aandient. En het circus weer opnieuw begint.

Hoopvolle blik op 2021

1 januari is vooral een dag om vooruit te kijken. Een dag van hoop en verwachting. Op de dingen die dit jaar voor ons in petto heeft.

Voor 2021 hoop ik op een groeiende bewustwording van de invloed die we zelf hebben op onze gezondheid. Oók op onze weerstand. Ik hoop dat steeds meer mensen zullen kiezen om bewust te werken aan een gezondere leefstijl. Gezondere keuzes maken. Puur en onbewerkt eten. Naar buiten gaan. Prioriteit geven aan slaap. Voldoende bewegen. Bewust ontspannen. Dankbaar zijn voor de mooie dingen die er óók zijn. Al zijn ze nog zo klein.

Ik hoop dat veel meer mensen zo weer vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam. Wetend dat ze er alles aan doen om het weerbaar te maken. Ook tegen virussen. Zodat we onze medemens weer tegemoet durven treden. Vol liefde en zonder angst.

Geniet van de kleine dingen

Ze maken ook 2021 groots!

Dat alles wens ik mezelf, jullie en iedereen!

Bronnen

[1] The Fat Emperor podcast Serie podcasts gemaakt door Ivor Cummins. Deze Ier werd in het gezonde leefstijlwereldje bekend door zijn werk rondom cholesterol. Als technisch engineer die voorheen zijn brood verdiende met het analyseren en oplossen van complexe technische problemen probeert hij de waarheid boven tafel te krijgen rondom controversiële onderwerpen. Door uit te zoeken wat de data écht zegt. Door een stem te geven aan wetenschappers en experts die door overheden en in de gangbare media niet gehoord worden.

Persoonlijk heb ik veel respect voor Ivor. Ik ben 100% overtuigd van zijn integriteit en heb bewondering voor het feit dat hij zijn nek uit durft te steken. Tegen de gangbare mening in. Áls de situatie én de data daarom vraagt. Zoals nu bij de situatie rondom COVID-19. Met allerlei interessante podcasts o.a. over het enorme belang van vitamine D, maar ook over het effect van lockdowns.

4 REACTIES

  1. Dank je wel, Cora. Ben het zo met je eens. Wens jou en mij dat we als samenleving uit de angst stappen en werken aan onze gezondheid en verbinding

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.