Vragen uit de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘
In series van drie beantwoord ik vragen die door nieuwe leden van de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘ zijn gesteld toen ze zich aanmeldden voor de groep.
Die Facebook groep gaat over vasten. Met als doel om gezond(er) te worden en/of te blijven. Afvallen kan daarbij horen, maar is niet het hoogste doel. Voor mensen in de groep is vasten een bewuste keuze. Als leefstijl; niet als tijdelijk dieet. We eten minder vaak, maar van onze maaltijden maken we een feestje.
Vragen van nieuwe leden beantwoord ik in de Facebook groep. Later maak ik er dan een blog van op mijn website Keto en zo zodat de informatie ook beschikbaar komt voor mensen die geen lid zijn van deze groep. Op deze manier ontstaat er een mooi overzicht van vragen en antwoorden die ook voor anderen interessant kunnen zijn.
Deel 1
In deel 1 van deze serie aandacht voor de vragen:
- Wat als m’n gewone keto maaltijd niet genoeg is tot m’n lunch of avondeten?
- Hoe om te gaan met sociale situaties?
- Waar kan ik alle informatie vinden?
Vraag 1: Wat als m’n gewone keto maaltijd niet genoeg is tot m’n lunch of avondeten?
Bij vasten hoort feesten
In het Engels hebben ze er een mooie term voor: ‘Fast and feast’. Wat ermee bedoelt wordt is dat vasten geen dieet is of zou moeten zijn. Het is een leefstijl waarbij je minder vaak eet, maar niet noodzakelijkerwijs minder. Dat is ook helemaal mijn motto. Vandaar ook de naam van deze groep.
Eet intuïtief
Intuïtief eten betekent dat je leert vertrouwen op je honger- en verzadigingssignalen en daar ook naar handelt. Dat betekent dat je eet wanneer je honger hebt en dan eet tot je verzadigd bent.
Zeker wanneer je onbewerkt en koolhydraatarm eet, krijg je vaak minder (snel) honger, omdat je bij je eigen vetreserves kunt. Daardoor kun je makkelijk zonder eten tússen maaltijden door en na verloop van tijd merken veel mensen dat ze bijvoorbeeld geen behoefte meer hebben aan ontbijt of lunch. Omdat ze nog verzadigd zijn. Dat is vaak het moment dat periodiek vasten om de hoek komt kijken.
Vasten is gezond…
Dat is heel gezond, want zoals steeds meer bekend wordt is het eigenlijk helemaal niet goed om de hele dag door te eten. Maximaal 3 eetmomenten op een dag is al een heel mooi streven, maar (af en toe) zelfs minder dan dat geeft erg veel gezondheidsvoordelen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Je raakt (dieper) in ketose en krijgt alle voordelen van dien. Bovendien gaat je lichaam oude meuk opruimen en mooie nieuwe dingen ervan bouwen. Lichamelijk herstel door een prachtig recyclingsmechanisme. Er is nauwelijks iets beters te bedenken wat je kan helpen bij het voorkomen van (chronische) welvaartsziektes.
…maar meer is niet altijd beter
Maar wanneer iets goed is, wil niet zeggen dat nog méér altijd beter is. Je lichaam is ontzettend slim. Het wil ervoor zorgen dat jij gezond blijft. Wanneer je regelmatig vast, moet je er dus óók voor zorgen dat je je lichaam alles geeft wat het nodig heeft. Voldoende voedingsstoffen én energie. Wanneer je te weinig eet of niet gezond genoeg, zal je lichaam dat aangeven. Bijvoorbeeld met hongersignalen. Luister daarnaar en eet dan eerder (dan je van plan was) of eet tijdens je volgende maaltijd meer.
Geef jezelf ook tijd om te wennen
Wanneer je net begint met periodiek vasten, kan het wel zijn dat je op je ‘reguliere eetmomenten van vroeger’ ook iets van honger of trek ervaart. Je bent immers gewend om dan te eten. Het verschil tussen trek, gewoontehonger en échte honger is in het begin soms moeilijk te maken. Je kunt dan even afwachten en kijken of het gevoel over gaat. Want tijdens vasten komt en gaat honger in golven. Maar blijf je honger houden, eet dan gewoon. Dan heb je het blijkbaar nodig.
Blijf flexibel en varieer
Ofschoon veel vastenmethodes vrij strict zijn of lijken, is er niets zo makkelijk en flexibel als vasten. Jij bepaalt hoe of wat. En dat hoeft niet elke dag hetzelfde te zijn. Krampachtig vasthouden aan een 16:8 patroon terwijl je al na 14 uur een berehonger hebt, is niet verstandig. Eet je maaltijd dan gewoon wat vroeger (als dat kan).
En als je merkt dat elke dag een maaltijd overslaan teveel voor je is, wissel dan eens af met een dag met drie maaltijden. Afwisseling is bovendien erg gezond. Het houdt je lichaam scherp en flexibel, omdat het niet de kans krijgt om te wennen aan wat elke dag hetzelfde is.
Vraag 2: Hoe om te gaan met sociale situaties?
Leuke vraag. Ik kan me ook heel goed indenken dat dit iets is wat speelt. Vooral als je net begint met deze nieuwe manier van eten.
Eenvoudig en flexibel
Het mooie van vasten is dat het heel eenvoudig is, maar ook heel flexibel. Je hebt er niets voor nodig en je kunt er op elk moment mee starten en op elk moment mee stoppen. Alhoewel veel vasten-methodes je graag anders doen geloven, zijn er eigenlijk geen regels. Behalve degene die je zelf maakt of overneemt van deze ‘methodes’. Je stopt op enig moment met eten en drinkt vanaf dan bij voorkeur water, en (afhankelijk van je eigen keuzes) eventueel koffie, thee, of kruiden’thee’. Zwart. Dat hou je vol tot je weer wilt gaan eten. Vanaf dan is het vasten weer voorbij.
Bepaal het zelf
Hoe lang die periode van vasten duurt bepaal je zelf. Ook al is 18:6 een veelgehoorde term bij periodiek vasten (IF), niets zegt dat jij persé 18 uur moet vasten op een dag.
Het belangrijkste is dat we niet meer de hele dag door eten. Dat je je eetmomenten beperkt. En dat je weet dat dit héél gezond is. Maar er zijn ontzettend veel manieren om dat te doen. Vasten ‘moet’ je zo inrichten dat het bij jou past. Dat wordt dus bepaald door jouw leven. Woon je alleen of met een partner of kinderen, heb je werk buitenshuis of thuis, welke sociale activiteiten heb je, wanneer sport je? Kortom wanneer en met wie je wat doet, bepaalt wat bij jou past. En hoe je met die situaties om wilt gaan natuurlijk.
Niet iedere dag hetzelfde
Het mooie is ook dat vasten niet iedere dag hetzelfde hoeft te zijn. Er gaat helemaal niets fout wanneer je de ene dag op de ene manier en de andere dag op de andere manier vast. Of de ene dag wel vast en de andere dag niet.
Sterker nog, afwisseling is alleen maar goed. Als je elke dag hetzelfde doet, past je lichaam zich op den duur aan. Het wordt minder flexibel en zal meer moeite hebben om te veranderen. Door af te wisselen hou je je lichaam scherp. Dat is alleen maar gezond. Ook wanneer afvallen één van je doelen is, is het goed om de afwisseling erin te houden.
Samenzijn is heel belangrijk
Voor onze gezondheid is sociale interactie héél erg belangrijk. De laatste jaren komt hier steeds meer aandacht voor en dit blijkt ook uit allerlei recent uitgevoerde wetenschappelijke studies.
Als mens hebben we het nodig om onszelf onderdeel te voelen van een sociale groep. Dat kan familie zijn, een sportvereniging, een geloofsgemeenschap, een vriendengroep, etc. Zolang je je maar verbonden en geaccepteerd voelt. Voelt dat jij er onderdeel van uitmaakt en dat jij er toe doet.
Gezellig samenzijn is dus heel belangrijk en moet je vanwege het vasten ook zeker niet laten. Want dan gaat het één ten koste van het ander. En dat hoeft helemaal niet.
Wel of niet eten
Welke keuzes je maakt wanneer je samen bent, ligt aan de situatie, aan je doelen en aan je eigen persoonlijkheid. Vooropgesteld staat dat er weinig situaties zijn waarbij je móet eten. Vaak is er een keuze. Maar misschien voel je je ongemakkelijk wanneer anderen eten en jij niet. Of je voelt je nog niet zeker genoeg om er vragen over te krijgen, bezorgde blikken of misschien zelfs kritiek. Of je wílt gewoon graag mee-eten. Prima toch? Dan vast je toch op een ander moment?
En wil je niet mee-eten? Dan doe je dat toch niet! Je kunt eventueel uitleggen waarom je op dit moment niet wilt eten. Periodiek vasten wordt steeds bekender, waardoor het wellicht makkelijker wordt om erover te vertellen. Er is ook steeds meer bekend over de gezondheidsvoordelen.
Maar het kan natuurlijk ook dat je er geen uitleg over wilt geven. Geef er dan een andere draai aan. Zeg bijvoorbeeld dat je pas nog gegeten hebt, geen zin of honger hebt, of dat je je niet lekker voelt. Nadeel is wel dat je je dan bij een volgende gelegenheid ook weer moet ‘excuseren’.
Laat maar komen
Als je er zo naar kijkt, is een sociale gebeurtenis eigenlijk helemaal geen probleem meer. Tenzij het aantal sociale gebeurtenissen en de manier waarop je ermee omgaat je eigen doelstellingen (op het gebied van gezondheid en/of afvallen bijv.) in de weg staat. Dan wordt het tijd om wat aan te passen. Kijk dan vooral naar je doel(en) en maak een plan. Als je weet wáár je het voor doet, dan is de weg ernaar toe al een heel stuk makkelijker.
Vraag 3: Waar kan ik alle informatie vinden?
In de FB groep
In de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘ is inmiddels heel wat informatie gedeeld, maar Facebook is niet altijd heel handig wanneer je informatie terug wilt vinden. Daarom maak ik gebruik van berichtsonderwerpen (‘tags’). Dat maakt het in ieder geval iets makkelijker.
Op dit moment zijn er drie tags die interessant kunnen zijn wanneer je informatie zoekt over vasten:
- ‘Informatie over vasten‘ – voor informatie over vasten
- ‘Vragen van nieuwe leden‘ – voor eerder beantwoorde vragen. Op termijn komen deze vragen ook op de blog.
- ‘FAQ‘ – alle eerder beantwoorde vragen verzameld in één bericht
Op de blog ‘keto en zo’
Ook op mijn blog ‘Keto en zo’ vind je van alles over vasten. Zowel over watervasten als (meer recent) over droogvasten.
Meer lezen?
Hier vind je een overzicht van alle vragen en antwoorden. Deze zal gaandeweg aangevuld worden: FAQ – overzicht van veel gestelde vragen over periodiek vasten (IF) en/of over meerdaagse vasten