Mijn zonnebril en zonnebrand blijven de laatste tijd in de la. Lees hieronder waarom.

Podcasts over voeding en leefstijl

Zoals ik eerder al eens schreef luister ik graag naar podcasts, een soort radioprogramma’s die je via internet kunt afluisteren. Een makkelijke manier om kennis te vergaren, terwijl je ondertussen andere dingen kan doen. Niet heel mindful, wel heel praktisch. Het gebrek aan mindfulness probeer ik op andere momenten weer te compenseren.

Ik begon met podcasts over LCHF / keto. Later breidde dat uit naar gezondheid in het algemeen. Meestal nog wel met een link naar LCHF / keto. Dat is toch het wereldje waarbinnen ik zoek. Bovendien: ons eten, de gezondheid van onze darmen, de gezondheid van onze cellen, hoe we denken en doen; het heeft allemaal invloed op elkaar.

Zon als basis van onze gezondheid

Een aantal keer ging het in zo’n podcast over zonlicht. Ik heb denk ik nooit voldoende beseft hoe groot de invloed van de zon is op ons welzijn.  Natuurlijk, het is heerlijk om in de zon te zijn en als dat een tijd niet kan, kun je dat heel erg missen. Maar het gaat zoveel verder. De zon is de basis van ons bestaan. De basis van onze gezondheid.

Omdat we zo ontzettend gewaarschuwd worden tégen de zon en zo weinig horen over de vóórdelen van de zon, besloot ik om me er verder in te verdiepen. Op het internet en via podcasts ging ik op zoek naar de voor- en nadelen van zonlicht, het gebruik van zonnebrand en het gebruik van een zonnebril.

Bekende waarschuwingen…

Zoals te verwachten is veel van de informatie die je vindt, gebaseerd op alle conventionele ideeën. Degene waar we de laatste decennia ‘groot’ mee zijn geworden. Dus: vermijd direct zonlicht, smeer je goed in en draag een goede zonnebril. En waarom ook niet? Huidkanker is een groeiend probleem en we kennen allemaal de gevaren van Ultra Violet (UV) licht, al is het maar van de zonnebank.

… maar kloppen ze wel?

Maar is dat wel het goede advies? Doen we er niet juist veel meer kwaad mee dan goed? Ik denk nu van wel. Het is als met de richtlijnen voor onze voeding. Al dan niet goed bedoeld, ze hebben ons zieker in plaats van beter gemaakt.

Kantoormedewerkers vaker huidkanker

De belangrijkste reden dat we bang (gemaakt) zijn voor de zon, is vanwege de schadelijk UV stralen, omdat ze huidkanker veroorzaken. Maar deze conclusie is veel te kort door de bocht. Lees even mee:

  • Er komen meer gevallen van huidkanker voor onder kantoorwerkers dan onder mensen die voor hun werk hele dagen buiten zijn. Doordat kantoorwerkers lange periodes nauwelijks buiten komen, lopen ze vitamine D tekorten op en ook krijgt hun huid niet de kans om te wennen aan de zon. Maar ook blootstelling (via bijvoorbeeld kantoor- en autoramen) aan alleen UV-A, zonder UV-B licht speelt hierin een rol [1].

Soortgelijke argumenten hoor ik ook van Dr. Jack Kruse, een neuro-chirurg die jaren geleden ‘het licht’ gezien heeft 😉 . Meer over hem onderaan het artikel. Alle studies die laten zien dat UV licht schadelijk is, zijn gedaan met enkel UV licht. M.a.w. ze gebruiken dan slechts een deel van het (zon)licht. Dat kun je niet vergelijken met blootstelling aan de zon, met het hele spectrum van licht.

2000 x hogere ziektelast door te weinig zon

  • De wereld gezondheidsorganisatie (WHO) heeft berekend dat overmatige blootstelling aan ultraviolette straling slecht 0.1% van de totale wereldwijde ‘ziektelast’ veroorzaakt. Deze ziektelast wordt berekend door te kijken naar het aantal gezonde jaren die mensen inleveren ten opzichte van de levensverwachting, door vroegtijdig overlijden of handicap. Vergelijk dat maar eens voor cijfer wat de WHO in hetzelfde rapport heeft berekend voor dezelfde ziektelast die kan ontstaan ten gevolge van een tekort aan zonlicht. Die is namelijk meer dan 2000 keer zo groot! [3, 4]
  • Uit onderzoek bleek dat bij melanomen die in een vroeg stadium ontdekt zijn, het je overlevingskansen vergroot als je daarna jezelf in grote mate blijft blootstellen aan de zon. [3]
  • Een snel groeiend aantal onderzoeken laat zien dat er een groot aantal nadelen zijn aan te weinig blootstelling aan zon- en UV licht, die tot nu toe volledige onderbelicht zijn. Het vormt een verhoogd risico op darmkanker, Hodgkin lymfoom (= lymfklier) kanker, prostaatkanker, borstkanker, blaaskanker, alvleesklierkanker,  metabool syndroom en diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, Alzheimer ‘s/dementie, MS, reumatoïde artritis, psoriasis, niet alcohol gerelateerde vette lever en ten tenslotte leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Voor degenen die dat net als ik niet kennen, maculadegeneratie is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, vaak wordt het ‘slijtage’ van het netvlies genoemd.

Het rapport hierboven [5] gaat niet over zomaar één enkel onderzoek. Nee, deze neemt de conclusies van een groot aantal onderzoeken mee. Bekijk het maar eens (wel in het Engels).

Voeding en leefstijl

Wat me in het lijstje hierboven trouwens opvalt, is dat de  ziektes die genoemd worden bijna allemaal ook genoemd worden bij de voordelen van het ketogene dieet. Kijk maar eens terug op: ‘4 Aanval op onze welvaartsziekten’. Het besef dat het afgelopen jaar bij mij gegroeid is, dat onze gezondheid niet alleen door onze voeding bepaald wordt, maar dat alles met alles samenhangt, is hiermee weer gegroeid.

Dagelijkse portie zon

Ik had het hierboven al even over Dr. Jack Kruse. Ik kwam het eerst met deze man in aanraking door een pod cast The dark side of blue light. Van alle pod casts die ik tot dan toe gehoord had, was deze verreweg het lastigste om te volgen. Een hoop ging ver over mijn hoofd, maar het werd me wel duidelijk dat deze man weet waar hij het over heeft. Hij is van beroep neuro-chirurg, maar stopt verder al zijn energie in het uitzoeken van de feiten over (zon)licht en het informeren van het publiek daarin. Hij heeft het over de gevaren van ‘blauw licht’ (van al onze computer- en telefoonschermen) en de gevolgen daarvan o.a. op ons dag- en nachtritme.

Maar boven alles benadrukt hij het belang van dagelijkse blootstelling aan de zon. Met blootstelling bedoelt hij: zoveel mogelijk onbedekte huid (dus haal die bikini maar tevoorschijn!), zonder zonnebrand en zonder zonnebril. Vitamine D maak je aan via je ogen en je huid en zonnebril en zonnebrand verhinderen dat voor een groot deel. Zonder zonnebril ben je ook nog eens beter beschermd tegen verbranden [2].

Bouw het op

Voor de duidelijkheid, deze man promoot niet om zolang in de zon te zitten dat je verbrandt. Hij promoot wel om regelmatig en over de dag verdeeld in de zon te zijn en je tolerantie voor de zon op te bouwen. En is het tijd om je tegen de zon te beschermen, doe dat dan liever met kleding dan met zonnebrand. De meeste zonnebrand bevat namelijk ook nog eens een heleboel gifstoffen.

Meer energie uit zon dan uit voeding

Afgelopen zondag luisterde ik nog naar een andere pod cast van hem [6] die een stuk beter verteerbaar was. Het belangrijkste wat ik uit die podcast gehaald heb is het volgende. Zoals je in eerde podcasts misschien hebt gelezen, zijn mitochondriën de energiefabriekjes in (bijna al) onze cellen. Om die energie te leveren, gebruiken ze elektronen. Nu blijkt het zo te zijn dat we slechts 1/3 van die elektronen uit voedsel kunnen halen. De rest moeten we via de zon binnenkrijgen. 

Zoals ik ook al eerder genoemd heb, is de gezondheid van onze mitochondriën enorm belangrijk voor onze gezondheid. Ketonen zorgen voor een optimale energievoorziening voor het deel wat via voedsel binnenkomt, maar optimale blootstelling aan de zon voor de rest. Met andere woorden, we kunnen onze gezondheid nog veel meer beïnvloeden via ons gedrag ten aanzien van de zon, dan via onze eetwijze. Wie had dat gedacht?  Wil je meer hierover weten en is Engels geen probleem voor je, volg hem dan eens op Facebook: Dr. Jack Kruse. Hij post de meest interessante artikelen.

Vitamine D haal je niet uit een potje

En tenslotte nog dit: kun je niet gewoon een pilletje nemen in plaats van de zon in te gaan? Volgens Dr. Jack Kruse niet. Hij zegt het zo: “vitamine D3 supplements nemen is net als iemand anders jouw push ups laten doen”. Hij legt ook uit waarom in het artikel: ‘Can you supplement sunlight?‘.

Tijd voor verandering

Wat ik met al die informatie deed? Ik begreep dat het tijd was voor verandering! Ik ga nu nog vaker naar buiten, zelfs op mistroostige dagen. We eten als het even kan buiten. Ik zet m’n zonnebril niet meer op als ik ga fietsen. De vliegjes in m’n ogen neem ik op de koop toe. Ik ga langer in de zon en zonder zonnebrand. Heel ongebruikelijk voor mij, want ik heb een heel lichte huid en verbrand snel. Ik heb zelfs jarenlang last gehad van een zonne-allergie. Maar het blijkt dat het zelfs met zo’n gevoelige huid mogelijk is om (een zekere) zonnetolerantie op te bouwen.

Ik kan steeds wat langer in de zon zonder te verbranden en mijn armen en gezicht zijn al meer gebruind dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Iemand anders zal me misschien nog steeds bestempelen als bleekscheet, maar ik zie duidelijk het verschil.

Ik zit op dit moment buiten in de zon deze blog te typen. In m’n bikini! Daar zou ik een jaar geleden nog niet over gepiekerd hebben…

Bronnen

[1] Worldwide Increasing Incidences of Cutaneous Malignant Melanoma. Onderzoeksartikel uit ‘Journal of skin cancer’. Hierin wordt verteld dat kantoorwerkers een groter risico lopen op het krijgen van melanoom huidkanker.

[2] Zonnen en zonlicht gezond en goed voor je gezondheid – een duidelijk verhaal met uitleg waarom je geen zonnebril zou moeten dragen en waarom ook (chemische) zonnebrand slecht is. Met een filmpje van ‘Omroep Brabant’ over iemand die aan ‘zonnestaren’ doet, het direct kijken naar de zon in de vroege ochtend of late avond, ter verbetering van zijn reumatische klachten.

[3] Benefits of Sunlight: A Bright Spot for Human Health Een ‘pub med’ (medische publicatie). Beschrijft dat de ‘gezondheidskosten’ (in termen van het inleveren van gezonde levensjaren) van het vermijden van de zon meer dan 2000 keer groter zijn dan de ‘gezondheidskosten’ van huidkanker ten gevolge van de zon. Het rapport zelf vind je hieronder.

[4] Estimating the global disease burden due to ultraviolet radiation exposure Het rapport van de WHO waarover in [3] gesproken wordt.

[5] The risks and benefits of sun exposure 2016  Onderzoeksrapport uit 2016 die laat zien dat de voordelen van blootstelling aan de zon veel verder gaat dan alleen aanmaak van vitamine D en dat het tijd is voor nieuwe richtlijnen. Het beschrijft resultaten uit een enorm groot aantal onderzoeken.

[6] Dr. Jack Kruse – Functional medicine mistakes, EMF, sunlight and your mitochondria – Podcast #135

[7] Can you supplement sunlight?

[8] 5 krachtige eigenschappen van zonlicht Deze link heb ik later aan deze blog toegevoegd. Een mooi artikel met weer nieuwe informatie. Eén van de interessante nieuwe dingen in dit artikel is dat zonlicht ons onderhuids vetmetabolisme versnelt. En wat heel interessant is, is dat er nu zelfs verondersteld wordt dat dieren (en dat geldt ook voor ons mensen) mogelijk net als planten zonlicht direct kunnen omzetten naar energie. M.a.w. dat we energie niet alleen uit planten en dieren kunnen halen. Het is nog niet wetenschappelijk hard gemaakt, maar het zou mede kunnen verklaren waarom zonlicht zo belangrijk voor ons is en waarom we zoveel ziektebeelden geassocieerd zien met een tekort aan zonlicht. Het artikel heeft verwijzingen naar o.a. (Engelstalige) verzamelsites met  samenvattingen van onderzoeksresultaten die te maken hebben met vitamine D. Aanrader om te lezen!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.