Toch weer een soeprecept deze week. Die kun je ook nooit teveel hebben. Vind ik dan toch, als echte soepliefhebber.

Deze keer met asperges. Niet echt een seizoensgerecht. Tenzij je net als ik tijdens het seizoen asperges invriest. Want dan zijn ze nog steeds lokaal en buiten geteeld. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar ook gezonder dan groenten die in het buitenland of in kassen geteeld zijn. Rijp geworden en geoogst tijdens het echte aspergeseizoen. Toch een beetje seizoensgroenten dus.

In de soep zitten ook nog allerlei andere groenten. Maak daarvoor lekker je eigen keuze uit seizoensgroenten. Zo deed ik het ook. Asperges uit de vriezer; de rest vers van het land.

Overheerlijke overvloed

Ik herinner me nog dat ik deze asperges kreeg van m’n ouders. Ze hadden asperges gekocht bij de boer en hadden een grote zak met dikke, korte stukken erbij gekregen. Onregelmatig van vorm en grootte. Het was wel even een karweitje, maar ach, ik stond er heerlijk mee buiten in de zon. Aan m’n sta-stafel.

Daarna trok ik bouillon van de schillen en blancheerde daarin de aspergestukken. Heel kort, omdat ze anders te gaar worden. Een deel aten we vers. De rest van de bakjes ging onderin onze grote vriezer. Op zo’n manier dat je er eigenlijk niet meer aan denkt.

Toen we laatst de diepvries schoonmaakten, zuchtte David. Veel te veel bakjes aspergestukken naar zijn zin. Het waren er inderdaad meer dan ik dacht. Alleen maar fijn. Makkelijk om soep mee te maken en reuze gezond. Lees maar eens mijn blog Asperges: met recht het witte goud.

Aan de slag

Maar goed. Het werd dus wel tijd om er eens iets mee te gaan doen. Laten zitten tot het volgende aspergeseizoen heeft ook niet veel zin.

In het weekend had m’n moeder haar zelfgekweekte citroengras verzet vanwege de aankomende nachtvorst. Van de volle grond in de moestuin naar een pot in de kas.

Een paar kleinere wortelstekken nam ik mee naar huis. Ik zette deze op een beschutte plek en dekte de voet af met bladeren. Aan de ene kant om te kijken hoe deze het zou doen bij niet al te strenge nachtvorst. En daarnaast zodat ik er gewoon thuis een stuk van kan pakken als dat zo uitkomt.

Dat citroengras stond dus te lonken. Asperges en citroengras… Dat leek me wel wat. Zo gezegd, zo gedaan. Het citroengras had de vorst goed doorstaan en kon ik dus zo in de achtertuin pakken.

Twee maal citroengras

Ik gebruikte voor deze soep niet alleen het verse citroengras. Er zit namelijk ook citroengras in de gele currypasta die ik gebruikte. Ook die is trouwens zelfgemaakt.

Met die currypasta breng je een niet te overtreffen geur de keuken in. Dat komt door de overheerlijke specerijen en andere smaakmakers. Waaronder fenegriek, maar ook het citroengras dus. Een echte aanrader om eens te maken. Je kunt deze currypasta prima in de vriezer bewaren. Maar in de soep kun je ‘m ook vervangen door je favoriete currykruiden.

Bijzonder (en) feestelijk

De combinatie van de asperges met die Oosterse smaken was subliem. Misschien nog wel lekkerder dan ‘gewone’ aspergesoep. En die vind ik al zo speciaal. Deze soep gaf mij ook een feestelijk gevoel. Asperges blijven bijzonder; echt het witte goud. Daarom vind ik het ook echt een soepje voor bijvoorbeeld een Paasbrunch. Helemaal vanwege de gele kleur.

Ik vind het in ieder geval geen probleem dat er nog meer bakjes met asperges in de vriezer zitten!

Asperge-currysoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groentenvulling:
  • 2 teentjes knoflook

  • stukje gember (duimbreed ongeveer)

  • 1 ui

  • 1 kg extra groenten, schoongemaakt gewogen (ik gebruikte paprika, wortel, prei, yacon, chayote, tomatillo)

  • kokosvet

  • 1 1/2 sambal, of circa 1/2 rood pepertje zonder zaadjes, of naar smaak

  • 3 el gele currypasta (of vervang door currykruiden)

  • Verder:
  • 2 tl vissaus, zonder meuk

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 stengel citroengras

  • circa 500 g gekookte asperges met vocht (mag uit de vriezer; ontdooid)

  • 2-3 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • verse peper

  • Optioneel: konjakpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

Stappen

  • Maak de groentenvulling:
  • Maak de knoflook, gember, ui en alle andere groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui. Snijd de rest van de groenten in stukjes.
  • Fruit de ui samen met de knoflook en gember.
  • Roerbak dan de rest van de groenten samen met het ui-mengsel. Begin met hardere groentensoorten, zoals wortel, en eindig met de soorten die sneller gaar zijn, zoals bijv. prei.
  • Voeg de sambal en currypasta toe en roerbak nog even mee.
  • Maak de soep verder af:
  • Voeg nu vissaus en kokosmelk toe. Vul aan met water tot circa 3 liter soep.
  • Voeg het citroengras en het Keltisch zeezout toe.
  • Breng aan de kook. Laat sudderen tot de groenten bijna beetgaar zijn.
  • Voeg nu de asperges met het vocht toe en laat alles goed warm worden.
  • Optioneel: Bind de soep met circa 1 1/2 konjakpoeder. Laat de soep nog even goed koken zodat het konjakpoeder goed de kans krijgt om te binden.

Notities

  • Voor circa 3 1/2 liter soep.
  • Je kunt deze soep uiteraard ook maken met verse, geblanceerde asperges.
  • RMR2.0: Wortels en kokosmelk staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie aanpassing hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Van wortel is dat een halve gesloten handvol. In dit recept zit 400 ml kokosmelk. Je kunt daarom 1/7 van deze soep (= ee halve liter!) gebruiken en binnen het dagtotaal van de kokosmelk blijven. Vervang de wortel dan door andere groenten van de groene lijst.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.