Gezondheid uit de moestuin
Deze week aten we de laatste aubergines uit de tuin. De aubergineplanten hadden het goed gedaan in de moestuin. In tegenstelling tot vorig jaar. Toen was er zowat geen oogst. Dit jaar stonden de dieppaarse vruchten te schitteren aan de planten. Ik werd daar heel blij van. Het zijn plaatjes om te zien en hoewel we er onze kinderen absoluut niet blij mee maken, weten mijn man en ik er wel raad mee.
Bovendien zijn ze heel gezond, want ze zijn licht-bitter en hebben veel pigment. Een hele goede combinatie voor je gezondheid!
Veelzijdige aubergine
Soms grillen we ze ‘gewoon’. In plakken of blokjes gesneden in wat olijfolie of kokosvet in een pan. En dan lekker zout en peper en eventueel andere kruiden erover. Héérlijk. Ze smelten dan zowat op je tong. Je kunt er van blijven eten, echt waar.
Maar de aubergine is zoveel veelzijdiger dan dat. Lang dacht ik dat het een moeilijke groente was om mee te combineren, maar inmiddels weet ik beter. Je kunt er echt een heleboel mee. Zo gebruikt David het regelmatig in zijn recept voor ratatouille, is de aubergine zeer bekend van de moussaka en een tijd geleden maakte ik een heerlijke pinda-groentenstoof. En ook de met kipgehakt en groenten gevulde aubergines uit het recept van vandaag waren overheerlijk!
Op de koop toe
De paprika’s vulde ik voor de kinderen, die zoals gezegd, niet zo van aubergine houden. Van de vulling die over was, maakte ik overheerlijke groenten-kipgehaktballen. Die vielen zeer in de smaak. Dat daar ook gewoon aubergine in zat, hadden ze niet eens in de gaten.
Aubergines en paprika’s gevuld met pittig kipgehakt en groenten
Ingrediënten
- Aubergines en paprika’s:
3 aubergines (zelf had ik 1 grote uit de winkel en 4 kleintjes uit de moestuin)
3 paprika’s
- Kipgehakt met groenten:
2 tenen knoflook
1 kleine ui
stukje prei (circa 90 g)
125 g paprika (eventueel van verschillende kleuren)
125 g champignons
450 g kipgehakt
1/2 tl Keltisch zeezout
1 el harissa, of naar smaak
1/2 el elk van ras-el-hanout kruiden en gerookte paprikapoeder
- Verder:
Optioneel: 6 el tomatensaus (zonder ongewenste ingrediënten, ik gebruikte eigengemaakte tomatensaus met groenten)
6 el pesto
circa 100 g zachte geitenkaas
beetje olijfolie
Stappen
- Aubergines en de paprika’s roosteren:
- Was de aubergines en dep ze droog. Leg ze in het mandje van de Airfryer en rooster ze 8-10 minuten op 175 graden Celcius. Haal ze uit de Airfryer.
- Was de paprika’s en maak ze droog. Halveer de paprika’s. Haal de zaadlijsten weg, maar laat de steelaanzet zitten. Doe ze in het mandje van de Airfryer en rooster ze 10 minuten op 165 graden Celcius. Haal ze uit de Airfryer en leg ze in een ovenschaal.
- Snijd ondertussen de aubergines in de lengte doormidden. Laat ook hier de steelaanzet zitten. Snijd en/of trek het zachte vruchtvlees uit de vrucht, maar laat wel een wand zitten van minimaal een paar millimeter. Leg ze ook in een ovenschaal.
- Groenten-kipgehakt:
- Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Meng de groenten met het kipgehakt, het Keltisch zeezout, de harissa, ras-el-hanout en het gerookte paprikapoeder.
- Tip: bak een proefballetje. Zonde als je gehakt niet op smaak is. Breng eventueel verder op smaak met zout en/of kruiden.
- Vullen en bakken:
- Vul de paprika’s en de aubergines met het groenten-gehaktmengsel.
- Optioneel: verdeel een halve el tomatensaus over elke aubergine- en paprikahelft.
- Verdeel een halve el pesto over elke aubergine- en paprikahelft. Snijd de geitenkaas in plakjes of stukjes en verdeel het over de gevulde groenten. Sprenkel er een beetje olijfolie over.
- Bak de gevulde groenten circa 25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius.
Notities
- Uiteraard kun je de aubergines en paprika’s ook roosteren in de oven. Het duurt dan wel langer. Het is niet de bedoeling dat de schil heel bruin of zelfs zwart blakert, omdat deze niet verwijderd wordt. De bedoeling is alleen dat het vruchtvlees zachter wordt.
- Het kipgehakt met groentemengsel is ook heel lekker om groenten-kipgehaktballen van te maken. Ik maakte een dubbele hoeveelheid vulling en maakte van wat over was gehaktballen.
- RMR2.0: Zachte geitenkaas staat (als volle zachte zuivel) op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Het gebruik van deze lijst is sterk beperkt in fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0. Meer hierover lees je in ‘Gebruik van de oranje lijst A tijdens fase 3‘.
- RMR2.0 fasen: Het recept is zonder beperkingen geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de beperking en/of aanpassing zoals hieronder beschreven is het ook geschikt voor fase 3.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit in totaal 100 g zachte geitenkaas. De hoeveelheid voor 1 persoon past dus makkelijk binnen die beperking, mits je die dag geen andere producten gebruikt van de oranje lijst A.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Je kunt de zachte geitenkaas ook vervangen door harde geitenkaas. Daarvoor geldt geen beperking in fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.