Dat deze worteltaart suikervrij is, zal niet veel mensen verbazen. In ieder geval niet als je vaker mijn blogs of recepten leest. Maar met de titel wilde ik benadrukken dat er in dit gebak alleen groene stevia gebruikt wordt als suikervervanger. En dat is in mijn ogen één van de weinige echt gezonde en natuurlijke zoetstoffen. Eerlijk gezegd, ken ik geen andere die deze groene stevia evenaart.
Puur natuur
Wat ik groene stevia noem zijn de gedroogde en vermalen blaadjes van steviaplanten. Dit is puur natuurlijk en heel anders dan het commerciële witte steviapoeder dat je in de winkel kunt krijgen. Wij kweken zelf steviaplanten en oogsten en drogen daarvan onze eigen steviablaadjes. Maar je kunt groene stevia tegenwoordig ook gewoon kopen. Wel vooral online.
Niet alle suikervervangers zijn gelijk
Ongeveer 6 jaar geleden ging ik eten à la Real Meal Revolutie2.0. Helemaal suiker- en graanvrij en vooral met onbewerkte producten. Ik ging koolhydraatarm eten zonder op zoek te gaan naar allerlei commerciële koolhydraatarme vervangingen. Die zijn vaak nog steeds industrieel bewerkt zijn en/of bevatten ongewenste ingrediënten.
Ik greep ook niet naar de commerciële koolhydraatarme suikervervangers. Ik ben ervan overtuigd dat ik met die producten m’n gezondheid geen plezier zou doen. Bovendien laten ze nog steeds je bloedsuiker stijgen, omdat je lichaam denkt dat er suiker aan komt. Ook al komt die suiker niet; die suikerpiek heb je dan al te pakken.
Het eerste jaar gebruikte ik helemaal geen suikervervangers. Na dat jaar kocht ik een potje (witte) stevia, zonder verdere toevoegingen. Deze witte stevia heb ik in totaal zo’n 4 of 5 keer gebruikt. Ik vond het ook niet echt lekker. Het smaakt niet natuurlijk en geeft snel een bittere smaak.
Bakken met groene stevia
Toen ontdekte ik groene stevia. Ook daarmee kun je gerechten een zoete smaak geven. Onder andere gebak. Ik vind groene stevia heel natuurlijk smaken. Het heeft ook geen bittere nasmaak. Misschien moet je er wel aan wennen. Het is tenslotte geen suiker.
Niet alle gerechten zijn geschikt om met stevia te maken. In sommige recepten heb je de kristalstructuur van suiker nodig en dat heeft groen steviapoeder niet. Maar er kan best veel. Zo leerde ik dat je eiwitten ook heel goed stijf kunt kloppen zonder suiker. Dan kun je dus wel met groene stevia werken.
Bakken met stevia is op zich niet moeilijk. Het kan wel lastig zijn om te bedenken hoeveel je toe moet voegen. Daar moet je een beetje gevoel voor krijgen. Door het beslag te proeven, kun je een idee krijgen van de smaak maar in je uiteindelijke baksel zal de smaak minder zoet zijn. Je moet dus iets meer zoetheid toevoegen dan je uiteindelijk wilt bereiken. Maar let wel op. Als je teveel gebruikt is het meestal ook niet zo lekker. Zeker niet als je zoals wij gewend bent om geen suiker meer te gebruiken.
Geïnspireerd door Pien
Voor het bakken met groene stevia ben ik in eerste instantie geïnspireerd geraakt door Pien. Ze had vroeger een website ‘Gezond leven met Pien’. Jammer genoeg bestaat de website niet meer.
Destijds was dat de enige website waar ik wat recepten met groene stevia kon vinden. Ook nu nog zijn er weinig recepten met groene stevia, anders dan op mijn blog. In vrijwel alle koolhydraatarme / suikervrije recepten worden de bekende koolhydraatarme commerciele suikervervangers gebruikt. Waarom ik dat jammer vind, kun je nalezen in mijn blog ‘Groene stevia en andere koolhydraatarme suikervervangers.‘
Super lekker en gezond
Bij onderstaand recept ben ik ook geïnspireerd door Pien. Haar recept van worteltaart had ik destijds opgeslagen. Nu heb ik het eindelijk gebruikt. Ik paste het naar eigen inzichten aan. Zo gebruikte ik veel meer van de smaakmakers, omdat ik daar wel van hou. Van mij mag een worteltaart wel lekker naar kaneel en koekkruiden smaken. En ik deed er een eitje meer in.
Het resultaat was een heerlijke, smeuïge worteltaart met een stevige, maar wel romige mascarpone-roomkaastopping. Met dank aan Pien voor de inspiratie van destijds. Mede door haar ben ik gaan bakken met groene stevia en heb ik de witte stevia voorgoed vaarwel gezegd.
Suikervrije worteltaart met mascarpone topping
Ingrediënten
- Voor de wortelvulling:
340 g wortel (schoongemaakt gewogen)
1 tl geraspte verse gember
- Droge ingrediënten:
200 g amandelmeel
50 g geraspte kokos
150 g walnoten, grof gehakt
optioneel: 10 medjoul dadels, in stukjes
2 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
1 tl fijngemalen groene stevia (= gedroogde en verpulverde blaadjes van de steviaplant) en/of 1 1/2 el yaconsiroop
4 tl kaneel
4 tl koek- en speculaaskruiden
beetje versgemalen nootmuskaat
beetje gemalen Himalayazout
- Overige ingrediënten van het beslag:
8 eieren
250 g roomboter, op kamertemperatuur
1-2 sinaasappels (voor in totaal 7 el sap met pulp en 2 1/2 tl geraspte sinaasappelschil)
- Voor de mascarpone-topping:
250 g mascarpone
200 g roomkaas
sap en rasp van 1 limoen
optioneel: 1/4 – 1/2 tl fijngemalen groene stevia (= gedroogde en verpulverde blaadjes van de steviaplant)
Stappen
- Maak de wortelvulling:
- Maak de wortel schoon en rasp deze grof. Schil de gember en rasp deze fijn.
- Meng door elkaar.
- Meng droge ingrediënten:
- Meng alle ingrediënten genoemd onder het kopje ‘Droge ingrediënten’ door elkaar in een kom.
- Eieren splitsen:
- Splits de eieren en doe ze in afzonderlijke kommen. Gebruik een schone vetvrije kom voor de eiwitten en zorg dat er geen spoortje eigeel bij komt anders kun je het straks niet goed stijf kloppen.
- Maak het beslag:
- Klop de roomboter zacht en romig met een mixer. Voeg er nu steeds ongeveer 1 eidooier aan toe en mix deze er weer goed door.
- Boen de sinaasappel(s) goed af met stromend warm water en droog deze af. Rasp de schil of trek er met een zesteur schilletjes van. Pers de sinaasappel(s). Gebruik ook de vezels/pulp.
- Voeg nu 7 el van het sinaasappelsap met de pulp en 2 1/2 tl van de sinaasappelschil toe aan het botermengsel.
- Voeg nu de wortelvulling en de gemengde droge ingrediënten toe en mix dit nogmaals goed door. Eventueel kun je hiervoor deeghaken gebruiken, want het wordt nu een vrij stevige massa.
- Mix nu de eiwitten met schone gardes helemaal stijf.
- Meng dan de eiwitten met een spatel door de rest van het deeg.
Tip: Maak grote, voorzichtige slagen met de spatel om het eiwit door het beslag te mengen. De eiwitten moeten er goed door gemengd worden, maar stop wel als dat het geval is. Anders verlies je de luchtigheid. - Bakken:
- Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede of ingevette bakvorm.
- Bak de taart circa 30 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden Celcius (hete lucht), of tot deze goudbruin en gaar is. Als je een prikker in de taart steekt moet deze er dan droog uitkomen.
- Mascarpone topping:
- Meng de ingrediënten van de mascarpone-topping. Verdeel dit over de taart.
- Verdeel de taart in stukjes en serveer met wat overgebleven sinaasappelschil.
Notities
- Ik had 2 bakblikken van 20 x 20 cm2. Je kunt dan ook 1 bakblik van bijv. 40 x 20 cm2 gebruiken. Dit is gelijk aan een ronde vorm van circa 32 cm doorsnede. Ik maakte ook 2 kleine cakejes om te kunnen voorproeven 😉
- In maart 2023 maakte ik dit recept opnieuw en voegde toen yaconsiroop, extra kaneel- en koekkruiden, een extra ei en medjoul dadels toe. Het resultaat was super lekker en daarom heb ik toen het recept daaraan aangepast.
- Voor ongeveer 18 stukjes. Uit elk bakblik haal ik 3 x 3 (of 4 x 4 kleinere) stukjes. Wat over is vires ik, in stukjes gesneden, in. Eerst laat ik de taartstukjes in de vorm bevriezen zodat ook de topping hard wordt. Daarna haal ik ‘m uit het bakblik verpak ‘m dan goed met bakpapier en leg ‘m in een plastic zak terug in de vriezer.
- Je kunt ook cakejes maken van het beslag. Bak ze dan circa 20 minuten op 170 graden Celcius.
- RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst, net als andere glutenvrije meelsoorten. Ook medjoul dadels staan op deze lijst (als gedroogde vruchten) en yaconsiroop past ook het beste bij deze lijst (vergelijkbaar met honing). Producten van de lichtrode lijst passen niet bij fase 2 en 3. Vers sinaasappelsap staat niet op de lijst, maar past ook op de lichtrode lijst wat mij betreft. Commerciële vruchtensappen staan namelijk op de rode lijst. Geraspte kokos staat ook niet op de lijst, maar past wat mij betreft ergens tussen kokosmeel (lichtrode lijst) en verse kokos (groene lijst). Walnoten, mascarpone en roomkaas staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Vandaag gemaakt. Beetje werk maar dan heb je ook wat. Dank je Cora voor dit recept??
Hallo Hanny, fijn om te horen! Ik ben blij dat je er, ondanks het werk, toch heel tevreden over bent. Geniet er nog van! Groetjes, Cora