Tijdens feestdagen vinden wij Nederlanders het reuze gezellig om samen aan tafel te ‘koken’. Lekker kletsen en ondertussen je eigen favoriete ingrediënten kiezen en klaarmaken. Grillen, gourmetten, kaasfondueën. Of je eigen pizzaatje maken in een pizzaoventje op tafel.

Het leuke is dat je dit ook allemaal kunt blijven doen als je koolhydraatarm en vetrijk eet. Op een hele gezonde manier. Mits je kiest voor puur en onbewerkt. Kant en klare gourmetpakketten bevatten vaak allerlei ongewenste toevoegingen in de marinades. Kant en klare sauzen ook. Let dus goed op verpakkingen, vraag aan de slager om een vleespakket zonder toevoegingen en rasp zelf je graskaas. En wil je gezellig mee pizzaatjes bakken? Maak dan bijvoorbeeld fat-head pizzadeeg [1] en bak dunne pizzabodems voor die je aan tafel afbakt met je favoriete toppings. Of bak van te voren bodempjes van gekruid gehakt [2].

Vorig jaar zocht ik allerlei koolhydraatarme en vetrijke gourmethapjes bij elkaar [3].  Deze keer krijg je het recept voor een heerlijke en vet gezonde kaasfondue! Ideeën voor dingen om in deze lekkere kaassaus te dippen kun je vinden in de vorige blog ‘Kaasfondue dippers‘.

Real Meal Revolutie

Deze kaasfondue past verrassend goed bij een gezonde, koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Er zitten veel gezonde vetten in van de kippenbottenbouillon en van de volvette harde kazen.

Op de roomkaas uit de Mexicaanse kaasfondue na, staan alle ingrediënten op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Geschikt voor alle fasen van een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la RMR dus. Bovendien kun je er een heleboel gezonde koolhydraatarme dippers bij serveren. [7]

Konjacpoeder staat op géén van de lijsten, maar is heel koolhydraatarm en bovendien erg gezond. Voor mij staat’ie op de groene lijst. Mijn eigen groene lijst wel te verstaan. [8]

Basisrecept kaasfondue en diverse koolhydraatarme varianten

per recept voor circa 3-4 personen

Basis voor alle varianten:

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • kokosvet
  • 250 ml kippenbottenbouillon + ongeveer 250 ml extra om te kunnen verdunnen [6]
  • 1 tl vers citroensap
  • verse peper en/of nootmuskaat
  • Konjacpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

extra voor Italiaanse fondue:

  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • 200 g (jong) belegen kaas, grof geraspt
  • 200 g Parmezaanse kaas, grof geraspt
  • 200 g mozzarella kaas of andere jonge kaas, grof geraspt
  • Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie, basilicum, oregano, dragon), fijn gehakt (2-3 el verse kruiden of 1 – 1 1/2 el gedroogde)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder

extra voor pesto fondue:

  • 300 g jonge kaas, grof geraspt
  • 300 g belegen kaas, grof geraspt
  • 2-3 el rode of groene pesto
  • 10 zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes

extra voor Hollandse kaasfondue:

  • 1/2 (rode) ui, fijn gesnipperd
  • 200 g Hollandse gatenkaas
  • 200 g belegen geitenkaas
  • 200 g belegen kaas
  • 1-2 tl mosterd
  • 100 g uitgebakken ontbijtspek (dan niet vegetarisch) of walnoten, in stukjes 2-3 el verse tuinkruiden, zoals peterselie, bieslook, dille

extra voor Mexicaanse kaasfondue:

  • 1 rode paprika, klein gesnipperd
  • 500 g Cheddar kaas of een milde jonge kaas
  • 100 g roomkaas
  • 1 tl harissa, of naar smaak
  • 1/2 tl elk van komijn-, paprika en korianderpoeder

Bereiding kaasfondue

Smelt wat kokosvet in een gietijzeren pannetje. Smoor de knoflook en eventueel de (lente)-ui of paprika op een laag vuur in het kokosvet. Voeg eventueel harde Italiaanse kruiden, zoals rozemarijn, tijm, salie, dragon toe en smoor even mee.

Doe de bouillon bij het pannetje en laat het heet worden (net onder de kook). Voeg het citroensap toe. Voeg de kaas beetje voor beetje toe en roer goed door zodat het kan smelten.

Laat het kaasmengsel niet te hard koken of te lang verhitten om te voorkomen dat het rubberachtig gaat smaken. Op dit punt zul je zien dat het nog lastig is om de kaas echt goed te mengen met de bouillon. Geef de moed niet op, ook als het lijkt dat het nooit gaat lukken om er een mooie saus van te maken.

Voeg de verdere smaakmakers uit je recept toe (zoals kruiden, mosterd, pesto, zongedroogde tomaatjes, ontbijtspek, harissa) en roer goed door.

Strooi dan een halve theelepel Konjacpoeder over de kaassaus en roer goed door tot deze begint te binden. Strooi er indien nodig nog een halve theelepel over, maar let op, want het wordt snel te dik. Ik gebruikte ongeveer 1 theelepel in totaal per pannetje.

Als je goed blijft roeren zul je merken dat de gebonden vloeistof nu wel gaat mengen met de gesmolten kaasbal. Als het mengsel te dik wordt nu, voeg dan steeds wat extra bouillon toe. Ik gebruikte in totaal ongeveer 500 ml bouillon per recept.

Proef de kaasfondue en breng ‘m op smaak met verse peper, nootmuskaat en extra kruiden uit je recept. Laat op een laag vuurtje staan tot je klaar bent om te gaan eten. Blijf wel regelmatig roeren.

Zet de ‘kaasfondue dippers’ [4] en salades die je erbij wilt serveren klaar.  Zet dan de fonduepan op een rechaud of warmhoudplaatje op tafel.

[5]

Tip: wanneer de kaasfondue te koud of te dik wordt, kun je deze opnieuw opwarmen in het pannetje.

Bronnen

[1] Fat head pizza: koolhydraatarm en VET lekker! Blog waarin je het recept vindt van de fat head pizza bodem.

[2] Koolhydraatarme en vet gezonde gehaktpizza Blog met het recept voor een ‘pizza’ met gehaktbodem.

[3] Koolhydraatarm en vet gezond gourmetten Blog waarin ik allerlei recepten en ideeën verzamelde om gezond, koolhydraatarm en vetrijk te gourmetten.

[4] Kaasfondue dippers Blog met ideeën voor dippers die je kunt gebruiken voor je kaasfondue.

[5] Basisrecept koolkaasfondue en diverse koolhydraatarme varianten Basisrecept koolhydraatarme kaasfondue met een Italiaanse, een pesto, een Hollandse en een Mexicaanse smaakvariant. Dit recept kun je gebruiken als je het wilt printen.

[6] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In deze blog lees je hoe je zelf eenvoudig kippenbottenbouillon kunt maken.

[7] Kaasfondue dippers. Blog met allerlei ideeën voor dingen die je in je kaasfondue kunt dippen. Of erbij kunt serveren.

[8] Liever Konjak dan Cognac Blog die ik een hele tijd geleden schreef over konjacpoeder en waarom het mijn favoriete koolhydraatarme bindmiddel is.

[9] Pesto van eigen basilicum Blog met een recept van zelfgemaakte groene pesto. Eenmaal geprobeerd wil je nooit meer andere… (zo ging het bij mij althans)…

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.