Wij eten niet vaak biefstuk. We eten sowieso niet vaak (grote) stukken vlees. Maar in de vriezer lagen nog biefstukpuntjes. Overgebleven van een avondje gourmetten. Tijd om daar wat mee te doen.

Romig en rokerig

Ik maakte er een stoganoffsaus / schotel bij. Een lekker romige saus met die heerlijke rokerige paprikasmaak die een (goede!) gerookte paprikapoeder kan geven. Een hele lekkere combinatie voor bij het vlees.

Er zit wel veel smaak- en kwaliteitsverschil in gerookt paprikapoeder. Het loont om eens te kijken naar de ingrediëntenlijst voordat je ‘m in je winkelmandje legt. Er zouden geen andere ingrediënten op moeten staan dan (gerookt) paprikapoeder. Staat er ‘rook’ op bijvoorbeeld, dan weet je dat de rooksmaak en -geur komt van een kunstmatig ingrediënt. Uit een lab waar ze proberen de geur en smaak die je krijgt wanneer de paprika’s echt gerookt worden, na te bootsen. Dat is niet alleen niet gezond voor je lijf, maar ook lang niet zo lekker.

‘Vooruit’ koken

Vanwege mijn lange werkdagen kook ik vaak voor één of twee dagen vooruit. Deze schotel is prima geschikt om van te voren te bereiden. Omdat biefstuk zo’n korte bereidingstijd heeft, bak je die dan terwijl je de saus opwarmt.

De stroganoffsaus is eenvoudig te maken, maar zeker op de tweede dag ben je zo klaar. De saus wordt er alleen maar lekkerder van, want de geuren en smaken kunnen dan goed intrekken. En je hebt desondanks een heel bijzondere maaltijd vanwege het luxe stukje vlees erbij. Dat is nog eens thuiskomen 🙂 !

Biefstuk met stroganoffsaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de stroganoffsaus:
  • 2 tenen knoflook

  • 2 grote uien

  • 2 grote rode paprika’s

  • 200 g kastanjechampignons

  • kokosvet

  • 2 tl (gerookte) paprikapoeder

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 100 ml slagroom

  • tuinkruiden (peterselie, bieslook); voorkeur vers maar kan ook gedroogd

  • verse peper en Himalayazout

  • Voor het vlees:
  • circa 300-375 g biefstuk(reepjes)

Stappen

  • Stroganoffsaus:
  • Maak de knoflook en groenten schoon en snijd in grove stukken.
  • Smelt kokosvet in een braad- of koekenpan en smoor hierin de uien. Voeg daarna de paprika toe en tenslotte de champignons. Roerbak tussendoor steeds een aantal minuten. Voeg ook het paprikapoeder toe en roerbak even mee.
  • Voeg de tomatenpuree en slagroom toe en roer goed door. Breng op smaak met de tuinkruiden, peper en zout.
  • Vlees:
  • Smelt opnieuw kokosvet in een braadpan.
  • Bak de biefstuk(reepjes) aan beide kanten bruin en bak ze een paar minuten tot ze de gewenste ‘gaarheid’ hebben.
  • Serveer de biefstuk(reepjes) met de stroganoffsaus.

Notities

  • Voor circa 3 personen.
  • Je kunt de biefstuk ook vervangen door (stukjes) kipdijfilet.
  • RMR2.0: Slagroom staat als zachte volle zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Voor slagroom is dat 60 ml. De hoeveelheid per persoon in dit gerecht valt binnen die marge.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.