Dit is zo’n heerlijke goed-gevulde soep; bijna van het kaliber erwtensoep. Ik ben gek op dit soort soepen. Daar kan ik na een lange wandeling of actieve dag (liefst buiten) dan ook echt naar verlangen.

Supergezonde koolhydraten

Veel mensen die koolhydraatarm eten, zijn een beetje bang voor knolgroenten of andere vezelrijke groenten waar wat meer koolhydraten inzitten. Afhankelijk van je persoonlijke gezondheid, kan het ook echt wel verstandig zijn om ook deze gezonde, langzame koolhydraten tijdelijk een beetje te beperken. Zodat je insulinegevoeligheid kan herstellen en je ook wat makkelijker afvalt. Het is de reden dat knolgroenten bij de Real Meal Revolutie op de oranje lijst A staan en tijdens fase 3 sterk beperkt worden.

Maar toch… vergeet niet dat dit soort vezelrijke groenten heel erg gezond voor je zijn. Er zitten veel vezels in die we niet eens zelf kunnen verteren in onze dunne darm. Het zijn wel koolhydaten, maar van het soort dat onze bloedsuiker niet eens laat stijgen. Serker nog, dit soort koolhydraten heeft op lange termijn zelfs een positief effect op je insuline-gevoeligheid. Ze gaan onverteerd door naar de dikke darm, waar de goede darmbacteriën er een feestje mee bouwen. Die kunnen ze namelijk wel verteren en zetten ze om in hele gezonde vetzuren. Die houden je darmwand gezond, maar hebben ook allerlei andere gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze ook heel gezond voor je immuunsysteem! Wat willen we in deze tijden nog meer?

Geen baby-hapjes

Gepureerde soepen zijn al jaren hotter dan hot. Waarschijnlijk vanwege het gemak en hun gezonde uitstraling. Je kunt er immers bergen groenten in kwijt. Ideaal dus ook voor kinderen en volwassenen die anders nauwelijks groenten eten. Ik denk ook dat er een troostrijke werking van dit gepureerde voedsel uitgaat. Het doet denken aan zachte, gepureerde kinderhapjes.

Toch is het beter om je soep niet helemaal te pureren. Allereerst stijgt je bloedsuikerspiegel harder naarmate je voedsel verder gepureerd is. Dat komt onder andere omdat de koolhydraten dan al klein gemaakt zijn. Ze zijn als het ware al voorverwerkt. Maar ook heeft kauwen een hele belangrijke functie bij het verteringsproces.

Een mooie balans tussen een lekker dikke en troostrijke gepureerde soep en een soep met een stevige bite, krijg je door slechts een deel van de groenten te pureren, of door eerst een gepureerde basis te maken en daar dan nog (andere) groenten aan toe te voegen. Zo krijg je als het ware het beste van twee werelden. Mooi toch?!

Bloemkool-knolselderijsoep met kruidenroomkaas

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Bloemkool-knolselderijsoepbasis
  • 2 tenen knoflook

  • 10 g verse gember

  • 1/2 pepertje, of naar smaak

  • 1 grote ui

  • 2 tl fijngehakte verse kruiden (bijv. rozemarijn, tijm en salie), of vervang door gedroogde

  • circa 450 g bloemkool (en/of koolrabi)

    Tip: gebruik de rest van de bloemkool als groentenvulling

  • circa 600 g knolselderij

  • kokosvet

  • 1 tl kurkuma

  • 5 tl kerrie- of currykruiden (ik gebruikte een mix van Indiase curry en Thaise groene curry kruiden)

  • 750 ml bottenbouillon

  • 200 ml kokosmelk

  • verse peper en/of Keltisch zeezout

  • Optioneel: extra groentenvulling
  • circa 1 kilo (soep)groenten naar keuze;

    ik gebruikte bloemkoolroosjes, wortel, rode paprika, prei, sperzieboontjes en chayote

  • Kruidenroomkaas
  • 200 g roomkaas en/of creme fraiche

  • 1 teentje knoflook

  • Keltisch zeezout en tuinkruiden, zoals bijv. peterselie, bieslook, dille, basilicum (vers of gedroogd);

    zelf gebruikte ik knoflookboterkruiden die onze dochter Maaike gemaakt heeft

Stappen

  • Bloemkool-knolselderijbasis:
  • Maak de knoflook, gember en het pepertje schoon en hak alles fijn. Maak de ui schoon en snipper deze. Maak de verse kruiden schoon en hak deze fijn.
  • Maak de bloemkool en knolselderij schoon. Bewaar het blad en de stronk van de bloemkool, want dat kun je gewoon gebruiken. Snijd de bloemkool en de knolselderij voor de soepbasis in blokjes. Ze worden gepureerd dus het hoeft niet heel klein.
  • Smelt kokosvet in een grote (wok)pan en smoor hierin de ui met de knoflook, de gember, het pepertje en de verse kruiden. Haal de helft uit de pan en bewaar voor de groentenvulling.
  • Voeg nu de de bloemkool en de knolselderij, samen met de kerrie- en/of currykruiden toe en bak deze nog even mee.
  • Doe eventueel over in een grotere soeppan en voeg de bottenbouillon toe. Laat de bloemkool en knolselderij gaar worden.
  • Pureer de soep en voeg de kokosmelk toe.
  • Extra groentenvulling:
  • Maak ondertussen de groenten van de extra groentenvulling schoon en snijd deze in stukjes.
  • Roerbak de groenten gaar, samen met de helft van het uimengsel (van stap 3).
  • Voeg de groenten toe aan de bloemkool-knolselderijbasis. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  • Kruidenroomkaas
  • Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Meng alle ingrediënten van de kruidenroomkaas.
  • Serveren
  • Serveer de soep met een flinke dot kruidenroomkaas.

Notities

  • Met de extra groentenvulling is dit recept goed voor circa 3 liter soep. Je kunt deze soep ook goed invriezen.
  • Tip: Maak van deze soep een complete maaltijdsoep door er gekookt ei (vegetarisch) of wat vlees of vis (niet-vegetarisch) aan toe te voegen.
  • RMR2.0: Knolselderij, wortel, roomkaas, creme fraiche en kokosmelk staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Tijdens fasee 3 van deze gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode, mag je maar zeer beperkt gebruik maken van producten van die lijst.
  • RMR2.0 fasen:  Het recept is zonder beperkingen geschikt voor fase 1, 2 en 4 en beperkt voor fase 3. Met de aanpassingen als hieronder beschreven kun je de soep geschikt maken voor fase 3.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Vervang de knolselderij door meer bloemkool. Laat de wortel weg of vervang deze door een groentensoort van de groene lijst, zoals bijvoorbeeld broccoli. Van de kruidenroomkaas mag je 4 eetlepels per dag gebruiken, mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt die dag.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.