Een tijd geleden maakte ik sinaasappelbavarois. Die was zo lekker en luchtig dat ik meteen zin kreeg om het vaker te eten. Met Pasen heb ik daarom deze variant met bosbessen gemaakt.

Ook in de bosbessenbavarois heb ik groene stevia gebruikt. Die heb ik in het najaar gemaakt door de gedroogde blaadjes van m’n steviaplant te verpulveren.

Over de gezondheidsvoordelen van groene stevia en het gebruik ervan lees je in de blog ‘Groene stevia en andere koolhydraatarme zoetstoffen‘. Ook kun je daar lezen welk ongewenst effect andere zoetstoffen veroorzaken. Ook de koolhyraatarme…

Bosbessenbavarois

De bosbessenbavarois is net als de sinaasappelbavarois heel lekker en luchtig. Hij verdient daarmee een plaatsje in m’n receptenmap en nu ook op de blog.

Let wel op: deze bavarois bevat rauwe eieren. Het recept is daarom niet geschikt voor kleine kinderen en mensen met een lage weerstand, vanwege mogelijke salmonellavergiftiging. Koop daarom ook het liefst eieren van een betrouwbare bron en liefst biologisch.

  • 300 g bosbessen, vers of bevroren (voor 75 ml sap)
  • 1 el citroensap
  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 eidooiers
  • ±1/2 -1 tl groene stevia, of ander kha zoetmiddel naar smaak
  • 1 el vanille-extract
  • 1/4 l slagroom
  • 4 eiwitten

Breng de bosbessen met het citroensap in een pannetje zachtjes aan de kook en laat ze even pruttelen. Haal van het vuur. Giet het sap af. Gebruik ongeveer 75 ml sap.

Gebruik je meer of minder sap, pas dan eventueel de hoeveelheid gelatineblaadjes aan. Laat de bosbessen en ook het sap wat afkoelen.

Week 4 blaadjes gelatine in een bakje water. Doe de blaadjes 1 voor 1 in het bakje en zorg dat ze onder staan.

Klop de eidooiers met de groene stevia een aantal minuten tot de eidooiers romig en lichter van kleur zijn geworden. Doe het bosbessensap samen met de vanille-extract bij het eidooiermengsel.

Zet de kom dan boven op een pan met heet water die je op het fornuis warm houdt. Het water mag niet gaan koken. Klop het eidooiermengsel boven de hete pan. Door de hitte wordt het mengsel warm en kunnen de eidooiers wat gaan binden. Blijf een aantal minuten kloppen.

Knijp dan de blaadjes gelatine goed uit en voeg ze één voor één toe aan het eidooier-mengsel. Ze lossen dan op door de warmte. Haal de kom van het vuur. Voeg de goed uitgelekte bosbessen toe.

Laat het op een koude plaats wat afkoelen en roer af en toe door. De bedoeling is dat het wat lobbig wordt.

Klop ondertussen de slagroom stijf. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een snufje zeezout. Schep eerst de slagroom en daarna de eiwitten op het lobbige eidooier-mengsel.

Schep het voorzichtig om met een spatel. Schep de bavarois in een kom of in de kommetjes waarin je het wilt serveren. Laat opstijven in de koelkast.

Serveer eventueel met wat extra bosbessen en opgeklopte ongezoete slagroom.

Het recept is voor 4-5 personen. Hier vind je het recept om te printen: Bosbessenbavarois

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.