Wanneer je onbewerkt en koolhydraatarm gaat eten, verdwijnt bij vrijwel iedereen de hang naar suiker en zoete dingen. Dat gaat heel snel. Mits je de suiker niet blijft vervangen door zoetstoffen.
Dat wil niet zeggen dat een zoete smaak dan ook niet lekker meer is. Integendeel. Zelf vind ik hele zoete dingen écht niet lekker meer. Maar ik kan juist wel heel erg genieten van subtiel en natuurlijk zoet. De natuurlijke zoetheid van een wortel of een yacon bijvoorbeeld.
Iets zoets voor Pasen
Nu Pasen in zicht komt, ben ik weer aan het voorbereiden voor onze jaarlijke Paasbrunch. Er komt dan allerlei lekkers op tafel. Hartige, maar ook zoete gerechten. De zoete gerechten zijn er in twee categorieën. Mét suiker, voor wie daar geen problemen mee heeft, maar ook zoet zonder suiker. Voor degenen die puur en onbewerkt eten en net als ik geen suiker willen.
Natuurlijk zoet
Soms gebruik ik dan groene stevia. In de zomer hebben we altijd een grote steviaplant en daar drogen we de blaadjes van. Fijngemalen geeft het een subtiele zoetheid. Heel anders dan het bittere witte spul wat ook stevia genoemd wordt, maar wat heel anders smaakt. Omdat het industrieel bewerkt is. Ook gebruik ik soms yaconstroop. Die maakte m’n moeder vorig jaar voor het eerst van onze eigen oogst yacons.
Maar je kunt ook fruit gebruiken om gebak net een zoet accent te geven. Zoals in de muffins hieronder: naast de bosbessen is dat in dit recept een banaan. Want ik gebruik tien keer liever een banaan dan bijvoorbeeld erythritol. Ook al bevat die banaan meer koolhydraten. Dan ga ik toch liever voor wat het natuurlijkst en daarmee volgens mij ook het gezondst is. En dat is toch echt die banaan!
Zelf vind ik deze natuurlijke zoetheid ook veel lekkerder dan de koolhydraatarme, maar juist bewerkte zoetstoffen. Hoe dan ook; we hebben ze voorgeproefd en deze bosbessencakejes waren heerlijk!
Bosbessenmuffins zonder suiker of zoetstof
Ingrediënten
- Droge ingrediënten
20 g kokosmeel
100 g amandelmeel
2 tl (wijnsteen)bakpoeder, gezeefd
snufje Himalayazout
- Natte ingrediënten
1 rijpe banaan (gewicht met schil circa 170 g)
beetje citroensap of limoensap (vers of uit vriezer)
2 eieren
40 g kokosolie
40 g roomboter
100 g Griekse yoghurt
2 tl vanille-extract
- Verder
125 g bosbessen (mag bevroren, dan niet eerst laten ontdooien)
amandelschaafsel
Stappen
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Pel de banaan. Snijd ‘m dan wat kleiner en prak deze ‘m met een vork fijn. Doe in een kom en roer er het citroen- of limoensap bij. Dat is lekker voor de smaak en helpt tegen het verkleuren.
- Klop de eieren in een kommetje los met een vork en giet het dan bij de bananen.
- Smelt het kokosvet en de roomboter op een laag vuur. Giet het samen met de Griekse yoghurt en de vanille-extract bij de kom mt bananen. Roer alles goed door.
- Meng nu de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot een glad beslag. Dit kan gewoon met een vork.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
- Meng tenslotte de bosbessen door het beslag. Verdeel over kleine papieren of siliconen vormpjes. Stooi het amandelschaafsel erover.
- Bak de bosbessenmuffins circa 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin zijn en gaar. Als je er een houten prikker insteekt, moet deze er weer schoon uitkomen.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Notities
- Voor circa 12-13 kleine muffins.
- De muffins kunnen prima in de vriezer bewaard worden. Indien gewenst kun je ze dan direct uit de vriezer circa 15 minuten opwarmen in een oven op 100 graden Celcius. Dan smaken ze als pas gebakken.
- RMR2.0: Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Producten van deze lijst zijn niet geschikt voor fase 2 en 3. Bananen staan op de op de oranje lijst B. Producten van deze lijst passen niet bij fase 3. Griekse yoghurt staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten op deze lijst is zeer beperkt voor fase 3.
- RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1 en 4. Gebruik ook in deze fase de producten van de lichtrode lijst met mate en alleen als het je eigen gezondheids- en gewichtsdoelen niet schaadt.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.