Brabants worstenbroodje
In Brabant is het worstenbroodje een begrip. Het is een broodje van wit brooddeeg met een worstje van gehakt erin. Ieder jaar wordt er zelfs gestreden om de titel ‘het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’. Het Brabantse worstenbroodje wordt vooral gegeten in de periode rondom de feestdagen en carnaval.
Dit worstenbroodje is vroeger ontstaan als een manier om restvlees te verwerken en langer houdbaar te maken. In een jasje van brooddeeg zag je ook niet zo goed dat het vlees van mindere kwaliteit was.
Tegenwoordig is dat niet meer aan de orde. Het worstje wordt nu gemaakt van pittig gekruid half om half gehakt. Vèrs, wel te verstaan. Ik heb ze jarenlang zelf gemaakt volgens een traditioneel (bakkers-)recept. Zelf gemaakt vind ik ze toch het lekkerst!
Steun aan Scouting
De laatste jaren verkoopt de lokale Scoutinggroep ook worstenbroodjes rond de kerst. En dus liggen er hier ook Brabantse worstenbroodjes in de vriezer. Dat mijn man er ik die niet eten vinden onze kinderen helemaal geen bezwaar. Maar het is zeker niet zo dat ik geen zin meer heb in worstenbroodjes.
Daarom ging ik vorig jaar ging ik aan de slag om een koolhydraatarme versie van het worstenbroodje te maken. Dit jaar heb ik het deeg nog wat aangepast met bakpoeder en met kruiden die passen bij de kruiden in het gehakt.
Keto worstenbroodjes nóg lekkerder
Misschien zijn deze ‘keto’ worstenbroodjes nog eenvoudiger om te maken dan traditionele worstenbroodjes. Je hebt nu niet te maken met gistdeeg, waardoor je geen gedoe hebt met rijzen. Dat vergt immers wel wat handigheid en schrikt om die reden soms mensen af. Dit gehaktbroodje is volgens mij geschikt voor iedereen.
Het resultaat was verrukkelijk! Het gehakt was inderdaad lekker kruidig en het deeg… knapperig aan de buitenkant en heerlijk zacht van binnen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zou willen ruilen voor een traditioneel worstenbroodje. Ik vind deze zelfs nog lekkerder!
Zo’n worstenbroodje is handig voor een snelle lunch of ‘s avonds bij een maaltijdsoep. Je kunt ze ook invriezen en opwarmen in de oven. Je hoeft ze daarvoor niet te ontdooien. Ideaal dus voor rondom de feestdagen als je eens niet zo’n zin hebt om uitgebreid te koken.
Brabantse worstenbroodjes keto style
Ingrediënten
- Voor de worstjes:
550 g (bio) gehakt, met zo hoog mogelijk vetpercentage
2 eieren
1 – 1 1/2 tl Himalayazout, naar smaak
- Gedroogde gemalen kruiden voor in gehakt:
1/2 el elk van nootmuskaat en verse peper
1/2 tl elk van gember, koriander, ui, knoflook, mosterdzaad, kurkuma, all-spice (= piment)
- Voor het deeg:
340 g geraspte Mozzarella kaas, of andere milde jonge kaas
170 g amandelmeel
4 el roomkaas
2 eieren + 1 extra ei om te bestrijken
verse peper en Himalayazout, naar smaak
1/4 tl nootmuskaat
1/2 tl elk van uipoeder en knoflookpoeder
3 tl wijnsteenpoeder of bakpoeder
Stappen
- Voor het gehakt:
- Meng het gehakt met de eieren, het zout en de kruiden. Maak een heel klein balletje van het gehakt en bak deze snel gaar in een koekepan of magnetron, zodat je kunt proeven of het gehakt op smaak is. Voeg anders extra zout of kruiden toe.
- Verdeel het gehakt in 15 stukken en vorm een gehaktstaafje van elk balletje. Zet afgedekt weg in de koelkast of andere koele plaats.
- Voor het deeg:
- Meng de geraspte kaas, het amandelmeel en de roomkaas in een magnetronbestendige schaal. Verwarm 1 1/2 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 1/2 minuut.
Eventueel kun je het deeg ook mengen in een keukenmachine als je geen magnetron hebt of wilt gebruiken. Bij deze methode leg ik de deegbollen (zie stap 6) in een oven die 5 minuten voorverwarmd is geweest op 100 graden. Zet de oven dan wel uit en leg er een bakpapier of een herbruikbaar bakvel over zodat ze niet teveel uitdrogen. Op die manier worden de bollen warm zonder gaar te worden en worden ze wat beter handelbaar. - Klop ondertussen 2 eieren los met het zout en de kruiden.
- Strooi het bakpoeder over het kaasmengsel en meng dit samen met losgeklopte ei totdat er een stevig deeg ontstaat.
- Verdeel het deeg in 15 balletjes.
- Voor de afwerking:
- Leg steeds 1 tot 4 balletjes deeg tussen 2 vellen bakpapier en rol het deeg uit. Leg een gehaktstaafje op elk stukje deeg.
- Als je net als ik een dicht worstenbroodje wilt, dan vouw je de buitenkanten over het gehakt. Rol dan het deeg over de lange zijde op en maak de naad goed dicht. Het deeg zit dan als een soort envelopje om het gehakt.
Of je laat de zijkanten open, zoals in het westen van Brabant gebruikelijk is. Rol de worstenbroodjes tussen je handen om ze mooi rond te maken. - Verdeel de worstenbroodjes over 2 bakplaten. Klop het extra ei los in een kommetje en besmeer daarmee de worstenbroodjes.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de worstenbroodjes ±20-25 minuten in de oven tot ze mooi bruin gekleurd zijn. Zet ze eventueel nog even ondersteboven terug om de onderkant nog even te laten bruinen.
- Laat ze afkoelen op een rooster of eet er meteen één warm. Smakelijk!
Notities
- Het recept is voor 15 worstenbroodjes
- Piment kun je vervangen door een mix van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel
- Vervang eventueel de genoemde gedroogde gemalen kruiden door 7 tl Zwolsche stoofkruiden van Euroma/Jonnie de Boer.
- Tip 1: Het deeg uitrollen en om de worstjes vouwen gaat het beste als het deeg wat warm is. Warm het eventueel net voor het rollen even op in de magnetron. Let wel op dat je ze niet te lang erin zet, want anders krijg je gare kaas-amandel-balletjes.
- Tip 2: Je kunt de worstenbroodjes prima in de vriezer bewaren en opwarmen in de oven. Leg ze dan bevroren in een voorverwarmde oven op 175 graden voor circa 15-20 minuten. Zelf even in de gaten houden en controleren, want elke oven is anders!
- Vanwege het amandelmeel zijn deze worstenbroodjes niet geschikt voor fase 2 en 3 van de vet gezonde, koolhydraatarme leefstijl volgens de Real Meal Revolutie. Meer over de Real Meal Revolutie lees je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Ze zien er inderdaad héérlijk uit hoor.
Als je hier woonde kwam ik er een ( afvlooien )??
Ja, jammer. Dat zou gezellig geweest zijn!
Ziet er heerlijk uit. Ik ga ze zeker proberen!
Wat goed! Alvast smakelijk, ze zijn zó lekker!
Ha Cora…..ik heb ze gemaakt hoor. Met de kruiden van Jonnie de Boer. Heerlijk zijn ze! Zowel koud als warm te eten. ??
Dat dacht ik al, dat de kruiden van Jonnie er goed bij zouden passen. Smakelijk nog!
En leuk om te maken trouwens!
Ja, hè. Ik heb er gisteren ook nog wat gemaakt. Voor tijdens oudjaar. Nu al zin in.
[…] met heerlijke en gezonde worstenbroodjes als resultaat! Het recept en de foto komen deze keer van Cora Hoskens. Smakelijk […]
Ik dacht altijd dat je amandelmeel op maximaal 160 graden kon bakken, maar in dit recept gaat de oven op 200 graden. Heb ik het verkeerd onthouden of kan amandelmeel warmer gebakken worden?
Hoi Jacqueline, wat bedoel je met niet kunnen?
Wellicht is het gezündet om ze op een lagere temperatuur te bakken. Dat doe ik ook liever. Met crackers bijvoorbeeld gaat dat goed. Deze worstenbroodjes zou ik toch zeker op 175 graden bakken.
Als hij andere ervaringen daarmee hebt, dan hoor ik het graag.
Groetjes, Cora
Hoeveel koolhydraten per worstenbroodje? Groetjes
Hallo Jory, Ik weet het eerlijk gezegd niet. Het tellen van koolhydraten past niet bij de methode van de Real Meal Revolutie2.0 die ik op mijn website volg. Groetjes, Cora