Kip in een vogelnest. Dat is de letterlijke vertaling van dit recept. In werkelijkheid is dit een groentenroerbak met kip die geserveerd wordt in een kommetje van krokante aardappelreepjes. Het vogelnestje dus. Dat eet je uiteraard mee op. Want juist dat maakt het gerecht zo bijzonder.

Het oorspronkelijke recept is inmiddels 45 jaar in onze familie. Een recept met een verhaal.

Het verhaal

Toen ik ongeveer zes jaar was werkte mijn vader ongeveer een jaar lang vooral in Taiwan. Uitgezonden vanuit zijn werk bij Philips. Hij was steeds maanden achter elkaar van huis.

Thuis hield mijn moeder het schip recht. Maar één keer mocht ze een paar weken mee. Zowel voor m’n ouders als voor ons was dat een avontuur. Mijn broers en ik bleven thuis en gingen naar school. We kregen hulp van de buren en van opa en oma.

Nieuwe kost

Tussen de middag haalde opa ons op om bij hem en oma warm te eten. Het eten was er heel anders dan thuis. Stevige plattelandskost. Soep getrokken van een zelf geslacht varken. Met vermicelli en groenten uit de tuin van opa. Het vet dreef op de bouillon. Dat waren we niet gewend. Mijn broertje was er niet van gecharmeerd. Achter op de fiets bij opa herhaalde hij elke dag: ‘Opa… ik hoef geen soep!’. Zelf heb ik er hele fijne herinneringen aan.

Ondertussen maakte ook mijn moeder kennis met nieuwe gerechten en bereidingswijzen. Dat beinvloedde haar manier van koken. Ze ging groenten roerbakken in plaats van koken. Ook ging ze paprika’s gebruiken en vaker niet-Hollandse pot klaar maken.

Ze nam ook een aantal speciale recepten mee terug. Recepten van Oosterse gerechten die ze daar aten bij Nederlandse expats.

Mongolische barbeque

Heel typisch was de Mongolische barbeque. Die is heel anders dan we hier gewend zijn. De barbeque zelf heeft een grote ronde gietijzeren plaat met een spiraalvormige groef en wordt met gasbranders verwarmd.

De voorbereiding bestaat uit het klaarmaken van verschillende soorten vlees, groenten en heel veel sauzen. Het vlees wordt flinterdun gesneden. Met een snijmachine. Ook de groenten worden klein gesneden en de sausjes worden in bakjes klaar gezet. Als alles klaar staat lijkt het een beetje op een heel uitgebreide salad bar.

Iedereen maakt daaruit z’n eigen keuze. Dat gaat op de gloedhete plaat en met een plamuurmes blijf je dit alles omscheppen. Het vlees schroeit snel dicht en de sausjes trekken in het vlees en de groenten. Zo bak je het goudbruin en gaar en dan gaat het terug in je bakje. Uiteraard eet je dit met stokjes.

De combinatie van sausjes met ieder hun eigen smaakbeleving (zoet, zuur en/of umani; zacht of pittig) geven er een heel karakteristieke, overheerlijke smaak aan. Het is jammer dat het veel werk is om klaar te maken, want dit is echt dé topper in onze familie.

Met of zonder nest

Een ander favoriet recept is dat van Chicken in the bird’s nest. Zoals gezegd is de vulling een kip-groentenroerbak. Zoet en plakkerig door het gebruik van zoete sojasaus, extra suiker en veel maizena. Het nestje wordt gemaakt door aardappelsliertjes met maizena te frituren tussen twee mandjes.

Sinds ik koolhydraatarm ging eten, maakte ik het nog één keer mee klaar. Zelf at ik toen een ‘gewone’ kip-groentenschotel. Zonder nestje omdat ik toen geen aardappel at. Ik miste daardoor het speciale gevoel dat dit gerecht me in het verleden gaf.

Wel de aardappel, niet de frituur

Sindsdien ben ik aardappelen gaan herwaarderen. Het is niet mijn dagelijkse kost, maar met mate passen ze prima binnen mijn gezonde koolhydraatarme leefstijl. De koolhydraten in een aardappel zijn langzame, gezonde koolhydraten. Aardappels bevatten veel onverteerbare vezels. Dit soort vezels laat onze bloedsuiker niet stijgen. Sterker nog, in onze dunne darm maken onze darmbacteriën er hele gezonde vetzuren van. Die helpen om je darmen gezond te houden. Daarover schreef ik eerder de blog ‘De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl‘.

Ik eet dus weer aardappelen, maar ik eet nooit uit de frituur. Frituurvet is vrijwel altijd één van de ongezonde vetten. Je kunt natuurlijk ook frituren in kokosvet, maar daarvoor vind ik kokosvet simpelweg te duur. Friet maken we daarom in de Airfryer. Daarvoor gebruiken we dan wel kokosvet. Je hebt dan namelijk veel minder vet nodig.

Nestjes uit de Airfryer

Dus toen m’n moeder voorstelde om nog eens ‘Chicken in the bird’s nest’ te maken dacht ik deze keer aan onze Airfryer.

Om de aardappelen bij elkaar te houden, maakte David twee nestvormen van twee in elkaar passende zeven. We experimenteerden met aardappelreepjes, oventijd en tijdsduur tot we lekker krokante nestjes overhielden.

Gezonde sauzen

Voor de vulling bleef ik ook zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke recept. Suiker verving ik door zelfgemaakte yaconsiroop en zoete ketjap werd vervangen door Coconut Aminos. Dat is een gefermenteerde saus van kokossuiker. In mijn ogen een goede vervanger voor zoete sojasaus. Zoute ketjap verving ik door een glutenvrije sojasaus en de maizena in de saus maakte plaats voor konjakpoeder.

Geslaagd

Het was een geslaagd experiment. Terwijl de rest genoot van ‘originele’ nestjes, waren David en ik helemaal blij met onze gezonde variant. M’n moeder at van beide en vond dat we een hele goede variant gemaakt hadden op het origineel. En daarbij hadden we een hele gezellige avond met allerlei jeugdherinneringen.

Chicken in the bird’s nest

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Marinade:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 1/2 cm verse gember

  • 1 el eiwit

  • 1 tl sesamolie (meukvrij)

  • 1 1/2 el glutenvrije sojasaus (ik gebruikte ‘biologische sojasaus van Fairtrade Original; op basis van soja en rijst)

  • 2 el coconut aminos

  • 1 el yaconsiroop, of vervang door ruwe honing

  • 1 tl citroensap

  • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • verse peper

  • circa 1/2 – 1 tl konjakpoeder (Tip: begin met 1/2)

  • Kip:
  • 500 g kipdijfilet

  • kokosvet en/of spekvet (om te bakken)

  • Groenten:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 1/2 cm verse gember

  • 4 uien

  • 350 g wortel

  • 3 paprika’s (rood, geel, groen)

  • 3 rode puntpaprika’s

  • 400 g (kastanje)champignons

  • Saus:
  • 2 1/2 el coconut aminos

  • 1/2 el yaconsiroop, of vervang door ruwe honing

  • 1/2 el citroensap

  • 1/4 tl Keltisch zeezout

  • 1/4 tl verse peper

  • 1 tl sesamolie

  • Aardappelnestjes:
  • circa 1 kg aardappelen (geschild gewogen)

  • extra nodig: twee vormen om nestjes van te maken (wij hadden deze zelf geknutseld van 2 zeven)

Stappen

  • Maak de knoflook en de gember (voor de marinade en de groenten) schoon. Hak ze fijn.
  • Kip in marinade:
  • Meng de ingrediënten van de marinade.
  • Snijd de kip in stukjes en meng ze door de marinade. Laat minimaal 2 uur intrekken.

    Ga ondertussen verder met de groenten en de saus.
  • Bak de kip dan in kokosolie of spekvet goudbruin en gaar.
  • Groenten en saus:
  • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes.
  • Verhit kokosvet of spekvet in een pan en fruit hierin de ui met de gember en de knoflook.
  • Voeg achtereenvolgens de wortel, paprika’s en champignons toe. Roerbak steeds een paar minuten mee voordat je de volgende groentensoort toevoegt.
  • Meng alle ingrediënten van de saus en voeg deze samen met het vlees toe aan de groenten.
  • Aardappelnestjes:
  • Schil de aardappels en rasp ze grof.
  • Knijp het vocht uit de aardappelsliertjes.
  • Vul de grootste vorm voor het nestje met aardappelsliertjes en dek af met de kleinere vorm. Zet vast met houten wasknijpers.
  • Bak het nestje circa 9 minuten op 150-155 graden Celsius in de Airfryer. Verwijder dan de kleinste zeef.
  • Draai het nestje om en bak nog circa 4 minuten op 150-155 graden Celsius. Verwijder na circa 2 minuten de grootste zeef.
  • Leg het nestje op een ovenbakplaat. Bak de andere nestjes.
  • Afwerken:
  • Warm de vulling op tot deze goed warm is.
  • Warm ondertussen de nestjes circa 5 minuten op in een hetelucht-oven op 175 graden Celsius.
  • Vul de nestjes met de vulling. Smakelijk!

Notities

  • Voor 6 nestjes.
  • Wij gebruikten een zeef van 18 cm doorsnede (met daarin een zeef van 16 cm doorsnede) en 135 g aardappelsliertjes.
  • Wij maakten het recept voor twee keer. Rasp de aardappel pas net voordat je de nestjes gaat maken, want anders verkleuren de sliertjes.
  • RMR2.0: Yaconsiroop past net als ruwe honing op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Aardappel staat op de oranje lijst B. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Wortel staat op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is zeer beperkt in fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Als je de yaconsiroop weglaat of vervangt door groene stevia past dit recept ook bij fase 2 van de Real Meal Revolutie 2.0.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.