Chow chow curry. Dat klinkt nog eens goed, hè?! Lekker exotisch. En dat is het ook. Dit is namelijk een chayote curry. Chayotes zijn onder veel namen bekend. Chow chow is één van de Indiase benamingen.

Chayote’s zijn vruchten die oorspronkelijk uit Meso-Amerika komen. Ze werden voor het eerst gecultiveerd in de regio tussen Zuid-Mexico en Honduras. De meeste varianten van deze vrucht vind je in Mexico en Guatemala.

Hier in Nederland vind je ze waarschijnlijk niet in de supermarkt, maar wel vaak in de wat grotere toko’s. Misschien vind je ze ook op grotere markten of in speciale biologische / gezondheidswinkels waar een heel ander aanbod is dan in supermarkten.

Groente of fruit

Botanisch gezien zijn chayotes vruchten. Net als pompoenen en courgettes. Deze worden allemaal als fruit beschouwd omdat ze zaden bevatten en zich ontwikkelen uit het bloemproducerende deel van de plant.

Maar omdat al deze fruitsoorten meer hartig dan zoet zijn, worden ze meestal gebruikt en aangeduid als groenten.

Steeds populairder

Ik ben dol op chayotes. De chayote is een prachtige klimplant die het ook in ons klimaat goed blijkt te doen. Wij kweken ze inmiddels alweer een jaar of vijf in de moestuin en tot nu toe ieder jaar met veel succes.

Bij het grote publiek is de chayote nog niet bekend, maar in ‘moestuinland’ zie ik ze populairder worden. Je kunt bij allerlei zaadhandels vruchten kopen om te planten. Ook op moestuin- en andere websites kun je er meer en meer informatie over vinden. Én recepten.

Zelf kweken

Chayotes uit eigen tuin kun je op een koele vorstvrije plek maanden bewaren. Kijk je voorraad dan wel regelmatig door, want een vochtig exemplaar kan wel eens gaan schimmelen.

Nieuwe planten kun je opkweken uit de vruchten. Die schieten op den duur weer uit. Dan komt de pit via het kontje van de vrucht naar buiten en gaat uitlopers vormen. Deze uitgelopen exemplaren kun je oppotten. Met een beetje geluk hoef je ze dus maar één keer te kopen of van iemand te krijgen.

Pot de chayotes niet te vroeg op, want pas na de laatste nachtvorst kunnen ze buiten uitgeplant worden. Als je (klim)plant na het oppotten teveel groeit, kun je ‘m wel snoeien. Dan gaat hij ook meer vertakken.

Reuze gezond

Een andere reden dat ik dol ben op chayotes, is dat ze zo ontzettend gezond zijn. Er zijn allerlei verschillende onderzoeken gedaan met chayote-extract en naar de verschillende stoffen in chayotes. Tien onderzochte gezondheidsvoordelen van chayotes zijn:

  1. Ze zitten bomvol essentiële vitamines en mineralen. Qua vitamines vooral foliumzuur (vitamine B9) en vitamine C, maar verder ook vitamine K en B6. Ze bevatten de mineralen mangaan, koper, zink, kalium en magnesium en vezels.
  2. Ze bevatten de volgende krachtige antioxidanten: quercetine, myricetine, morin en kaempferol. Deze beschermen tegen schade aan de cellen en verminderen ontstekingen en stress in het lichaam. Myricetine komt in de grootste hoeveelheid voor en heeft sterke anti-kanker en anti-diabetes eigenschappen en is ontstekingsremmend. Ook vitamine C is een antioxidant.
  3. Chayotes zijn goed voor hart- en bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat chayote-verbindingen helpen om bloedvaten te ontspannen, wat hoge bloeddruk tegen gaat. Verder zijn chayotes gezond voor cholesterol en het bloed. Ook de vezels hebben een gunstige invloed op het hart.
  4. Chayotes zin gezond voor het reguleren van insuline en de bloedsuikerspiegel. Chayotes bevatten weinig koolhydraten en veel oplosbare vezels. Dit helpt de bloedsuikerspiegel reguleren. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde plantaardige stoffen in chayote kunnen helpen om insulinegevoeligheid te verhogen.
  5. Omdat chayotes zo’n goede bron van foliumzuur zijn, ondersteunen ze een gezonde zwangerschap.
  6. Chayotes hebben kankerbestrijdende effecten. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde stoffen uit chayotes de groei van sommige kankercellen kunnen vertragen, zoals bij baarmoederhalskanker en leukemie.
  7. Chayotes kunnen cellen beschermen tegen de effecten van veroudering, o.a. vanwege de vele anti-oxidanten. Onderzoek liet bovendien zien dat chayote-extract een sterk beschermend effect heeft op menselijke huidcellen tegen schade door UV-straling.
  8. Chayotes ondersteunen de leverfunctie. Onderzoek liet zien dat chayote-extract kan beschermen tegen vetophoping in de lever en daarmee leververvetting tegen kan gaan. Dit effect komt door veranderingen in de functie van enzymen die betrokken zijn bij het vetmetabolisme.
  9. Chayotes bevatten weinig calorieën, maar juist veel vezels en kunnen zo een gezond gewicht bevorderen.
  10. Chayotes bevatten veel flavonoïden die de spijsvertering bevorderen. Bovendien helpen de vele vezels om een gezonde darmfunctie en gezonde darmbacterieën te houden.

Veelzijdig in de keuken

Chayotes zijn ook heel veelzijdig. In de keuken kun je met een chayote alle kanten op. Ze zijn vrij neutraal van smaak. Vergelijkbaar met een komkommer, maar dan iets zoeter. Ze bevatten minder vocht en zijn en blijven steviger dan komkommers wanneer ze verhit worden.

Ze smaken daarom eigenlijk overal bij. Je kunt ze rauw, gekookt of geroerbakt gebruiken. In salades, smoothies, soepen, stoofgerechten, curry’s en roerbakgerechten.

In de schijnwerper

Ik gebruik chayotes op alle hierboven beschreven manieren. Vaak krijgen ze dan een soort van bijrol, naast allerlei andere groenten.

Deze keer kregen ze echter de hoofdrol. Door er meer van te gebruiken dan van de andere groenten. In een Indiase curry dus. Maar wel met Mexicaanse invloeden. Want ik maakte een saus van tomaten, tomatillo’s en kruiden en mengde die door de curry. De tomatillo’s (ook al zo’n exoot) in die saus kun je eventueel vervangen door extra tomaten.

Het resultaat was super lekker!

Zacht als boter en zoet als ananas

De chayotes kookte ik in kokosmelk met wat Keltisch zeezout beetgaar. Hier worden ze botermals en lekker zoet door. Toen onze dochter haar eerste hap van de curry had gegeten, vroeg ze wat erin zat. Ze had even gedacht dat er stukjes warme verse ananas in zaten. Maar dat waren dus de chayotes.

De rest van de groenten heb ik eerst geroerbakt en daarna in de kokosmelk verder gaar laten worden. Het resultaat was een overheerlijke en kruidige curry boordevol lekkere groenten.

Chow chow curry

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de chayote:
  • 1500 g chayote

  • 400 ml kokosmelk + 100 ml water + 1/2 tl Keltisch zeezout

  • Voor de tomatillosaus:
  • 1/2 el olijfolie

  • 250 g tomatillo’s (optioneel; vervang eventueel door meer tomaten)

  • 2 tl elk van korianderzaad, komijnzaad en mosterdzaad

  • 1 tl venkelzaad

  • 160 g tomaten

  • verse peper en zeezout

  • Extra currygroenten en smaakmakers:
  • 15 g verse knoflook

  • 35 g verse gember

  • 1 rode peper; of naar smaak

  • 2 uien

  • 450 g extra groenten (ik gebruikte wortels, paprika en prei)

  • 3 tl Thaise rode curry kruiden (of gebruik je eigen favoriete currymengsel)

  • 1/2 tl citroengraspoeder

  • Optioneel:
  • cashewnoten

  • gekookte eieren

Stappen

  • Voor de chayotes:
  • Schil de chayotes en verwijder eventuele achtergebleven nerven. Snijd doormidden en verwijder de pit. Snijd de chayotes in grove stukjes.
  • Kook de chayotestukjes circa 5 min. in de kokosmelk gemengd met het water en het zout tot ze bijna beetgaar zijn. Haal ze uit de kokosmelk. Bewaar ook de kokosmelk!
  • Voor de tomatillo-saus
  • Verhit wat olijfolie in een (gietijzeren) pan en bak de tomatillo’s met de koriander-, komijn-, mosterd- en venkelzaden op hoge temperatuur goudbruin.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg ze toe. Laat ze nog even mee bakken. Doe alles over in een hoge kom en pureer de saus met een staafmixer of in een blender. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Voor de extra currygroenten en smaakmakers:
  • Maak de knoflook, gember, het pepertje schoon en hak ze fijn.
  • Maak de uien en de rest van de groenten schoon en snijd ze in stukjes.
  • Verhit opnieuw olijfolie of kokosvet in de pan en fruit hierin de uien met de knoflook, gember en het pepertje.
  • Voeg dan één voor één de rest van de groenten toe. Begin met de groenten die het langst nodig hebben om gaar te worden. Roerbak steeds een paar minuten voordat je de volgende toevoegt.
  • Voeg de stukjes chayote en de kokosmelk toe en breng op smaak met de kruiden.
  • Laat samen heet en gaar worden.
  • Lekker met cashewnoten en gekookte eieren.

Notities

  • Voor 6-8 personen.
  • Met gekookte eieren erbij is het een volledige vegetarische maaltijd.
  • RMR2.0: Kokosmelk, wortelen en cashewnoten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie aanpassing hieronder) en  4.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit 400 ml. Met 6-8 porties past dit recept net binnen fase 3, mits je de wortelen vervangt door andere groenten (van de groene lijst) en de cashewnoten weg laat.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Bronnen

[1] Is Squash a Fruit or Vegetable? Artikel op de website Healthline.com over waarom pompoen-achtigen botanisch gezien worden als fruit in plaats van groenten.

[2] Is Chayote a Fruit or Vegetable and What Are the Health Benefits? Blog op de website Niyis.co.uk over het feit of een chayote een fruit of groente is en wat de gezondheidsvoordelen van chayotes zijn.

[3] 10 Impressive Benefits of Chayote Squash Pagina op de website Healthline.com over 10 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van chayotes.

[4] Real Food Encyclopedia | Chayote Pagina op de website FoodPrint.org over de chayote.

[5] Health Benefits of Chayote Pagina op de website WebMD over de gezondheidsvoordelen van chayotes.

[6] What is Chayote? Pagina op de website Savory Experiments over de chayote.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.