Deze schotel doet me denken aan Oostenrijk. Aan de tijd dat David en ik samen op bergsportvakantie gingen. Waar we na een dag in de bergen in een berghut een eenvoudige maar super-voedzame maaltijd geserveerd kregen. Soms in een hete gietijzeren pan als bord. Héérlijk was dat!

Eenvoudige winterse kost

Zo’n gerecht laat zien dat puur en onbewerkt eten helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Met een paar ingrediënten kom je een heel eind. Als je wilt, kun je deze hele schotel in één pan maken. Parkeer de voorgekookte groenten dan tussendoor even op een bord. Als je daar dan later je lekkere groentenschotel uit eet, heb je erg weinig afwas. Dat scheelt weer!

Mega gezond

Spruitjes zijn eigenlijk mini-kooltjes. Ze worden dan ook wel spruitkool genoemd. Deze kleine kooltjes hebben allerlei eigenschappen die ze super gezond maken. Het zijn kolen, ze zijn groen en ze zijn enigszins bitter. Samen een succesformule!

Vitamine-bommetjes

Er zit veel vitamine K en vitamine C in spruitjes. Vitamine K is belangrijk voor bloedstolling. Vitamine C regelt de stofwisseling op celniveau en beschermt tegen oxidatie, maakt botten en tanden sterker en is belangrijk voor het immuunsysteem en bij wondgenezing.

Daarnaast zitten er redelijke hoeveelheden vitamine A (belangrijk voor groei en ontwikkeling, de ogen en de lever), B1, B2, B3, B6, B11 (allemaal belangrijk voor onze stofwisseling, het zenuwstelsel en het immuunsysteem) en vitamine E (een sterke antioxidant en noodzakelijk als voedingsstof voor de hartspier) in.

Echte vitamine-bommetjes dus.

Vol mineralen

Ook zitten er veel verschillende mineralen en spoorelementen in spruitjes; in flinke hoeveelheden.

In spruitjes zit kalium, ijzer, fosfor, mangaan, molybdeen, magnesium en calcium. Mineralen zijn ongelooflijk belangrijk voor onze cellen en al onze organen, maar met name de hersenen. Maar ook het kloppen van je hart, het aanmaken van nieuwe bloedcellen en het verteren van je eten is afhankelijk van mineralen.

Kalmerend

Spruitjes bevatten ook ze het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is een bouwsteen van eiwitten en wordt door de hersenen gebruikt om er serotine en melatonine van te maken. Deze stoffen werken stressverlagend en bevorderen een goede nachtrust.

Bescherming tegen kanker

Spruites zijn echte detox-groenten. Daar zorgen de glucosinolaten en de verschillende sulfurcomponenten voor. Ze reinigen het lichaam o.a. van kankerverwekkende stoffen.

En meer…

Verder bestrijden spruitjes ontstekingen en hartziekten, helpen ze bij (het herstel van) de spijsvertering, beschermen ze ogen, huid, hersenen en een goede zenuwfunctie. Ook bevatten ze alfa-liponzuur. Daarvan is aangetoond dat het de glucosewaarden verlaagt. Spruitjes helpen dus ook om bloedsuiker te reguleren.

Góede koolhydraten

In deze schotel zitten misschien wat meer koolhydraten dan je gewend bent. Koolhydraten uit de vezels in de spruitjes maar vooral uit het zetmeel van de aardappelen.

Maar vergis je niet. Het zijn koolhydraten van de gezonde soort. Aardappelen bevatten veel onverteerbaar zetmeel. Resistent zetmeel wordt het ook wel genoemd. Het is zetmeel wat we zelf niet kunnen verteren en wat dus geen negatieve invloed heeft op je bloedsuiker. Terwijl het er juist wel voor zorgt dat je darmen hele gezonde vetzuren gaan maken. Vetzuren die zelfs lijken op ketonen. Ik noemen ze ketonen voor de darmen, want ze houden onder andere de darmwand gezond.

Meer hierover lees je in: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl.

Real Meal-waardig

Real Meal. Letterlijk betekent het: een échte maaltijd. Deze schotel verdient die titel. Hij is gezond en volwaardig. Gemaakt van pure, échte ingrediënten.

Deze schotel past dan ook perfect bij drie van de vier fases van koolhydraatarm eten volgens de Real Meal Revolutie 2.0. Meer hierover lees je onder het recept.

Curry spruitjes-aardappelpannetje met spekjes

Recipe by Cora Hoskens u002du002d Keto en zo

Ingrediënten

  • 300 g spekblokjes

  • 500 g biologische aardappelen, met schil

  • Keltisch zeezout

  • 750 g spruitjes

  • 2 uien

  • 3 tenen knoflook

  • 1/2 pepertje, of naar smaak

  • Kruiden en zo:
  • 1 el Curry Madras kruiden (Jonnie Boer)

  • verse of gedroogde tuinkruiden (ik gebruikte verse bieslook, peterselie, lente-ui)

  • kruidenzout

  • Voor erbij:
  • roomboter

Stappen

  • Bak de spekblokjes uit. Haal ze uit de pan en bewaar het vet. Ga ondertussen verder met de volgende stappen.
  • Maak uien, knoflook en pepertje schoon. Snipper de ui en hak de knoflook en het pepertje fijn.
  • Borstel de aardappelen schoon en snijd ze in blokjes. Kook ze 3-4 minuten in water met Keltisch zeezout, tot ze bijna beetgaar zijn. Haal ze uit het kookwater en laat ze schrikken in koud water, zodat ze niet doorgaren.
  • Maak de spruitjes schoon. Ik snij hiervoor alleen een stukje van de onderkantjes. Kook ze in het water wat je ook gebruikt hebt om de aardappels te koken. Kook ze circa 5-6 minuten en laat ook deze in koud water schrikken.
  • Fruit de ui met de knoflook en het pepertje in het spekvet. Voeg dan de goed uitgelekte stukjes gekookte aardappel en de spruitjes toe.
  • Breng op smaak met de kruiden en het kruidenzout.
  • Lekker met een klont roomboter!

Notities

  • Voor circa 3-4 personen.
  • RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] De geneeskracht van spruitjes Pagina op de website InfoNu.nl over de geneeskrachtige/gezonde eigenschappen van spruitjes.

[2] 10 gezondheidsvoordelen van spruitjes Pagina op de website OptimaleGezondheid.com over 10 gezondheidsvoordelen van spruitjes.

[3] Wat is wat? Mineralen Pagina op de website VoedingswaardeTabel.nl over macro en microelementen, waaronder mineralen. Hier kun je ook de functie van de belangrijkste mineralen terugvinden.

[4] Het voedingssupplement tryptofaan Pagina op de website InfoNu.nl met informatie over het aminozuur tryptofaan.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.