[Een deel van deze tekst schreef ik in april 2018 bij de blog Koolhydraatarme en vegetarische champignonburgers. Bij de opschoonactie waarmee ik informatie en recepten beter wil scheiden heeft ook de daslook z’n eigen pagina gekregen. Die hij overigens ook best verdient 😉 ]

Uit eigen tuin

In het recept de vegetarische champignonburgers zit een ruime hoeveelheid verse daslook. In het wild is het beschermd, maar je kunt de plantjes kopen en in de tuin planten. M’n moeder heeft het op diverse plaatsen in haar bloementuin staan. En ik heb daar wat plantjes van gekregen.

Ui-knoflookachtig

In het voorjaar komt daslook te voorschijn met verse jonge blaadjes. Die blaadjes kun je eten en hebben een ui-knoflook-achtige smaak. Ik gebruik ze o.a. op een cracker met kaas, bij een gebakken ei, in de soep, in m’n zelfgemaakte mayonaise en in salades.

Zo maak je bijvoorbeeld een snelle sla-dressing van Griekse yoghurt, fijngesneden daslook en dille en verse peper en Himalayazout. Dille is overigens ook een heel fijn kruid voor in je (bloemen)tuin. Ik heb er dit jaar vrijwel de hele winter van kunnen snijden. En nu in het voorjaar komen er alweer mooie nieuwe takjes.

Geneeskrachtig

Maar daslook is dus een heel veelzijdig kruid. Nog los van de geneeskrachtige werking. Net als veel kruiden is het daarnaast razend gezond!

Het is ontsmettend voor de darmen. Zo zitten er verse mineralen in zoals zwavel, ijzer, mangaan, magnesium en jodium. Daslook gaat ook aderverkalking tegen, helpt voorjaarsmoeheid te voorkomen en is goed voor de lever en het immuunsysteem.

Wees er op tijd bij

Daslook bloeit in april en mei en daarna zijn niet alleen de bloemetjes, maar ook de blaadjes weg. Zelfs als je ze niet opgegeten hebt. Dan moet je helaas weer wachten tot het voorjaar. Of je moet de ondergrondse wortels opgraven, want die kun je gebruiken als vervanging van knoflook.

[1, 2, 3]

Bronnen

[1] De geneeskracht van daslook Net als zovele andere kruiden, heeft ook daslook heel veel gezonde eigenschappen. Zeker even lezen voor alle details!

[2] Flora van Nederland: Daslook – Allium ursinum Web pagina over daslook op een site die bedoeld is om je de wilde flora van Nederland te laten ontdekken. Op deze pagina kun je een heel kort filmpje bekijken waarin de daslook en de bloemetjes mooi in beeld gebracht worden. Daarin wordt o.a. verteld dat je in de winter, bij gebrek aan knoflook, zelfs de verdikte wortels van de daslook kunt gebruiken ter vervanging. Uit (eigen) tuin uiteraard, want in het wild is het beschermd!

[3] Mijn keukentuintje – Daslook Web pagina over daslook in de tuin en in de keuken. Met uitleg over waar je het plantje het best kunt planten.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.