Leuk klinkt dat, hè? Kip kerrie kool taart. Alleen al daarom zou ik ‘m maken 😉 . Een betere reden is dat de taart zo lekker is. Zowel de kip als de kool combineren geweldig met kerrie. De kaas, spekjes en pijnboompitten doen het fantastisch als topping van deze taart. En de krokante bodem maakt het helemaal af.

Maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Maak ‘m met of zonder bodem. Varieer met de vulling of de toppings. Kortom, gebruik je fantasie en je kunt volop vooruit. Kijk voor inspiratie maar eens hier: ‘Een quiche of een hartige taart?’

Wij maken regelmatig quiches. Sinds we koolhyraatarm en vetrijk eten was dat altijd zonder bodem. Ik vind ze zo lekker dat ik de bodem nooit miste. Maar ik vind het wel leuk om te experimenteren. Gisteren deed ik dat met een hartige taart met bodem. Proef geslaagd!

Hartige taart bodem

Het maken van de bodem blijkt helemaal niet moeilijk. Roer de ingrediënten bij elkaar met een vork.

Geen mixer of keukenmachine nodig. Je hoeft je handen niet eens vies te maken.

Het makkelijkst is het om het deeg direct op een bakpapier uit te rollen waarmee je je vorm gaat bekleden.  Met een herbruikbaar bakvel erover. Op dezelfde manier als ik het deeg voor crackers uitrol. Ik draaide het op maat geknipte bakpapier naar boven, zodat ik beter kon zien hoe ik het naar de randen moest uitrollen.

Daarna weer terugdraaien en het bakvel er voorzichtig afhalen. Het bakpapier met deeg leg je daarna zo in de vorm. Het deeg is vrij dun. Wil je een dikkere bodem, experimenteer dan met wat meer deeg.

Het deeg wordt eerst 10 tot 15 minuten voorgebakken in de oven. Daarna kun je dan je vulling erin doen en nog zo’n 20 minuten afbakken.

Kippenvlees en bottenbouillon

Voor de vulling gebruikte ik kippenpoten die ik langzaam liet garen in een bouillon gemaakt van water, zeezout en kruiden. Plus een uitje, knoflook en gember. Het vlees dat eraf komt is zoveel malser dan wanneer je een kippenborst of zo neemt. Bovendien willen we bij een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl nèt het vette vlees eten.

Ik gebruikte ongeveer 2/3 deel van het vlees. De rest kun je dan gebruiken voor in een soep, salade of ander gerecht.

De botten en het vel gingen terug in de pan om verder te trekken. Nu heb ik dus ook een grote pan met bottenbouillon. Zo gezond [1]. Zo lekker. M’n dochter kwam binnen toen ik de pan net open had om de kip eruit te halen. Het eerste wat ze zei was: ‘Wat ruikt het hier lekker!’

Kip Kerrie Kool taart

Ik heb ‘s ochtends de kip opgezet. Toen ik echt aan het eten begon, was het slechts een kwestie van het vlees van de botten plukken. Omdat het zo gaar is, is dat echt een karweitje van niks.

Het recept voor de bottenbouillon met kippenvlees vind je hier: kippenbouillon met kippenvlees. Eventueel kun je dit op een eerder moment doen. De bouillon kun je ook heel goed invriezen. Als je het kippenvlees ook wilt invriezen, doe dit dan wel in de bouillon, zodat het niet uitdroogt.

Daarna heb ik het taart deeg klaargemaakt tot het de oven in kon. Het recept voor de hartige taart vind je hier: hartige taart deeg.

Voor de vulling roerbakte ik een uitje en knoflook met de witte kool en een rode paprika. Met de kruiden. Daarna ging de kip er bij.

Verder is het dan een kwestie van bodem voorbakken, de groenten- met kipvulling erin en losgeklopt ei met slagroom en kruiden erover. Toppings naar keuze, afbakken en klaar.

Het recept vind je hier: Kip kerrie kool taart.

Bronnen

[1] Van kop tot kont Een blog over het ‘kop tot kont’ principe. Het ‘niets-weggooien-principe’ dus. Ik schreef de blog toen ik voor het eerst kippen geslacht had en (vrijwel) alles ervan verwerkte. Je leest er o.a. in dat bottenbouillon zo gezond is. Dat lees je trouwens ook in de blog over de ‘beginner’s blues‘. De periode waarin je nog moet omschakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. In die periode kan bottenbouillon enorm helpen om die omschakeling vlotjes te laten verlopen.

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.