In mijn eerdere blog Je lijf’s zuurbalans als indicator voor je gezondheid kun je lezen over hoe de zuurbalans van je lichaam een goede graadmeter is voor je (langetermijn)gezondheid.

Deze keer wil ik je uitleggen wat je kunt doen als uit je eigen meting blijkt dat je urine over het algemeen te zuur is. Want als je urine te zuur is, is het vocht rondom je cellen dat ook. Dan hebben ze letterlijk een verzuurde omgeving.

En dat terwijl je cellen juist floreren in een alkalische (dus niet-zure) omgeving. Verzuring blijkt een pad richting ziekte. Soms op de korte, maar zeker op de lange termijn.

Hoe zat dat ook alweer?

Ideale pH

Verschillende organen in je lichaam hebben ieder hun ideale zuurgraad. Het lichaam doet er alles aan om deze zuurgraad in balans te houden. Met name die van het bloed omdat dat letterlijk van levensbelang is. De pH van het bloed kan het lichaam daarom héél lang op de goede waarde houden. Daar heeft het allerlei mechanismes voor. Maar als het daar teveel moeite voor moet doen, dan gaat dit wel ten koste van je gezondheid.

Je nieren krijgen het zwaar en je voorraad mineralen neemt af. Dit leidt tot afbraak van spieren en botten. De zuurgraad van andere organen raakt uit balans. In de medische literatuur vind je duidelijke associaties tussen verzuring en heel veel chronische ziektes. Misschien wel met bijna allemaal.

De pH van je urine blijkt een hele goede graadmeter te zijn om te meten hoe het met je algemene zuurgraad gesteld is. Het is namelijk een afgeleide van de zuurgraad van de interstitiële vloeistoffen. Dat zijn de vloeistoffen die onze cellen omringen.

Is de omgeving van te cellen te zuur, dan leidt dat op den duur tot (chronische) ziekte. Is deze omgeving alkalisch (ook wel basisch) genoemd dan zit het wel goed.

Een waarde van 7,2 of hoger is ideaal voor je korte- en lange termijngezondheid. Je test het eenvoudig zelf met teststrips die je bij de apotheek of (online) drogist kunt kopen.

Aan de slag bij verzuring

Als de pH van je urine stelselmatig veel lager dan 7,2 is dan is het waarschijnlijk tijd voor actie. Hoe lager de waarde, hoe groter die noodzaak.

Gelukkig kun je er zelf een heleboel aan doen om deze pH waarde op te krikken. Daarmee creëer je ook voor de cellen van je lichaam een optimale zuurgraad. Zodat ze gezond blijven of wanneer nodig, de mogelijkheid hebben om zich te herstellen.

Voeding

Wat we eten, drinken, denken én doen heeft allemaal invloed op deze pH waarde.

Voor wat betreft het eten, zijn er voedingsmiddelen die bijdragen aan verzuring. Andere voedingsmiddelen gaan deze juist tegen. Of een product zelf zuur is of niet, zegt daarbij niets. Een citroen bijvoorbeeld is heel zuur en heeft een lage pH. Toch heeft deze een alkaliserende werking op je lijf.

De PRAL waarde zegt al iets meer. Deze waarde wordt via een rekenkundige formule bepaald aan de hand van de hoeveelheid eiwit, fosfor, magnesium, kalium en calcium bepaald. De PRAL waarde geeft de potentiële belasting voor de nieren aan, als gevolg van het zuur wat het lichaam produceert wanneer het voedingsmiddel wordt verteerd. In de vorige blog kun je daar meer over lezen.

Let wel: dit is een model en slechts een benadering van de werkelijkheid. Staar je er daarom niet blind op.

Goede voedingsbodem is belangrijk

Er zijn verschillende tabellen te vinden met PRAL waardes. Deze waardes kun je zien als een soort gemiddelde. De uiteindelijke samenstelling van een product zal de werkelijke waarde bepalen.

Zo kun je je indenken, dat spinazie die op een mineraalarme grond is geteeld veel minder alkaliserend zal werken, dan dezelfde spinazie die geteeld is op een hele rijke bodem. Omdat deze laatste simpelweg meer mineralen zal bevatten.

Het is waarschijnlijk één van de redenen dat biologisch tuinieren met veel aandacht voor het organisch verbeteren van de bodem, zo belangrijk is voor mens, dier en milieu.

Evenzo zullen dierlijke producten van dieren die in de wei hun eigen kostje hebben gescharreld meer mineralen bevatten. Zeker als ze ook nog eens biologisch zijn.

Kijk naar het geheel

PRAL waardes worden berekend per 100 g van een bepaald voedingsmiddel. Een product met een PRAL waarde van -2 waar je 50 gram van eet heeft daarom dezelfde alkaliserende uitwerking als een ander product met een PRAL waarde van -1 waar je 100 g van eet. Een soortgelijk voorbeeld kun je maken voor verzurende voeding.

Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje. Het totaal aan wat je eet en drinkt. Een alkaline dieet is een voedingspatroon dat uiteindelijk een alkaliserend netto resultaat geeft. Wanneer je puur naar voeding kijkt.

Maar ook leefstijlfactoren hebben sterke invloed op de zuurgraad van je lichaam. Een alkaline leefstijl is een leefstijl welke uiteindelijk leidt tot een gebalanceerde pH. Daar hoort je voeding en alles wat je denkt en doet dus bij. Met andere woorden, met een alkaline dieet kun je nog steeds een niet-alkaline leefstijl hebben. En andersom kan ook.

Enkel kijken naar één product is dus niet heel zinvol. Maar het kan helpen om een idee te hebben van welke voedingsmiddelen een sterke positieve of negatieve invloed kunnen hebben op je pH. Al is het maar voor de beeldvorming.

Alkaliserend effect

Groenten en fruit

Over het algemeen zijn fruit en groenten het meest alkaliserend. Dit komt omdat ze veel mineralen bevatten. Dit geldt vooral wanneer ze biologisch (vanwege minder verzurende gifstoffen) en op een rijke grond (vanwege meer mineralen) zijn geteeld. Nog een extra reden dus om blij te zijn met onze moestuin 😉

Qua fruit zijn met name citrusvruchten echte alkaline toppers. Kies bij voorkeur voor fruit dat minder suiker bevat.

Groen is goed

Maar de absolute toppers zijn de groene bladgroenten. Voor mij staan ze bovenaan het lijstje van ‘Zeker doen’.

Ze bevatten heel veel mineralen en die heeft het lichaam nodig om zuren op te ruimen. En wat ook heel belangrijk is, is dat alles wat groen is chlorofyl bevat. Hoe groener hoe meer chlorofyl, want dat is de stof die bladeren hun groene kleur geeft.

Chlorofyl helpt verzuring te voorkomen en is geweldig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Dat komt doordat er een grote overeenkomst is tussen de chemische structuur van chlorofyl en hemoglobine. Dat is de stof die bloed z’n rode kleur geeft.

Groen eten is super belangrijk dus! Zeker wanneer je bezig bent om ontstane verzuring om te keren.

Alkaline (bron)water, kruidenthee, melkkefir en citroen

Bronwater kan van zichzelf zoveel mineralen bevatten dat het alkaliserend is. De term alkaline water wordt echter meestal gebruikt voor (kraan)water dat een ionisatieproces heeft ondergaan en daardoor een hoge(re) pH waarde heeft gekregen. Je kunt een waterionisator kopen voor thuisgebruik.

Ook kruidenthee heeft een alkaliserend effect. Alle kruidenthee zonder ongewenste toevoegingen is prima, maar het alkaliserende effect is wel afhankelijk van het soort kruiden wat gebruikt wordt. Elk kruid heeft immers z’n eigen samenstelling. Er zijn ook kruidentheeën die als alkalinethee, detox-thee of ontzurende thee verkocht worden.

Ook gefermenteerde zuivelproducten zoals zelfgemaakte melkkefir werken alkaliserend.

Water kun je zelf alkaliserend maken door er bijvoorbeeld citroen- of limoensap aan toe te voegen. Baksoda toevoegen kan ook. Baksoda bevat echter ook veel natrium. De chemische naam is niet voor niets natriumbicarbonaat. Als je regelmatig bewerkte voeding of keukenzout gebruikt (beide raad ik niemand aan) is de kans groot dat je al teveel natrium binnenkrijgt ten opzichte van andere mineralen. Het gebruik van baksoda zie ik vooral als iets wat je een korte tijd kan helpen om je zuurgraad te verbeteren. Op lange termijn zou ik liever andere oplossingen zoeken.

Persoonlijk kies ik dan het liefst voor de meest natuurlijke oplossing; via voeding dus. Supplementeren met kaliumbicarbonaat, kaliumcitraat, calciumcarbonaat en/of calciumcitraat wordt overigens wel als een betere optie (dan baking soda) genoemd.

Verzurend effect

Bewerkte voeding, dierlijke producten en soja

Bewerkte voeding is sterk verzurend en kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

Ook dierlijke producten en soja zijn vanwege hun eiwitten verzurend. Uit onderzoek blijkt wel dat een gezonde portie groenten voldoende tegenwicht kan bieden. Het is dus ook zeker niet zo dat je dierlijke producten moet vermijden om tot een goede pH balans te komen.

Mocht je echter structureel een veel te lage pH hebben, dan zou het mogelijk kunnen helpen om tijdelijk minder dierlijke producten te gebruiken.

Frisdrank en alcohol

Frisdrank is sterk verzurend en bovendien erg slecht voor je gezondheid. Zowel frisdrank met suiker als frisdrank met suikervervangers.

Alcohol is weer een ander verhaal. Op basis van de PRAL formule lijkt alcohol een alkaliserend effect te hebben, maar dat komt omdat de formule niet geschikt is voor alcoholhoudende dranken. De ethanol in alcohol heeft namelijk een verzurend effect maar wordt niet meegenomen in de formule. Alcoholische dranken horen in de categorie ‘verzurend’.

Peulvruchten, noten en zaden

Van peulvruchten wordt soms gezegd dat ze licht alkaliserend zijn; soms dat ze licht basisch zijn. Dit zou beide waar kunnen waar; afhankelijk de soort, maar ook van hoe en waar ze geteeld zijn en hoe ze bereid zijn. Dat bepaalt namelijk het eiwit- en mineralengehalte.

Ga daarom vooral voor biologisch geteelde en zelf geweekte en gekookte soorten.

Granen, noten en zaden

Ook over noten, zaden en granen lees je verschillende verhalen. Ze hebben een hoog eiwitgehalte, maar afhankelijk van hun mineralen kunnen ze meer of minder verzurend of zelfs licht alkalisch zijn.

Ook hier geldt: hoe sterker bewerkt, hoe meer verzurend. Quinoa wordt nog wel genoemd als licht basevormend. Witte bloem zeer zeker niet!

Verwarrend

Alles bij elkaar kunnen PRAL waardes behoorlijk verwarrend zijn. Aan de ene kant omdat de voedingswaarde van een product sterk afhangt van hoe deze geteeld of tot stand gekomen is. Daardoor is elk PRAL lijstje weer anders. Maar het feit dat een PRAL score negatief is, wil ook niet per definitie zeggen dat het dan ook een gezond product is.

Een goed voorbeeld van een verwarrende PRAL score vind ik suiker. Kristalsuiker heeft een PRAL waarde van -0,1. Dat zou betekenen dat suiker niet heel alkaliserend, maar ook niet verzurend is. Terwijl we het er waarschijnlijk allemaal wel over eens zijn dat suiker niet bijdraagt aan een goede gezondheid. En extra verwarrend: suiker wordt ook genoemd op de lijst van de zeven meest verzurende producten [54]:

 • cola en frisdranken
 • ijs
 • suiker
 • gehydrogeneerde vetten/ transvetten (deze zitten o.a. in gebak, koekjes, kant- en klaar maaltijden, snacks, margarine, snoep, fastfood en gefrituurde voedsel)
 • mononatriumglutamaat (de smaakversterker MSG; ook wel bekend als vetsin)
 • gist
 • kunstmatige zoetstoffen

Andersom wil een positieve PRAL score niet perse zeggen dat het product dan ook ongezond is. Een goed voorbeeld daarvan vind ik vlees en vis. Vlees, ook onbewerkt vlees van ‘goede komaf’ bevat veel dierlijke eiwitten waardoor de PRAL score hoog is. Maar het bevat ook heel veel belangrijke voedingsstoffen. En is daardoor juist weer gezond. Datzelfde geldt voor wilde, vette vis. En zoals je ziet komt vlees en vis ook niet voor op bovenstaand lijstje van de zeven meest verzurende producten.

Test het liever zelf

Blijf daarom zelf nadenken en staar je vooral niet blind op de PRAL formule. Ik raad je ook zeker niet aan om bij alles wat je eet of drinkt de PRAL waarde op te zoeken. Zelf zou ik daar helemaal tuureluurs worden.

Persoonlijk denk ik dat je met pure en onbewerkte voeding meestal wel goed zult zitten. Zeker wanneer je dat combineert met een gezonde leefstijl. Of je nu meer dierlijk of juist meer plantaardig eet.

Dat is ook mijn eigen ervaring. Ik eet volgens de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie. Ik eet vlees, zuivel en groenten. En mijn pH waardes zijn prima.

Zo kun jij ook voor jezelf testen of wat je eet en drinkt voor jou werkt. In combinatie met jouw huidige leefstijl.

Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen

Hopelijk is wat je nu doet al helemaal prima. Als dat niet zo is, kijk dan waar verbeteringen mogelijk zijn. Niet alleen voor wat betreft je voeding, maar ook qua leefstijl. Zorg dagelijks voor voldoende:

 • beweging in de buitenlucht:
  • beweging zorgt voor afvoer van zuur via de lymfen
 • sporten:
  • op korte termijn kan verzuring plaatsvinden maar op lange termijn heeft sporten een alkaliserend effect
  • zweten is goed: middels zweet voer je zuur af
  • langdurige en/of extreme overbelasting kan wel bijdragen aan verzuring
 • water of alkalische dranken:
  • hydratatie is belangrijk en zo kun je weer extra alkaliniteit toevoegen
 • ontspanning:
  • stress en negatieve gedachten zijn verzurend
 • slaap van goede kwaliteit:
  • tijdens diepe slaap vindt herstel plaats

Goed ademhalen en goede eetgewoontes

 • goed ademhalen: met een goede ademhaling kun je meer zuur afvoeren, terwijl je met een verkeerde ademhaling juist meer zuur produceert (hyperventilatie is daarvan een voorbeeld)
 • goed kauwen tot het eten vloeibaar is: dit voegt alkaliniteit toe aan wat je eet en mineralen uit je voeding kunnen beter opgenomen worden
 • niet te laat eten: zodat je lichaam ‘s nachts kan doen wat het eigenlijk moet doen; werken aan herstel
 • niet te vaak eten: tijdens een wat langere periode van niet-eten kan de pH lager zijn, maar het netto effect van periodiek of meerdaagse vasten is heel gunstig
 • alcohol vermijden: alcohol verzuurt

Vermijd verzurende factoren

Probeer verzurende (omgevings)factoren zoveel mogelijk te verminderen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Gifstoffen en chemicaliën in voeding, je omgeving, je cosmetica en andere verzorgingsproducten, huishoudelijke (schoonmaak)producten, etc.: deze werken allemaal verzurend
 • Straling: ook de mobiele telefoon tegen je oor, in je broekzak of naast je bed
 • Medicijnen: niet-natuurlijke (en dus synthetische) remedies hebben allemaal een verzurend effect

Bronnen

[1] Body’s pH relation to Disease & Aging (Acid- Alkaline) Uitleg over de relatie tussen de zuurgraad van je lichaam en ziekte en veroudering. Ofschoon deze presentatie op het eind aanstuurt op het aanschaffen van een ionisator en dus (vanuit bedrijfsperspectief) mogelijk een vooroordeel heeft, bevat het wel een schat aan informatie. Een ionisator is een apparaat wat kraanwater kan splitsen in geioniseerd, alkalisch water aan de ene kant en zuur en geoxideerd water anderzijds. Alkalisch water helpt om de zuur-base balans in je lichaam te herstellen, wanneer het te verzuurd is.

Een aantal interessante dingen uit deze presentatie:

 • Alle voeding creëert afval. Deze afvalproducten zijn zuur. Het lichaam moet deze afvalproducten kwijt raken om gezond te blijven, via: fysieke activiteiten en sport, het eten en drinken van alkalisch voedsel en vloeistoffen.
 • Andere factoren die bijdragen aan een zure omgeving zijn: trauma, door de lucht overgedragen ‘microforms’, luchtvervuiling, straling, chemicaliën en medicijnen.
 • Er zijn 6 lichaamsgebieden die helpen om afval en gifstoffen kwijt te raken: lymfeklieren, lever, dikke darm, nieren, longen en de huid.
 • Wanneer er teveel afval en gifstoffen ophopen in de cel verouderen deze. Dit kan leiden tot zieke of misvormde cellen. Dit kan leiden tot versnelde veroudering en ziektes. Teveel opgehoopte afval en gif in cellen is de onderliggende oorzaak van kanker, hartziektes, aderverkalking, hoge bloeddruk, diabetes, artritis en jicht, nierziekte, astma en allergieën, psoriasis en andere huidaandoeningen, indigestie, diarree, misselijkheid, obesitas, tand- en tandvleesaandoeningen, osteoporose en oogziekten
 • De onderliggende oorzaak hiervan is een te zure omgeving.
 • De zuurgraad (pH) van je lichaam bepaalt hoe schoon of vervuild de cellen zijn. Dit leidt tot gezondheid (schone cellen) of ziekte (vervuilde cellen).
 • De gezondste pH waarde van het bloed is tussen 7.35 en 7.45. Onder 7.35 is er een potentieel gevaar om ziekte te ontwikkelen. Wanneer het bloed te zuur is, worden zure afvalproducten de weefselcellen in geduwd.
 • Als de pH van weefsel teveel verzuurt ontstaat er zuurstoftekort voor de cellen. Dit vorm ideale omstandigheden voor de vorming van kanker.
 • Het lichaam kan zuur ook via de huid afvoeren, waardoor er symptomen kunnen ontstaan als eczeem, acne en andere huidaandoeningen
 • Het lichaam heeft 7 mechanismes om de zuurgraad in balans te houden:
  • Het kan lichaamsvloeistoffen met een hoge pH waarde toevoegen als oplosmiddel. Water is daar een voorbeeld van.
  • Het kan bicarbonaat (welke ontzurend werkt) uit de alvleesklier naar het bloed trekken.
  • Het kan eiwitten die zuren kunnen binden of neutraliseren gebruiken als zuurbuffers in de cellen.
  • Het kan natrium-, calcium- en kaliumvoorraden aanleggen. Deze mineralen kunnen zuren binden in het bloed, lymfe en de vloeistoffen in en rondom de cellen.
  • Het kan opgeslagen calcium en magnesium uit de botten en tanden onttrekken om daarmee bloedzuren te neutraliseren.
  • Het kan zure afvalstoffen filteren en elimineren via de huid, urinewegen en ademhaling
  • Het kan zure afvalstoffen uit het bloed en opgehoopte gifstoffen afvoeren richting de buitenste ledenmaten (om ze weg te houden van vitale organen).
 • Als alle 7 deze mechanismes overweldigd zijn, gaan zuurresten zich ophopen op celniveau. Er ontstaat dan een zure en zuurstofarme omgeving waarin schimmels, parasieten, kankercellen e.d. goed kunnen gedijen omdat ze het zuur als voeding gebruiken.
 • Het zijn niet de virussen en bacteriën die ziekte veroorzaken. Ziekte wordt veroorzaakt door de bijproducten die door micro-organismen gemaakt worden, wanneer die inwerken op de ongezonde cellen.
 • Als de stofwisseling van de cellen en de zuurgraad perfect in balans zijn is het lichaam niet vatbaar voor ziekte.
 • In een vroeg stadium wanneer je lichaamsweefsel te zuur worden, krijg je milde waarschuwingssignalen. Dit kan zich uiten in huidproblemen, hoofdpijn, allergieën, verkoudheid, griep en problemen met de sinussen [Cora: deze holtes in ons hoofd zijn bedoeld zom ons hoofd wat minder zwaar te maken en zorgen ook voor de warmteregeling in de hersenen.] Wanneer dit behandeld wordt met antibiotica leidt dit tot meer verzuring.
 • In een later stadium worden de organen zwakker en kun je problemen krijgen met je hart, longen, schildklier, bijnieren, lever, nieren, etc.
 • De pols, gewrichten, vingers, tenen en de huid zijn de belangrijkste gebieden waar het zuur en gifstoffen naar afgevoerd worden om ze weg te houden van vitalen organen als hart en longen.
 • In dit zure en zuurstofarme terrein triggeren microzyma’s dat microben schimmels en parasieten infiltreren. Deze gebruiken de zieke zure omgeving als voedsel.
 • Microzyma’s zijn kleine fermenten die leven in cellen, bloed en lymfevocht. Ze kunnen organismes opbouwen, maar ook reclyclen.
 • In een gezond terrein werken ze harmonieus samen en fermenteren ze op een gezonde manier. Ze maken gezonde aërobe microbes [Cora: deze hebben zuurstof nodig voor hun stofwisseling], zoals Acidophilus and Bifidus bacteriën.
 • In een ongezond terrein (weinig zuurstof, ondervoed, verzuurd, slechte doorbloeding, etc.) veranderen microzyma’s van vorm, zoals een kameleon. Ze dragen dan bij aan de verzuring die veroorzaakt is door een verzurend ‘dieet’ of negatieve, verzurende emoties.
 • Kanker is een ziekte van het hele lichaam, maar openbaart zich in het zwaktste deel van het lichaam
 • Zure, positief geladen rottende cellen binden zich met gezonde negatief geladen cellen en ontnemen deze gezonde cellen hun zuurstof. Daardoor gaan ook de gezonde cellen rotten.
 • Uitspraak van Dr Warburg (1931 Nobelprijs winnaar voor ‘Oorzaak van alle kanker’): “alle vormen van kanker worden gekarakteriseerd door 2 condities: verzuring of hypoxia (= verlaagd zuurstofgehalte in de organen ten opzichte van de behoefte)”
 • Kanker:
  • Gezonde cellen zijn alkaline; slechte cellen zijn zuur
  • De bloedcirculatie is het transportsysteem; het verzorgt zuurstof en voeding voor alle cellen
  • Verzuring begint in het bloed
  • We moeten daarom zorgen dat we alkaline producerend voedsel en vloeistof gebruiken
 • Diabetes:
  • Alvleesklier produceert lichaamsvloeistof met één van de hoogste pH-waarden
  • Een tekort aan calcium ionen in het lichaam verstoort de productie en het vrijgeven van insuline, wat uiteindelijk leidt tot verzuurd bloed
  • Doordat zure afvalproducten een laagje leggen rondom de insuline producerende betacellen, kan de insuline niet meer goed gemaakt of gebruikt worden.
  • Daardoor ontstaat diabetes. Dit kun je verbeteren door een alkaline dieet en detoxificatie.
 • Nieren:
  • Naarmate zure afvalproducten ophopen in het bloed, worden de nieren (als filtersysteem) zwaarder belast. Dit kan leiden tot onstoken nieren, uremia (niervergiftiging) en blaasziektes.
  • Alle nierproblemen zijn zuur-gerelateerd en kunnen verbeterd worden met een alkaline dieet
  • Nierstenen zijn zouten van fosforzuur en urinezuur gecombineerd met calcium en/of magnesium. Deze zout zijn zure zouten zich die geleidelijk tot ‘stenen’ vormen.
  • Nierstenen ontstaan niet door een teveel aan calcium. Integendeel, het toevoegen van calcium uit groenten helpt om de zuurgraad van het bloed te verlagen. Met behulp van een alkalisch dieet kunnen nierstenen van binnenuit oplossen.
 • Astma, hooikoorts en allegieën
  • allergieën ontstaan over het algemeen door het opbouwen van antilichamen door het immuunsysteem die door allerlei oorzaken getriggerd wordt
  • Vaak is onbekend waarom bepaalde triggers tot een allergische reactie leiden
  • Andere experts (Dr. Theodore Baroody) denken dat deze ziektes niet veroorzaakt worden door bacterieën of virussen maar door een onbalans tussen zuur/alkaline
 • Hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes
  • Een diepe ademhaling laat CO2 (zuur) vrij en verhoogt het zuurstofniveau: dit verlaagt de bloeddruk
  • Het drinken van alkaline water (met een hoge pH) kan de bloeddruk in een paar maanden verlagen omdat het extra zuurstof bevat. Het hart hoeft dan minder hard te werken.
 • Reuma & jicht
  • Verschillende vormen van reuma en jict zijn het gevolg van zuurophoping in de gewrichten
  • Opgehoopte zuren beschadigen kraakbeen en irriteren gewrichten
  • Het bloed kan niet meer eenvoudig afvalstoffen van de gewrichten afvoeren
  • Jicht = overtollig urinezuur in het bloed; afgezet rond de gewrichtsweefsels
  • Worden vaak behandeld met pijnstillers (die verzurend werken!)
 • Geneesmiddelen:
  • Hoofdpijn, misselijkheid, koorts, huiduitslag, niet helder kunnen denken, extreme vermoeidheid, opgeblazen gevoel, pijn op de borst en duizeligheid zijn signalen van het lichaam dat er een probleem is op celniveau door een te zure pH in een orgaan of het systeem
  • Deze worden allemaal behandeld met medicijnen; maar medicijnen zijn weer verzurend
  • Dooor de virussen, bacteriën of kankercellen met medicijnen te doden, wordt de evolutie van de microzyma getriggerd om de vijandige pathogenen sterker te maken door resistente strengen te maken die voor meer ziekte zullen zorgen in de toekomst
 • Frisdrank; de langzame moordenaar
  • Een glas cola heeft een pH waarde van 2.5
  • Er zijn 32 (!) glazen alkalisch water (met pH van 10) voor nodig om het verzurende effect van een glas cola te neutraliseren
  • Ziektes die eerst vooral in de jongere generatie voorkwamen, komen nu op steeds jongere leeftijd voor. Dit loopt gelijk op met het ‘succes’ en de populariteit van frisdranken.
 • Een gebalandeerd dieet:
  • Het uitsluiten van bepaalde voeding kan tekorten veroorzaken
  • Eet gevarieerde onbewerkte echte voeding
  • Gebruik kwalitatief goede voedingssupplementen
  • Gebruik water om de afvalproducten weg te spoelen
 • Stress werkt verzurend:
  • Met name mentale en emotionele stress creëert veel zuur
  • Teveel en te snelle fysieke stress veroorzaakt melkzuur
  • Na fysieke stress is rust nodig en de consumptie van alkaline water
   • Door verhoogde lichaamstemperatuur zetten bloedvaten uit waardoor afvalproducten oplossen
 • Water:
  • Nodig voor alle vormen van leven
  • Hydrateert weefsels en beschermt organen
  • Oplosmiddel voor voedingsstoffen en mineralen
  • Zorgt voor warmte-regulering
  • Smeert de gewrichten
  • Vervoert voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen
 • Veel mensen drinken te weinig
  • kan leiden tot vermoeidheid, gewrichtspijn, rugpijn en korte termijn geheugenverlies
  • 5 glazen water kan de kans op darmkanker (45%), borstkanker (78%) en blaaskanker (50%) aanzienlijk verminderen
  • Al bij milde dehydratie kan de stofwisseling met 3% vertragen
  • 2% verminderde lichaamsvocht kan al atletische prestaties verminderen
 • Voordeel van alkalisch water
  • gaat veroudering tegen
  • ondersteunt het immuunsystem
  • helpt tegen mineraaltekorten
  • verbetert mentale focus
  • tot wel 6x meer hydraterend
  • mineralen worden beter opgenomen
  • gaat vrije radicalen tegen
  • gaat het samenklonteren van bloedplaatjes als gevolg van dehydratie tegen
  • verbeterd de doorstroming van het bloed
 • Alkalisch water gaat de volgende problemen te lijf: vermoeidheid, diarree, maagzuur, verteringsproblemen, problemen met botdichtheid, slechte doorbloeding, gewrichtspijn, verstopping, beenkrampen, stress, hoge bloeddruk, ontregelde bloedsuiker, migraine, misselijkheid en gewichtsproblemen
 • Alkalisch water gedraagt zich als anti-oxidant
 • We moeten onbewerkte, echte alkalische voeding eten

[2] BIOLOGICAL TERRAIN VS THE GERM THEORY Artikel over het verschil tussen de kiemtheorie (germ theory) en de terreintheorie (terrain theory). Het zijn twee verschillende kijken op de relatie tussen bacterieën en virussen en ziekte.

De kiemtheorie is populair gemaakt door Louis Pasteur (1822-1895). Deze theorie gaat ervan uit dat er vaste externe kiemen (microbes) zijn die het lichaam binnen dringen en die verschillende, definieerbare ziektes veroorzaken. Om beter te worden moet je de ziekmakende kiem achterhalen en doden. Meestal wordt dit gedaan met medicijnen, operaties, bestraling en chemotherapie. Preventief wordt gebruik gemaakt van vaccinaties en medicijnen die (in ieder geval in theorie) de kiemen op afstand moeten houden.

In diezelfde periode was er de theorie van Claude Bernard (1813 – 1878) die tegenwoordig bekend staat als terreintheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat de zelfhelende kracht van het lichaam afhankelijk is van z’n algemene conditie / interne omgeving. Ofwel, ziekte ontstaat alleen als de interne omgeving (het terrein) aantrekkelijk wordt voor ziektekiemen. Antoine Bechamp (1816-1905) bouwde voort op deze theorie en ontdekte kleine organismen die hij microzyma noemde en die vele vormen aannamen. Deze microzyma zijn aanwezig in alle levende dingen en blijven bestaan wanneer hun ‘gastheer’ dood gaat. Afhankelijk van de chemie van hun omgeving kunnen microzyma verschillende vormen aannemen. Er is daarom geen enkelvoudige oorzaak van ziekte. Ziekte ontstaat wanneer de microzyma van vorm, functie en toxiteit (giftigheid) veranderen, al naar gelang het terrein van de gastheer. Slechte bacteriën, virussen en schimmels zijn de vormen die microzymas aannemen wanneer het terrein zelf ziekte bevordert. Deze ‘slechte’ microzyma geven dan giftige bijproducten die verder bijdragen aan een verzwakt terrein.

Volgens Bernard, Bechamp en hun navolgers ontstaat ziekte waneer stofwisselingsprocessen ontregeld zijn. Ziektekiemen zijn dan symptomen die het ontstaan van andere symptomen stimuleren, wat uiteindelijk leidt tot ziekte. Een verzwakt terrein wordt ook vatbaar voor externe schadelijke microzyma. Onze lichamen zijn dus kleine eco-systemen, of biologische terreinen, waarin voedingsstatus, mate van toxiteit en pH (ofwel de zuur/base balans) een belangrijke rol spelen.

Daarom was Bechamp fel tegen vaccins. Volgens hem kunnen de meest ernstige ziektes veroorzaakt worden door de injectie van levende organismen in het bloed. Talrijke onderzoekers zijn het met hem eens.

De theory van Pasteur en z’n gelijkgezinde Robert Koch wonnen echter de propaganda-oorlog die leidde tot brede inzet van vaccinaties die zeer winstgevend waren (en zijn) voor iedereen die ermee geassocieerd is.

Tot op de dag van vandaag is de hele theorie over microzymas en hoe ze werken nooit tegengesproken door de wetenschap. In tegenstelling; tientallen jaren van wetenschap (beginnend bij Pasteur) heeft deze theorie alleen maar meer kracht gegeven. Pasteur zelf schreef zelfs tijdens z’n sterfbed de beroemde woorden: “Het is niet de kiem die de ziekte veroorzaakt, maar het terrein waarin zich de kiem bevindt.”

[3] Virus – Virussen, micro organismen, kun je besmet raken? Dit artikel staat op de website van Praktijk Nuijt. Roel Nuijt heeft een lange praktijkervaring in holistische gezondheid. Boven het artikel staat een korte tekst met de titel ‘Besmetting is een mythe’ dat een andere kijk op virussen weergeeft, namelijk dat virussen cellen in je lichaam zijn die exosomen aanmaken om dode cellen en giftige materie te verwijderen. Eigenlijk zijn het dus de ‘good guys’ (de ‘goeien’) in plaats van de ‘bad guys’ (de ‘slechteriken’).

In dit artikel ook aandacht voor de terreintheorie als tegenhanger van de kiemtheorie. De terreintheorie ziet bacteriën en virussen juist als belangrijke positieve spelers om evenwichtig te leven. Ziektes zijn het gevolg van milieutoxiciteit en/of slechte voeding. De kiemtheorie gaat uit van besmettelijke micro-organismen die ons lichaam kunnen binnendringen en ons ziek maken.

Het artikel beschrijft hoe rond 1900-1930 de kiemtheorie het ‘gewonnen’ heeft van de terreintheorie, maar dat dit alles gebaseerd is op de frauduleuze praktijken van Louis Pasteur die in opdracht van de regering werkte aan een theorie over zogenaamde ziektekiemen. Hij hield een dagboek bij over zijn bewuste vervalsingen tijdens zijn experimenten. Dit dagboek is in 1993 door een achterkleinkind van Pasteur gedeeld met Prof. Dr. Geison van Princeton University die het twee jaar later uitbracht in “The private science of Louis Pasteur”.

[4] The Private Science of Louis Pasteur Controversiele biografie van Louis Pasteur, geschreven door Gerarld Geiso, gebaseerd op Louis Pasteur’s eigen laboratorium aantekeningen. Dit is het boek waar in [3] naar verwezen wordt.

[5] Terreintheorie Uitleg over de kiem- en de terreintheorie op de website Anastha Aurora. De terreintheorie werd populair gemaakt door Louis Pasteur (18822-1895). De kiemtheorie gaat uit van externe ziektekiemen (microben, bacteriën en virussen) die het lichaam binnendringen en ziekte veroorzaken. Deze theorie werd de basis van de hele westerse geneeskunde. Deze richt zich voornamelijk op het bestrijden van symptomen en is ongelooflijk winstgevend voor de grote geneesmiddelenfabrikanten (ook wel ‘Big pharma’ genoemd).

In dezelfde periode stelde Claude Bernard (1813-1878) vast dat het niet de microben, bacteriën en virussen zijn die de ziekte veroorzaken, maar dat een verstoring van het terrein waarin ze terechtkomen bepalend is voor ziekte of gezondheid. Ofwel, het innerlijke milieu van het lichaam. Net als in de natuur creëert een gezond en eventwichtig terrein gezondheid en geen ziekte. Virussen worden in en door het menselijk lichaam gecreëerd en maken het lichaam niet ziek indien het terrein en het immuunsysteem goed zijn. Sterker nog, ze zorgen voor een soort ‘lenteschoonmaak’ en zuivering op cellulair niveau. Wetenschappers die probeerden om mensen bewust te besmetten met griepkiemen hadden daarbij geen enkel succes.

Louis Pasteur gaf op zijn sterfbed toe dat hij gefraudeerd had, een politieke agenda had en dat Bernard gelijk had.

Volgens Bernard zijn er vier factoren die belangrijk zijn in de weg naar bescherming en genezing omdat ze het innerlijke milieu optimaliseren:

 • De zuur/base balans: ideaal is een licht alkalisch lichaam. Helaas zijn de meeste mensen letterlijk verzuurd. Met link naar een zuur-base voedingsijzer van de Stichting Zuur-base kennis die een overzicht geeft van zeer basische, licht basische, licht verzurende en zwaar verzurende producten.
 • De elektische/magnetische balans: denk aan yoga, meditatie en natuurwandelingen als manieren om de energetische balans in lichaam en geest te harmoniseren.
 • De mate van vergiftiging/vervuiling van het lichaam: iedereen is in min of meerdere mate vervuild en in sommige gevallen kan dit leiden tot chronische ziektes. Probeer daarom vervuiling te beperken door gezond te leven, de cellen te beschermen o.a. met anti-oxidanten en regelmatig te detoxen. Sapvasten wordt genoemd als mogelijkheid om te detoxen. [Cora: watervasten en/of droogvasten zijn mogelijk nog effectiever.]
 • De voedingsstatus van het lichaam: helaas heeft voeding (zelfs verse groenten en fruit) vaak nog maar weinig voedingswaarde. Het beste is zelf voeding te telen op een voedingrijke grond.

In het artikel wordt de invloed van onze geest (onze mindset) nog genoemd als vijfde element. Zelfs wanneer je heel gezond leeft kun je ziek worden onder invloed van stress en angstige, piekerende of depressieve gevoelens.

De conclusie van het artikel is dat de ervaring leert dat symptoombestrijding en vechten tegen microben weinig bemoedigende resultaten geeft. Dit blijkt ook uit de continue stijging van het aantal chronisch zieke mensen en mensen met infectie- en auto-immunziektes. En dat terwijl het medicijngebruik dramatische vormen aan neemt. Bouw daarom zelf een een sterk immuunsysteem en een gezond lichaam. Ofwel, houd je innerlijke terrein in topconditie. Dan kun je elke ziekte aan!

[6] The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? Wetenschappelijk artikel gepubliceerd in ‘Journal of Environmental and Public Health’ wat de resultaten beschrijft van een onderzoek naar 53 eerder in PubMed gepubliceerde medische literatuur rondom pH en (de relatie met) mogelijke zuurbelasting voor de nieren, gezondheid van de botten, spieren, groeihormoon, rugpijn, vitamine D en chemotherapie. Conclusies van het onderzoek:

Een alkalisch dieet:

 • resulteert in een meer alkalische urine pH en kan ertoe bijdragen dat je minder calcium uit plast. Maar dit is geen directe weerspiegeling van de totale calciumbalans omdat ook andere mineralenbuffers in het lichaam daar een rol in spelen, zoals fosfaat. Er is geen substantieel bewijs dat een alkalisch dieet de botten beschermt tegen osteoporose.
 • met meer groenten en fruit kan de K(alium)/N(atrium) verhouding verbeteren. Dat is goed voor je botten en spieren en kan andere chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en beroertes verminderen.
 • leidt tot een toename van groeihormoon. Dat is goed voor hart- en bloedvaten en verbetert het geheugen en het vermogen om nieuwe kennis op te nemen.
 • leidt tot een toename van intracellulair magnesium. Veel enzymsystemen hebben dat nodig om goed te werken. Omdat magnesium nodig is om vitamine D te activeren, resulteert het ook in verbeterde vitamine D niveau met tal van extra gezondheidsvoordelen die daarbij horen.
 • kan leiden tot verhoogde effectiviteit van chemotherapie in gevallen waarbij de werkzame stoffen van de chemotherapie een hogere pH nodig hebben (in het artikel worden voorbeelden daarvan genoemd).

Op basis van bovengenoemde voordelen concluderen de onderzoekers dat het verstandig is om een alkalisch dieet te overwegen om de chronische ziektelast en sterfte in de vergrijzende bevolking te verminderen.

[7] Alkaline (zuur-base) dieet Artikel op de website Supersnel Gezond van Carlo Kool die op zijn website o.a. recepten plaatst. Deze bestaan allemaal voor 60-80% uit alkaliserende voeding. In dit artikel legt hij uit wat een alkaline (zuur-base) dieet inhoudt.

Hij legt hierin uit wat verzuring is en wat het zuur-base systeem is en wat er bedoeld wordt met verzuurd zijn of verzuring. Verder gaat hij vooral in op chronische laaggradige metabole acidose. Dat is een continue lichte verzuring door wat je eet of drinkt. Om dat effect te neutraliseren maakt je lichaam aanspraak op ‘buffer mineralen’. Wat interessante weetjes uit deze pagina:ook gezonde voeding kan verzurend zijn (zoals bijv. een stukje vis). Je hoeft deze niet te vermijden. Het gaat om een goede balans. (60-80% alkaliserende voeding). Op deze pagina vind je wat meer uitleg over wat dat dan inhoudt. Goed en diep ademen is ook erg belangrijk voor een goede zuur-base balans.

[8] Alkaline dieet zuur-base tabel (NL) Door Carlo Kool (zie [7]) opgestelde Nederlandse voedingsmiddelenlijst waarin per product het zuur- of basevormende effect is berekend aan de hand van de wetenschappelijk gefundeerde PRAL formule (zie [9]):

PRAL (mEq / 100 g) = 0,49 x eiwit (g / 100 g) + 0,037 x fosfor (mg / 100 g) − 0,021 x kalium (mg / 100 g) − 0,026 x magnesium (mg / 100 g) − 0,013 x calcium (mg / 100 g)

Hiervoor heeft hij gebruik gemaakt van het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM.

Een negatief getal geeft aan dat het voedingsmiddel alkalisch is, terwijl een positief getal aangeeft dat het verzurend is. Hoe hoger het getal hoe sterker het genoemde effect.

Let niet alleen op de PRAL waarde om te beoordelen of een voedingsmiddel gezond is, want de PRAL waarde zegt bijvoorbeeld niets over hoeveel suiker er toegevoegd is. Uitgangspunt van een alkaline dieet is dat het eindresultaat van je eetpatroon basisch vormend is.

[9] Potential Renal Acid Load of Foods and its Influence on Urine pH Samenvatting van een onderzoek uit 1995 met als doel het berekenen van de Potential Renal Acid Load (PRAL; de potentiële ) waarde van bepaalde, veel genuttigde voedingsmiddelen.

Deze PRAL waarde is de potentiële belasting voor de nieren als gevolg van het zuur wat het lichaam produceert als gevolg van de vertering van het voedsel. Voor het berekenen van de PRAL waarde wordt gekeken naar de samenstelling van de voedingsmiddelen in termen van eiwitten en de mineralen kalium, fosfor, magnesium en calcium. Het gebruikte model (de PRAL formule) leidde tot PRAL waardes variërend van 23,6 mEq/100 g voor bepaalde harde kazen, tot -3 mEq/100 g voor fruit, fruitsappen en groenten. En 0 mEq/100 g voor vetten en olie.

Uit de opgetelde PRAL waardes berekend voor de dagelijkse hoeveelheden geconsumeerde producten en een schatting van dagelijkse uitgescheiden organische zuren (op basis van lichaamsgrootte) kan de dagelijkse net acid excretion (NAE) worden berekend. Dit is de netto zuur-afscheiding door de nieren. Deze berekening kan gebruikt worden om door middel van de aanpassing van het dieet te komen tot een gewenste urine-pH wijziging om gezondheidsredenen (preventief of bijvoorbeeld bij terugkerende nier- of blaasstenen).

[10] OVER-ACIDITY LEADS TO OVERGROWTH OF BACTERIA, YEAST, FUNGI, MOLD & PARASITES Artikel van Dr. Robert O. Young. Hij beschrijft hoe verzuring leidt to een overmatige groei van bacteriën, gisten, fungi (zwammen), schimmel en parasieten.

Eén van Dr. Robert Young’s ontdekkingen is dat er eigenlijk maar 1 vorm van ziekte (of één oorzaak daarvan) en dat is een te sterke verzuring van het bloed en van de vloeistoffen (interstitiële vloeistoffen, zie [10a]) die in de ruimte buiten de cellen van een weefsel zitten (het interstitium). Deze kan veroorzaakt worden door onze huidige manier van eten met een overvloed van suiker en dierlijke eiwitten. Wanneer het bloed verzuurt stimuleert dit de groei van microorganismes.

Deze microorganismes hebben een gemeenschappelijke oorsprong (als bacterie) en kunnen daarna door een evolutionair proces andere vormen aannemen (fungus, gist en schimmel). Dit heet pleomorfisme (= veel vormen aannemend). In het eindstadium gaan ze woekeren en zorgen weer voor extra verzuring van het bloed en de weefsels. Dit is feitelijk een vicieuze cirkel die ontstaat door een onbalans. Deze onbalans begint bij verstoringen (negatieve gedachten of daden, giftige omgeving, verzurend dieet, straling en negatieve emoties). Cellen passen zich aan aan de afgenomen pH en worden daarna ongezonde cellen waaruit de genoemde micro-organismes kunnen ontstaan. Deze creëren afvalproducten die hun omgeving verder vervuilen en dit leidt weer tot meer verstoringen. Dan is de cirkel rond.

Het is dus belangrijk om een goede chemische balans te hebben tussen zure en alkaline omstandigheden, zowel in het bloed als in de interstitiële vloeistoffen. De volgende pH waarden zijn de gewenste/gezonde waarden:

 • pH bloed en weefsels: ongeveer 7.365
 • pH speeksel: 6.8 – 7.0
 • pH urine (dit is een goede maat voor de pH van het interstitium): nooit lager dan 7.2 (een lagere waarde geeft risico op ziekte aan)

Het doel van de nieren is om de alkaliniteit te scheiden van de verzuring. De verzuring wordt afgevoerd via de urine. De alkaliniteit wordt gebonden door calcium, kalium en magnesium en gerecycled in het bloed om de zuurgraad in het bloed en de interstitiële vloeistoffen te neutraliseren. Wanneer het lichaam teveel verzuurt, belast dit de lever, de nieren en de blaas. Ook kunnen de alkalische reserves opraken. Deze zijn nodig om te binden aan metabole, respiratoire en/of voedingszuren. Dit is het moment waarop gezondheidsproblemen ontstaan.

Cellen bestaan uit levende onverwoestbare wezens die microzyma’s genoemd worden. Deze microscopische wezens gedijen op elektische energie / elektronen die ze verkrijgen uit onze voeding, drank en/of het licht van de zon. De microzyma’s gebruiken deze elektronen om energie te produceren en creëren daarbij chemisch afval (melkzuur, urinezuur of zelfs glucose). Onze lichaamscellen draaien NIET op suiker. Suiker is een afvalproduct van de stofwisseling en is giftig voor het lichaam.

Het lichaam moet zure afvalstoffen uit de stofwisseling elimineren via de volgende 5 kanalen: urine, ontlasting, ademhaling, transpiratie en (voor vrouwen) menstruatie. Als dat niet gebeurt worden ze opgeslagen in de interstitiële vloeistoffen tot ze alsnog kunnen worden geëlimineerd.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het vergroten van de metabole en dieet-gerelateerde zure afvalproducten de oorzaak is van alle ziektes, van verminderde vitaliteit en chronische vermoeidheid tot onsteking en uiteindelijk tot de degeneratie van weefsels, organen en klieren. Om de over-verzuring van de extracellulaire vloeistoffen (waarvan het bloed 20% deel uitmaakt en de interstitiële vloeistof de andere 80%) te voorkomen is het belangrijk om zure voedingsmiddelen te vermijden met een laag elektronengehalte en een hoog gehalte aan protonen of zuren, waaronder dierlijke eiwitbronnen, suikerrijke groenten en fruit en suikerrijke peulvruchten en granen.

Onze stofwisseling, ademhaling en voeding creëren allerlei zure afvalproducten, zoals glucose, acetylaldehyde, citroenzuur, urinezuur, alloxine, alcoholen, melkzuur, oestrogenen, enz. Wanneer deze niet voldoende afgevoerd worden, leidt dit tot een verzuring van de interstitiële vloeistof. Dit leidt in eerste instantie tot vermoeidheid en als deze toestand niet gecorrigeerd wordt zal het leiden tot ontstekingen, induratie [Cora: dit is een plaatselijke verharding van weefsel door vorming van bindweefsel], ulceraties [Cora: oppervlaktedefect van de huid of slijmvliezen welke ontstaat door weefselverval; met geringe neiging tot genezing] en uiteindelijk kanker. Het corrigeren van een toestand van verzuring van de interstitiële vloeistof is eenvoudig: het elimineren van de zuren uit de interstitiële vloeistof middels een alkalische leefstijl.

Micro-organismen kun je niet vernietigen, maar je kunt wel hun vorm wijzigen. Wanneer je het biologische terrein (= hun omgeving) verandert kunnen ze letterlijk achteruit evolueren. Ze krijgen dan weer hun vroegere, onschuldige vorm.

In het artikel kun je ook korte video’s vinden die laten zien hoe pleomorfisme (deze biologische transformatie van gezonde cellen naar schadelijke bacteriën, gisten en schimmels) werkt in ons lichaam; van onder een microscoop bekeken. Het gaat daarom niet om infecties (die van buiten naar binnen komen) maar om ‘uit’fecties (die in ons lichaam zelf ontstaan). Parasieten zijn niet de veroorzakers van een zure omgeving, maar worden er wel door aangetrokken. Dr. Young vindt bij 80% van de mensen (zowel gezonde als zieke mensen) parasieten. Je raakt ze kwijt wanneer je je zure omgeving kwijt raakt.

Met lijst van producten die je nooit zou moeten eten omdat ze veel bacteriën, gisten en schimmels bevatten. [Cora: deze lijst bevat ook veel producten die bij de Real Meal Revolutie 2.0 (en vaak ook in het algemeen) wel als gezond beschouwd worden]

Voeding/drinken zou een verhouding 4 alkalisch: 1 verzurend moeten zijn. Als je een serieuze ziekte hebt, zou deze verhouding minimaal 5 alkalisch: 1 verzurend moeten zijn.

Met overzichten van verzurende en alkaliserende voeding.

Bij een verzurende leefstijl houdt het lichaam vet vast om zuren uit onze voeding en stofwisseling te binden, zodat ze ons bloed en interstitiële vloeistof niet zullen vergiftigen. Vetten beschermen ons dus!

Ons lichaam creëert stenen wanneer er kalk of magnesium uit de botten en spieren onttrokken worden om het overschot aan zuren te neutraliseren. De nieren, lever, borsten, galblaas, baarmoeder, prostaat en het brein kunnen allemaal dit soort stenen creëren.

Arthritis ontstaat omdat er teveel calcium wordt gebruikt om zuur te neutraliseren. Dit leidt tot ontstekingen en verlies van botdichtheid. De oplossing is niet om calcium supplementen te nemen.

Kanker is een probleem van verzuring door voeding en stofwisseling. Zuren zijn het gevolg van wat je eet, wat je drinkt, wat je inademt, wat je denkt, wat je voelt en wat je gelooft.

[TODO: verder gaan met lezen / samenvatten. Gebleven tot: GOODS FATS, CALCIUM & MAGNESIUM NEUTRALIZE ACIDITYOXIC ACIDIC WASTE PRODUCTS, CHRONIC FATIGUE, INFLAMMATION AND CANCER]

[10a] Extra-, intracellulaire en interstitiële vloeistof Uitleg op de website ‘Zo werkt het lichaam’ onder andere over wat interstitiele vloeistof is.

Interstitiële vloeistof is onderdeel van het totale lichaamsvloeistof. Het bevindt zich in de extracellulaire ruimte; buiten de cellen dus. Deze bestaat uit twee componenten: de interstitiële ruimte (met de intersitiële vloeistof) en het bloedplasma (wat zich continu vermengd met interstitiële vloeistof).

[10b] Roles of interstitial fluid pH in diabetes mellitus: Glycolysis and mitochondrial function Wetenschappelijk artikel op de website van NIH National Library of Medicin, waarin het belang van de pH van lichaamsvloeistof/interstitiële vloeistof (zie [10a]) ten aanzien van het reguleren van gezonde lichaamsfuncties wordt besproken. Met name de relatie tussen deze pH waarde en insulineresistentie en diabetes. De pH waarde is lager in mensen met diabetes.

Hierin lees je ook dat de pH waarde van interstitiële vloeistof heel erg variabel is, omdat het weinig pH buffering moleculen bevat. Dit in tegenstelling tot het bloed omdat deze hele krachtige pH buffering heeft zoals hemoglobine, albumine etc. Deze zorgen ervoor dat de pH waarde van het bloed strict binnen 7.35 en 7.45 gehouden wordt.

De pH van interstitiële vloeistof speelt een van de belangrijkste sleutelrollen bij de regulatie van de celfunctie en het behoud van homeostase van de lichaamsfunctie en -conditie. Dit komt doordat de werking van de meeste enzymen direct afhankelijk is van de pH van interstitiële vloeistof. Daarnaast bepaalt dit hoe goed hormonen en neurotransmittors kunnen binden aan hun receptoren.

Toevoer van zuurstof is nodig voor het normaal functioneren van cellen en het lichaam. Tijdens dit proces van energievoorziening voor de cellen wordt er organisch zuur geproduceerd. Onder normale omstandigheden wordt dit zuur afgevoerd via de longen en de lever en blijft de pH van de interstitiële vloeistof binnen normale waarden. Maar bij metabolisch verstoorde omstandigheden (zoals o.a. bij diabetes) wordt de interstitiële vloeistof te zuur. Dit leidt weer tot verergering van het ziektebeeld. Interessant genoeg is zelfs in het voorstadium van ziekte de zuurgraad al drastisch verlaagd in verschillende weefsels, waaronder het brein.

In dit wetenschappelijke artikel wordt ook nog uitgelegd, dat de aanmaak van ketonen door de lever bij mensen met niet goed werkende mitochondrieën (met name in spieren) leidt tot een veel lagere pH waarde dan bij mensen met gezonde en goed werkende mitochondrieën.

Voor wat betreft diabetes is de relatie tussen pH van interstitiële vloeistof en het ontstaan en verergeren van de ziekte als volgt. Een overproductie van zure metabolieten (Cora: afvalproducten van onze stofwisseling) zorgt voor een verlaagde pH van interstitiële vloeistof. Normaal gesproken zou de pH waarde niet onder de 7.4 mogen zijn. De verlaagde pH veroorzaakt insulineresistentie omdat de insuline nu minder goed kan binden aan de receptoren. Dit leidt tot het slecht functioneren van de mitochondrieën wat weer leidt tot een zure omgeving. De zure omgeving die hierdoor in de hersenen ontstaat kan weer leiden tot slechtere functioneren op neuraal gebied en kan de ziekte van Alzheimer veroorzaken.

Nog wat interessant feitjes uit dit artikel:

 • langdurige verzuring (door te zure interstitiële vloeistoffen) is mogelijk. Kortdurende over-alkaliniteit (te basisch) is mogelijk na overgeven, diarree of hyperventilatie, maar een langdurige over-alkaliniteit komt zelden voor.
 • insulinegevoeligheid en urine pH zijn negatief gecorreleerd met lichaamsgewcht en lichaamsomtrek (Cora: dus door afvallen en met name verminderen van tailleomvang kun je weer insulinegevoeliger worden en de urine pH verhogen)
 • bij diabetes type 2 patienten helpt het gebruik van propolis om insulinegevoeligheid te verbeteren door de pH van interstitiële vloeistoffen te verhogen. (Cora: Propolis is een natuurlijk antibioticum voor de bij. Propolis beschermt het bijenvolk tegen verschillende virussen, schimmels, en bacteriën.)
 • volgens de onderzoekers zou het herstel van de pH waarde van interstitiële vloeistoffen naar normale waarde (er wordt hier 7,4 genoemd) een belangrijke factor moeten zijn in het behandelen van o.a. de ziekte van Alzheimer.

[10c] Meet Your Interstitium, A Newfound ‘Organ’ Artikel over de (verdere) ‘ontdekking’ van het interstitium als een nieuw ‘orgaan’. Met link naar het wetenschappelijke artikel die deze ‘ontdekking’ van een eerder ondergewaardeerde interstitium beschrijft. Het beschrijft de structuur en distributie van interstitium in weefsel. Het interstitium is een belangrijkste bron voor lymfevocht.

[11] Relaxed Breathing can help balance pH levels Kort artikel op de website Moksha Mantra, een wellness en self healing website, over hoe een rustige, relaxte manier van ademhalen kan helpen om het pH niveau van het bloed in balans te brengen in tijden van stress. De normale range voor de pH van mensen is tussen 7.35-7.45. Lager is te verzuurd, hoger is te alkaline. Beide kunnen leiden tot het ontstaan van allerlei ziektes. O.a. de nieren en longen helpen om de pH in balans te houden, maar als het lichaam de pH sneller moet aanpassen, kan het dit doen door middel van het veranderen van het tempo van ademhalen en hoe diep we ademhalen.

In tijden van stress merken we dat we kortademig worden. Dat maakt je juist weer angstig en nerveus. De borstspieren trekken samen en daarvan ga je weer snel en oppervlakkig ademhalen en tenslotte hyperventileren. Hierdoor verlaagt de hoeveelheid kooldioxide (CO2) in het bloed. Door allerlei onafhankelijke biochemische mechanismes verhoogt de pH waarde van het boed waardoor er repiratoire alkalose kan ontstaan. Zie ook [13].

Een rustige complete ademhaling brengt het CO2 gehalte in het bloed weer omhoog. Als de pH-waarde van het bloed weer in balans is, kalmeert het parasympatische zenuwstelsel ons door de vagus nerve te stimuleren om acetylcholine af te scheiden. Dit is een neurotransmitter die het hartritme verlaagt.

[12] Why is pH balance crucial to health? Een wat uitgebreider artikel op dezelfde website Moksha Mantra die genoemd wordt bij [11]. In dit artikel lees je dat pH staat voor ‘potential of hydrogen’ ( = potentiaal van waterstof – dat heeft te maken met de mogelijke energie van waterstof). Verder worden hierin de twee verschillende types van onbalans in pH uitgelegd:

 • acidose (= te zuur): pH waarde van het bloed zakt naar 7.35 of lager
  • Respiratoire (= gerelateerd aan de ademhalign) acidose.
   • Dit ontstaat als de longen onvoldoende CO2 kunnen afvoeren.
   • Factoren die daartoe bijdragen zijn vernauwingen in de luchtwegen, borstkasvervormingen of -verwondingen, ziektes zoals longontsteking en longemfyseem, overmatig gebruik van kalmerende middelen en zwaarlijvigheid.
   • Het lichaam probeert dit te compenseren door dieper en sneller adem te halen en ook de nieren helpen mee door waterstofionen uit te scheiden.
   • Mogelijke symptomen zijn: nervositeit, een suf of vermoeid gevoel, desoriëntatie, kortademigheid en verwardheid. Indien niet tijdig gecompenseerd kan het leiden tot coma of zelfs de dood.
  • Metabolische (=gerelateerd aan de stofwisseling) acidose.
   • Dit ontstaat door een ophoping van teveel zuur of doordat de nieren zuren niet goed kunnen afscheiden.
   • Mogelijke oorzaken: bepaalde nierziektes (die invloed hebben op glomerulaire filtratie), langdurig braken, diabetische acidose welke kan ontstaan bij diabetes type 1, verlies van teveel natriumbicarbonaat bij ernstige diarree of een ophoping van melkzuur door langdurige inspanning, zuurstofgebrek, laag bloedsuikergehalte, alcoholmisbruik, toevallen of leverfalen.
   • Mogelijke symptomen zijn: kortademigheid, dyspneu (benauwdheid), vermoeidheid, verwardheid
 • alkalose (= te alkalisch, ofwel te basisch): pH waarde van het bloed stijgt naar 7.45 of hoger

[13] Alkalose Korte, maar krachtige uitleg over alkalose op de website Gezondheidsplein. Met uitleg over het zuur-base systeem, metabole alkalose versus respiratoire alkalose en de mogelijke oorzaken.

Hoe zuur of basisch iets is wordt aangegeven met de pH waarde. pH 1-7 = zuur, pH 7 = neutraal en pH 7-14 = basisch (ook wel alkalisch genoemd). De meeste stoffen in je lichaam zijn licht-basisch met uitzondering van je maagzuur. Bloed hoort een pH van 7,35 – 7,45 te hebben en wordt bepaald door de hoeveelheid zure of basische stoffen die erin opgelost zijn.

Alkalose is bloed dat te alkalisch is. Er verlaten dan veel zure stoffen je lichaam via de ademhaling. Normaal gesproken kunnen de nieren dit herstellen door meer basische en minder zure stoffen uit te scheiden via je urine. Het tegenovergesteld noem je acidose.

Er zijn twee soorten alkalose:

 • Metabole alkalose, veroorzaakt door een verstoorde stofwisseling: hiervan heb je zelf vaak geen merkbare klachten. Door overmatig vochtverlies kun je wel veel dorst hebben, uitgeput, misselijk en/of duizelig zijn. Vaak leidt het tot een kalium tekort, wat kan leiden tot spierzwakte, kramp, misselijkheid en hartritmestoornissen.
 • Respiratoire alkalose welke meestal veroorzaakt wordt door een te snelle of diepe ademhaling (hyperventilatie): symptomen kunnen zijn: licht gevoel in je hoofd, spiercontracties, prikkelende gevoel in armen en/of benen, kamp in handen en/of voeten en flauwvallen.

[14] Drie-delige videoserie van Dr. Robert Young:

Part 1 of 3: The Key to Prevention for ALL Sickness and Dis-Ease Deel 1 van serie video’s van Dr. Robert Young over de sleutel tot het voorkomen van ALLE ziektes.

 • Er is slechts 1 ziekte: verzuring van de cellen en de weefsels. Alle andere ‘ziektes’ zijn symptomen hiervan.
 • Alle menselijke functies, zelfs denken, creëren zure afvalproducten. Als deze niet voldoende afgevoerd worden via onze afscheidingsmechanismen (ademen, zweten, urineren, ontlasten en voor vrouwen: menstrueren) dan worden ze direct afgevoerd naar onze bindweefsels. Ziektes die het gevolg daarvan kunnen zijn, zijn o.a. fibromyalgie en RLS (Restless Legg Syndrom). Fibromyalgie (een bindweefselziekte) is het gevolg van verzuring, omdat het lichaam de overtollige stroom aan afvalzuren in het bloed, zoals urinezuren, niet afdoende kan uitscheiden. [Cora: zie bijvoorbeeld ook ‘ONTZUREN: FIBROMYALGIE AANPAKKEN‘].
 • Als het overdaad aan zuren in het bindweefsel niet afgevoerd wordt, gaat het door naar de vetcellen. Het gevolg daarvan is zwaarlijvigheid/obesity. Als je dat proces niet stopt, onstaan weer andere ziektebeelden (zoals bijv. borstkanker, het vormen van stenen etc.)
 • Omdat het lichaam continu zuren aanmaakt, is het biologisch en biochemisch gezien niet mogelijk om te alkalisch te zijn [Cora: daarom is een pH > 8.4 nooit een probleem]
 • Het beste wat je kunt doen voor je gezondheid, kost je bijna niets. Koop pH papier en test je urine. De pH van de urine is een weerspiegeling van de pH van de interstitiële vloeistof. Als de pH lager is dan 7.2 dan ben is je bindweefsel te verzuurd. Je lichaam parkeert dan zuren in je bindweefsel en vetweefsel. Test de eerste urine in de ochtend. Kleur van het pH papier moet groen zijn.
 • pH van het speeksel is een soort ‘oliepeil’. Deze geeft een indicatie van het potentieel in het lichaam om te alkaliseren / ontzuren. Voor een maaltijd is de pH van het speeksel laag. Tijdens kauwen produceren je speekselklieren speeksel. Niet om verteringsenzymen te maken (dat is een mythe) maar om natrium bicarbonaat (NaHCO3) te maken; ook wel bekend als baking soda.
 • Test je speeksel vóór het eten: moet minimaal 7.2 zijn. 5 minuten nadat je wat eet, moet de pH van je speeksel minimaal 8.4 zijn. Speeksel is alkaliserend en maakt de pH van alles wat je eet, hoger. De vertering van je voedsel vindt alleen plaats in je mond. Je maag kan geen voedsel verteren en het gebeurt ook niet in de dunne darm.
 • Qua voeding is het eten van kip nummer 1 veroorzaker van type 1 diabetes.
 • Je kunt beter een bier of wodka drinken (alhoewel dat ook zeker geen aanrader is) dan cola of andere frisdranken. pH van wodka is ongeveer 6.5, frisdrank is 2,5. En sinaasappelsap is nauwelijks beter. Na het drinken van sinaasappelsap is het immuunsysteem 5 uur lang plat gelegd. Ze zijn ook sterk verzurend. Fruit met veel suiker (ananas, mango, etc.) heeft hetzelfde effect.
 • Suiker is vergif. Het vergiftigt het bloed.
 • Eén van de beste dingen beste dingen om te doen is alkaliserend water drinken (met pH van 9,5). Het neutraliseert / buffert het zuur in de maag: waterstofcholoride (HCl – zoutzuur). HCl zit in allerlei voedingssupplementen en ook in medicijnen. Het afbreken ervan is precies wat je wilt, want het is een misverstand dat de maag bedoeld is om voedsel te verteren. De belangrijkste functie van de maag is om voedsel te alkaliseren. Dit is noodzakelijk, want voedsel kan in de dunne darm getransformeerd worden naar stamcellen, maar alleen wanneer: (1) het voedsel vloeibaar is (2) de pH van het voedsel moet minimaal 8,4 zijn (3) de kleur is bij voorkeur groen.
 • Als je je gezondheid wilt optimaliseren moet je nooit supplementeren met spijsverteringsenzymen.

Part 2 of 3: The Key to Prevention for ALL Sickness and Dis-Ease Deel 2 van serie video’s van Dr. Robert Young over de sleutel tot het voorkomen van ALLE ziektes.

 • wanneer je lichaam teveel water vasthoudt, dan is dat om het teveel aan zuur te verdunnen om zo je vitale organen te beschermen
 • wanneer je teveel vet vasthoudt, dan is dat om zuren te binden en zo je interne organen te beschermen
 • wanneer je te hoge cholesterolwaarden hebt is dat om de binnenkant van de vaten te beschermen tegen schade door teveel zuur
 • als je te verzuurd bent, maakt je lichaam bloedstolsels aan om interne bloedingen te voorkomen
 • het lichaam haalt mineralen uit de botten, spieren en weefsel om verzuring te neutraliseren. Dit kan leiden tot stenen en afbraak van spieren, botten
 • het lichaam ontwikkelt tumoren om rottende en verzuurde cellen te encapsuleren, zodat het het gezonde weefsel erom heen kan beschermen. De tumor is niet de kanker, maar de oplossing van het lichaam voor een kankerachtige toestand van het lichaam.
 • wanneer je een biopsies neemt van een tumor of deze weg probeert te halen met een operatie, irriteer je dit gebied in het lichaam en opent het zodanig dat de zuren eruit kunnen lekken en een domino-effect kunnen genereren. Biopsies veroorzaken metastatische kanker.
 • huidproblemen (o.a. melanomen) zijn het gevolg van het feit dat je verzuring niet voldoende kunt afvoeren via de normale afvoerkanalen
 • Hartaandoeningen zijn het gevolg van verzuring. Hartweefsel wordt aangetast en het hart wordt zwakker. Dit leidt tot hartfalen.
 • wetenschappelijk onderzoek toont aan dat alkaline mineralen zoals magnesium en calcium van vitaal belang zijn bij het voorkomen van hart- en vaataandoeningen. Overdadige consumptie van verzurende voeding leidt tot metabolische verzuring. Als gevolg worden er mineralen onttrokken uit de botten en tanden om de overdadige zuren te bufferen. Dit verzwakt de botten. Dit is de enige oorzaak van lage botdichtheid, arthritis en osteoporose. De oplossing ligt niet in calciumsupplementen, maar in het aanpassen van je voeding en het veranderen van je leefstijl zodat de afvoerkanalen geopend worden.
 • Hoge LDL cholesterol is een teken dat je lichaam te verzuurd is. Het lichaam maakt cholesterol om je te beschermen. Dit cholesterol verlagen doe je niet met statines (die zelf verzurend werken en tot hartaanvallen kunnen leiden) maar door het aanpassen van je leefstijl. Zelfs gamiliaire hypercholesterolemie (‘aangeboren’ hoge cholesterol) kun je omkeren met een alkaline leefstijl (met voorbeeld).
 • het pH miracle dieet bevat weinig koolhydraten, geen (dierlijke) eiwitten en veel vetten. Dr. Young heeft tijdens zijn onderzoeksjaren geleerd dat spieren niet gemaakt worden uit eiwitten en botten worden niet gemaakt uit calcium. Spieren en botten worden gemaakt uit bloed. Focus daarom op het aanmaken van bloed door het eten en drinken van groene voeding en dranken. Dan gaat je gewicht omhoog (door aanmaak van spieren en botten; gezond gewicht dus) en begint je lichaam verzuurde en beschadigde cellen vrij te geven. Je zult daardoor juist gewicht verliezen; gemiddeld 1 lb (0.45 kg) per dag voor mannen en 1/2 lb (0.23 kg) per dag voor vrouwen. Gewichtsverlies is o.a. het gevolg van het vrijkomen van onverteerde voeding.
 • Met het ph Miracle dieet verloren sommige mensen zelfs tot zo’n 15-20 lbs (6.8 – 9 kilo) gewicht op 1 dag verliezen.
 • Met deze leefstijl gaat HDL omhoog (HDL levert voedingsstoffen aan de cellen en bouwt de celmembramen).
 • Rode bloedcellen (erythrocytes) zijn primaire cellen die kunnen transformeren naar alle andere lichaamscellen. Deze bloedcellen zijn stamcellen en zo kan bloed transformeren naar botten, spieren, nieuwe levercellen. Het is de belangrijkste cel van het lichaam. De kwaliteit van deze cellen wordt bepaald door wat je eet, drinkt en denkt. De enige manier om gezonde bloedcellen te maken is door het eten en drinken van de juiste type groene dranken en voeding.
 • Het lichaam probeert altijd de pH van het bloed op 7.365 te houden.
 • Het is gezond om gefiltreerd, alkaline water te drinken dat negatief geladen. Dan geeft het ons energie (elektronen) in plaats van dat het onze elektronen verbruikt. Ons lichaam werkt op elektrische energie (en dus niet op calorieën). Ons lichaam is als een zonnepanneel en neemt ionen op van de zon en maken daar energie van. Je eet voedsel om er energie van te maken.
 • Sinaasappelsap uit supermarkt is sterk verzurend (hele lage pH van 2,7, verse sinaasappelsap is niet veel beter). Koffie is ook heel verzurend (pH van 5,09).
 • Voorbeeld van cliënten die na jarenlang insuline konden stoppen met insuline wanneer ze op een dieet van veel electronen en alkaline-rijk dieet werden gezet. Hun bloedsuiker ging naar 0, maar dat is op dit dieet geen enkel probleem.
 • Bacteriën in je lichaam zijn het gevolg van afbraak van je eigen ‘vlees’ door een te zure omgeving. Anti-biotica is sterk verzurend. Je kunt bacteriën niet doden. Ze kunnen alleen van vorm veranderen. Met antibiotica creëer je een omgeving waarin bacteriën veranderen naar gisten or schimmels. Het is het recept voor het krijgen van secundaire infecties.
 • Je hebt 20 delen alkaliniteit (sodium bicarbonate) nodig om 1 deel verzuring (carbonic acid) te neutraliseren. Daarom is het nodig om te ‘over-alkaliniseren’ zodat het de zuren uit je voeding en stofwisseling te kunnen neutralizeren.
 • De maag is het orgaan wat verantwoordelijk is voor het produceren van sodium bicarbonate. Belangrijkste functie van de maag is niet het verteren van voeding, maar het alkaliseren van de voeding, zodat het voedsel in een alkaline toestand (pH 8,4) de maag verlaat en daaruit nieuw bloed kan ontstaan. In de maag blijft hydrochloric acid (als een zuur afvalproduct) achter. Verouderde wetenschap gaat er nog steeds van uit dat hydrochloric acid nodig is voor de vertering van voedsel.
 • Bloedarmoede is niet het gevolg van een gebrek aan ijzer, maar een gebrek aan zout en een gebrek aan zuur-buffers (bicarbonaten, hemoglobine, fosfaten, plasma proteïnen, electrolytes, LDL, hormonen, H2O (water)).
 • De vier stappen in ‘the pH miracle diet’ voor het herstellen van je gezondheid zijn: 1) de vier kanalen van eliminatie openen 2) de gezondheid van je darmwand herstellen (intestinale villi), het bouwen van gezonde bloedcellen en daarna gezonde lichaamscellen 4) alkaline doorbloeding van de weefsels.
 • Vaste voeding heeft geen toegevoegde waarde omdat je het toch zelf tot een vloeistof moet maken. Om te herstellen kan het tijdelijke gebruik van vloeistoffen (ongekookte groene shakes, soepen, etc.) handig zijn.
 • Bacteriën komen niet van buitenaf, maar zijn cellen die hun vorm en functie hebben gewijzigd. Ze kunnen (in een gezonde omgeving) ook weer terug transformeren naar de oorspronkelijke cel. Dit heet pleomorfisme. Met filmpje die dit laat zien. Bacteriën noch anti-biotica (zuren van bacteriën) noch pro-biotica (de bacteriën zelf) horen in een lichaam dat probeert om optimale gezondheid te krijgen.
 • Met afbeeldingen van gezond bloed (bij alkaline leefstijl) versus ongezond bloed (bij verzurende leefstijl) en idem voor de bacteriën in het bloed.
 • Kanker is geen cel, maar een vloeistof die je lichaam vergiftigt. Om te genezen zorg je ervoor dat je bloed weer gezond wordt. Met voorbeeld van voor-na bloed van kankerpatient (voor en na genezing).
 • Andere voorbeelden van gezond – ongezond bloed (voor en na genezing) van patienten met: Bell’s pall (aangezichtsverlamming), 15-jaarlange huidproblemen
 • M.O.S.T. test is een test waarmee je met 1 druppel bloed uit de vinger allerlei ziektes kunt diagnostiseren. Met plaatjes die de patronen laat zien in het bloed wanneer je darmkanker, prostaatkanker, type I diabetes
 • Voorbeelden van voor-en-na behandeling (met een alkaline dieet) van verschillende kankers, epilepsie, diabetes.
 • Voorbeeld van thermografische beelden (voor en na) van wat 15 minuten telefoneren met een mobiele telefoon doet in je hoofd.
 • Spieren bouw je niet met eiwitten. Je bouwt spieren met bloed. Bloed bouw je met groene dranken.
 • Koffie is niet gezond voor je darmen.
 • Als we de alkaline toestand van het lichaam vast kunnen houden, dan worden we niet (chronisch) ziek, want dat is het gevolg van een verzuurde leefstijl.
 • Part 3 of 3: The Key to Prevention for ALL Sickness and Dis-Ease Deel 3 van serie video’s van Dr. Robert Young over de sleutel tot het voorkomen van ALLE ziektes.
 • het is belangrijk om elke dag minimaal een uur te bewegen
 • belangrijkste factor om gezondheid, energie en fitheid vast te houden is om de pH van ons bloed, weefsel, urine en speeksel gezond te houden
 • Idealiter is de pH van de urine altijd 7.2 of hoger. Door de pH van de urine te testen, ben je eigenlijk de pH van lichaamsvloeistoffen aan het meten. Het vocht van de weefsels wordt namelijk in het bloed gedumpt en daarna via de urine afgevoerd. Door de pH van het speeksel te testen, test je het potentieel van je lichaam om te ontzuren.
 • Gezonde bloed pH heeft een smalle bandbreedte: tussen 7.365 – 7.4. Hoger dan dat geeft aan dat er weefselverzuring is. Dit is een risicofactor voor kanker. Als bloed pH lager is dan 7.365 dan heet dit ‘decompensated acidosis’ (niet gecompenseerde verzuring). Dit is een heel gevaarlijke toestand, waarin het lichaam niet meer voldoende alkaline reserves heeft om de bloed pH gezond te houden. Als dit niet omgekeerd kan worden, zal de dood onvermijdelijk zijn.
 • Als de pH van onze lichaamsvloeistoffen te laag is gaat het lichaam kalk(-ionen) uit de botten en magnesium(-ionen) uit de spieren onttrekken om de pH van het bloed te herstellen. Hierdoor ontstaat arthritis en botontkalking.
 • Het belangrijkste wat je kunt doen is om alkaline water te drinken. De pH van het water wat je drinkt zou minimaal 9.5 moeten zijn. Dan is het verzadigd met electronen of waterstof-ionen die helpen om de verzuring als gevolg van je dieet en van je stofwisseling te neutraliseren.
 • Zuren komen van: stofwisseling, voedsel en dranken, bewegen (o.a. melkzuur), denken, cellulaire transformaties, bacteriën en gisten, de omgeving.
 • Glucose is geen energie voor het lichaam, maar eigenlijk een afvalproduct van de stofwisseling. Daarom moeten we heel erg opletten op de hoeveelheid glucose, dextrose, sucrose, fructose en maltose die we via onze voeding binnenkrijgen.
 • Ons lichaam draait op electronen. Ons bloed is zout vanwege de natrium-ionen. Het tegenstrijdige is dat ons verteld wordt dat we uit zouden moeten kijken voor natrium/zout, terwijl het zo belangrijk is (o.a. voor het opbouwen van alkaline reserves). Een tekort aan zout kan alleen maar leiden tot ziekte. Zout is net zo belangrijk als water en zuurstof.
 • Bacteriën en gisten zijn niet de veroorzakers van ziekte, maar het gevolg van weefselafbraak.
 • De maag is geen verteringsorgaan. De maag is het belangrijkste orgaan om zuren te bufferen. De belangrijkste taak van de maag is om sodium-bicarbonate (ook bekend als baksoda) te produceren. Aan de hele binnenkant van de maag zitten cellen die natrium-ionen, kooldioxide en water uit het bloed halen en er sodium-bicarbonate van maken (NaCl + H2O + CO2 = NaHCO3 + HCl), ofwel “zout + water + kooldioxide = baksoda + hydrochlorine zuur.
 • De maag maakt dus net zoveel baksoda als hydrochlorinezuur. Hydrochlorinezuur is zwaarder dan baksoda en zakt dus naar beneden. Het is dus baksoda waar het voedsel mee in aanraking komt; niet het hydrochlorinezuur. Het doet dat om de pH van het voedsel te verhogen om het voor te bereiden voor de dunne darm. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er in de dunne darm embryonale stamcellen worden geproduceerd (zie [16]). Dat gebeurt bij een pH van 8.4. Als voedsel zuur uit de maag komt, dan beschadigt het de galblaas, dudeum en alvleesklier en de intestinale villi (verlengingen van de darmwand).
 • Idealiter moet het voedsel, wanneer het in de dunne darm komt een pH hebben van 8.4, in vloeibare vorm zijn en groen van kleur. Dat is het focuspunt voor de productie van deze embryonale stamcellen. Als je darmen niet meer goed werken, gaat de productie van de stamcellen plaats vinden in de botten en de lever. Dat is waarom mensen gewicht verliezen als ze ziek worden. Dan worden eigen lichaamscellen (bijv. uit botten en spieren) omgezet naar bloed.
 • Het is belangrijk om voedsel te eten wat zorgt voor optimale aanmaak van embryonale stamcellen en bloed. Bovendien moet je je eten goed kauwen, want daarna wordt het niet verder verteerd.
 • Dierlijke eiwitten worden niet verteerd.
 • Er zijn 7 verschillende stadia van verzuring: (1) verlies van energie (2) overgevoeligheid / irritatie (3) verhoogde slijmproductie / slijmvliesontsteking (4) ontsteking (5) induratie (= plaatselijke verharding van weefsel door vorming van bindweefsel) (6) ulceratie (= vorming van zweren) (7) degeneratie (= achteruitgang in de werking van weefsels en organen)
 • Bij verzuring doet je lichaam er alles aan om gezond te blijven: het houdt vocht vast om zuren te verdunnen; het houdt vet vast om zuren te binden; het creëert cholesterol om de vaatwanden te beschermen tegen het zuur; het maakt bloedstolsels om interne bloedingen te voorkomen; het onttrekt mineralen van de botten en weefsel om verzuring te neutraliseren; het vormt tumoren om morbide cellen en hun zuren te encapsuleren.
 • De volgende voeding/dranken moet je vermijden om verzuring tegen te gaan: vlees (met name varkensvlees en kip), eieren, azijn, soja, pinda’s, mais, zuivel, koffie, bier, frisdrank, fruitsappen zoals sinaasappelsap en appelsap.
 • Hoe hoger de cholesterol hoe lager de kans op hart- en vaatziektes omdat het het lichaam beschermt.
 • Een water inonisator produceert alkalisch water en zuur water via elektrolyse.
 • Je kunt niet teveel alkaliseren. Dat gaat juist veroudering tegen.
 • Deze dingen kun je doen om te alkaliseren: alkaliserende voeding en dranken gebruiken, alkaliserende lichamelijke en ademoefeningen doen, alkaliserende voedingssupplementen gebruiken, emotionele en spirituele verbinding zoeken, doelen stellen en deze opschrijven, lymfatische massages, gebruik van infrorood sauna’s, alkaliserende baden nemen, alkaliserende darmspoelingen, alkaliserende voedingsinfusen, alkalische anti-oxidanten vernevelen.

[14] Pathological Blood Coagulation and the Mycotoxic Oxidative Stress Test (MOST) Wetenschappelijk artikel van Dr. Robert Young gepubliceerd in 2016 in the International Journal of Vaccines & Vaccination, over pathologische redenen voor het vormen van bloedstolsels en een test waarmee dit gediagnostiseerd kan worden.

[15] ABG Interpretation, part 6: Metabolic Acidosis Hoofdstuk uit een studieboek voor verplegend personeel over metabolische acidosis. Hierin wordt o.a. uitgelegd wat uncompensated (=decompensated) acidosis is; wat de gevolgen ervan kunnen zijn en hoe het behandeld kan worden.

[16] The intestinal stem cell Samenvatting op PubMed van een wetenschappelijke studie naar stamcellen in de darmen. Met verwijzingen naar allerlei andere onderzoeken op het gebied van stamcellen in de darmen.

[17] Zuurvormende- en Alkalische voedingsstoffen Artikel op de website van OptimaleGezondheid dat gaat over de zuur-base verhouding in je lichaam. Dit artikel citeert geen bronnen, maar het is een relatief compact artikel dat goed leesbaar is en wat je misschien weer een beetje meer inzicht kan geven in het zuur-base verhaal.

[18] Is Chocolate Alkaline Or Acidic? Artikel op de website Alkaline Vegan waarin uitleg wordt gegeven op de vraag of chocolade verzurend is of juist niet. De pH waarde van chocolade is afhankelijk van de ingrediënten en het verwerkingsproces en varieert tussen 5.4 en 8. Hoe donkerder de chocolade en hoe minder suiker en melk toegevoegd, hoe hoger de pH waarde en hoe meer het alkaliserend (= niet-verzurend) werkt. Melk chocolade met veel suiker werkt juist verzurend.

[19] Verzurende voeding en gewrichten Kort artikel over de invloed van verzurende voeding op gewrichten; in de vorm van ontstekingen en gewrichtsschade. Een verzuring van het lichaamssysteem verhoogt de ontstekingsgevoeligheid en vermindert de weerstand. Aandoeningen die daarmee in verband gebracht worden zijn o.a. reumatoïde artritis, artrose, bindweefselzwakte, jicht, doorbloedingsstoornissen, osteoporose andere reumatische aandoeningen. Hierbij spelen laaggradige ontstekingen een (grote) rol.

Dit artikel behandelt ook hoe het lichaam de pH waarde reguleert en welke zuurbuffers er gebruikt kunnen worden. Ook bestrijdt het het misverstand dat iets wat zuur smaakt ook verzurend werkt. Een mooi voorbeeld is een citroen, die zuur smaakt maar juist alkaliserend werkt. Dit komt omdat het (ascorbine)zuur in citroenen vast zit aan een mineraalverbinding. Wanneer het zuur in ons lichaam opgenomen wordt in de citroenzuurcyclus, komt dit basische mineraal vrij.

[20] Importance of pH Homeostasis in Metabolic Health and Diseases: Crucial Role of Membrane Proton Transport Wetenschappelijk artikel op de website van de NIH’s National Library of Medicine over het belang van een goede pH balans met betrekking tot metabolische gezondheid of ziekte. In dit geval gaat het specifiek over de belangrijke rol die er weggelegd is voor transport mechanismes in het lichaam die protons (die geproduceerd worden door organische zuren) opnemen en verwijderen. In de samenvatting lees je dat het bekend is dat een verlaging van de pH van de interstitiële vloeistoffen het ontstaan van insuline resistentie in de hand werkt. Regelmatig sporten of bewegen en de juiste voeding kunnen juist zorgen voor een gezonde pH.

In dit artikel lees je ook over de mechanismes die het lichaam heeft om de pH van het bloed binnen de juiste bandbreedte te houden. Zo zijn Hb (hemoglobine) en albumine pH buffers en zorgen de nieren voor een reabsorbatie van bicarbonaat.

Met linkjes naar wetenschappelijke artikelen/bronnen over o.a. de associatie tussen lage urine pH en viscerale obesitas (= teveel vet rondom de organen in de buikstreek) en ook met het metabool syndroom.

[21] Can the Chemistry Including the pH of the Blood and Interstitial Fluids of the Interstitium be Altered by YOUR Lifestyle and Dietary Choices? Artikel op de website van Dr. Robert Young over de vraag of de chemische samenstelling (pH) van het bloed en de interstitiële vloeistof kunnen veranderen door eigen leefstijl- en voedingskeuzes? Met bronvermeldingen / wetenschappelijke artikelen.

 • een pH groter dan 7.365 van het bloed is altijd het gevolg van te zure interstitiële vloeistof. Het bloed overcompenseert dit met te hoge pH.
 • leverkanker is een ziekte van verzuring. Een tumor in de lever wordt altijd voorafgegaan door micro-verkalkingen in de lever omdat het lichaam zichzelf beschermt door zuren te bufferen met de alkaliniteit van calcium. Bij elk type kanker worden de botten aangetast omdat die een geweldige bron van calcium zijn.
 • de oorzaak van alle ziekte is over-verzuring (ofwel: té verzuurd zijn) door verkeerde manier van leven, eten, ademen en denken.
 • Over-verzuring is de werkelijke ziekte. Hierdoor hopen gifstoffen zich op in compartimenten van het interstitium en zullen de zwakste delen van het lichaam beïnvloeden.
 • Studies naar de oorzaak van ziekte hebben aangetoond dat wanneer mensen emigreren niet het land van herkomst, maar het land van aankomst bepalend is voor het ontstaan van ziekte. Onderzoeken naar identieke tweelingen laten zien dat het ontstaan van borstkanker voor slechts 20% overlap had.. Niet genen, maar leefstijl en omgeving bepalen voor 90-95% het ontstaan van de meeste chronische ziektes.
 • over-verzuring wordt afgevoerd via slijmvliezen. In de neus zorgt dat voor een neusverkoudheid en als dit vaak genoeg herhaalt, tot hooikoorts en astma. Wanneer de zuren zich in de schedelholte ophopen, ontstaan ziektes/symptomen als dementie, Parkinson, Alzheimer, vergeetachtigheid en depressie. En zo zijn er nog vele voorbeelden van mogelijke symptomen/zieketebeelden wanneer de oververzuring in andere delen van het lichaam bevindt (zoals de huid of de lever).
 • elk orgaan dat verzwakt is door stress, letsel of andere oorzaken kan de locatie worden waar de oververzuring van het bloed en interstitiële vloeistof tot een ziektebeeld leidt. Maar eigenlijk zijn het allemaal symptomen van één en dezelfde ziekte: de verzuring.
 • de zeven stadia van verzuring zijn: (1) overgevoeligheid (2) irritatie; Irritable Bowel Syndrom (3) opgehoopt slijm door ontstoken slijmvliezen (4) ontsteking (5) weefselverharding / vorming van bindweefsel (6) zweren (7) afbraak / kanker.
 • Je moet dus niet de symptomen bestrijden (zoals bij het weghalen van een tumor or een galsteen) maar de oorzaak aanpakken.
 • Immunisatie / vaccinatie met behulp van de zogenaamde ziekte zelf (bijv. het virus) is absoluut zinloos. Het is als het geven van gif aan een gezond persoon. Je moet inzetten op preventie, dan is herstel niet nodig.
 • zonder verzuring van de interstitiële vloeistoffen kan er geen ziekte, geen kanker en geen pijn ontstaan.
 • Een infectie, drugs of medicijnen kunnen dodelijk zijn, maar als ze niet dodelijk zijn zullen ze het lichaam snel verlaten in een lichaam met voldoende energie en vrij van verzuring. Anderszijds zal gif in een verzuurd lichaam blijven hangen tot de verzuring is opgelost. Alleen dan zullen alle sporen van de infectie uit de cellen verwijdered worden.
 • Zodra de zuurbalans is hersteld zullen symptomen verdwijnen tenzij een bepaald orgaan door de voortdurende crisis is gegegenereerd. Maar zelfs organische veranderingen kunen zichzelf corrigeren zo lang een orgaan niet ‘vernietigd’ is.

[22] Is the Alkaline Diet Ligit? Artikel op de website Live Energized over de vraag of een alkaline voedingswijze écht ‘een ding’ is en het gezond is voor je. Hierin legt hij uit waarom een aantal veel gehoorde argumenten als ‘je kunt je pH niet veranderen’ en ‘waarom zou je alkaline eten als je maag zuur is?’ en ‘het is niet bewezen dat het werkt’ niet steekhoudend zijn. Ook geeft hij een hele berg van wetenschappelijke studies die júist aantonen dat een alkaline leefstijl gezond is en allerlei ziektes kan (helpen) voorkomen of genezen. Dit artikel is daarmee een bron voor vele andere (wetenschappelijke) onderzoeken.

[23] Low-grade metabolic acidosis as a driver of chronic disease: a 21st century public health crisis Wetenschappelijk artikel met verwijzingen naar de bronnen, over laaggradige metabolische verzuring als een drijvende factor achter chronische ziektes. Met een overzicht van manieren om te testen of er sprake is van zo’n laaggradige metabolische verzuring. Ook uitleg over 4 mechanismes die deze verzuring proberen te compensren (de ph buffers in je lichaam) en de negatieve gevolgen van laaggradige metabolische verzuring.

[24] Alkaline Diet Evidence: 50+ Studies Proving the Benefit of an Alkaline Diet Artikel op de website Live Energized met verwijzing naar en kort quotes van meer dan 50 onderzoeken die de voordelen van een alkalisch voedingspatroon aantonen.

Door middel van de quotes kun je een snelle indruk krijgen, maar let wel dat je zelf altijd moet controleren of het een accurate weerspiegeling is van de onderzoeksresultaten.

[25] Acid Or Alkaline And Why Should I Care? Artikel op de website van Dr. Anna Cabeca over de vraag waarom je je druk zou (moeten) maken over zuur of alkalisch. Dr. Cabeca is een gyneacoloog die leefstijl gebruikt als onderdeel van behandeling van allerlei al dan niet vrouwelijke en/of hormoongerelateerde klachten. Ze is groot voorstander van een ketogene alkaline leefstijl en heeft haar eigen ‘Keto-Green’ programma ontwikkelt.

In dit artikel legt ze uit wat pH is / betekent en dat een gezonde pH aan de alkaline kant is. Ze legt uit dat we door voeding níet de pH van het bloed kunnen veranderen en dat test strips niet de pH van het bloed, maar van urine en speeksel. Deze zeggen iets over de pH lading van het lichaam. Chronische laaggradige metabolische acedose kan leiden tot allerlei gezondheidsgerelateerde klachten en een alkaline dieet kan helpen je botten gezond te houden en een gezonde vetrvrije massa (lean body mass) te behouden. Het kan magnesium tekort helpen voorkomen en zorgen dat je immuunsysteem beter werkt. Ze ziet in haar praktijk dat het leidt tot minder gewrichtsklachten, menstruatie-ongemakken en ontstekingen. Dit wordt ook ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Ook vermindert het het risico op hart- en vaatziektes, kanker en andere chronische ziektes, hoge bloeddruk en diabetes.

Over het algemeen zijn fruit en groenten het meest alkaliserend vanwege de mineralen die ze bevatten (vooral wanneer ze biologisch zijn geteeld). Vlees, gevogelte, zuivel, suiker, bewerkte voeding en caffeïne zijn het meest verzurend. Granen zijn licht verzurend. Frisdrank is funest. Het gaat uiteindelijk om het netto effect van je voeding.

Ze legt tenslotte uit dat alkaliniteit ook te maken heeft met leefstijl keuzes. Van invloed zijn: hoeveel en wat je drinkt, hoeveel en goed je slaap, hoeveel en hoe je beweegt en sport, hoeveel stress of ontspanning je hebt, hoe positief je ingesteld bent en hoe goed je sociale contacten zijn, hoeveel je buiten bent, hoeveel je liefde toont naar dierbaren etc.

[26] Combining Alkaline And Ketogenic Diets For Greater Health Tweede deel van Dr. Anna Cabeca over de combinatie van een alkaline en ketogeen dieet. Zie [25] voor deel 1 dat vooral gaat over de voordelen van een alkalische dieet en leefstijl. Ze schrijft dat ze na jarenlange ervaring erachter kwam dat traditionele ketogene dieten het alkalische aspect vergeten en dat dit bij sommige vrouwen leidde tot neveneffecten. Vooral bij vrouwen zou een continue staat van ketose kunnen leiden tot verzuring, waardoor er chronische ontstekingen ontstaan en je lichaam vetreserves gaat vasthouden. Een keto-alkaline dieet heeft deze nadelen niet. Met een opsomming van 7 tips/truukjes om de beste resultaten te krijgen.

[27] Understanding and Achieving Ketosis and Alkalinity Brochure van Dr. Anna Cabeca (zie ook [25, 26]) over het gebruik van test strips die ze ontwikkeld heeft die zowel ketonen als zuren in de urine meten. Je kunt zulke teststrips ook los van elkaar kopen. Ze legt in deze brochure uit wat ketose en wat alkalisch is en dat ze adviseert om 3 keer per dag te meten en dat iedere meting een pH groter dan 7 zou moeten geven. Ochtendurine zou een pH tussen 7 en 8 moeten hebben. Verder geeft ze in deze brochure tips over hoe je in een alkalische toestand zou kunnen blijven en wat je kunt doen als dat niet lukt.

[28] De pH en PRAL waarde van voedingsmiddelen op een rij Overzicht van respectievelijk de pH waardes en de PRAL waardes van een groot aantal groenten, fruit, vlees en vis, zuivel en eieren en diversen. Op de website van aHealthyLife van Juglen Zwaan. Bron van de tabellen: Universiteit van Wageningen.

Cora: Je moet er overigens wel rekening mee houden dat de PRAL waarde sterk afhankelijk is van de nutriënten in de voeding. Waar en hoe ze geteeld zijn (biologisch of niet; op een rijke voedingsbodem of niet; in de volle grond of niet) heeft dus sterke invloed.

[29] PRAL: Understanding Potential Renal Acid Load for Kidney Disease Artikel op de website van Plant-Powered Kidneys. In dit artikel infomratie over PRAL waardes, hoe deze berekend worden (met voorbeelden), het verschil tussen PRAL waardes en pH waardes, overzichten van PRAL waardes van verschillende soorten voeding. Uit dit artikel kun je ook halen dat niet alle factoren die volgens de onderzoekers die uiteindelijk de PRAL formule hebben gemaakt, meegenomen zijn in deze formule. Zo zijn choloride en natirum niet meegenomen. Andere factoren die beinvloeden of een voedingsmiddel verzurend of alkaliserend werkt op je lichaam zijn: hoe snel een voedingsmiddel opgenomen wordt, de aanwezigheid van het mineraal sulfaat, hoe snel fosfor uit voeding geabsorbeerd wordt bij een pH van 7.4 en hoe snel calcium bindt met magnesium. De PRAL score is een benadering van alle factoren.

[30] What is PRAL and how does it affect the kidneys Artikel op de website van The Kidney Dietician over PRAL en hoe het de nieren beïnvloedt. Zuur wordt door ons lichaam geproduceerd tijdens normale lichaamsfuncties als vertering van ons voedsel en bij de stofwisseling. Vooral de nieren zijn belangrijk bij het uitscheiden van overtallig zuur, maar ook de longen helpen daaraan mee. PRAL waardes zijn vooral nuttig om een volledig voedingspatroon te evalueren in plaats van een enkel voedingsmiddel.

[31] Wat is de betekenis van alkaliseende voeding? Definitie op de website van Ensie: Alkaliserende voeding vormt met haar stofwisselingsproducten overwegend basen. De gezonde voeding moet een overschot aan basen hebben en de te grote zuurvorming van de stofwisseling tegengaan. Zie ook mineraalstofwisseling.

[32] Wat is de pH-balans? De waarde van verschillende lichaamsvloeistoffen Pagina op de website van Afvallen met Sport; overigens zonder bronvermelding. Hierin worden de pH waarden van verschillende lichaamsvloeistoffen genoemd, waaronder urine: 4,50 – 8,40.

[33] The Key to Great Skin Artikel op de website Women’s Health over het pH niveau van je huid. Zowel de ideale waarde (5.5) als de gevolgen van een te zure of te alkalische huid komen aan bod.

[34] pH in the Human Body Artikel geschreven door Dr. Surat P, Ph.D op de website Medical & Life sciences News. Het artikel gaat over de pH in het menselijk lichaam. Met overzicht van de pH van verschillende lichaamsvloeistoffen, waaronder die in de maag. Het bovenste (4 – 6.5) en onderste (1.5 – 4.0) deel van de maag hebben verschillende pH waardes. Het artikel beschrijft ook de impact van niet goed gebalanceerde pH waarden, wat het lichaam doet om de pH van het bloed op peil te houden (1): middels proteïne en fosfor buffers (2) via ademhaling (3) via nieren. De nieren reguleren de pH van de vloeistof buiten de cellen. Afhankelijk van de pH scheiden de nieren H+ ionen uit of houden ze juist vast. De pH van urine kan niet lager worden dan 4.4.

[36] What Is the pH of the Stomach? Zeer uitgebreide uitleg over de pH niveaus van de maag op de website ThoughtCo. Met verwijzing naar de wetenschappelijke bronnen. Met overzicht van de chemische compositie van maagsappen en de waarvoor deze onderdelen dienen.

 • In rusttoestand is de pH van de maag ongeveer 4-5.
 • Na een proteïnerijke maaltijd kan de pH dalen tot 1-2

[37] The Human Digestive Tract pH Range Diagram Artikel op de website Allegany Nutrition. Zeer korte uitleg over de verschillende pH niveaus van de verschillende onderdelen van onze verteringsorganen. Met een duidelijk plaatje erbij. Zonder bronvermelding.

[38] Fosfor, het allesregulerende mineraal Pagina op de website van InfoNu.nl over het mineraal fosfor. Je kunt hierin lezen dat een goede fosforbalans heel belangrijk is voor tal van lichaamsprocessen. Fosfor zit in elke cel. Fosfor uit sterk bewerkte producten zorgt er echter voor dat calcium uit je lichaam onttrokken wordt. Dat is dus geen goede bron van fosfor. Goede bronnen zijn bijv. noten, zaden en pitten, kaas, mais, broccoli, knoflook en peulvruchten.

[39] Bicarbonaat Uitleg over het belang van bicarbonaat en elektrolyten als kalium, natrium en chloride voor een gezonde zuur-base huishouding. Op de website van Saltro, een bedrijf welke onderzoeken uitvoert. Deze pagina geeft informatie over een test waarbij de hoeveelheid bicarbonaat in het bloed gemeten wordt.

Het bloed heeft een bepaalde zuurgraad. Voor een goede werking van de lichaamsfuncties is het handhaven van deze zuurgraad belangrijk. Bicarbonaat speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het zuur-base evenwicht, de vochtbalans en het behouden van een neutrale lading in het lichaam. Bicarbonaat kan worden terug opgenomen of juist worden uitgescheiden in de nieren om een juiste hoeveelheid in het lichaam te houden.

[40] Zuur-base evenwicht Informatieve pagina op de website van Orthokennis over de vraag of basevormende voeding beter is voor de gezondheid. Iets waarvan men terecht opmerkt dat in de reguliere geneeskunde weinig aandacht voor is. In de natuurgeneeskunde juist wel. Met uitleg over de juiste zuurgraad van het bloed en de regelsystemen die het lichaam heeft om de pH in bloed en weefsels binnen de normaalwaarden te houden. Uitleg over PRAL. Zuurvormende voedingsmiddelen zijn: zout, granen en voedsel rijk aan dierlijke eiwitten. Basevormende voedingsmiddelen zijn peulvruchten en noten (licht basevormend), groenten en fruit (sterk basevormend).

Afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten leidt tot ontstaan van grote hoeveelheid CO2. Deze verlaat via de longen het lichaam. De biochemische samenstelling van een voedingsmiddel bepaalt of het zuurvormend is en niet de smaak. Zuur smakend fruit is basevormend.

Ons huidige Westerse voedingspatroon is verzurend. Basevormende voeding geeft tegenwicht aan overwegend zuurvormende stofwisseling. NAE (Net acid excretion = totale hoeveelheid zuren uitgescheiden in 24-uurs urine) zou maximaal 100 mEq/dag moeten zijn. Een gebruikelijk westers dieet geeft 50-75 mEq/dag met uitschieters tot 150 mEq/dag.

Remedie tegen verzuring: beperk de innmae van nutrientarme, energierijke (kant-en-klaar) producten en zout. Eet meer groenten, fruit, noten en peulvruchten. Verhoging van inname van groenten en fruit kan NAE halveren ook zonder restrictie van eiwit.

Mineraalsuppletie kan helpen. Gebruik dan liever geen natriumbicarbonaat of – citraat, maar kaliumbicarbonaat, calciumcarbonaat, kalium- of calciumcitraat. Of een concentraat van basevormende plantaardige voeding.

Negatieve gevolgen geassocieerd met langdurige subklinische acidose: negatieve gevolgen voor nieren, botten en spieren, verhoogd risico op metabool syndroom, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en mogelijk kanker.

Met een gezond, gevarieerd (overwegend plantaardig) voedingspatroon met voldoende verse groenten en fruit zit je altijd goed.

[41] Dietary Acid-Base Balance in Adolescent Sprint Athletes: A Follow-up Study Wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in België met betrekking tot de zuur-base balans in atletische pubers. In dit vervolgonderzoek werd gekeken naar het effect van extra proteïne in het dieet van de sporters. De conclusie was dat atleten met een positieve PRAL niet meer vlees/vis/gevogelte at dan atleten met een negatieve PRAL. De laatste groep atleten gebruikte wel aanzienlijk meer fruit en fruitsappen dan de atleten met positieve PRAL. Graan en zuivel hadden tijdens slechts 1 meetmoment enige invloed.

Het verlagen van de PRAL kan verkregen worden door de consumptie van aardappelen, fruit, groenten en groentensoep.

[42] Buffers Pagina op de website Klinisch Redeneren over de buffers die je lijf bij zuur-base stoornissen snel weer in balans brengen, door zuren of basen te binden. Dit is een omkeerbaar proces. De werking van zuren of basen worden zo tijdelijk geelimineerd. De belangrijkste intracellulaire buffers zijn hemoglobine en fosfaat. De belangrijkste extracellulaire buffer is bicarbonaat.

[43] Science review: Extracellular acidosis and the immune response: clinical and physiologic implications Wetenschappelijk artikel over onderzoek naar de klinische en fysiologische implicaties van extracellulaire verzuring en het immuunrespons. Groeiend bewijs suggereert dat acidose (verzuring) zelf diepgaande effecten heeft op de gastheer, met name op het gebied van immuunfunctie. De auteurs geven aan dat verder onderzoek op dit gebied zeer wenselijk is.

[44] Adverse Effects of the Metabolic Acidosis of Chronic Kidney Disease Wetenschappelijk artikel op de website ScienceDirect over de negatieve gevolgen van metabole verzuring door chronische nierziekte. In dit artikel lees je dat het vasthouden van zuur in het interstitium door chronische nierziekte leidt tot een toename van de zuurgraad hiervan. Dit is een belangrijke factor in de verdere progressie van de chronische nierziekte en heeft mogelijk andere nadelige effecten. Deze verzuring kan ook leiden tot o.a. botziekte, nierziekte en verzwakte spieren.

[45] Liver regulation of acid-base balance Samenvatting van een wetenschappelijke studie op de website van Pubmed over de belangrijke rol die de lever speelt bij het reguleren van de zuur-base balans náást de meer bekende rol van de longen en de nieren daarin.

[46] Liver and systemic pH-regulation Samenvatting van een (andere; zie ook [45]) wetenschappelijke studie op de website van Pubmed over de belangrijke rol die de lever speelt bij het reguleren van de zuur-base balans náást de meer bekende rol van de longen en de nieren daarin.

[47] 2.5: Acid-Base Role of the Liver Hoofdstuk uit een tekstboek voor studenten op “LibreTexts Medicine” over de zuur-base rol van de lever. De lever is belangrijk daarin omdat het een metabolisch actief orgaan is, welke een belangrijke netto producent óf consument van waterstofionen kan zijn. De hoeveelheden zuur kunnen erg groot zijn. Deze zuur-base rol kan onderverdeeld worden in:

 • productie van kooldioxide door volledige oxidatie van substraten
 • metabolisme van organische zuuranionen (zoals lactaat, ketonen en aminozuren)
 • metabolisme van ammonium
 • productie van plasma-eiwitten, met name albumine

Interessant vond ik om te lezen dat de lever anionen maakt van ketonen. Deze anionen worden keto-zuren genoemd. Als deze later weer geconsumeerd worden in de lever, dan is er geen netto productie van een zuur of een base, omdat de H+ die geproduceerd wordt bij de creatie van deze anion weer geconsumeerd wordt wanneer deze anion wordt gemetaboliseerd door de lever. De productie / consumptie van ketonen leidt dus niet per definitie tot verzuring.

In de samenvatting op het eind staat nog dat leveraandoeningen vaak geassocieerd worden met zuur-base aandoeningen.

[48] Acid-base disorders in liver disease Samenvatting van een wetenschappelijke studie over zuur-base ontregeling bij leveraandoeningen. Naast de nieren en longen is de lever erkend als een belangrijke regulator van zuur-base homeostase. Hoewel respiratoire alkalose de meest voorkomende zuur-base aandoening is bij chronische leverziekte, kunnen verschillende complexe metabole zuur-base stoornissen optreden bij leverdisfunctie.

Interessant vond ik om te lezen dat patiënten met een stabiele chronische leverziekte vaak verschillende verzurende en alkaliserende zuur-base aandoeningen hebben die elkaar in evenwicht houden. Wanneer patiënten met levercirrose echter ernstig ziek worden (bijvoorbeeld vanwege sepsis of bloeding), kantelt dit fragiele evenwicht vaak naar metabole acidose (=verzuring).

[49] 4 Steps to Achieve Proper pH Balance Pagina op de website van Dr. Axe over 4 stappen die je kunt zetten om een goede pH balans te krijgen. Inclusief verwijzingen naar (wetenschappelijke) bronnen. Met overzicht van de vele gezondheidsvoordelen wanneer je je pH-balans herstelt en uitleg over wat ervoor kan zorgen dat een pH onbalans kan onstaan. Hij legt uit dat je lichaam de pH waarde van het bloed heel goed kan reguleren, maar wanneer het er te hard voor moet werken ontstaan er o.a. mineralentekorten en gaan gifstoffen en andere ziekteverwekkers zich ophopen waardoor het immuunsysteem wordt onderdrukt.

De 4 stappen: (1) reduceer de inname van verzurende voeding zoals sterk bewerkte voeding, dingen uit de frituur, zuivelproducten, alcohol, caffeïne en granen (2) eet een alkaliserend dieet (3) drink alkanline water (4) reduceer gebruik van medicijnen en blootstelling aan gifstoffen en chemicaliën.

Verder een lange lijst van factoren die bijdragen aan verzuring:

 • gebruik van alcohol, medicijnen en antibiotica
 • aandoeningen als: leveraandoeningen, slechte maag-darmgezondheid, longaandoeningen
 • slecht kauwen en slechte vertering
 • veelvuldig gebruik van sterk bewerkte voeding (met veel keukenzout, toegevoegde suiker, bewerkte granen en conserveermiddelen)
 • te lage inname van mineralen (o.a. kalium en calcium) en vezels
 • gifstoffen (o.a. pesticiden op niet-biologische voeding)
 • chronische stress, slaaptekort, onvoldoende beweging of juist overbelasting
 • teveel dierlijke voeding
 • te hoge inname van hormonen via bewerkte voeding en gezondheids- en schoonheidsproducten en plastics
 • blootstelling aan verontreiniging, chemicaliën en straling

Dr. Axe geeft nog aan dat je vooral niet bang moet worden om gezonde voeding op de ‘verzurende’ lijst, zoals eieren, vlees en walnoten, te eten. Ze bevatten een heleboel gezondheidsvoordelen zoals anti-oxidanten en omega-3 vetzuren. Het gaat om een gezonde pH balans.

[50] Alkaline Diet: The Key to Longevity and Fighting Chronic Disease? Pagina op de website van Dr. Axe over een alkaliserend voedingspatroon. Met uitleg (en verwijzingen naar wetenschappelijke bronnen) over de gezondheidsvoordelen: (1) beschermt botten en spiermassa (2) verlaagt risico op hoge bloeddruk en beroertes (3) vermindert chronische pijn en ontstekingen (4) verhoogt vitamine-opname en helpt om magnesiumtekort tegen te gaan (5) verbetert immuunsysteem en beschermt mogelijk tegen kanker (6) kan helpen om een gezond gewicht te houden.

Verder de stappen die je kunt zetten om een alkaliserend voedingspatroon te krijgen: (1) biologische alkaliseren voeding kopen (2) meer alkaliserende voeding en minder verzurende voeding gaan eten (3) alkaline water drinken (4) je ph niveau testen.

Tenslotte overzichten van de beste alkaliserende voeding en de meest verzurende voeding en een vergelijking tussen een alkaliserend dieet en een Paleo dieet.

[51] Chlorophyll and hæmoglobin regeneration after hæmorrhage Wetenschappelijk artikel in ‘The journal of physiology’ over een onderzoek naar de rol van chlorofyl (= datgene wat de groene kleur veroorzaakt in bijvoorbeeld groene (blad)groenten) in de vorming van hemoglobine (een proteïne die nodig is in rode bloedcellen omdat het zuurstof transporteert in het lichaam). De reden voor dit onderzoek is dat de chemische structuren van chlorofyl en hemoglobine slechts op 1 molecuul van elkaar verschillen. Aangenomen wordt daarom dat mens en dier het chlorofyl eenvoudig kunnen omzetten in rode bloedcellen.

Interessant in dit artikel is dat chlorofyl, ingenomen als ‘supplement’ alleen een positief effect had op de vorming van rode bloedcellen wanneer de ingenomen hoeveelheid heel klein is. Echter, ruwe / natuurlijke chlorofyl is zelfs in grote dosis nog effectief. Je kunt dus beter zelf je dosis groene (blad)groenten eten!

[52] WHAT IS THE CAUSE OF MULTIPLE SCLEROSIS, PARKINSON’S, ALZHEIMER’S, AND ALS? Artikel op de website van Dr. Robert O. Young over de oorzaak van MS, Parkinson’s, Alzheimer’s en ALS. Dr. Young beschrijft dat de echte oorzaak van deze ziektes de beschadiging is van myeline in de zenuwschede rondom de zenuwen, als gevolg van een te zure leefstijl waardoor er verzuring optreedt in het interstitium.

Voor de regeneratie van (beschadigde) cellen moet het lichaam de juiste voedingsbronnen krijgen voor het bouwen van stamcellen. Die voeding bestaat uit: chlorofyl, olie, water en zout. Gebruik alkalisch water, en voedingsmiddelen als chlorofylrijke groene groenten en gezonde omega-3 vetten. Deze neutraliseren zuren en leveren de grondstoffen voor het bouwen van nieuwe stamcellen, rode bloedcellen en lichaamcellen waaronder zenuwcellen en de myelineschedecellen.

[52a] Wat is myeline precies? Wat voor schade veroorzaakt MS? Uitleg op de website van MSweb over wat meyeline; o.a. in relatie tot MS.

[53] De geneeskracht van klaver Pagina op de website van Info.nu over de voedingswaarde en geneeskracht van klaver.

[54] The Seven Most Acidic Foods Lijst van de zeven meest verzurende producten op de website van Live Energized. Met uitgebreide uitleg voor alle zeven producten en verwijzingen naar wetenschappelijke studies die aantonen dat/waarom deze producten zo slecht zijn.

[55] Wat is ontzurende kruidenthee? Wat zijn goede voorbeelden? Artikel op de website van Groene Thee Gezond over ontzurende kruidenthee.

[56] Het zuur-base evenwicht Vrij compact maar zeer informatierijk artikel op de website van Natuur Diëtisten Nederland over het zuur-base evenwicht. Afhankelijk van de type voeding die je eet, maar ook bijvoorbeeld van hoe goed je kauwt, blijven er zure of basische resten achter na vertering. Volgens zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring wat kan leiden tot uiteenlopende klachten als vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn en reumatische klachten. Verbetering van die klachten of zelfs genezing ervan kan mede worden bereikt door het zuur-base evenwicht te herstellen.

Met een algemeen overzicht van voedingsgroepen die sterk zuurvormend, zuurvormend, zwak zuurvormend/zwak basevormend, basevormend, of sterk basevormend zijn. En een lijst van praktische tips om de verzuring tegen te gaan.

Een aantal interessante feitjes uit dit artikel:

 • bij een overwegend basevormende voeding neemt de eiwitbehoefte af; waardoor je je dus niet zo druk hoeft te maken over eiwittekorten bij een meer lacto-vegetarische voeding
 • het is belangrijk om goed te kauwen!
 • gefermenteerde zuivel, is naast kruidenthee, vruchten- en groentensap een basische drank en bevordert de spijsvertering
 • gekookte of gestoomde aardappelen zijn sterk basevormend
 • het is belangrijk om dagelijks veel buiten te bewegen in de frisse buitenlucht. Er worden dan meer zuren (koolzuur) uitgeademd via de longen.

[57] Ziekte voorkomen door basevormende voeding Nog een artikel op de website van Natuur Diëtisten Nederland over hoe je ziekte kunt voorkomen door basevormende voeding. Aanvulling op artikel genoemd bij bronnummer [56].

Een aantal interessante feitjes uit dit artikel:

 • huidige westerse voeding is voornamelijk zuurvormend
 • om verzuring te corrigeren kun je supplementeren met basevormende mineralen, zoals kaliumbicarbonaat, calciumcarbonaat, kalium- of calciumcitraat
 • natriumcarbonaat en natriumcitraat wordt afgeraden omdat het natriumgehalte in het huidige westerse voedingspatroon al hoog is [Cora: baking soda is natriumbicarbonaat].
 • er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat (sterk) zuurvormende voeding op den duur nadelige gevolgen heeft voor nieren, botten en spieren en een grotere kans geeft op metabool syndroom, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en mogelijk kanker.
 • met een gezond, gevarieerd (overwegend plantaardig) voedingspatroon met grote porties biologische verse groenten (400 gram per dag) en fruit (400 gram) zit je vaak wel goed (dan hoef je er dus verder niet zo op te letten)
 • wanneer de regelsystemen om het zuur-base evenwicht in het lichaam te reguleren niet meer afdoende werken dan kan het zuur tussentijds in bindweefsel worden opgeslagen. Hierdoor vermindt de elasticiteit van alle bindweefselachtige structuren als kraakbeen, banden en pezen. Dit kan leiden tot vroegtijdige slitage en ontsteking.
 • Bij intercellulaire structuren (Cora: het interstitium) wordt de vloeistof door verzuring minder vloeibaar. Door verslechterde doorbloeding zorgt dit voor verslechterde functie van allerlei lichaamsfuncties.
 • Een eiwitrijk dieet is gunstig voor het skelet, mits daarnaast voldoende groenten en fruit wordt gegeten om het verzurende effect van eiwitten te compenseren.

Met tips om verzuring te bestrijden.

 • verzuring een natuurlijk proces, want spijsvertering, beweging en normale ademhaling zijn (licht) verzurend
 • het lichaam heeft voorraadjes calcium, magnesium, kalium en natrium om het zuur-base evenwicht te behouden
 • zuren worden gebonden aan deze mineralen en afgevoerd; met name via de nieren
 • zijn er onvoldoende mineralen dan worden de zuren opgeslagen in weefsels (spieren, gewrichten, pezen). Later kunnen ze alsnog weggewerkt worden. Duurt dit te lang, dan worden de mineralen ergens anders uit je lichaam gehaald (bijvoorbeeld haar, nagels en botten).
 • dit kan leiden tot laaggradige ontstekingen; waar je in eerste instantie niets van merkt
 • Uiteindelijk krijg je ernstige klachten (reumatische aandoeningen, nieren en andere stofwisselingsprocessen zijn een zwakke plek).
 • Darmbacteriën hebben het zwaar bij verzuring. Ook werken enzymen niet meer optimaal. Vandaar de enorme invloed op de darmen en spijsvertering.
 • Schimmels gedijen goed in een zuur milieu; met mogelijk candida of kalknagels als gevolg.
 • medicijngebruik, milieuvervuiling en stress (een magnesium-rover) kunnen tot verzuring leiden
 • Ook te weinig water drinken, verkeerde ademhaling en onvoldoende beweging hebben invloed op de zuurgraad van je lichaam.

Met een algemeen overzicht van voedingsgroepen die sterk zuurvormend, zuurvormend, zwak zuurvormend/zwak basevormend, basevormend, of sterk basevormend zijn. En een lijst van praktische tips om de verzuring tegen te gaan.

Print Friendly, PDF & Email

3 REACTIES

 1. Hoi Cora,

  Ik heb bewondering voor de set uitgebreide artikelen die je hebt geschreven over dit onderwerp, maar helaas rammelt het aan alle kanten vanwege de uitgangspunten van waaruit je vertrekt, ik heb daar vorige week ook al een reactie over geplaatst.

  Jouw hele artikel is gebaseerd op de aanname dat we met voeding iets kunnen bijsturen in de zuurgraad van het lichaam. Dat is niet het geval, en daarmee vervalt de gehele theorie die daarop gebaseerd is. Misschien dat deze video verhelderend voor je is.
  https://www.youtube.com/watch?v=Q0f2-c6bm14

  Hier de publicaties waarop dit gebaseerd is:
  https://academic.oup.com/jcem/article/90/1/26/3058015?login=false
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27297008/
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21529374/

  • Hallo Lambert, uit het uitgebreide onderzoek wat ik gedaan heb, blijkt iets heel anders. Alle (wetenschappelijke) bronnen daarvoor vind je onder het artikel. Maar ik vind het heel goed dat je je eigen onderzoek gedaan hebt en je eigen mening hebt gevormd. Dat is heel belangrijk, want er bestaat (ook in de wetenschap) niet zoiets als één waarheid.

  • Hallo Lambert,
   ik heb afgelopen week tijd gehad om naar de video te kijken waar je naar verwijst. Ik denk dat we een beetje langs elkaar afpraten. In de video gaat het erover dat je met voeding geen impact hebt op de zuurtegraad van je bloed. En dat klopt. Je lichaam houdt zelf (met de mechanismes die ook in de video genoemd worden) de pH van je bloed binnen een hele stricte bandbreedte. Over de zuurgraad van het interstitium wordt in de video niet gesproken en dat is waar het om gaat. Want voor de zuurgraad van deze vloeistof heeft je lichaam niet zulke krachtige mechanismes om deze binnen de goede bandbreedte te houden. En wanneer je cellen langdurig in een verzuurde omgeving verkeren, gaat dat wél ten koste van je gezondheid.
   In de video suggereert Dr. Berry dat mensen die een alkalisch eetpatroon aanraden ervan uitgaan dat de pH van een voedingsmiddel bepalend zou zijn voor de impact op de zuurgraad van je lichaam. En dat dat niet kan, omdat je maagsappen zoveel zuurder zijn. Maar in mijn verhaal kun je lezen dat de zuurgraad van het product helemaal niets zegt over de impact op je lijf. Het enige uit de video wat niet in lijn is met mijn eigen bevindingen over pH en gezondheid, is zijn uitspraak dat een urine-pH kan varieren van (ik geloof) 4 tot … (ik weet niet meer wat hij noemde; maar ik weet uit ervaring dat het tot zeker 10 kan) en dat alles daartussen normaal is. Een urine pH van 4, 5 of 6 is misschien ‘normaal’ (in de zin dat het veel voorkomt), maar ik denk niet dat het op lange termijn gezond is. De publicaties waar jij naar verwijst, bewijzen dat ook helemaal niet. En er zijn legio onderzoeken die een lage urine pH associeren met ziekte. Eerder gaf je aan dat je eraan twijfelde of dat oorzaak van ziekte of gevolg van ziekte is. Ik weet niet of dat ooit echt aangetoond is, maar wat mij betreft maakt dat ook niet zoveel uit. Met je urine pH heb je dan in ieder geval een makkelijk meetinstrument om te kijken hoe het bij jezelf zit.
   Ik wilde je dit nog even laten weten. Niet om mijn gelijk te halen of om jou te overtuigen, want dat is niet mijn doel. Maar wellicht kan het ontstane misverstanden een beetje verhelderen. En zo niet; even goede vrienden. Dan blijven we er ieder op onze eigen manier tegenaan kijken.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.