Ik ken mensen die elke dag beginnen met een groene smoothie.

Zelf was ik daar nooit zo’n fan van. Desgevraagd vertelde ik dat ook. Ik ben geen voorstander van ‘plat gepureerde’ voeding. Kauwen heeft een hele belangrijke functie bij de vertering. Ook bij het behouden van een gezonde zuurbalans. Hoe beter je kauwt, hoe meer alkaliniteit er wordt toegevoegd aan de hap eten in je mond.

Een ander nadeel van smoothies is dat je er makkelijk teveel van kunt drinken. Met meer energie dan je nodig hebt. Meer dan wanneer je voedsel gewoon eet. Want dan hou je het vaak eerder voor gezien.

Toch heb ik recent mijn mening over de dagelijkse groene smoothie bijgesteld.

Kleur is goed

Kleur op je bord is heel gezond. Eten volgens de regenboog is daarom een veelgehoord advies. Het regenboogdieet is zelfs een begrip. Elke kleur brengt immers z’n eigen voordelen met zich mee. Dat komt onder andere door de fytonutriënten in plantaardige voeding.

Fytonutriënten zijn voedingsstoffen van plantaardige oorsprong die in ons lichaam een gunstig effect hebben. Er zijn meer dan 25.000 verschillende soorten van die stoffen. Ze komen voor in o.a. groenten en fruit, kruiden, peulvruchten, zaden en noten.

Deze stoffen geven kleur aan de plant en zorgen dat ze gezond blijven. Ze beschermen de plant tegen UV-straling en ook tegen parasieten.

Wanneer je puur en onbewerkt eet en met veel kleur op je bord, profiteer je optimaal van deze gezonde stoffen. We kunnen ze zelf namelijk niet maken.

Een goede basis

Wanneer ik denk aan een regenboog op m’n bord, is groen niet de eerste kleur die in me opkomt. Dan denk ik aan felle kleurtjes als geel, oranje en paars. Groen is in m’n gedachten dan meer een achtergrondkleur.

Groen is maar gewoontjes. En eigenlijk klopt dat wel. Groen als de gezonde basis. Begin met groen en voeg daar kleur aan toe.

Groene (blad)groenten zijn namelijk héél belangrijk voor ons. Dat wist ik al, maar ik ben me daar nog bewuster van geworden. Groene bladgroenten zie je ook bijna altijd als een belangrijk onderdeel van willekeurig welk gezond ‘dieet’. Ook of misschien wel speciaal bij ketogene dieten. Ook bij alle fases van de Real Meal Revolutie 2.0 wordt een dagelijkse portie groene (blad)groenten aangeraden.

Goed voor groei en ontwikkeling

Groene groenten bevatten onder andere veel vitamine B11. Deze vitamine is beter bekend als foliumzuur. Foliumzuur is onmisbaar voor de groei en goede ontwikkeling van het lichaam én voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

Goed voor het bloed

Er zijn nog andere redenen waarom groene groenten heel goed zijn voor je bloed. Ze bevatten ook veel ijzer. IJzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is nodig voor de stofwisseling en om zuurstof naar alle cellen te brengen.

Vanwege hun groene kleur bevatten groene groenten ook veel chlorofyl. Hoe groener hoe meer cholorofyl. Chlorofyl lijkt qua chemische samenstelling heel erg op hemoglobine. Dit helpt je lichaam om rode bloedcellen te maken.

Preventief tegen kanker

Groene (blad)groenten helpen ook om kanker tegen te gaan. Ook dat heeft weer allerlei redenen. Opnieuw is chlorofyl hier weer een belangrijke speler. Uit onderzoek bleek dat een gezonde hoeveelheid natuurlijke chlorofyl in je dieet duidelijke kankerwerende eigenschappen heeft.

Maar ook de vezels in de groene (blad)groenten werken preventief tegen verschillende soorten kanker.

Goed voor bloedsuiker, darmen, zuurbalans én immuunsysteem

De vele vezels in groene (blad)groenten helpen ook je bloedsuiker stabiel te houden. Daardoor blijft ook insuline laag en help je insulineresistentie te voorkomen. Erg belangrijk voor je lange termijn gezondheid.

Zoals bekend zijn vezels ook belangrijk voor je darmen. Ze houden je darmen gezond en in beweging. Maar deze vezels voeden tevens de goede darmbacteriën in de dikke darm. Die maken er hele gezonde stofjes van. Die stofjes worden postbiotica genoemd. Die zijn heel belangrijk voor je lichamelijke én geestelijke gezondheid. Ze zijn ook heel belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Groene groenten bevatten ook heel veel mineralen. Ze zijn daarom een hele goede ondersteuning om een gezonde zuurbalans te houden. Ook dat is super belangrijk voor je korte én lange termijn gezondheid.

Dagelijkse kost

Dagelijks een flinke portie groen is dus heel gezond.

Zelf gaat me dat in de zomer goed af. Dan eet ik sowieso vrijwel dagelijks sla. Uit eigen moestuin en in allerlei soorten en maten. Rucola, veldsla, romaine sla, allerlei soorten pluksla en ijskruid. Ook gebruik ik dan heel veel verse kruiden waaronder peterselie en bieslook.

In de winter is het een ander verhaal. Dan eten we wel groene groenten, maar zeker niet elke dag. En groene bladgroenten al helemaal niet.

Dat zette me aan het denken. Want in de winter zijn die gezonde groene (blad)groenten misschien nog wel belangrijker dan in de zomer. Al is het maar voor je immuunsysteem.

Toch maar een smoothie?!

Ineens leek zo’n dagelijkse groene smoothie helemaal niet meer zo’n slecht idee. Het is een ideale manier om een behoorlijke portie verse (groene) groenten te eten.

Sinds een aantal maanden zit ik daarom ook aan de dagelijkse smoothie. Maar wel met een paar kanttekeningen.

Weinig calorieën

Ik maak mijn smoothies zelf. Ik doe er alleen groenten in. Ze zijn dus zonder zuivel en ook zonder fruit. Zo worden het geen supersmakelijke caloriebommetjes waar je ongemerkt teveel van zou eten. Je calorieën kun je beter eten dan drinken. Op die manier werken je verzadigingshormonen beter en krijg je op tijd het seintje om te stoppen.

Veel vezels

In m’n smoothies wil ik zoveel mogelijk vezels. Die zijn immers zo gezond. Een goede reden om bijvoorbeeld de nerf van de palmkool te laten zitten. Terwijl ik die anders niet mee op zou eten. (Knol)groenten borstel ik schoon. Ik schil ze niet.

Veel variatie

Ik doe zoveel mogelijk verschillende groenten in de smoothie. Dat zijn niet alleen groene groenten. Ik gebruik ook uien, knoflook, gember, yacon, aardpeer, rode biet etc. Allemaal supergezonde groenten en smaakmakers welke een gezonde basis vormen.

Daarnaast voeg ik zoveel (blad)groen toe dat het eindresultaat groen is. Om in ieder geval zeker ook de voordelen van de groene (blad)groenten te hebben.

Onderdeel van m’n maaltijd

Vasten is een dagelijks onderdeel van mijn gezonde leefstijl. Minder vaak eten is super gezond. Ik wilde daarom geen extra maaltijd maken van m’n smoothie. Daarom eet ik ‘m bij m’n eerste maaltijd van de dag. Dat is soms m’n lunch en soms m’n avondeten.

Eten in plaat van drinken

Mijn smoothie is te dik om te drinken. Dat is met opzet. Zo wordt ik gedwongen om ‘m te eten. Ik eet en kauw elke hap heel bewust. Zo heb ik ook de gezonde voordelen van het kauwen.

Uit eigen tuin

Ik gebruik zoveel mogelijk groenten en kruiden uit eigen tuin. Zelfs onkruid. Want die noemen we onkruid, maar ze zijn vaak reuze gezond. Zo gebruik ik bijvoorbeeld de klaver die we als bodemverbeteraar gezaaid hebben in de tuin. En als ik een paardenbloem zie groeien, dan gaat ook die mee naar huis.

Op deze manier heb ik extra voedzame, extra lekkere én onbespoten groenten. En wie zou daar nou niet blij van worden?

Bronnen

[1] Een regenboog aan kleuren op je bord Een kort overzicht van de kleuren van de regenboog met wat voorbeelden van voeding in die kleur en waarom het zo gezond is.

[2] Het regenboogdieet: kies de kleuren die je lichaam nodig heeft Artikel op de website HLN over de gezondheidsvoordelen van voeding per kleur. Met voorbeelden.

[3] Volgens het regenboogdieet zou je moeten eten in 7 kleuren Artikel op de website Kookfans over de gezondheidsvoordelen van voeding per kleur. Met voorbeelden.

[4] Wat zijn fytonutriënten? Artikel op de website InfoNu.nl over fytonutriënten.

[5] Fytonutriënten: wat zijn het en wat heb je eraan? Artikel op de website DrogeSpieren over fytonutriënten.

[6] Fytonutriënten: wat zijn het en wat doen ze voor je? Artikel op de website Vitaa.nl over fytonutriënten.

[7] Fytonutriënten: wat verstaan we daaronder? Hoe kiezen we de juiste fytonutriënten voor onze gezondheid? Artikel op de website SuperSmart over fytonutriënten. Met verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen.

[8] Chlorophyll helps prevent cancer Artikel op de website PlantMedicin over een onderzoek welke aantoonde dat natuurlijke chlorofyl een substantiële bescherming biedt tegen tumoren. Het gebruik van een gezonde hoeveelheid groene bladgroenten heeft daardoor een duidelijke preventieve anti-kanker werking.

2 REACTIES

  1. Heb je misschien een recept van zo’n smoothie, als leidraad. Dank je wel vast. Ik heb geen moestuin. Groet, Corieke

    • Hallo Corieke, Sorry ik had je reactie gemist. Zag ‘m nu toevallig. Ik zal a.s. zondag een recept van mijn smoothie plaatsen; in de Facebook groep vroeg er ook iemand naar. Het helpt natuurlijk als je een moestuin hebt, maar ook zonder kun je uiteraard groene smoothies maken. Ik zal daar in de blog van zondag nog wel iets over zeggen. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.