[Update januari 2019: Deze blog schreef ik op de valreep van 2017 om iedereen een gezond begin van 2018 te wensen. Met een heleboel informatie die je daarbij kan helpen. Deze informatie blijft zinvol ná 2018. Handig voor iedereen die wil starten met een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl of gewoon voor wie er zich wat meer in wil verdiepen!]

Laten we 2018 goed beginnen. Met een gezonde koolhydraat-arme en vetrijke leefstijl. Met ècht eten dat we zelf klaar gemaakt hebben. Weg met de pakjes en de zakjes.

Laten we niet wachten tot de overheid òm is. Tot ze hun voedingsadviezen zó hebben aangepast dat de huidige voedselpiramide op z’n kop staat. Want dat is er nodig: 180 graden de andere kant in. Laten we ook niet wachten tot alle huisartsen en specialisten door hebben hoe groot de invloed van voeding op onze gezondheid is. Dat preventie pas mogelijk is als we beginnen bij het begin. Dat we anders blijven ‘lappen’.

Adviezen en informatie over voeding zijn vaak tegenstrijdig en gebaseerd op oude wetenschap. Wetenschap die destijds verkeerd geïnterpreteerd is, vaak nog opzettelijk ook. Om het antwoord te ‘bevestigen’ wat van te voren al vast stond. In de hoofden van de wetenschappers. En daar zijn dan al onze voedingsadviezen op gebaseerd. Tot op de dag van vandaag…

Laten we het dus zelf doen. Zelf uitzoeken en zelf ondervinden. En daarna verder uitdragen. Om die reden ben ik afgelopen jaar begonnen aan deze blog. Om gezonde koolhydraatarme en vetrijke recepten te delen. En niet alleen recepten. Vooral ook kennis over deze leefstijl.

Zo draag ik m’n steentje bij. Doe jij ook mee?

Heb jij gezonde voornemens voor 2018?

Wil je meer weten over een gezond koolhydraatarm en vetrijk eetpatroon? Hieronder staat een opsomming van een aantal van mijn eerste blogs, die ik schreef om mensen op gang te helpen.

Ik wens je een heel gezond 2018!

1) Moet je persé koolhydraten eten?

Over een wijdverbreid misverstand dat je koolhydraten moet eten om gezond te blijven. Je lichaam heeft wel glucose nodig, maar als je overgaat op vetverbranding kan de lever zelf díe hoeveelheid glucose maken die je dan nog nodig hebt.

2) Wat is nu het probleem?

Het feit dat je geen koolhydraten nodig hebt, wil nog niet zeggen dat het een probleem is om ze te eten. Deze blog gaat in op wat er in ons lijf gebeurt door de continue aanvoer van koolhydraten in ons ‘standaard’ dieet.

3) Waarom zou ik een vetverbrander willen worden?

Deze blog vertelt over de voordelen van koolhydraatarm en vetrijk eten. Niet eens in eerste instantie om af te vallen, maar om je lichaam te gaan herstellen van schade die we hebben aangericht met het eten van suiker, granen en in z’n algemeenheid: bewerkt eten.

4) Aanval op onze welvaartsziekten

Deze blog laat je zien hoeveel huidige welvaartsziekten geassocieerd worden met leefstijl, inclusief het standaard Westerse dieet. Er is heel veel hoopgevend onderzoek dat overgaan op een gezond koolhydraatarm en vetrijk dieet een enorme bijdrage kan leveren aan herstel en/of preventie hiervan.

5) Hoe word ik een vetverbrander?

Hoe word je nu zo’n vetverbrander? Eet voldoende vet (!), de hoeveelheid eiwitten die bij jouw lichaamsbouw en activiteitenniveau past en beperk je koolhydraten. Beperk ook het aantal eetmomenten. Zo hou je je insulineniveau laag en krijg je toegang tot je vetreserves.

In deze blog 8 basisregels die je op gang helpen om op een gezonde manier een vetverbrander te worden.

6) De beginner’s blues

De eerste weken zijn vaak niet makkelijk. Uit ervaring weet ik dat je je behoorlijk rot kunt voelen. Maar nú weet ik ook dat je er ook wel wat tegen kunt doen (o.a. voldoende vetten en voldoende zouten en mineralen gebruiken). Ik heb daarom een blog geschreven over deze ‘beginner’s blues’.

7) Vet goed, dat vet!

Eén van de moeilijkste dingen in het begin is om over onze angst voor vet heen te komen. Terwijl het écht belangrijk is om goede vetten te gaan eten. Deze blog gaat in op waarom we onterecht bang gemaakt zijn voor vet. Van vet word je niet dik en het veroorzaakt ook geen hart- en vaatziekten.

8) Goed vet!

Wat is goed vet? Ook daarover is ons veel onzin verteld. Daarom een overzicht van gezonde bronnen van vetten. Al die bronnen kun je aanboren om voldoende vet toe te voegen en van iedere maaltijd een smakelijke, vette en gezonde maaltijd te maken!

9 Goed cholesterol!

We zijn bang gemaakt voor cholesterol, vet en eieren. De waarheid is dat cholesterol heel belangrijk is voor een goede gezondheid en dat vet en eieren je risico op hart- en vaatziektes niet verhogen. Integendeel. Tevens een tabel waarmee je met uitslag van een standaard cholesterol-bloedmeting wèl betrouwbaar je risico op hart- en vaatziektes kunt uitrekenen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe recepten en/of informatie over gezondheid, waaronder koolhydraatarm en vetrijk eten? Schrijf je dan met je email-adres in op de blog. Je krijgt dan automatisch een email als er een nieuw bericht is.

[10] Wat mag ik nog wèl eten?

In deze blog vind je de vertaalde voedingslijsten uit de Real Meal Revolution. De lijsten geven duidelijkheid over de gezonde versie van koolhydraatarm en vetrijk eten waar ik in deze blog en voor sta. Ook in de Facebook groep ‘Keto in de Kempen’ die ik samen met Janny en Marie-José beheer gebruiken we die lijsten als leidraad.

Dat laatste geldt ook voor de Facebook groep ‘Het nieuwe eten, koolhydraatarm en vet gezond!’ die ik augustus 2018 samen met Rianne ben begonnen.

 [11] Maak het jezelf makkelijk Als je net begint met deze leefstijl kan het allemaal het ingewikkeld lijken. Maar dat hoeft het niet te zijn. Maak het jezelf makkelijk. Deze blog laat zien hoe je gezond koolhydraatarm en vetrijk eten terug kunt brengen tot de basis.
Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  1. Jij ook de beste wensen Cora! Een gezond 2018. Dat je nog veel van deze blogs mag schrijven. En fijn dat je de eerdere nog even vermeld hebt. Leuk om te lezen!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.