Iedereen heeft zo z’n geheimpjes. Erwtensoep is één van de mijne. Of liever gezegd: was. Want erwtensoep verwachten mensen niet bij mij. Als koolhydraatarme fanatiekeling. Want erwtensoep is ‘slecht’… Het bevat veel te veel koolhydraten. Vinden veel mensen.

Daarom was ik ook niet van plan om de erwtensoep op m’n blog te zetten. Dat is ook de reden dat ik geen foto’s heb gemaakt toen we de soep maakten. Maar ik heb me bedacht… want als ik erwtensoep kan eten zonder dat het mijn doelen schaadt, kun jij dat misschien ook.

Werk eerst aan je gezondheid en gewicht

Het eerste jaar koolhydraatarm heb ik geen erwtensoep gegeten. Ik at toen voornamelijk groenten van boven de grond. Toen m’n gezondheid hersteld en het teveel aan vet rond m’n middel verdwenen was, ben ik wat liberaler geworden met de koolhydraten. Nog steeds puur en onbewerkt. Gluten- en suikervrij. Zoete aardappelen, knolgroenten en peulvruchten bijvoorbeeld. Ook de erwtensoep heb ik op een gegeven moment weer geïntroduceerd. Want dat vinden we hier allemaal super lekker! Voor mij is het een traktatie. Eén keer per jaar maak ik dus weer een grote pan.

Hernieuwde kennismaking

Dit past perfect bij de gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Je werkt daar eerst aan het herstel van je (darm)gezondheid, daarna aan een gezond gewicht en tenslotte kom je ‘in onderhoud’ terecht. Je mag dan weer gezonde, onbewerkte producten introduceren, die tijdelijk ‘not done’ waren. Omdat ze door hun hoeveelheid koolhdyraten je gezondheids- en gewichtsdoelen in de weg konden staan.

Maar daarna moet je misschien weer eens verder kijken. Want zeg nu zelf: is zelfgemaakte erwtensoep ongezond? Dat denk ik niet [1, 2]. Op voorwaarde van gezonde darmen en gebalanceerde hormonen, hoeft erwtensoep dus helemaal geen probleem te zijn.

Groene en oranje lijsten

Dat blijkt ook wel als je de ingrediënten gaat analyseren. En ze vergelijkt met de voedingslijsten van de gezonde koolhydraatarme methode van de Real Meal Revolutie. Deze erwtensoep bevat alleen producten van de groene en oranje lijsten. Wortel en knolselderij staan op de oranje lijst A en aardappel en spliterwten (gedroogde peulvruchten) staan op de oranje lijst B. Helemaal à la Real Meal dus.

Spliterwten hebben een lage glycemische index wat aangeeft dat ze je bloedsuiker langzaam laten stijgen. Langzame suikers dus [1]. En aardappelen bevatten bijvoorbeeld resistent zetmeel. Zeker nadat ze afgekoeld zijn geweest. Reuze goed voor je goede darmbacteriën. Daarom komt het recept nu toch op de blog. Om je te laten zien, dat je èchte, onbewerkte producten met wat meer koolhydraten echt niet voorgoed hoeft af te schrijven.

Hoe verging het mij?

Vorig jaar had ik te vaak achter elkaar van die heerlijke erwtensoep gegeten. Ik had een grote pan soep gemaakt, waar we 4 dagen van aten. Na de 4e dag merkte ik dat ik veel minder energie had dan normaal. Best kans dat dat van de erwtensoep was.

Dit jaar deed ik het anders. Ik plande de soep voordat ik een meerdaagse vast wilde gaan doen. Waardoor ik zelf 2 dagen mee kon eten en er daarna nog over was voor de rest van het gezin. Waardoor ik die dagen niet hoefde te koken. Heel handig als je zelf aan het vasten bent, want dan hoef je niet boven al die verleidelijke geuren te hangen. Deze keer ging het goed. De dag na de tweede keer erwtensoep had ik volop energie, weinig honger en een gevoelige tong. Alles leek erop dat ik weer gewoon in ketose was!

Hou je doelen in de gaten

Blijf wel nadenken uiteraard. Hou je doel voor ogen. Je lange termijn gezondheid. Inclusief een gezond gewicht. Als je merkt dat deze voedingsmiddelen met je doelen aan de haal gaan, dan doe je iets niet goed. Voor jóuw lijf althans. Iedereen is anders en wat voor de één past, hoeft niet oké te zijn voor de ander. Experimenteer daarom en pas aan waar nodig. En kom je erachter dat erwtensoep niet geschikt is voor jou, laat ‘m dan tijdelijk staan. Maar blijf vooral experimenteren en ontdekken. Want wat vandaag niet geschikt is, kan volgend jaar anders zijn.

Hoe herken je dat het niet goed gaat?

Dit hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn, maar signalen waar je (de volgende dag) op kunt letten zijn bijvoorbeeld:

  • je hebt eerder honger dan normaal
  • je hebt meer honger dan normaal
  • je hebt minder energie
  • je krijgt zin om te snacken

En dan nu: het recept

Eerlijk over erwtensoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het vlees:
  • 750 g riblappen

  • verse peper en Keltische zeezout

  • kokosvet

  • zelfgemaakt (botten)bouillon, of vervang door water plus Keltisch zeezout en kruiden

  • 1/2 el apperciderazijn

  • 2 laurierblaadjes

  • Optioneel: 1 bakje spekjes

  • Voor de groenten:
  • 1 1/2 pak spliterwten

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 uien

  • 1-2 winterwortels

  • 1 knolselderij

  • 2 aardappelen, of vervang door zoete aardappelen

  • 3 stengels bleekselderij

  • 2 preien

  • (knol)selderij groen en/of peterselie

Stappen

  • Tip:
  • Begin ‘s ochtends, of de dag voordat je de soep wilt eten, want de riblappen moeten de tijd krijgen om gaar te worden.
  • Spliterwten weken:
  • Was de spliterwten goed met koud water. Zet er opnieuw ruim (!) water op en laat ze weken (ook als het niet op het pak staat). Vervang eventueel tussendoor het week water nog een keer.
  • Vlees:
  • Snijd de riblappen in kleine blokjes. Kruid ze met peper en Keltisch zeezout.
  • Verhit kokosvet in een (gietijzeren) braadpan. Braad het vlees rondom bruin.
  • Voeg bottenbouillon of warm water toe, tot het vlees net onderstaat.

    Voeg indien je water gebruikt extra Keltisch zeezout en kruiden toe. Denk aan: kurkuma, kerrie, paprikapoeder, nootmuskaat.
  • Doe de appelciderazijn en laurierblaadjes bij de pan. Laat het vlees zachtjes sudderen of zet ‘m weg in een goed isolerende slaapzak, dekbed, hooikist of hooimadam. Of maak ‘m in de slow cooker.
  • Optioneel: bak een bakje spekjes uit. Haal de spekjes uit de pan, maar bewaar het spekvet.
    Giet de spliterwten af en doe er nieuw water op. Ze moeten onder staan.
  • Spliterwten koken:
  • Breng de spliterwten aan de kook en laat ze daarna rustig sudderen.

    Je kunt ze ook goed geïsoleerd wegzetten. Op die manier worden ze ook gaar. Indien nodig kun je ze dan een keer opnieuw aan de kook brengen.
  • Groenten:
  • Maak de groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in stukken.
  • Bak de uien met de knoflook in het bakvet van de spekjes of in kokosvet.
  • Voeg achtereenvolgens de wortels, knolselderij, aardappel, bleekselderij en tenslotte de prei toe. Laat tussendoor steeds even bakken.
  • Afwerken:
  • Voeg nu het vlees met de bouillon en de groenten bij de spliterwten.
  • Voeg nu het knolselderij groen en/of de peterselie toe en breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Breng de soep weer aan de sudder. Laat ‘m zachtjes sudderen tot ‘ie gaar is, of zet ‘m opnieuw goed geïsoleerd weg. Onze soep ging rond de middag in de slaapzak en ‘s avonds was ‘ie lekker gaar.
  • Serveer eventueel met spekjes.

Bronnen

[1] Voedingsmiddelen en de bloedsuikerspiegel Artikel wat uitleg geeft over hoe je kunt bepalen hoeveel invloed bepaalde voedingsmiddelen hebben op je bloedsuikerspiegel. In dit artikel vind je ook glycemische index en de glycemische lading van spliterwten en kun je die vergelijken met andere voedingsmiddelen. Let op: verschillende voedingsmiddelen op de lijst staan op de rode lijst van de Real Meal Revolutie en passen dus niet in onze gezonde, koolhydraatarme leefstijl.

[2] Is erwtensoep gezond? Artikel op de website InfoNu.nl dat ingaat op de vraag of erwtensoep gezond is.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.