In deze blog neem ik je mee in een vergelijking tussen zelfgemaakte pesto en de potjes uit de winkel. Zowel qua ingrediënten als qua prijs. En vergeet ook zeker het smaakverschil niet. Dat is zó groot, dat moet je zelf ervaren…

Als je dan net als mij zelf aan de slag wilt, kun je het recept daarvoor vinden in de blog ‘Vet gezonde pesto‘. Ook vind je daar ideeën van gerechten om pesto (in) te gebruiken.

Eigen pesto

Dat zelfgemaakte pesto beter smaakt is niet zo raar. De pesto uit bovengenoemd recept zou de volgende ingrediëntenlijst krijgen: olijfolie 32%, basilicum 21%, pijnboompitten 21%, Parmezaanse kaas 21%, knoflook 4%, Himalayazout. Dat moet wel lekker zijn toch?

Potje pesto

Maar je ziet ook dat dit een prijzig product is om te maken. Er zitten allemaal dure ingrediënten in. Zoals gebruikelijk, vervangt de voedingsindustrie die zoveel mogelijk door goedkopere varianten en vulmiddelen. Kijk maar eens naar de aflevering over pesto van de ‘keuringsdienst van waarde’ [1]. Olijfolie wordt vervangen door plantaardige olie, pijnboompitten door cashewnoten. Vaak wordt er van het originele ingrediënt nog net zoveel (lees: precies zo weinig) ingedaan dat ze het nog pesto mogen noemen, of het ingrediënt nog mogen vermelden.

De ingrediëntenlijst van een bekend A-merk groene pesto ziet er dan ook zo uitl: Zonnebloemolie, basilicum (29%), aardappels, glucose siroop, CASHEWNOTEN, Grana Padano KAAS (4,5%) (met EI-proteïne), Pecorino Romano KAAS (4,5%), zout , extra vergine olijfolie , pijnboompitten (1%), natuurlijke aroma’s , knoflook, geconcentreerd citroensap.

Verse pesto uit de winkel

Zo’n doorzichtig bakje verse basilicumpesto uit de buurtsuper komt er maar iets beter vanaf: zonnebloemolie, 16% pijnboompit, melk, 11% basilicum, 10% spinazie, wittewijnazijn, specerijen, zeezout, zout, maïszetmeel, conserveermiddel (E202, E224, E251), water, zuursel, stremsel, kleurstof (caroteen).

Ook hier is plantaardige olie gebruikt in plaats van olijfolie en de helft van de basilicum is vervangen door spinazie. Dan heb ik het nog niet gehald over de melk (tenminste 11%, want ingrediënten staan in volgorde van percentage op de ingrediëntenlijst), het maïszetmeel en het conserveermiddel. Dat laatste had ik helemaal niet verwacht in zo’n vers product.

Prijsvergelijking

Je zelfgemaakt pesto kan nogal wat variëren in prijs.

Met name in pijnboompitten zit veel verschil in prijs. Zelfs bij dezelfde buurtsuper kun je ze kopen tussen de 30 en 56 euro; omgerekend per kilo. On-line bij een notenboer heb ik ze laatst, samen met m’n zaden en pitten gekocht voor bijna 18 euro de kilo. Het loont dus om wat rond te shoppen hiervoor.

Tot mijn verbazing bleek de basilicum het èchte goud. Koop je de basilicum in losse bakjes dan kost deze bij (verschillende) buurtsupers zo tussen de 78 en de 100 euro per kilo. En in het recept zit evenveel basilicum als pijnboompitten…

Zou ik niet naar de prijs kijken en alles bij de dichtsbijzijnde buurtsuper inkopen, dan kom ik met 39 euro de kilo duurder uit dan de verse pesto uit de winkel. Die kost namelijk 30 euro per kilo. Wel gebruik je dan betere ingrediënten en zit er ècht nog verschil in smaak.

Ga ik wat rondshoppen (in andere winkels, grotere vestigingen en/of on-line inkopen) dan kan ik de pesto maken voor 28 euro. Goedkoper dan de verse uit de winkel!

Gebruik ik echter m’n eigen basilicum uit de tuin dan is m’n pesto met minder dan 12 euro zelfs goedkoper dan het potje (van bijna 14 euro per kilo). Toegegeven ik heb het zakje zaad dan niet meegeteld. Dat kost zo rond de 1 tot 2 euro.

Zelf zaaien

Wil je zelf genieten van zo’n heerlijke pesto, dan loont het dus om zelf je basilicum te zaaien. Je kunt dat binnen in potten doen [2], in een kas of in de tuin [3].

Mijn moeder en ik hebben dit jaar een rijtje basilicum in de tuin gezet en ook nog wat potten in de kas staan.

Thuis heb ik nog basilicum in een grote gemengde kruidenpot gezet. Handig om allerlei verschillende kruiden zo bij de hand te hebben!

Bronnen

[1] Keuringdienst van Waarde onderzoekt pesto Aflevering van de keuringsdienst van waarde die pesto onder de loep neemt.

[2] Een heel jaar verse basilicum in je keuken voor bijna geen geld Blog op de website van Eigenwijs Blij. Eigenwijs Blij is een inspiratiebron voor iedereen die op een positieve manier (grote of kleine) stappen wil zetten op het gebied van duurzaamheid, dierenwelzijn, emancipatie, compassie en gezondheid. Deze blog gaat over het zelf kweken van verse basilicum voor bijna niks.

[3] Basilicum Uitgebreide beschrijving op de website ‘Diana’s mooie moestuin’ over het zelf kweken van basilicum in je (moes)tuin

[4] Vet gezonde pesto! Blog met het recept om zelf pesto te maken. Het is helemaal niet moeilijk. De keukenmachine doet het werk voor je. Echt de moeite waard!

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.