Verderop in deze blog vind je het eerste recept van de vier verschillende gefermenteerde groentenmengsels die ik recent maakte.
Ik ga die meenemen naar de workshop ‘Leren fermenteren’ tijdens de LCHF belevingsmarkt op 12 augustus 2018 in Leende.
Ik neem ze mee zodat de deelnemers kunnen proeven. Meteen hun eigengemaakte creatie proeven is misschien niet zo slim. In het begin smaakt het namelijk heel zout.
Zout conserveert de groenten
Bij het fermenteren voeg je namelijk Keltisch zeezout toe aan de groenten. Daar zijn twee redenen voor. Het onttrekt vocht aan de groenten. Hierdoor komen ze onder water te staan en staan ze niet meer in contact met de bacteriën in de buitenlucht. Ook zorgt zout ervoor dat eventuele slechte bacteriën op de groenten geen kans krijgen om te groeien.
Net als vet wordt zout niet meer echt gezien als gezond. Laat dit je echter niet afschrikken om te gaan fermenteren. Net als bij vet is de vrees namelijk helemaal ongegrond. Vrees inderdaad het ongezonde zout wat rijkelijk toegevoegd wordt aan bewerkte producten. Maar omarm tegelijkertijd het gezonde zout.
Gezond zout
Sinds ik al jaren geleden gezond koolhydraatarm en vetrijk ben gaan eten is mijn smaak enorm veranderd. Zoet trekt allang niet meer. Hartig wel.
Keukenzout gebruik ik niet meer. Daar zijn alle gezonde dingen uitgehaald behalve het natrium. Dat heb je ook nodig, maar samen met de andere mineralen uit het zout. Gezond zeezout dat niet bewerkt is, bevat deze mineralen. Ze zijn heel belangrijk voor onze gezondheid. De samenstelling is afhankelijk van het soort zout. Daarom is het verstandig om af te wisselen.
Keltisch zeezout en Himalayazout zijn twee voorbeelden van zulke gezonde zouten. Ik vind ze heerlijk en helemaal niet bang om die te gebruiken. Je lichaam geeft zelf aan als het voldoende zouten heeft. Het heeft een soort ontvangertje (een zoutreceptor) die zich als het ware omdraait als je voldoende zout hebt. Op dat moment verdwijnt je behoefte aan zout.
Gebruik gezond zeezout dus gerust naar smaak. Dat is zelfs heel verstandig.
Zo gebruik ik zelf nooit bouillonblokjes meer. Ook daar zit niets gezonds in. Ze zijn dan ook vervangen door Keltisch zeezout en verse of gedroogde kruiden. Veel lekkerder en wèl gezond.
Van zout naar zuur
Toch vind ook ik het fermentatiemengsel in het begin veel te zout. Gelukkig verandert de smaak tijdens het fermentatieproces van zout naar zuur.
De uiteindelijke smaak is vergelijkbaar met augurken. Niet de zoetzure. Ik bedoel zure augurken waar geen suiker of zoetstof aan is toegevoegd.
Ook zuur is een smaak die ik de laatste jaren steeds meer ben gaan waarderen. Ben jij nog niet zover? Door langer of korter te laten fermenteren kies je zelf de gewenste zuurgraad.
Recept gefermenteerde (spits)kool met wortel en ui
Groenten:
- 500 g spitskool
- 150 g winterwortel
- 1 rode ui
- 3 bos- of lenteuitjes
Zout om tussen de groenten te strooien:
- 20 g Keltisch zeezout
Smaakmakers:
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 mini rode peper, vers of gedroogd, fijngehakt
- limoensap uit 1/4 limoen
Eventueel extra nodig:
- afgekoeld zout water, 3% (3 gram zout op 100 ml gekookt
water)
Bereiden:
Volg mijn ’Basisrecept voor gefermenteerde groenten’ om met bovenstaande ingrediënten gefermenteerde spitskool met wortel ui en lenteuitjes te maken.
Recept om te printen
Fermenteren: spitskool met wortel en ui
Bronnen
[1] ‘Leer fermenteren en maak je eigen probiotica’. Blog met informatie over de Belevingsmarkt op 12 augustus in Leende. Tijdens die dag geef ik de genoemde workshop ‘Leren fermenteren’.
[2] Fermenteren: spitskool met wortel en ui. Blog met het eerste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.
In deze blog lees je ook waarom je (Keltisch) zeezout gebruikt om te fermenteren en waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn. Het is zelfs gezond!
[3] Fermenteren: koolrabi met wortel en ui. Blog met het tweede van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.
[4] Fermenteren: venkel met koolrabi en ui. Blog met het derde van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.
[5] Fermenteren: rode biet met ui. Blog met het laatste van de vier recepten die ik maakte vanwege de workshop ‘Leren fermenteren’.