Deze bloemkool-venkel soep is stevig gevuld, maar lekker fris door de venkel en romig door de kokosmelk. Verder is ‘ie heerlijk kruidig door het gebruik van verse knoflook, gember, harissa en gele currypasta.

Maar onderschat ook het effect van maggikruid niet.

Maggikruid als vervanger van het bouillonblokje

Maggikruid vormt samen Keltisch zeezout een geweldige en supergezonde vervanger voor bouillonblokjes.

Bouillonblokjes zelf zijn alles behalve gezond. Ze passen dan ook (bijna zonder uitzondering) niet bij de onbewerkte leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 en staan vanwege hun ingrediëntenlijst op de rode lijst. De lijst van ‘nooit meer gebruiken’. Alweer een hele tijd geleden schreef ik er deze blog over: Bouillonblokje in de ban. Zelf hebben we ze al zo’n 9 jaar niet meer in huis. Heel even was dat wennen, maar ik mis ze echt nooit meer.

Soms maak ik bottenbouillon. Dat is een geweldige basis voor een supergezonde soep vol met collageen en mineralen. Krachtig van smaak ook. Maar ook zonder bottenbouillon is het geen probleem om soep op smaak te brengen. Ik gebruik daarvoor Keltisch zeezout en kruiden. En maggikruid is daarbij mijn absolute topper!

Vers het lekkerst

De eerste keer kocht ik maggikruid gedroogd. De echte magie van maggikruid ontdekte ik echter toen ik zelf een stekje kreeg. Vers is maggikruid namelijk het allerlekkerst. Dan geeft het echt een absolute smaak-boost. Niet alleen aan soep trouwens. Ik gebruik het ook altijd in m’n groene smoothies voor z’n kruidige effect. En ook regelmatig in sauzen en roerbakschotels. Voor mij geeft het die unieke unami-smaak.

Je kunt maggikruid kweken in een pot of kruidenbak, in je siertuin of in een moestuin. Absoluut de moeite waard. De planten zijn niet groenblijvend, maar ze overleven de winter wel. In de winter verdwijnt’ie onder de grond, om in het voorjaar weer met frisse lichtgroene stengels terug te komen. Als je ze in een pot kweekt, kun je die wel het beste droog en vorstvrij zetten in de winter.

Bij ons staat het zowel in de voor- als achtertuin en in een kruidenbak. We kweken het ook in de moestuin. Daar hebben ze alle ruimte en ideale omstandigheden. Na enkele jaren kunnen het daar flinke planten worden. Als we dan teveel hebben, droog ik het wel voor in de winter. Beter dan helemaal niets 😉

Frisse bloemkool-venkel soep

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de soepbasis:
  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • stukje verse gember

  • 1/2 bloemkool

  • 1 venkel

  • 1 courgette

  • kokosvet

  • 1 el harissa

  • 1 el Keltisch zeezout

  • 4 takjes maggikruid

  • verse peper

  • Voor de groentenvulling:
  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • stukje verse gember

  • 1/2 bloemkool

  • 1 venkel

  • 1 courgette

  • 5 winterwortels

  • 1 blikje romige kokosmelk (400 ml)

  • 4 el gele currypasta; of vervang door je favoriete currykruiden, naar smaak

  • Optioneel:
  • lenteui

Stappen

  • Maak alle groenten schoon.
  • Snijd dan alle groenten en verdeel ze zoals hierboven vermeld. De groenten voor de soepbasis mogen wat groter gesneden worden.
  • Snipper de ui. Hak de knoflook en gember fijn.
  • Snijd de bloemkool in roosjes. Gebruik de stronk en het blad voor de soepbasis en verdeel de rest.
  • Snijd de venkel, courgette en de wortel in stukjes.
  • Voor de gepureerde soepbasis:
  • Doe alle soepgroenten behalve de courgette in de pan. Roerbak ze in ruim kokosvet.
  • Voeg dan de courgette toe en roerbak deze kort mee.
  • Doe het Keltisch zeezout en het fijngesneden maggikruid bij de groenten in de pan. Voeg een blikje kokosmelk toe en vul daarna het blikje nog 2 keer met water. Doe dat ook bij de pan.
  • Breng aan de kook. Laat het daarna op een klein pitje gaar worden of zet de pan goed geïsoleerd weg tot alle groenten gaar zijn. Pureer dan de soepbasis.
  • Breng op smaak met Keltisch zeezout en verse peper.
  • Voor de groentenvulling:
  • Smelt weer ruim kokosvet in de pan. Roerbak dan de ui met de knoflook en gember en de venkel. Voeg de bloemkoolroosjes en wortel toe en roerbak deze mee. Als alles bijna beetgaar is voeg je de courgette toe.
  • Voeg de gele currypasta toe en roerbak deze nog een paar minuten mee.
  • Doe de groentenvulling bij de gepureerde soepbasis.
  • Serveer met de lenteui.

Notities

  • Voor een grote pan soep (circa 6 liter). Je kunt uiteraard een kleinere portie maken, maar de soep kun je ook goed invriezen.
  • RMR2.0: Kokosmelk en wortelen staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle kokosmelk is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit 400 ml (op zo’n 6 liter soep). De maximale hoeveelheid voor wortel is een halve gesloten hand vol. Eventueel kun je de wortel vervangen door een groentensoort van de groene lijst; zoals bijvoorbeeld paprika.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.