Gelukkig zijn dit geen gebakken peren. Want dan zou je d’r maar mooi mee zitten.

Het zijn ook geen gebakken aardappeltjes. Ook al lijken ze daar heel best wel op. Niet alleen wat uiterlijk betreft maar ook qua smaak. Dat vinden David en ik in ieder geval wel. Onze dochter Maaike is het er niet mee eens, maar die had de aardperen al afgeserveerd voordat ze ze geproefd had. Die hadden geen schijn van kans dus. Tsja, dan heeft ze pech. Dan eten wij er wel meer.

Ik vind ze echt goddelijk van smaak. Ik gebruik aardperen met schil die ik goed schoonborstel en dan laat drogen. Vervolgens bak ik ze lekker goudbruin en gaar in de kokosolie. Het schilletje wordt dan lekker krokant, terwijl de binnenkant een beetje zacht wordt. Een superlekkere combinatie.

De aardperen zelf zijn een beetje zoetig en nootachtig van smaak. Krachtiger van smaak dan een aardappel; zeker wanneer ze gebakken zijn. Echt hemels! En dat terwijl het zo simpel is.

Krachtige prebiotica

De aardpeer bevat veel prebiotische vezels. Inuline, om precies te zijn. Het zijn vezels die we zelf niet kunnen verteren en die onverteerd doorgaan naar de dikke darm. Daar worden ze door onze goede darmbacteriën gebruikt om er, onder andere, hele gezonde vetzuren van te maken. En andere gezonde stofjes. Postbiotica worden ze genoemd. Meer daarover lees je in de blog ‘Probiotica, prebiotica en postbiotica‘.

Doordat aardperen zoveel inulinevezels bevatten kunnen ze wel een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken. De reden hiervoor is dat er tijdens het omzetten van de inuline, niet alleen vetzuren worden geproduceerd maar ook gassen. Waaronder kooldioxoide. En dat merk je. Zeker wanneer je nog niet gewend bent om inuline te eten. Wanneer ik de eerste aardperen van het seizoen eet, moet ik ook altijd wennen. Langzaam opbouwen is dan de oplossing. En dat kan best wel eens een uitdaging zijn, want deze gebakken aardperen zijn zo lekker dat je ervan kunt blijven ‘snoepen’.

Meer over de vele gezondheidsvoordelen van aardperen lees je in de blog ‘Waarom zou je aardpeer eten?‘.

Gebakken aardpeer

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • aardperen

  • kokosvet

  • Optioneel:
  • 1-2 teentjes knoflook

  • rozemarijn, tijm en/of andere groene kruiden

  • Himalayazout

Stappen

  • Borstel de aardperen goed schoon, laat ze goed drogen en snijd ze in plakjes.
  • Verhit een flinke klont kokosvet in een (braad)pan. Voeg de aardappelschijfjes of stukjes toe en laat ze al omscheppend op halfhoog vuur alvast een beetje goudbruin worden.
  • Leg een deksel op de pan. Sluit niet helemaal af. Door de stoomvorming worden de aardperen sneller gaar. Zet de temperatuur niet te hoog en kijk en roer af en toe om te voorkomen dat ze verbranden.
  • Bak ze op het eind nog even op wat hoger vuur tot ze een mooi goudbruin korstje hebben. Blijf dan wel regelmatig omscheppen.
  • Optioneel:
  • Maak de knoflook en de groene kruiden schoon en hak deze fijn.
  • Bak knoflook en kruiden op het laatst nog even mee. Niet te hoog vuur, want dan wordt de knoflook bitter.
  • Serveer de aardappeltjes met wat Himalayazout. En dan: geniet!!

Notities

  • Aardperen zul je in de meeste supermarkten niet vinden. In toko’s zie je ze wel vaker. In het seizoen natuurlijk. In Nederland is dat het najaar tot heel vroeg in het voorjaar.
  • RMR2.0: De aardpeer wordt niet genoemd in de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie2.0. Waarschijnlijk is deze knol niet (heel) bekend in Zuid-Afrika waar de Real meal Revolutie2.0 haar oorsprong heet. Als ik ‘m zelf toe mocht voegen, zou deze zeker een plekje krijgen in de groene lijst. Zelfs onder het kopje “Voeding voor onze darmen”.
  • RMR2.0 fasen: Ofschoon de aardpeer dus niet voorkomt op de voedingslijsten, past dit recept wat mij betreft bij alle fases van de Real Meal Revolutie2.0.
  • Meer info RMR2.0:Meer over deze vet gezonde leefstijl lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.